231-ва пътуваща по Великден немска тема

• 24 291
  • 727
  •   1
Отговори
# 510
  • Germany
Аз пък от вас разбирам (както винаги 😆), че вече не се ставало, като влезе учител. Вярно, че съм древна, пропуснала съм модерните тенденции.
Сега питах и детето, каза че винаги ставали.

# 511
Май само Бела ме разбра. Stuck Out Tongue Winking Eye
Учителят се казва Николай, което значи, че е от "руските немци". На немски съответното име е "Nicolas". И традицията да се става при влизането на учителят идва от СССР и беше задължение в училищата при комунизма. (Дано сега всеки се сети къде е връзката)

А да "каца" парашутистка от украйна в 8-ми клас без грам немски там, където децата от 5-ти клас биват изключвани за граматически грешки по немски е меко казано неуважение към труда на другите деца.

# 512
  • Пловдив
Родител на българско дете, учещо в немско училище се възмущава, че украинско дете учи също там и че директорът, евентуално руснак има някакви изисквания. Много забавно.
На учителите си съм ставала от пейка дори и на двора и със сигурност не е заради "комунистическото" ми възпитание. Както е тръгнало скоро ще се приема за нормално и да говорим на преподавателите на "ти".

# 513
Май само Бела ме разбра. Stuck Out Tongue Winking Eye
Учителят се казва Николай, което значи, че е от "руските немци". На немски съответното име е "Nicolas".

Пак да ти кажа, че има чисти немци Николай.

На моя много близка приятелка българка, дъщеря й на 14 години стана парашутистка в гимназия в Заарбрюкен, без грам немски език, че и през февруари. След три години получи стипендии за американски и нидерландски университети и специална хвалебствена грамота от училището. Такъв успех едва ли са очаквали в гимназията като я приеха, но факт е, че я приеха.

На мен по принцип родителските драми с гимназиите и училищата са ми леко смешни, защото по правило сами по себе си родителските амбиции до нищо не водят, а и има и други пътища към успех освен гимназия, но да завижда някой, че приели друго дете е малко в повече. Може да е добро по математика и английски украинчено. Последното е огромна рядкост при германчетата.

Тук гледам нови потребители има, коктейли с джин ли ще бъркаме? Колко хубаво си изкарахме зимата вечно пийнали. 🤣

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 19:07 от Анонимен

# 514
The Game, вече писах, че се възмущавам, че не че украинчето учи с тях, а че "парашутира" на място, за което други са учили и са се борили, но не са успели да останат.

Софт, сори, ама Николай, Таня, Олга, Лена, Оксана и т.н. ще си останат руски имена, наложени в бившия СИВ кръг, без значение от колко поколения живеят в Германия. Blush. Имам колежка Таня, с претенции за чиста германка, а пък тя бабата била полякиня...... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 515
Мама-Ени, сори, но явно имаш тесен кръгозор. Познавам италианка Светлана и малтиец Иван с ударение на "а". Разпитвала съм ги много защо така се казват, ами имали някакви сантиментални причини родителите, но грам руски или въобще източноевропейски корени нямат. То им и личи. И шефът ми Николай няма с абсолютна сигурност. Не че има значение за твоя казус.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 19:44 от Анонимен

# 516
  • Deutschland/HE
За името Николай и Лена (особено за него) не съм изобщо съгласна. В рода ни го има от 1903г. и няма нищо общо с Русия/СССР и СИВ. В Германия също го има и няма никаква връзка със СИВ (има го и в мъжки вариант).

Мама-ени, ако украинчетата не покажат потенциал и те ще заминат от гимназията, ако не тази уч. година то следващата със сигурност. Те не заемат място на нито едно дете, което заслужава да е там.

П.С. Дъщеря ми като започна имаше период от шест седмици без оценки, но те видяха какво може и си ѝ поставяха оценки след първия месец.

# 517
  • в сърцето на един мъж...
Хм, тая вечер ще се скарам на съседа, чист потомствен богат немец, що се казва Николай.
П.С. Децата ми също стават при всеки учител или при директора и не го намирам за странно, нито за отживелица. Че как иначе да покажеш респект към тези, които те учат? И фамилиарнечето не харесвам. Пък за заемането на място, пък съвсем няма какво да кажа по въпроса. Ако не покаже знания и успех, ще си иде. Няма как да сложат дете от 10ти клас в първи, само защото на нас ни се вижда ненормално. Чисто професионално - ако сложат един човек в подходяща среда той може да постигне добри успехи. Не да го изолират и натискат.

# 518
Дори да са с руски произход, какво от това? Между другото по някое време е било модерно да се дават руски имена на германските деца, това в бившето ГДР, знам го от колежка. Много мразя деленето на хора по националности и поставянето им в разни категории.

# 519
  • Пловдив
Съседката ми е Дуня, децата ѝ са Дария-Аманда и Тала-Луна, бабата е Фрея. Залагайте какви са по произход.LaughingThinking

# 520
Румънци.

# 521
  • в сърцето на един мъж...
Моята шефка е Дуня, тя е половин египетка, половин австрийка Simple Smile

# 522
  • Germany
Аз пък познавам чист германец, който се казва Коля, не Николай Simple Smile
МамаЕни, на 2 приятелски семейства децата тръгнаха директно в гимназия тук, като 1вата година им беше пробна /с компромиси по немски/. Едното беше 6ти клас, другото 9ти. Справиха се чудесно и 2те. Аз съм "за" да се дава възможност на всички деца. Умните и отговорните ще се справят, другите ще отпаднат. Аз лично не виждам проблем.

# 523
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Моето дете не става, когато влиза учител и директорът води Fußball AG.
Явно е е декадентско училище 🤣

За имената - детето един ден ми вика: “какво са мислили родителите като да кръстили детето Timeon? Разбираш ли? Time on? Какво са си мислили?” 🤣

Аз да ви кажа, много закопахте в темата и пропуснахте новия потребител.
Наздраве в чест на ника му!

# 524
  • Пловдив
Съседката ми е стопроцентова баварка. Когато дойдохме преди години, жената се представи Дуня, а детето-Дария. И понеже аз бях много зле с немския си казах, супер явно имат нещо славянско, ще си говорим на руски. Да, ама не. Нищо славянско нямат и думичка руски не знаят. Бабата Фрея е кръстена на скандинавската богиня, Дуня е кръстена на героиня от книга, Дария и Тала са от персийската и египетска митология, защото майка им е учител по антични езици. Аманда е на италианския прадядо, а Луна го забравих откъде беше:smiles: Децата имат немски, италиански и швейцарски паспорти. Да са живи и здрави, чудесни съседи си имам.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 20:52 от The Game

Общи условия

Активация на акаунт