Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 12

• 35 967
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Обяснявам си го с подсъзнателните възприятия на децата на агресията навсякъде в живота около тях, по филмите, компютърните игри и др. В съчетание с неподходящо хранене, далеч от природата и чистия въздух, липса на достатъчно спорт/движение за хормонално балансиране и наличие на дразнител насреща, агресията може да се отключи без да я търсят съзнателно. При нас, двете с майка й като си синхронизират цикъла понякога ми идва да хвана гората. А когато детето е спортувало, едро и здраво като в нашия случай (от години черен колан по карате), не е за подценяване опастността от физическа саморазправа и понякога съм доста притеснен за съпругата си колко много си позволява да я провокира и ядосва за несъществени неща. Много усилия ми коства да успокоявам топката като стане напечено и се радвам, че не се е стигало до крайности. Аз също смятам, че при честа видима агресия трябва да потърсите професионална помощ от психолог особено ако усещането ви е че нещата се влошават.
Вие сериозно ли? Имам сестра + майка. Това прави 3 жени вкъщи. Циклите на заедно живеещи жени почти винаги се синхронизират. Никога, нито в тийнейджърска, нито в друга възраст не сме изпитвали желание да се удряме и биеме, нито да се обиждаме, по което и да било време на месеца. Не спортувахме със сестра ми и като тийнейджъри преди компютърната ера пак си седяхме вкъщи.
Сега имам дъщеря на почти 15 г., аз на 43 г. Пак не се бием. Ако дъщеря тренира карате, не би ли трябвало да се владее по-добре и да знае до какво водят ударите?

# 121
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Аз имам въпрос за изпотяването на краката...От една седмица забелязах, че много бързо и' се вмирисват чорапите. Имам предвид, като е заспала и вляза в стаята и', още от вратата подушвам миризма на вмирисани чорапи. По-топло е, скача повече, разбирам. Обаче...чак пък толкова? Обувките и' не са вмирисани по този начин, вече я карам да сменя чорапите и като се прибере и така го няма онзи "аромат". Може ли да се използва някакъв продукт- соли за крака, талк, крем или друго, за да не се стига чак до такива аромати? Или пък е нормално и е нещо от хормоните?🤔 Не и' миришат постоянно така краката; даже зимата с доста силното отопление в училище не се получаваше. Факт е и, че се връща отдавна (дори, когато все още навън не беше топло) по блуза, с яке в ръка и все и' е топло като се прибира...🤔 И да уточня, че целогодишно носим и двете нормални тънки памучни чорапи, не носим дебели или термо чорапи. Напоследък е започнала и връзките на обувките да стяга доста (дишаща структура имат, не иска да ги връзва по-хлабаво). Тя всъщност не усеща  когато чорапите и' миришат след училище...🙄
Може да е проблем с гъбички, както и проблем със самите обувки (материала, от който са изработени).

# 122
Мога да препоръчам изпробван метод за премахване на тази миризма, имах го проблема със сина ми. Характерната миризма на "леко кисело"в повечето случаи е от гъбички, синът ми като по-малък носеше основно Геокс и пак се получаваше така, но няма как - жеги, спарване, хормони...Та ето метода - стопляте добре на котлон ябълков оцет и в него слагате сода бикарбонат, да се разтвори. Точни пропорции не помня, но примерно на 150 мл оцет, 2 супени лъжици сода. Взимате леген с вода, колкото да покрива ходилата и добавяте оцетената смес, така детето да поседи половин час с накиснати крака. Запазвате легена и повтаряте кисненето още един път същия ден. Изхвърляте сместа. Повтаряте процедурата за 3-4 дни. Наистина има моментален ефект. За едно лято може да се наложи да повторите сесията и 3 пъти, индивидуално е. При нас ефекта с премахването на миризмата траеше около месец.
 Сега да ви питам за щерката, на 11 г е, дойде и цикъл декември и от тогава не е повторило.Май е нормално,а?

# 123
Нормално е. При моята паузата между първата менструация и втората беше 6-7 месеца, после в продължение на година се нормализираше.

# 124
Снощи четох за все по-рано започващ пубертет. Според тази статия пубертетът при момичета е нормално да започне на 8г. А вчера приятелка ми сподели, че дъщеря и на 9г е с цикъл
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/11368669

# 125
Хич не ми се струва нормално. Още повече жените се раждаме с определен брой яйцеклетки за целия живот, което според мен означава, че по-рано ще се изчерпат. А как и масово вече се ражда над 30+, не знам...

# 126
Около мен много деца вече има с цикъл на 9 г Worried, даже и такива дето грам месо не ядяха, а израстнаха на краставици само....Вече не мисля, че е само от храната. Четох за акселерацията на мозъка, вследствие многото информация, до която имат достъп, и че организма се опитва да наваксва времето....

# 127
На Etam  бикините са тези  https://www.etam.es/braguitas/smoonmixmatch/ , скъпи са  по принцип,на Примарк  са 7 евро ,три са 17 е. Хубави са,  памучни или като ликра.  Видях ,че и в Алиекспрес има доста. 
За тампони при тинейджъри и на мен ми е странно,особенно при болезнен цикъл е и неприятно.  Живея в чужбина и ми е споделено от близки майки на около 43години ,който от рано са ползвали тампони.

# 128
Статията е в типичния сензационен стил на "24 часа" и тъй като е базирана на американски източници, все пак зад "изненадата" стоят някакви научни факти за конкретната популация.
И фактите са - при средиземноморския генотип, към който принадлежим и ние, половото развитие от столетия започва по-рано, отколкото при англосаксонците, въпреки че те са с много по-често срещано наднормено тегло и хапват повече ГМО и растежни хормони.
Границите за "нормално" са много широки и още по мое време (аз съм на 46 г.) на немалко момичета им идваше менструацията на 10-11 г.
В момента, по спомени, средната възраст на първа менструация за нашите географски ширини е 11 г. и няколко месеца, т.е. за всяко момиче, при което е дошла на 13, ще има по едно, на което първият цикъл е бил на 9. Предлагам родителите да се запознаят с тези статистически факти и да спрат да изпадат в истерии, а да подкрепят децата си и да ги информират навреме за промените в тялото.
За "ограничения брой яйцеклетки" не берете грижа Stuck Out Tongue

# 129
[quote
 Сега да ви питам за щерката, на 11 г е, дойде и цикъл декември и от тогава не е повторило.Май е нормално,а?
[/quote
Първият път каква беше продължителноста ?

# 130
Нормална около 3-4 дни, с чиста червена кръв по средата, не само зацапване

# 131
  • В царството на игрите:)
Но да посегне... Ха го е направила някоя, ха се е напикала в ръцете ми. Пък после може да им търся психолог.
Мдаааа, точно това съм и аз... Simple Smile Simple Smile Simple Smile Хич не бавя подобни ситуации и лошото е, че и не мисля много, а действам Simple Smile А психолога може за мен да го потърся, не за нея Simple Smile

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 14:45 от milmich

# 132
Като човек преживял домашно насилие , не посягам.Може би не е правилно,но ... това за мен.

# 133
Вие сериозно ли? Имам сестра + майка. Това прави 3 жени вкъщи. Циклите на заедно живеещи жени почти винаги се синхронизират. Никога, нито в тийнейджърска, нито в друга възраст не сме изпитвали желание да се удряме и биеме, нито да се обиждаме, по което и да било време на месеца. Не спортувахме със сестра ми и като тийнейджъри преди компютърната ера пак си седяхме вкъщи.
Сега имам дъщеря на почти 15 г., аз на 43 г. Пак не се бием. Ако дъщеря тренира карате, не би ли трябвало да се владее по-добре и да знае до какво водят ударите?
Наистина ли не схванахте кое определям за нормално, кое за изключение от нормалното, причинно-следствените връзки и утежняващи обстоятелства за да се повиши вероятността да се случват тези изключения и т.н.? С вашия пример доказвате само, че сте от нормалните. През моето юношество не си спомням дори да съм повишавал тон на родителите си, но и това го приемам като изключение от нормалното. Немалко зрели хора с достатъчно житейски опит при определени обстоятелства губят контрол над себе си и приявяват не само вербална агресия та какво остава за подрастващите с бушуващи хормони да проявят такава? Не е като нещо невиждано и нечувано, случва се понякога и е нужно да се вземат навреме мерки, ако се влошава. По това как казват, че биха реагирали някои родители тук в такава ситуация ми показва само, че и самите родители са склонни към агресия щом бъдат провокирани.

# 134
  • София
Струва ми се, че когато в семейството се смята за нормално родител да удари дете, то и детето ще сметне за нормално в един момент да удари възрастен, когато има физическа възможност за това.

Общи условия

Активация на акаунт