Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 12

• 36 341
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
И за мен сексът на 17 е неосъзнат и непълноценен. Да не говорим, че може да донесе много повече вреди и дори чувство за непълноценност. Не съм си позволявала да водя гаджета с преспиване у дома, нито ще позволя на дъщеря си това. Явно времената се менят, а аз съм просто старомодна консерва в това отношение.

Ми просто трябва да се почне от някъде.
Ако за първи път почне на 20г по- осъзнат ли ще е? Това е просец, не е ситуация.. според мен.

Също не мисля че е сравнимо нашето с тяхното. Ситуацията е толкова по-различна.

За мен 17г е правилна възраст, за да се започне сексуален живот и по възможност никой да не се чувства неудобно от този факт, аз включително като родител.
Аз бих ги оставяла да прекарват време сами вкъщи, но можеби не да преспи момчето. Всяко нещо с времето си.

За майките, които казахте, че не бихте позволили децата ви да правят секс в дома ви, мислите ли че не няма да го направят така или иначе? Не ви ли е страх къде ще са и какви ще са обстоятелствата?

# 631
Първи сексуален контакт може да донесе разочарование на каквато и възраст да се случи. И ако на 17 се разочароваш, имаш време да го преодолееш и пак на млада възраст да създадеш пълноценна връзка. Да се разочароваш на 25 е по-страшно. Пък и 17 не е толкова ранна възраст. Ако момичето наистина го иска и вярва на момчето, с което е, защо пък да не може да осъзнае и да се наслади пълноценно на секса? Каквото и да значи осъзнае и пълноценно, де. Не ми казвайте, че на всяка възраст и във всеки етап от живота си сте усещали по абсолютно еднакъв начин секса.
Иначе най-добрата контрацепция си остава презерватива.

# 632
Не, точно. Въздържанието е най- добрата контрацепция.
Най- ефективният метод за контрацепция е спиралата (99.8%) последвана от хапчетата като презерватива е с най- ниската ефикасност. Извън стерилизацията и въздържанието, или комбинацията от два метода ( спирала и презерватив примерно).

Давам официалната информация, която сме обсъждали и с дъщеря ни. Оттам знае за страничните ефекти на хапчетата и спиралата.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 23:52 от Анонимен

# 633
  • Sunshine state
.

За майките, които казахте, че не бихте позволили децата ви да правят секс в дома ви, мислите ли че не няма да го направят така или иначе? Не ви ли е страх къде ще са и какви ще са обстоятелствата?
И да мисля, нямам намерение да осигурявам "терен" в никакъв случай. Както аз не съм си натрапвала половия живот на родителите си, така очаквам и тя да не го прави. И междудругото аз започнах да водя такъв на 18, та не знам как е за по-малките от тази възраст, но определено не бих оставяла щерка си с някой момък да се натискат пред мен в дома ми. Както щат да се оправят,но разчитам, че все пак ще е достатъчно разумна, както съм била и аз.

# 634
И доколко е съществена разликата някога на 18, а сега на 17 точно като години? Много по-голямо значение има доколко е съзрял полово/емоционално/интелектуално индивида за определената възраст защото много хора и на 20 са си още дечковци. Ние можем само да ги съветваме и подготвяме да бъдат достатъчно разумни за да се опазят от бременност и зарази, но решението кога да започнат го взимат те и е без значение дали ще им помагаме или пречим в "осигуряването на терен". Според мен преченето крие повече рискове от приемането на новия период с различни потребности на децата ни. За някои е трудно да приемат, че на тази възраст децата им вече не са точно деца и не могат да бъдат третирани като такива. Дали след 3-4г. ще мисля същото и за моята дъщеря само времето ще покаже.

# 635
  • Sunshine state
Не мисля да преча на никого, но и не смятам да приютявам влюбените гълъбчета. Къщата си е моя в край на сметка, правилата също. Като се изнесе, да прави каквото си иска. 🤷🏼♀

# 636
.

И да мисля, нямам намерение да осигурявам "терен" в никакъв случай. Както аз не съм си натрапвала половия живот на родителите си, така очаквам и тя да не го прави. И междудругото аз започнах да водя такъв на 18, та не знам как е за по-малките от тази възраст, но определено не бих оставяла щерка си с някой момък да се натискат пред мен в дома ми. Както щат да се оправят,но разчитам, че все пак ще е достатъчно разумна, както съм била и аз.

Това напълно припокрива и моето мнение. И до сега се стремя да не товаря родителите си с неща, които не ги засягат. Никога не съм споделяла за сексуалния си живот с майка си и смятам, че има някаква граница на интимност, която трябва да се спазва. Учудвам се на родители, които искат да знаят как отрочетата им се справят в кревата. Ако има нужда от съвет, ще поиска и ще й го дам. Но не мисля да осигурявам терен, да ги напътствам като им постеля легло и да се интересувам дали всичко е минало добре. Както споменах и преди това, смятам се за либерална, защото ще приема сексуалния избор на детето си, дори и еднополов.

# 637
Първи сексуален контакт може да донесе разочарование на каквато и възраст да се случи. И ако на 17 се разочароваш, имаш време да го преодолееш и пак на млада възраст да създадеш пълноценна връзка. Да се разочароваш на 25 е по-страшно. Пък и 17 не е толкова ранна възраст. Ако момичето наистина го иска и вярва на момчето, с което е, защо пък да не може да осъзнае и да се наслади пълноценно на секса? Каквото и да значи осъзнае и пълноценно, де. Не ми казвайте, че на всяка възраст и във всеки етап от живота си сте усещали по абсолютно еднакъв начин секса.
Психиката на човек на 17 не може да се сравни с тази на 25 години, а и да има изключения, те са само изключения.
Психическа травма/изживяване и пр. не се преодоляват само защото има повече време за това, а и с възможностите на психиката да се справи и доколко е зряла.

# 638
  • Пловдив
Момичетаѝ, помагайте - днес видях над челото ѝ страшно много пърхут. Ама много ви казвам, то и аз съм имала пърхут, но в такова количество никога и е някак локализиран на върха на главата, сякаш там е изгоряла кожата и се люспи. Нищо различно не е ползвала и правила и изведнъж ... Та препоръчайте някакъв ефективен шампоан против пърхут.

# 639
ММ го спасява само шампоанът против пърхут на Виши. Пробвал е какви ли не други, но само от този е доволен.

# 640

Психиката на човек на 17 не може да се сравни с тази на 25 години, а и да има изключения, те са само изключения.
Психическа травма/изживяване и пр. не се преодоляват само защото има повече време за това, а и с възможностите на психиката да се справи и доколко е зряла.

Нека сме обективни - в моя текст няма "само" за времето като фактор. За възможностите на по-зрялата психика съм съгласна, разбира се.

За миенето на глава и пърхота продължавам да мисля, че децата не са чак толкова добри в миенето и изплакването на скалпа, което в комбинация с хормоналните промени е предпоставка за пърхот. И толкова, че е чувствителна темата.Simple Smile

# 641
Скрит текст:

Нека сме обективни - в моя текст няма "само" за времето като фактор. За възможностите на по-зрялата психика съм съгласна, разбира се.

За миенето на глава и пърхота продължавам да мисля, че децата не са чак толкова добри в миенето и изплакването на скалпа, което в комбинация с хормоналните промени е предпоставка за пърхот. И толкова, че е чувствителна темата.Simple Smile
[/quote]
Съгласна съм, за да сме обективни: няма “само”, но има категоричното твърдение  “Да се разочароваш на 25 е по-страшно.”

# 642
  • Sunshine state
Нашата към 7-8г хич не си миеше добре косата, защото имаше 9 шева и избягваше да търка и образува "лепка", махнахме я с тукашен медицински шампоан, но определено дерматоложката каза, че е от нанасяне на шампоан на сух скалп и недобро измиване. Трябва да се види от какво е и да се изпише с какво да се мие.

# 643
Дъщеря ми има гъста коса до кръста, която продължавам да влизам да мия аз, после продължава да се къпе сама.

За пърхота, най-добре да се посъветване с кожен лекар. Има много добри шампоани, но не трябва да ce ползват ежедневно, и трябва да се редуват с подходящи нормални шампоани, но на тези години има много значение хормоните.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 18:21 от Eli..........

# 644
  • Sunshine state
Точно така беше - редувахме с обикновен.

Общи условия

Активация на акаунт