Бъдещето, как си го представяте?

• 10 449
  • 227
  •   1
Отговори
# 165
Е то по тая логика току виж почнат и да се обиждат кой е номер 1 родител и кой номер 2... какво става ако никой не ще да е писан на второ място? Айде пак проблем. Друго трябва да измислят, нещо по-равноправно някакси.
Скрит текст:
И не го казвам защото имам нещо против хората дето са по-различни от мен с нещо - тяхно право си е да си бъдат каквито си искат. Не ми пречат с нищо, докато не се опитват те да ми се месят, аз на тях не се и също гледам да не им преча.
На моменти ми идва в повече това как те горките са толкоз подтиснати, защото някой си ги карал да са като другите. А пък напоследък колко неща и правила се променят, за да може другите да са наред с тях... е добре ама другите ако не искат, на тях не им ли се нарушават правата?
Ахаха, на мен това ми беше първата мисъл, не ща да съм родител 2, пък. Някъде се пробваха да го въведат и се сблъскаха с административна пречка за детски и майчинства, щеше да е раждащ и нераждащ родител, не съм следила докъде стигнаха.😂

# 166
Все пак историята сочи, че хората живеят все по-добре, кой каквото ще да казва.
Ми не, настоящето поколение живее доста по-зле от предходното, като се почне от това, че преди 50г една заплата е изхранвала семейство, трудовият стаж беше 30г, а става 40г, една къща се купува за три-пъти повече време, пенсиите не растат с предишните темпове, а спестяванията въобще изчезнаха, и разни ей такива подробности. Това че имаш Макдоналдс, безжични слушалки и плащаш с часовника не значи, че "живееш по-добре". Че и тотото даваше повече печалби преди време Triumph

# 167
Ми не, настоящето поколение живее доста по-зле от предходното, като се почне от това, че преди 50г една заплата е изхранвала семейство, трудовият стаж беше 30г, а става 40г, една къща се купува за три-пъти повече време, пенсиите не растат с предишните темпове, а спестяванията въобще изчезнаха, и разни ей такива подробности. Това че имаш Макдоналдс, безжични слушалки и плащаш с часовника не значи, че "живееш по-добре". Че и тотото даваше повече печалби преди време Triumph

Не мисля, все пак го помня това минало и мога да говоря от опит. Една заплата не можеше да изхрани семейството ни. И с две не сме гладували, ама не сме си и угаждали. Ресторант сме виждали няколко пъти в годината и то кебапчийница. Живеехме в апартамента на баба ми, а нашите не успяха да се доредят за свой, та не мога да кажа колко са щели да го изплащат. Кола също не сме имали. На море сме ходили през година или две, когато се намерят карти и не можеше и сравнение да става със сега. За дрехи, обувки, спортна екипировка и пътувания да не говорим. за пръв път летях със самолет като започнах работа. Трудовият стаж е бил по-малко, ама и животът беше по-кратък. Автоматичната пералня я купи баба ми със спестяванията си, нашите май не успяха да заделят.
Та вярвай си, че е било толкова хубаво...
Хубавото беше, че бяхме млади и, което си е истина, не ни тежеше, че не живеем хубаво, защото не познавахме друго.

# 168
  • София
Съгласна съм с ЧС - сега е по-добре, и като цяло, и за близкото минало.

# 169
Черна станция, аз съм съгласна и не съгласна с теб. Мисля че днешните млади живеят наистина по добре материално, но не знам дали точно по-добре качествено. Животът беше една идея по-прост преди 30-40г. Всичко ставаше на локално ниво. Аз например за пръв път съм летяла на 3г. Варна - Видин. Можеше да се очаква да си живееш в радиус на родното място, което в някаква степен не беше лошо. Но апетитът и тръпката да се махнеш от малкото място беше непреодолим. (Младост - всичко е постижимо) Сега всичко става центрично - върти се около едно ядро (голям развит град) и ако не си в ядрото, си никъде.

Иначе във средновековието е било най-просто професионално със занаятчийството - хората са работили, за да си задоволяват потребностите - шивач, земеделец. Сега са някакви абстрактни услуги( маркетинг, ит). И вси повече забравяме как да вършим проститите неща. Примерно, баба ми и дядо ми са отглеждали и тъкали коприна. Майка ми си шиеше сама, аз си купувах от произведено в Бг, а сега само от Китай идват дрехите за моите деца.

# 170
Тя описва частен случай - нейният личен. Според всевъзможни статистики средната класа се топи и бездната между богати и бедни расте - в Европа поне. За Китай знаем. Но дори и така, аз съм по-скоро склонна да се съглася с Ефибуш. Мислех, че темата е по-обща. Иначе технологичен напредък и развитието на медицината разбира се, че са допринесли за по-добър живот.

Интересно намирам, че някои гледат толкова напред в бъдещето. Аз очаквам голяма рецесия и въобще не ми се мисли за след 30г, които я ги доживея, я не.

# 171
Защо ме търсиш?, "мислите" ти за джендърите удивително точно повтарят руската пропаганда отпреди десетина години. Те дистрибуторите й отдавна се преместиха към нови теми, но семето вече е поникнало.
А иначе съм в интернет от 1995 г. и хакери и хакнати е имало винаги, от самото начало. Неприятно е, да. Просто сега ги откриват широките народни маси. 
Не крия, че разбирам руски. Но наистина никога не съм се интересувала от "пропагандата" им за джендър идеологията. Обаче да ти кажа предвид това, което се случва към момента, май им е била съвсем на място тази така наречена пропаганда.Wink

Да не го осукваме. Фактът, че по разни стари формуляри и бланки е имало Родител 1 и Родител 2, това никак не е като сегашното. Даже ич. Защо се правим на ощипани? Сега е като някакъв демонстративен триумф. Защо се показва и пред кого? Кому са били нарушени правата да се пляка с който иска стига да е пълнолетен? Кефи ме Евгени Минчев с някои от изказванията си по тези въпроси.

# 172
  • София
Сега пък проблем с Родител 1 и 2.
Когато попълвах бланка в училище за това има право да взима малкия, срещу името си писах родител, както и срещу това на мъжа ми. Не си изсмуквайте проблеми, освен ако не държите да се вайкате.

# 173
Аз наистина вярвах, че всички като мен и близките ми и приятелите ми, е учил и знае за последиците от една война и не съществува нормален човек в съвременния Запад, който би я допуснал.

Тая вяра беше много силна, защото общувам с нормални хора. Военолюбците са ми изглеждали като малко, налудно, разпознаваемо малцинство, което може да бъде овладяно и всички нормални го разпознават и не го приемат насериозно, нещо като Възраждане и Атака.

Това, че Русия започна тая война просто ми съсипа вярата.

Войната прави темите на деня черно-бели: оцеляване, храна, първа помощ. Всички статии за тълкуване на погледа на колегата и книги за адаптация в стил Екхарт Толе се обезмислят. Ако си седнал да пишеш изследване с много абстрактни тези (както аз в момента), се чудиш на кого му пука в момента?

Още не мога да разбера как нормалните хора са толкова много, но безсилни, а малцинството луди тържествува. Не мога да си представя бъдещето определено от шепа луди...

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 09:29 от .Hazel.

# 174
Сега пък проблем с Родител 1 и 2.
Когато попълвах бланка в училище за това има право да взима малкия, срещу името си писах родител, както и срещу това на мъжа ми. Не си изсмуквайте проблеми, освен ако не държите да се вайкате.

Не държа. Казах вече - старая се да не си губя времето в страхове (вайкания). Просто наблюдавам и споделям свои впечатления. Точно както ти убеждаваш, че няма нищо особено в темата с родител 1 и 2, всичко си е наред и същото като преди. Хей, хей, всички дружно да вървим.

Сега се внушава, че е едва ли не своеобразна дискриминация да се употребява "майка" и "баща". За да се внуши, че всъщност нормалното и масовото е това: (Samuel Brinton)
Скрит текст:

профил в LinkedInSamuel Brinton

# 175
А какво, да се преструваме, че такива хора не съществуват ли, както се преструваме в България, че не съществуват инвалидите и да очакваме всички различни да не излизат от дома си като тях? Rolling Eyes Две майки, двама бащи, има и такива семейства, няма защо да викаш на единия баща майка или обратното, като пишеш родител всички са включени.

# 176
  • София
Да, такива като него има. Единия гримьор, когото гледам в ютюб,  даже прилича на него. И какво като някакъв си се е облякъл с рокля и е сложил червило? Негова работа.

# 177
Тя описва частен случай - нейният личен. Според всевъзможни статистики средната класа се топи и бездната между богати и бедни расте - в Европа поне. За Китай знаем. Но дори и така, аз съм по-скоро склонна да се съглася с Ефибуш. Мислех, че темата е по-обща. Иначе технологичен напредък и развитието на медицината разбира се, че са допринесли за по-добър живот.

Интересно намирам, че някои гледат толкова напред в бъдещето. Аз очаквам голяма рецесия и въобще не ми се мисли за след 30г, които я ги доживея, я не.

То тази средна класа кога и дадоха време да укрепне, че взе да се топи... А се топи, защото и вменяват социалната роля да се грижи за пенсиите и бедните (все пак средната класа е най-големият данъкоплатец). И пак и кроят шапка - вдигане на осигурителен таван, отмяна на плоския данък и какво ли не.
Ножицата между богати и бедни е съвсем нормално нещо - тези, които преди няколко поколения са си надвили на харчовете и са почнали да инвестират е нормално вече да са натрупали много активи и да продължават да трупат. Всъщност нечестно ще е ако някак си се вземе от тях за да се даде на тези, които никога не са спестявали. А който харчи целия си доход никога няма да се замогне истински даже и да е добре платен.
Но това не им пречи на хората да живеят все по-добре - по комфортно, с по-малко усилия, с по-малко лишения...

Голямата рецесия е факт и аз пък гледам да не я гледам, защото полза няма. Изгубила съм много пари, но се надявам да се възстановят някога - и след най-черната нощ все пак изгрява слънце. А 30 години са ми някак границата на плановете, че даже и отвъд. Тоест ако планирам да имам какво да ям и как да живея 30 години напред това вече е с резерв за подсигуряване Wink

# 178
Не споря за пенсиите и социалните, аз щях да съм първия човек да изляза от пенсионната система, ако ми се даде възможност. От десетките хиляди внесени сигурно нищо няма да видя, че докато ми дойде време да се пенсионирам кой знае каква ще е пенсионната възраст. Нито пък казвам, че трябва да се вземе от едни и да се дава на други. Поне в развития що-годе свят хората в общия случай имат възможността да се развиват и с усилия да си осигурят приличен стандарт. Просто споделям обективни данни, и те са, че сега повече хора имат по-нисък стандарт от преди, визирайки и покупателна способност в съотношение с времената в които живеем сега. Това, че сега има цветни телевизори, а по времето на бабите ми не е имало телевизори вкъщи въобще не ми се струва адекватно.

# 179
Поне в развития що-годе свят хората в общия случай имат възможността да се развиват и с усилия да си осигурят приличен стандарт.
Точно това го има днес, а го нямаше тогава. Тогава цареше партокрация - кариера се правеше с вярност, не с кадърност. А днес който иска има начин.

Просто споделям обективни данни, и те са, че сега повече хора имат по-нисък стандарт от преди, визирайки и покупателна способност в съотношение с времената в които живеем сега. Това, че сега има цветни телевизори, а по времето на бабите ми не е имало телевизори вкъщи въобще не ми се струва адекватно.
А според мен масата хора не живеят по-бедно от преди, но вече има такива, които с усилия са се развили и са си вдигнали стандарта, от което на другите им се струва, че са бедни. И сега точно с инфлацията не знам как е, но преди година две съм чела и пускала разни сравнителни таблици какво може да се купи с една средна заплата тогава и сега. Ми изобщо не беше в полза на соца, с малки изключения - билетчето за трамвай и няколко други.

Общи условия

Активация на акаунт