Бъдещето, как си го представяте?

• 10 445
  • 227
  •   1
Отговори
Здравейте!
От доста време, всъщност от както започна войната Русия-Украйна, си мисля какво бъдеще ни чака. Докато преди имах някаква визия, макар и бегла, то сега пред мен е пълна мъгла. Защо ли? Защото смятах, че още малко, още ей тунинко и ще сме се справили с Ковида, ще сме преболедували, ще имаме някакъв имунитет и той ще ни остави на мира. Пред погледа ми взе да се развиделява, стана ми пролетно, стана ми топличко и с тази война, която ескалира ей така изведнъж, надеждите се сгромолясаха. Но пак си мислех, еее.. те са братя, ще се поошамаросат и ще се разберат. Да, но не. От малко жертви в началото, взе да става брутално, свирепо и кърваво, а омразата с нож да я режеш.
 Западът се оказа като попикано мушкато, в процес на разлагане. Опитват се да сплашат някого, но същевременно ги е страх  да не въвлекат и себе си в този конфликт и с това да сложим началото на края си. Байдън е в деменция и често след трудно прочетена реч се ръкува с невидимите зад него. Човекът е на възраст и този стрес съсипва и малкото живец в него. Въпреки, че свали Тръмп, май изтегли късата клечка и не може да се справи със ситуацията.
 Вълни от емигранти отново наводни Европа, този път и нас.  Обезкуражени и стресирани, неможещи да се вземем в ръце /пък и кой ли би могъл, когато на всеки ъгъл го дебне поредната гадна изненада/, с инфлация, която поглъща жадно това, което имаме, нервите ни се опънаха до скъсване и в последните дни не понасяме нищо и никого. Имаше една мисъл, Конфуции я е казал "Проклятието да живееш в  интересни времена."
От вчера чета книгата на Давид Енгелс "Какво да се прави?".  Закупих си я, защото написаното от него, като учен и аналитик, много съвпада с казаното от Слава Саврюкова /колкото и смешно да звучи за някого/.
Та..въпросът ми е - Как си представяте бъдещето, собственото, на държавата ни и на света?
Все още нямам ясно виждане и мнение, но мислите и усещанията ми текат в посока, че ще трябва да се върнем многоо назад и ще загърбим индустриалното и модерното, за да оцелеем. Синът ми чете преди време книга за депресията и сподели с мен, че авторът и е направил много точен анализ на случващото се с нас. С индустриализацията, дигитализацията и глобализацията хората като вид са прескочили много еволюционни нива и не са готови да живеят така, както днес им се налага. За да настъпи стабилна еволюция за всяка промяна трябва определен период от време, за да се затвърди и развие. Прадядовците и прабабите ни са били земеделци, а ние ще пътуваме в Космоса  и ще се разселваме на други планети /образно казано/. Доста прибързано звучи, нали? Та този учен и психолог е на мнение, че нито съзнанието ни е готово, нито телата ни, за това изпадаме често в депресни и други психически състояния.
До тук бяха оптимистичните разсъждения.
Страхувам се да не изпаднем до там, че парите като такива да изгубят стойността си и да се стигне до натурална размяна и търсене на други начини на разплащане. Много ще се усмихнат на такава прогноза, но не знам дали знаят, че от 1971 г. доларът вече няма златно и сребърно покритие и струва толкова, колкото хората вярват в него. Това важи в пълна сила и за другите валути.
Когато настъпи продоволствена криза, златото, скъпоценните камъни и среброто реално не вършат работа. При продоволствена криза, когато голяма част от хората по света гладуват са важни само и единствено ресурсите, които помагат за физическото оцеляване - храна, вода, дърва, въглища, нефт, газ и др. Тогава страните със развито земеделие и страните с ресурси ще са привилегировани.
Прочетете книгата на Давид Енгелс, препоръчвам ви я. Слагам линкове към нейни анализи и други клипчета.
Ще съм благодарна, ако решите да се включите в тази тема, за да изразите мнение!

# 1
  • София
Изключително съм доволна, че мина така наречената "пандемия". Оттук нататък - всичко ще си е като преди. Децата на училище, аз на работа, животът си тече нормално.
Много се надявам около 9 май да се реши какво ще се прави с Украйна и да спре войната и полека хората да започнат да се прибират.

# 2
Още след първата година на Ковид писах, че дългият мир и растеж са натрупали много вътрешно напрежение в икономическата система. Тя си има присъщи кусури и винаги е било така, но в миналото нещата са се оправяли с войни и инфлация.  Но сега този дълг мир започна да се отразява. И първо пандемията, а после и войната дойдоха съвсем като по поръчка, а защо пък да не са и измислени или поне поддържани съзнателно? Та сега се случва нещо като земетресение - от натрупаното напрежение пластовете в световните икономика и политика се наместват, има щети и вреди, но после всичко ще утихне и пак ще започнем нов цикъл. Поне това е логиката, стига да не вземат нещата да излязат от контрол с някоя ядрена война. Той затова Западът стъпва на пръсти - все пак трябва да се спазват някакви граници.

# 3
  • София
Пандемии, войни, миграции и сътресения (икономически и социални) е имало винаги. Така че бъдещето си го представям като миналото – нищо ново под слънцето.

# 4
Ще поживеем и ще разберем. Сами си градим бъдещето 😊
Хубави разсъждения, но аз не разбирам.. защо хората толкова се подтиснаха и обвиняваха ( а и все още ) Ковид-а ? Както са споменали вече преди мен- пандемии винаги е имало, хора боледуват постоянно. Кофти, но това е част от живота. Доведе до известни икономически последствия, да - е, не е края на света. Имаше и известни позитиви - фирмите дръпнаха към съвременните “хоум офиси”, хората прекарваха повече време вкъщи със семействата си… та всяко зло за добро Simple Smile
Сега не разбирам и голямата драма с войната в Украйна.. никоя война не е приятна, разбира се. Но войни винаги е имало и ще има. Не са първите, няма да са и последните. Пак малко икономически последствия .. и живота си върви. Поне може да се вземе поука до какво води избора на некомпетентно управление. Всеки избор води до последствия. Жалко само за украинските деца, те са невинни жертви от грешките на родителите си.

# 5
  • София
За мен лично, тъй като работя в сферата на образованието и имам две деца в училищна възраст, не самият Ковид, а отвратителните ограничения, които се наложиха по време на пандемията наистина ми се отразиха на целия живот.

# 6
Ще поживеем и ще разберем. Сами си градим бъдещето 😊
Хубави разсъждения, но аз не разбирам.. защо хората толкова се подтиснаха и обвиняваха ( а и все още ) Ковид-а ? Както са споменали вече преди мен- пандемии винаги е имало, хора боледуват постоянно. Кофти, но това е част от живота. Доведе до известни икономически последствия, да - е, не е края на света. Имаше и известни позитиви - фирмите дръпнаха към съвременните “хоум офиси”, хората прекарваха повече време вкъщи със семействата си… та всяко зло за добро Simple Smile
Сега не разбирам и голямата драма с войната в Украйна.. никоя война не е приятна, разбира се. Но войни винаги е имало и ще има. Не са първите, няма да са и последните. Пак малко икономически последствия .. и живота си върви. Поне може да се вземе поука до какво води избора на некомпетентно управление. Всеки избор води до последствия. Жалко само за украинските деца, те са невинни жертви от грешките на родителите си.

Приветствам оптимизма и малко ми се разхлабва примката, та си викам "дано", определено ми става по-добре.
Да, вируси е имало, но този доста ни понатръшка. Младите не го усетиха, но ние по-възрастните 40+, малко по-трудно ни беше. Смарангясването, липсата на упора идва от там, че събитията се нижат едно след друго, че даже се застъпват. Не ни оставят дъх да си поемем. Просто няма периоди на възстановяване.

# 7
Когато си представяш бъдещето базирано само на познатите неща от миналото, нищо чудно че картинката е абсурдна Satisfied

# 8
  • София
Не зная защо, но помня, че някъде през 80 те беше много модерно да пишем едни разказчета за бъдещето, примерно за 2013. Ама то едни летящи коли, едни чудеса.... А в действителност - пълна скука, метро и мобилни телефони.

# 9
Иска ми се да си го представям по-хубаво бъдещето, но като гледам егоизмът, който властва и се отчайвам. За мен най-голямата болест на съвременния човек е егоизма. А той сякаш стои в дъното на всички проблеми.

Ако бяхме по-отговорни едни към други, нито пандемията щеше да е толкова сериозна, нито до война щеше да се стигне. Масово беше - защо аз трябва да нося маска, защо аз трябва да стоя вкъщи, защо трябва да спазвам дистанция. Масово заразени обикаляха къде ли не, то скрити партита, скрити работещи заведения. Вместо да приключи бързо, ние го удължихме много. Защо да не мога да отида в Африка и да донеса техния щам. Защо да не мога да се върна в България и да заразя целия самолет.

Наскоро две познати се караха ожесточено във фейсбук за войната в Русия. И двете подкрепят и даряват за украинските бежанци. Но едната направи глупостта да напише, че в Украйна идеали нацистите в подкрепа и че трябва и от тях да се пазят. Еми такава грозна сцена се заформи, такива грозни думи и упреци, а уж подкрепят една и съща кауза. Въпросът беше кой е по-прав. Еми не е по-различно и при политиците, кой е по-прав, кой има повече власт, пари и т.н. ако двама обикновени граждани не могат да се разберат за нещо малко, като уж защитават едно и също, какво очакваме от политическите лидери. Та те са избрани "най-добрите" сред нас.

Като гледам какви махленски спорове се водят навсякъде, то добро не ни очаква. Невежи хора, егоисти, търсещи правото си. До какво смятате, че ще доведе това?
Нивото толкова е паднало, преди поне от куртоазия се спазваше някакво благоприличие. Друг пример - една колежка ми разказваше как за класа на нейното дете имало фейсбук група на родителите с класната за важна информация, но имало и друга група без класната, за да я плюят и обиждат вътре.И очакваме от тези родители да отгледат възпитани и уважителни млади хора ли?

За боя за олио в хипермаркетите да напомням ли? Не, няма нищо оправдаващо това да имаш два стека олио вкъщи. Няма оправдание да отидеш да се бориш със стори хора на същите тези опашки.

За грубостта на хората?
На всички нива само егоизъм и търсене на своето право - в работата, във връзките мъже/жени, на улицата, в магазина. И после очакваме да процъфтява светът. Че те в университетите някои преподаватели не искат да споделят знанията си, за да не стане студентът по-добър от тях. Във връзките сваляш звезди, докато приспи с теб и на другия ден няма никой. Защо? Кара те да се влюбиш в него, всякакви обещания дава, говори за общо лято, но след секса го няма. И защо, малоумнико, не каза, че искаш само секс, а изговори всички тази глупости? Никой не знае, важното е, че на другия му е спокойно и няма ангажименти.

Същото е и в работата. "Да се мъчи малко", "мен никой не ме е въвеждал", редовните реплики за някой нов колега. Той сигурно е на по-висока заплата, да си я заслужи тогава ...

Малко хаотично го написах, но се уморих вече от егоизма на нашето време и изключително много се дразня вече на целия този фалш. Какво летене в космоса, какви пет лева. За тези неща се иска да обединим мозъците си и знанията си, за да вървим напред. Само със знанията на Пешо, нищо няма да стане. Докато всеки търси своето право и той да е на преден план нищо няма да стане. Само аз, аз, аз имаме сега.

# 10
Дааа, считам че егоизма идва от презадоволеността, от материалното, което отдавна е погърнало духовното. Такова поведение няма да ни направи нито по-богати, нито по-добри, нито по-щастливи, защото колкото и да е похабена тази реплика, "щастлив си когато даваш" и в преносен и в буквален смисъл.
Можеш да даряваш пари, но може да даряваш и обич, може и да даряш на някого от времето и знанията си, можеш да даряваш подкрепа.

# 11
  • София
Нека всеки сам да си преценява какво го прави щастлив.

# 12
Щастливо си го представям. От мен зависи, не от външните фактори.

# 13
  • Велико Търново
Нищо не си представям. Научих се да не си въобразявам нищо, да не планирам и не очаквам нищо. Подготвям се за възможно най-лошото, а доброто е добре дошло.
Не съм черногледа, ни най-малко, просто за отрицателно време осъзнах колко безпомощни сме ние хората. Моля се и вярвам че има там някой горе, който ни пази и изпитва.

# 14
Очаквам неочакваното.
Каквото дойде, ще се нагаждаме.
Имало е толкова по-драматични епохи, ние тука от нищо се оплакваме. Да оцелеем там, пък ще намерим начин да сме щастливи.

Общи условия

Активация на акаунт