Увреден черен дроб, моля споделяйте

• 34 213
  • 147
  •   1
Отговори
# 75
Ън, тук има няколко идеи: https://www.arsmedica.bg/dieta/dieta-pri-visoko-ggt Пожелавам ти и този показател да влезне в норма скоро!
Благодаря!
Ще използвам повечето съвети, лесни са. Може би защото на Великден си позволих агнешко и малко по-свободно хранене и ето ти резултата....Аман вече!

# 76
Здравейте, баща ми е с цироза на черния дроб и в момента се лекува, но разбрах, че тахана от бял трън може да помогне допълнително. Някой има ли опит с такава ситуация? Как е най-добре да се взема?

# 77
Аз взимах смлян бял трън и масло от бял трън и смятам, че ми помогна. Взимах ги няколко месеца последователно. Взимах 30 мин преди храна, 2 или 3 пъти дневно, по 1 супена лъжица масло от бял трън или 1 чаена лъжичка от смляно семе.
Не знам дозата за тахана.

# 78
Здравейте, баща ми е с цироза на черния дроб и в момента се лекува, но разбрах, че тахана от бял трън може да помогне допълнително. Някой има ли опит с такава ситуация? Как е най-добре да се взема?
Ако взема Карсил, той е точно от бял трън така че няма да добавите нещо ново и различно с това.

# 79
Здравейте на всички!
Имам нужда от съвети и насока по отношение на състоянието на моят партньор.
Беше приет в неврологично отделение през м.юни по повод силно главоболие. Там при рутинни изследвания се оказа,че е със завишен ALAT-152,ASAT-50 . За наш ужас се установи солидна формация в мозъка, която трябва да бъде оперирана по спешност. През последните 6 мес.той качи доста килограми, което отдадохме на спирането на спортуване поради травма. Той е на 43 г., не пуши, много рядко е употребявал алкохол през годините и като цяло има здравословен начин на живот  .
След операцията настъпиха усложнения и имахме 20 дневен болничен престой, който включваше и много медикаменти и антибиотици. От там нататък,  чернодробните показатели са доста завишени, като в най-високата си степен са били-ALAT-1090,ASAT -225,ГГТ-973. За 4 дни на Трансметил, Легалон, диета и сокове, спаднаха на половина. Правени са имуногобулини,които са в норма, тестове за хепатит-отрицателни . Положителен за АСМА (рефер.-1:80 ,резултат 1:320), като всички останали показатели за автоимунен хепатит са отрицателни. Няма фамилна обремененост.
В момента продължава лечение с някой от лекарствата, които приемаше в болницата  След консултации с 5 различни лекари той все още е без диагноза освен това, че има стеатоза Мислим за биопсия вече.
Моля, тези от Вас, които имат опит с токсичен или автоимунен хепатит да ни дадат насоки .
Бъдете здрави!

# 80
Освен да се консултирате с още някой лекар, който има опит с болести в черния дроб.
Аз ходя при Проф. Стоян Ханджиев ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост, но там е доста натоварено. Там ми направиха биопсията, за да потвърдят Автоимунен хепатит.  
Дано скоро да поставят диагноза!

# 81
Освен да се консултирате с още някой лекар, който има опит с болести в черния дроб.
Аз ходя при Проф. Стоян Ханджиев ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост, но там е доста натоварено. Там ми направиха биопсията, за да потвърдят Автоимунен хепатит.  
Дано скоро да поставят диагноза!
Благодаря Ви!
Бихте ли споделили малко повече за самата интервенция ако не Ви притеснявам с въпроси си ? Биопсията единственият достоверен начин за диагностика ли е ? Толкова много го рязаха, дупчиха и изследваха през последните няколко месеца, че буквално е стресиран от неизвестното.

# 82
Здравната каса не признава друго изследване за потвърждение на автоимунен хепатит. При мен беше за около 30 мин, като включвам и подготовката. С малка игла, която се следи на монитор, се стига до черния дроб и взимат съвсем малка част от него за изследване. Всички коментари за биопсията, които прочетох, пишеха, че не боли и се възстановяваш за няколко часа. Трябваше да седя 4 дена в болница, тъй като бях по клинична пътека... Също така няколко месеца имаше пробождане от дясно, но не беше силно.
В Аджибадем има апарат за еластография, с който следят черния дроб без да се налага нова биопсия.
Дано да имате здравна застраховка, тъй като тези изследвания са си разход и дано попаднете на правилния лекар, за да предпише точното лечение.
Вижте и този форум: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php
Бях много притеснена, когато се разболях, но след 1 година смятам, че автоимуният хепатит не е толкова страшен ако е под наблюдение. С правилните лекарства хората си живеят съвсем нормално.

# 83
  • Paris, France
Здравейте на всички!
Имам нужда от съвети и насока по отношение на състоянието на моят партньор.
Беше приет в неврологично отделение през м.юни по повод силно главоболие. Там при рутинни изследвания се оказа,че е със завишен ALAT-152,ASAT-50 . За наш ужас се установи солидна формация в мозъка, която трябва да бъде оперирана по спешност. През последните 6 мес.той качи доста килограми, което отдадохме на спирането на спортуване поради травма. Той е на 43 г., не пуши, много рядко е употребявал алкохол през годините и като цяло има здравословен начин на живот  .
След операцията настъпиха усложнения и имахме 20 дневен болничен престой, който включваше и много медикаменти и антибиотици. От там нататък,  чернодробните показатели са доста завишени, като в най-високата си степен са били-ALAT-1090,ASAT -225,ГГТ-973. За 4 дни на Трансметил, Легалон, диета и сокове, спаднаха на половина. Правени са имуногобулини,които са в норма, тестове за хепатит-отрицателни . Положителен за АСМА (рефер.-1:80 ,резултат 1:320), като всички останали показатели за автоимунен хепатит са отрицателни. Няма фамилна обремененост.
В момента продължава лечение с някой от лекарствата, които приемаше в болницата  След консултации с 5 различни лекари той все още е без диагноза освен това, че има стеатоза Мислим за биопсия вече.
Моля, тези от Вас, които имат опит с токсичен или автоимунен хепатит да ни дадат насоки .
Бъдете здрави!

Как е без диагноза? Нали е установено омазняване (стеатоза). Стеатозата е диагноза. Не виждам смисъл от биопсия, която само наранява допълнително и без това болен орган.

Трябва да отслабне и да си промени храненето. Моята стеатоза изчезна с 2 месеца кето диета и витамини, като последните 10 дена бях на 600 калории дневно + 200 от листни зеленчуци и треви.

Транс, наситени мазнини, алкохол, фруктоза и глюкоза омазняват черен дроб. Омега 3, омега 6, ниацин, вит С, К1, В витамините, протеолитични ензими го отмазняват. По-напред съм писала какво съм правила и яла.

Успех.

И моите чернодробни не бяха цвете.

# 84
Здравейте, момичета!
Възможно ли е от стеатозата да поддържа такива стойности на чернодробните?
Той приема и лекарства Дексаметазон, Левебон (зная, че антиепилептичните са бич за дроба) и 3 седмично му вливат Манитол .
Може би Дексаметазона е една от причините да не може да свали килограми, защото бих казала, че се храни съобразно положението-без бързи въглехидрати, сладко и т.н За алкохол не може да става и въпрос.
АСМА + (и отрицателни имуногобулини) достатъчно ли е  да се мисли за автоимунен хепатит? Възможно ли и такъв да се открючи от многото лекарста ,които приемаше в болницата и как биха могли да се различат токсичния и автоимунния хепатит ? Какви още изследвания бихте препоръчали ? Какви изследвания правихте вие ?
Мислим за лечение в Германия с имунотерапия за основното му заболяване, защото в България няма лечение, а ако е автоимунно ,едва ли ще може да се случи.
Един от лекарите каза да изчакаме още 4 м и тогава да правим биопсията, но имаме възможност да я направи във ВМА при Проф.Кацарски и сега не зная как да постъпим . Зная, че си е рискова интервенция и много се притеснявам.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 09:39 от Магесница

# 85
  • Paris, France
Да, стеатозата може да качи чернодробните, но може и да не ги качи. При мене бяха високи, но съм виждала нормални резултати при хора със стеатоза.

АSMA + може да се дължи на автоимунни, но и на рак. Сложно е и не разбирам от този показател. Не бих приела биопсия ако се касаеше за мене.

Дексаметазонът причинява ИР и омазняване на дроб. Така си омазних моя дроб, ходейки с непрекъснато гноясали уши, заради които продължаваха да ми го изписват заедно с АБ и противогъбични. От него се и качват кила. Сега и с пари да ми го дават, не бих го пила. Първоначално ми го дадоха за изкълчен крак. После почнаха инфекции и възпаления.

Неговият случай е уплетен с толкова лекарства и проблеми.

Намаляване на въглехидратите не е решение. Трябва да се спрат, освен тези от сурови зеленчуци.

А какво му има в мозъка? Ако има епилептични пристъпи, кетогенна диета може да реши въпроса и даже да махнете антиепилептичните. Тя така е станала популярна през 90те.

Инсулинът му на гладно и КЗ колко са?

# 86
Novena, благодаря Ви за изчерпателният отговор. Проблемът с мозъка е Глиобластом 4 ст.
Дексаметазона се изписва , за да намали отока в мозъка от операцията , и преди нея, защото самият ТУ  прави оток около мястото. В момента е на лъчетерапия и няма как да ограничим храната сомо до зеленчуци, но той яде предимно това. Сок от цвекло, салати със зехтин, сутрешната закуска е с к.мляко ,трици,ленено семе, семена от бял трън и тахан. Ако яде хляб, то той е Вита фитнес по макс.2 филийки. Не яде тлъсти или преработени меса (и храни). Като е изключително подходящо и за основното му заболяване.
Лекарствата на този етап бяха само намалени, но не могат да бъдат спрени ,защото след такава операция има опасност от пристъпи, макар,че до сега не е имал нито преди, нито след операцията. В болницата КЗ беше 6 и малко . В момента е около 4.5 . Инсулин не съм сигурна, че са пускали лекарите.

# 87
  • Paris, France
O, съжалявам за ужасната диагноза. 💐 Пожелавам му да я пребори, въпреки всичко! Кураж на близките!

Да, ясно е, че има оток щом и Mannitol му вливат.

Кетогенната диета много би помогнала да се намали отока, да намалее възпалението, срещу епилептичните епизоди, както и да понася по-леко радиотерапията.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9504425/

Хлябът увеличава възпалението и храни тумора и не две, ами и половин филийка е много. Сложните въглехидрати изискват толкова инсулин, колкото и простите, а при някои хора и повече.

При такава диагноза аз не бих се подложила на биопсия на черен дроб. Ясно е, че положителните антитела срещу гладки мускули са от раковото заболяване най-вероятно.

Кураж и чудо ви желая.

# 88
O, съжалявам за ужасната диагноза. 💐 Пожелавам му да я пребори, въпреки всичко! Кураж на близките!

Да, ясно е, че има оток щом и Mannitol му вливат.

Кетогенната диета много би помогнала да се намали отока, да намалее възпалението, срещу епилептичните епизоди, както и да понася по-леко радиотерапията.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9504425/

Хлябът увеличава възпалението и храни тумора и не две, ами и половин филийка е много. Сложните въглехидрати изискват толкова инсулин, колкото и простите, а при някои хора и повече.

При такава диагноза аз не бих се подложила на биопсия на черен дроб. Ясно е, че положителните антитела срещу гладки мускули са от раковото заболяване най-вероятно.

Кураж и чудо ви желая.
Благодаря Ви от сърце!
Нека всички бъдем здрави !
Ние все още вярваме и се молим за Чудо!

# 89
Здравейте при бебе на годинка асат  50 много ли е ?
Смятам ,че да ...но пед каза не било много .

Общи условия

Активация на акаунт