Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 12

• 36 008
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Първите две години е нормално цикълът да не е редовен. При моята дъщеря е много зле - идва на 15-17 ден след като й свърши. Водих я на детски гинеколог, но не сме правили преглед, само с ехограф през корема я гледа. Каза, че няма нужда да се изследват хормони, трябвало да минат поне 2 години.
При нея огромно влияние оказва и смяна на времето или надморската височина - в тези случаи й идва по два пъти в месеца.
При нас 2 години минаха, все още е нередовен и трябва отново да я водя.
15-17 дни след като свърши си е 22-24 ден на цикъла, съвсем нормално е в тази възраст да не е забодено на 28 ден. И така написано "по два пъти в месеца"... е ужасно объркващо. Ако месеца е 31 дни на всички ни се е случвало в началото и края на месеца.
Всичко между 21 и 35 дни е нормална продължителност на менструацията - нито пък 28 дни е някакъв закон. През тийнейджърските години ми продължаваше по 7 дни и идваше на 21-22 дни, т.е. паузата е била 14-15 - неприятно, но такава беше цикличността му години наред. За щастие, на никого не му е хрумвало да ме води на гинеколог за подобно нещо, което отгоре на всичко е в статистическата норма.

И досега, почти 35 години по-късно, не знам какво е цикъл с равна продължителност - обикновено е около 25-26 дни, но може да варира и над 30 в някои месеци. Медицински всичко ми е наред, забременявала с лекота, раждала и т.н. - просто животът не е каквото пише в бг-мама Simple Smile

Дъщеря ми е с цикъл от 4 години, също няма такова нещо като равен брой дни в два последователни месеца. За щастие при нея е по-скоро 30+, отколкото 20 Simple Smile

# 286
Като стана дума за проблеми при ноктите, дайте препоръка за препарат против гъбички при нокът на крака.При дъщира ми се появи на едното нокътче на крака и по препоръка на лекар го мажем вече един месец с Екзодерил на крем, но няма никъкъв резултат.

# 287
Аз не мисля, че има спасение от гъбички по ноктите. Трябва дълбоко и редовно рязане поне за да не обхванат и останалите.

# 288
  • Пловдив
За гъбички по ноктите мога да кажа много, от личен опит. Но като цяло - отделна нокторезачка, отделна пила,....взимане на проба, изследване какво точно се "бори" и в крайна сметка, с тежки антибиотици по схема ...
Които за деца не бих препоръчала. Но по-добре кожен специалист да види и да предпише лечение.

# 289
  • Пловдив
Никакъв резултат няма при мен от Екзодерил и от други подобни разтвори. Вече 3 години се боря с гъбичка на единия нокът и не се оправя.
Поне 2 пъти в месеца пиля нокътната  плочка (само най-горния слой), така ми беше казал лекар, но и от това няма голям ефект. Като че ли не става по-голяма, но и не се маха.
Някой беше споделил, че се е оправил след медицински педикюр, но още не съм проучила в нашия град къде има и какво точно се прави.

# 290
Като стана дума за проблеми при ноктите, дайте препоръка за препарат против гъбички при нокът на крака.При дъщира ми се появи на едното нокътче на крака и по препоръка на лекар го мажем вече един месец с Екзодерил на крем, но няма никъкъв резултат.
Тъй като ноктите на краката растат бавно, един месец не е нищо. Кремчето се втрива долу до кожичката и горе под нокътната плочка, на мястото на разлепване от кожата (живеца). А нокътя се маже с лак екзодерил. Така си оправих две нокътчета упорито за 3-4 месеца. НО - при всяко разболяване, дори незначително, веднага тръгва разлепване на плочката и започвам веднага с лечението. Кожната лекарка ме предупреди, че и от нараняване от неудобна обувка нокътя може да загрубее и да изглежда като с гъбички, та трябва и това да се следи.

За гризането на ноктите - и аз много си ги гризях като дете и тийн, спрях в края на гимназията, изведнъж ми стана важно да ми изглеждат по-добре ръцете (на около 16). С малкия ми син се борихме от 3 годишен до опадането на млечните зъбки, после беше с шини... и като махнахме всичко това се започна наново, или гризе или ги чопли или и двете. Той ми е по-лежерното дете и по-непукист, но точно той ги гризе, над 18г е вече. Като малък ни горчиви лакове помагаха, ни увещания, ни нищо (както и при мен). Другите ми деца не си гризат или чоплят ноктите.

# 291
  • София
За да се установи, че са гъбичко трябва да се вземе посявка, ако тя покаже че са гъби се пият антибиотици. Локалните мазила, ако гъбичките са проникнали в корена на нокътя, там където се образуват новите клетки, никога не помагат. Най-добре заведете детето на дерматолог. В София знам една която се занимава с това и е много добра. Другия вариант е медицински педикюр. Най-добрата в тази област е Анита Илиева.
И мойта щерка си яде ноктите. Едвам отказа цокането на палеца и малко след това почна ноктите. Мазах с горчив лак с какво ли не, говорих, показвах снимки, имаше един момент беше спряла, тогава й направих френски маникюр, викам сега като се види ще спре. Нъцки след 1 седмица пак същото. Малко да пораснат я дразнят и почва да гризе. Резах пилих нищо. Чакам да стане поне на 14 и ще и сложа гел.

# 292
А защо се пият антибиотици за гъбички, а не противогъбични препарати?
АБ как ще убие нещо, което не е бактерия?

# 293
Антимикотици са противогъбичковите, объркали са се момичетата. За гъбички по нокти, ако не стане само с локално лечение, се ползва итраконазол перорално, изписва се по схема.

# 294
  • Пловдив
Блу, Дъждец,
след второто си раждане излязох с гъбички по ноктите на ръцете от болницата. Заради кърменето дълго пробвах локално лечение. Тц! Накрая - посявка, и ... медикаменти, които пиех доста дълго по схема. Помня, че ми ги нарекоха антибиотици, но ... признавам, че може и да не помня добре.... Старост-нерадост! Simple Smile

# 295
Мой близък пи дълго време антимикотици, затова се учудих за аб-те.
Обаче при него ефектът беше временен.

# 296
Гъбичките се "хранят" със захар, рафинирани въглехидрати, алкохол. Освен противогъбични препарати, трябва да се внимава и какво се яде.

# 297
  • София
Гъбичките се "хранят" със захар, рафинирани въглехидрати, алкохол. Освен противогъбични препарати, трябва да се внимава и какво се яде.
Гъбичките се хранят с мъртвите клетки на краката и ноктите. Виреят много добре на влажно и тъмно място. Краката са идеалното място за развитие на гъбички, през по-голямата част от годината ходим с чорапи и обувки, влажно и тъмно място.

# 298
Гъбички съм лекувала успешно с мазане на нокътя с йодасепт 10% разтвор. С клечка за уши, след баня, хубаво намазване на плочката и да изсъхне.
За мен гъбичките се образуват от некачествени китайски обувки.

# 299
Момичетата ви използват ли слънцезащита за лице?

Общи условия

Активация на акаунт