В момента чета ... 76

• 38 514
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
Прочетох " С дъх на кафе" на Антъни Капела, и въпреки негативните отзиви тук във форума ,на мен ми хареса. Наистина "ароматна" книга, описателна, интересна и увлекателна. Пренася ни в едно доста далечно време, друга епоха, с различни нрави и отношения между половете.
А сега съм започнала "Страстната година" на Ким Лигет. Е просто някои книги чета както се казва на един дъх, и тази книга е от тях. Само вчера като я започнах и набързо "изгълтах" 370 от общо  490 й страници. Обичам такива книги, които не те "пускат от книжната си прегръдка" докато не прочетеш и последната им страница.

# 376
Оф ужас Simple Smile Четох тези дни за класното по етика със сина ми , ще е на главите лъжи и на хубав нов медиен свят . Ами добре им обясняват на децата за идеалистичните образи и ефекта на филтри, стандарти, идеали, инфлуенсъри, лайкове и пр. Все си мислих, че поне сериозната литература не трябва да всява подобни идеи.
Не съм сигурна, че това е сериозна литература, и все пак точно защото е литература може да си позволи нереалистични образи и хиперболизиране, дори “Гордост и предразсъдъци” създава нереалистични очаквания за любовта. Но се радвам, че започват да говорят открито за проблемите загнездени в социалните мрежи, друг е въпросът, че децата нямат работа в тях.

# 377
Децата много добре се погаждат и извън тях, но за голямо съжаление днес не е както вчера. Колкото и да ми говорят за излишни сантименталности. Ние сме играли на гоненица, криеница, стражари апаши и на нашата улица срещу вашата улица в София между Царевец и Алея Яворов когато нямаше дувари, огради и пр. и през задните дворове се тичаше безпрепятствено. Сега всичко е заградено, заключено, съседите са чувствителни на шум , за да играят децата родителите трябва да се уговорят да идат на площадка или пак се завират на някого в къщата пред компютъра. Според мен няма начин да избягат. Основно е да могат да останат невредими и да ползват мрежата в тяхна полза и да не пострадат от нея. Все пак това им е ежедневието.
Да , интересни теми засягат в етиката. Разискват различна литература и филми, като малката мис Съншайн или Малкия принц и доста други. И също разискват против обидите на външен вид , както и всяко нещо какви вреди може да нанесе , без изобщо да забележат , на жертвата ... без изобщо да се усетят че има жертва. И колко е лесно това в нета. Много интересно колко много неща децата знаят и разбират като се занимае човек да обсъди с тях дадена тема, не само забрани и поучения.
И аз не знам дали това е сериозна литература която цитираш, но го четат всякакви хора над пубертетска възраст , лабилни освен стабилни  Simple Smile

# 378
"Заложници" не ми хареса много и на мен, макар че я прочетох де Simple Smile
Но краят е добър, така че компенсира Wink
Аз също се интересувам от темата за наркотиците по същата причина - имам близки с този проблем, при които слава богу развоят беше положителен, но зависи изключително много от семейната подкрепа, от родителите /това е моето лично мнение, доколкото знам и на професионалистите/, и от много други фактори разбира се. Покрай това познавам и истории с фатален край, уви, не една при това, и затова интерпретацията на Весела Тотева /нещо като алкохолизъм в начален стадий Wink/ ми беше смехотворна направо. Изслушах я в сторител от научен интерес и все чаках да дойде гадното, а то така и не дойде Simple Smile

Завърших "Злодеянието", романът не представлява нищо от литературна гледна точка, не харесах стила на авторката, много семпъл и повърхностен. Любопитна ми беше историята и за съжаление краят беше ужасен. С огромно желание ще се запозная и с документалните филми и литература, стига да ги намеря. Някой може ли да помогне? Сложих 3* заради нескопосаното писане и стил, много много се разочаровах.

Сега започнах на Жапризо "Капан за Пепеляшка", която бях купила преди доста време и отлежаваше. Ми супер започва, стилът му е чудесен, благодаря за напомнянето за този автор.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 11:50 от Минерва

# 379
Благодаря за това разяснение за “Злодеянието”, определено е важно уточнение.
Продължавам бавно да напредвам с книгата на Фоенкинос, нямах и много време за нея, но така пък ще се радвам на нея по-дълго. Все пак, тъй като в нея поне дотук схващам основната идея, че е за отношението към книгите и четенето изначало, не мога да не я сравня и с идеите на Калвино в “Ако пътник в зимна нощ”, определено втората е книга, която считам за ценна за всяка библиотека. Както съм почанала с темите за книги в книгите (като такава присъстваше и при Доер в основата на “Облакът Кукуландия”, и книги в книгата при Калвино, имаше и в “Аномалията”) май следващата книга на която ще се спра ще бъде “Неделният продавач на книги” на Даниел Вълчев.

# 380
Чета последната книга на Гийом Мюсо и веднага ми направи неприятно впечатление изнасянето на израза post mortem в бележка под линия. Сериозно ли?

# 381
В „Краят на господин Игрек“ има книга в книгата. Дълго я продаваха за 2 лева в разни сайтове. На мен ми хареса, само темата за опитните мишки не ми допада никак (мразя такива неща).

# 382
  • София
Благодаря за това разяснение за “Злодеянието”, определено е важно уточнение.
Продължавам бавно да напредвам с книгата на Фоенкинос, нямах и много време за нея, но така пък ще се радвам на нея по-дълго. Все пак, тъй като в нея поне дотук схващам основната идея, че е за отношението към книгите и четенето изначало, не мога да не я сравня и с идеите на Калвино в “Ако пътник в зимна нощ”, определено втората е книга, която считам за ценна за всяка библиотека. Както съм почанала с темите за книги в книгите (като такава присъстваше и при Доер в основата на “Облакът Кукуландия”, и книги в книгата при Калвино, имаше и в “Аномалията”) май следващата книга на която ще се спра ще бъде “Неделният продавач на книги” на Даниел Вълчев.
Обожавам книги за книгите. "Облакът Кукуландия" много ми хареса, а в момента чета "Загадката Анри Пик". "Неделният продавач на книги" също искам да прочета. На 03.03 щях да я поръчам от Сиела, но изписа, че е изчерпана. Ще се пробвам пак на 24.05. "Заплюла" съм си и "Каталог на книгите корабокрушенци". Simple Smile

# 383
Дидка, в такъв случай с две ръце ти препоръчвам “Ако пътник в зимна нощ” (стига да не си я прочела вече).
Разбирам защо льо Телие споменава в едно интервю за вдъхновението си от Калвино (както и си признавам, че в сравнение с нея “Аномалията” доста бледнее, или поне в моите възприятия, въпреки че на пръв поглед двете книги нямат нищо общо за сравнение, но всъщност имат една-две общи идеи - при Калвино се започват различни истории, останали незавършени и дразнещи интереса, докато Телие се е опитал поне донякъде да придаде завършеност на множеството отделни истории, а също и използването на различни литературни похвати при представянето на различните истории).

# 384
Чета последната книга на Гийом Мюсо
Коя, коя?

Приключих "Тайните убежища" и сложих 4 по милост. Толкова. И ми хареса, и не. Странна книга беше, но със сигурност няма да посягам скоро към Лубри.
Започнах за проветрение "Извън контрол" на Сандра Браун.

# 385
  • София
А Облакът Кукуландия какъв жанр всъщност се води? Нещо не мога да се ориентирам.

# 386
Роман. Има различни жанрове вътре- и исторически, и фантастика, и военна (по-скоро пленнически лагер), и съвременна проблематика с елементи на трилър, и екологията е засегната като тема, изобщо няма точна категоризация. Но звучи като приказка. И ми хареса как е написана като стил.

# 387
bella-chiao, кой клас е тази етика? Интересно... Учебникът ли четеш или? На кое издателство? Simple Smile
Марк Леви - "Друга представа за щастието" - се очертава поглъщаща. Само дето нямам мн.спокойствие да чета...

# 388
дори “Гордост и предразсъдъци” създава нереалистични очаквания за любовта.

Защо да ги създава? Напротив, добре илюстрира тогавашното общество с всичките му недостатъци.
Още повече, че илюстрира какво се случва в едно семейство когато бащата е абдикирал тотално от задълженията си, и челядта не е наясно в що за свят живее.

# 389
6 ти клас, при нас са 12 г., моето сега април стана на 12, започват от 6 училище. Мисля че тъкмо сега му е времето да им обяснят, че коментарите в чатовете всички ги четат и че всеки има желание да бъде част от групата и при негативни коментари може дете да има негативни емоции и травми. Както и че да си много готин е вид имидж, но сложно поддържан с профил селектиране и филтри.  И доста други неща. Понятия разни като нарцисизъм, егоизъм, и т.н. На мен ми е интересно да ги чета.

Общи условия

Активация на акаунт