В момента чета ... 76

• 38 500
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
Следя в Ю туб влог за Джейн Остин - момичето, което го води, често пуска видеа посветени на Гордост и предразсъдъци - и според нея, основната драма на семейството (това, че момичетата не могат лесно да си намерят съпрузи на тяхното социално ниво и че ще останат без нищо, след смъртта на г-н Бенет) щеше да се реши, ако г-н Бенет беше спестявал за зестри, но вместо това двамата с жена му са опитвали за син, докато е било възможно и са изхарчвали всичко, което имат. Техният доход не е малък, те просто са го пропилели. Като се изключи това, г-н Бенет не е могъл да направи нещо повече. Жена му е глупава, като гъска - три от дъщерите приличат силно на нея, едва ли нещо би им помогнало да са различни.
Проблемът със завещанието (според което г-н Колинс взима имението) въобще няма как да бъде разрешен - влогърката обяснява подробно този въпрос.

Другата грешка на г-н Бенет е, че е последвал страстта (или любовта, но ако е било любов - бързо е увяхнала) - той се е оженил извън класата си - г-жа Бенет е от умерено заможно семейство на търговец, а не на джентълмен (т.е. благородник - земевладелец, като него). Това не е било често срещано тогава.

# 391
  • София
Завърших "Тревожни хора" на Бакман. Нареждам я веднага след любимата ми негова 'Бьорнстад'. Може би ако нямаше семейството от две жени би ми харесала повече, просто ми омръзна от тази тема. И някак е странно при положение, че има две семейни двойки, едната да е 'специална'. Нямам нищо против кой с кого, но това преекспониране навсякъде вече ми е прекалено. Веднага се сещам за втория сезон на Морнинг шоу, където също беше вмъкната като кръпка такава връзка, не пасваше и на двете героини. Иначе по темата съм си приготвила "Назови ме с твоето име" по  препоръка от тук, че е по-хубава и от филма, а филмът беше разкошен!
Започнах "Един аристократ в Москва", прекрасен изказ, запленена съм от първите 10% от книгата, дано и нататък да е така.
На Фоенкинос съм чела само "Деликатност". Моята приятелка ми я подари за РД преди години и дълго я побутвах, откъде да знам, че толкова ще ми хареса. Ще си взема и други негови неща.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 20:46 от EliG

# 392
"Тревожни хора" ми е една от най-най-любимите книги. Мога да я чета всеки ден от произволно избрана страница. Струва ми се, че прототип на Ру, едната лесбийка, отново е съпругата му. Бакман е много вдъхновен от нея, обожава я и това чувство много си личи в книгите му.
Чета "Бегуни" от Олга Токарчук, а от библиотеката забърсах "Очи сини, коси черни" от Маргьорит Дюрас ❤

# 393
evencee, "Непознатата от Сена" се нарича. Аз я довърших снощи, но потресът от бележките под линия продължи. Елементарни английски изрази са изведени там, обяснено е какво е Телеграм, туитване и ретуитване (не ползвам въпросните социални мрежи, да уточня), а черешката на тортата беше книгата "Тайната на времето" на Дона Тарт. Мисля, че на всеки е ясно за коя книга става въпрос. Колкото до самия роман, хубаво е да се чете след дълга почивка от творчеството на автора, поне едно 6 месеца, да не кажа и година, защото авторът може да ти се стори еднообразен и от любимец да не искаш да пипнеш негова книга повече. А и май не си съвсем доволна от последните му книги, ако не те бъркам с някого. Аз съм общо взето точно на обратната страна - ранното му творчество не е по мой вкус, предпочитам късните му романи, макар че вече ми се сливат в едно и ми трябва дълга почивка от книгите му. Сега се чудя какво да подхвана. Взех си едва две книги за България и другата не е съвсем коренно различна от тази. В краен случай ще заложа на нещо от "новия" си четец.

# 394
  • Варна
Прочетох "Спасителя" на Несбьо. От всички дотук категорично ми хареса най-много. Завързана и увлекателна.

# 395
evencee, "Непознатата от Сена" се нарича.
Да, това е последната му книга, доколкото го следя във Фейсбук. Аз за всеки един автор отпускам поне няколко книги помежду, с много редки изключения. По-скоро харесвам "средния" му период, бяха ми малко блудкави "Парижката квартира" и "Момичето и нощта", но като цяло за мен е удоволствие да чета Мюсо и му се наслаждавам всеки път, независимо че някой път вместо шоколадова торта ми сервира плодова.

# 396
Breaking news от изд. ЕМАС  Joy

Най-накрая имаме зелена светлина да споделим една новина, която направо не ни даваше мира!

Липсваше ви върлинестия инспектор Хари Хуле, нали?

Е, случай №13 - чак фатално - ЩЕ ИМА!
На норвежки романът излиза на 30 август, но у нас и по света ще се позабави, защото агентите на Ю несбьо ни държаха в неведение до последно. Заглавието е „Кървава луна“ и ни среща с един съсипан Хари, отпуснат над ръба на бездната на забравата...

# 397
О, това е добра новина. Но аз изоставам ужасно с Хари Хуле, последно четох "Червеношийката".Sweat Smile

А иначе аз съм на 1/3 от "Човекът, който обичаше кучетата". Книгата е мноооого дълга, мисля, че същото нещо можеше да се смести в 1/3 от този обем. Иначе разбирам защо я харесват и защо се води важна и хубава. Както стана въпрос, това са 3 истории и главите се редуват - една за Троцки (движещ фактор в октомврийската революция, който обаче изпада в немилост защото не е съгласен с концентрирането на властта в ръцете на Сталин), една за Рамон Меркадер (испанецът, който е бил заклет комунист и му е възложено да ликвидира Троцки, но на стари години осъзнава, че е бил използван от Сталин) и една за кубинеца Иван (да, има кубинци, които се казват Иван), на когото вече възрастният и емигрирал в Куба под друго име Меркадер разказва историята си, а междувременно научаваме и детайли от живота в комунистическа Куба. Прекалено подробно е разказано за моя вкус, но книгата наистина е стряскаща.

# 398
Аз съм от  харесващите "Човекът, който обичаше кучета" . Затова и обемът не ми пречеше, добре написана и познавателна. Почти нищо не знаех за Меркадер, за Троцки малко . Много обичам такива книги , в които живата история надминава въображението на писател. Все се каня да прочета и друга книга на Падуро.
 Сега чета "Как прекрасни бяхме" на камерунската писателка Имбола Мбуе. Малко книги на африкански писатели се издават у нас затова ми беше и любопитна. Увлекателно написана история за неравната и продължителна борба на малките хора от едно африканско село с петролна корпорация , която с безогледната си експлоатация им отравя земята , реките , разболява деца и възрастни. Поколения се опитват да си върнат контрола над земята си и живота, какъвто е течал хилядолетия - близо до природата , рода , семейството .

# 399
О, аз съм чела няколко от криминалните на Падура - от поредицата за Марио Конде. Хубави са, макар че и в тях най-интересно ми е за живота в Куба. А иначе в тази книга най-интересна ми е историята на Иван, след това на Рамон Меркадер и най-малко на Троцки, честно казано, но предполагам, че просто личните ми интереси и предпочитания са такива.

# 400
Мен нещо ме депресира Дървесна история и спрях да чета за момента (ще я довърша, когато ми се дочете).
Започнах Страдание и възторг на Ървинг Стоун.

# 401
Аууу, Миж! Благодаря за хубавата новина. Голям фен съм на Хулето и много се радвам Heart

# 402
  • Mediterraneo
И аз, и аз!

# 403
  • Tenerife
Колко много страници сте изписали от последното ми влизане тук! Браво на вас, но утре ще ви чета. Grinning

"Двамата капитани" на Каверин, е любимата книга на моята майка. А аз я прочетох чак сега, преди няколко дни! От една страна ме е яд, че съм бляла толкова много време, от друга се радвам, че преживях историята на Саня на тези години. За малко и аз да се влюбя в него. Grinning  Sparkling Heart

Много бързо прочетох "Бавачката на ангели"-Камила Лекберг . Добра идея, но не много добро изпълнение, според мен. Побърках се с толкова много персонажи, а и изобщо не помня имена. Innocent Като са толкова много не опознах нито един от тях.

Днес започнах, най- сетне, "Майстора и Маргарита"- Булгаков. Все още се чудя какво точно чета, някои от първите сцени ми се струват познати, но пък ми е любопитно какво ще се случва нататък. Харесва ми стила на автора. Blush

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 14:03 от Kim29

# 404
  • София
Столична библиотека отбелязва празника на българските библиотекари с Ден на отворените врати и безплатни читателски карти.
Ако някой има желание да си извади такава, може да се възползва.

Общи условия

Активация на акаунт