В момента чета ... 76

• 38 991
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз идвам с първа кандидатура за Златна малинка 2022 Blush
Вчера си мислех да пиша, ама хайде, празник, цветя, това-онова , да не си развалям настроението Blush

Тъжно, но факт: човек и добре да живее , идва денят в годината , когато слага без колебание първата си 1* на книга...

С големи очаквания подходих към "Изчезваща земя" на Джулия Филипс.
Книгата привлече вниманието ми първо със своята излъчващата тайнственост корица, а след това и с анотацията, обещаваща мрачни тайни и мистерии сред необятната пустош на северната руска тундра. Място на действието - Камчатка, полуостровът, който десетилетия е бил затворена военна територия , а днес продължава да е такава поради обективни причини - липса на пътища, отдалеченост от централните руски градове и сурова природа. Това е свят на диви животни, стада северни елени, на кратко, ако не и липсващо лято, на планини, активни вулкани, горещи минерални гейзери и чести земетресения...

На фона на този благодатен сетинг безследното изчезване на две сестри по време на лятната ваканция в центъра на Петропавловск и очаквано разследване на това похищение звучи повече от примамливо....
Но за мое съжаление мога откровено да кажа, че цялата книга беше едно голямо разочарование... Не получих нищо от това , което очаквах , а именно качествен трилър, разследване на престъпление, напрежение и интересен екшън. На практика криминално разследване в истинския смисъл на думата в тази книга не присъства. Имаше сбирщина от глави по месеци с различни действащи персонажи (доста странни впрочем) и дълбоко провинциални истории, които колкото и да са любопитни сами по себе си, не бяха свързани по никакъв начин. Засегнати бяха, но много повърхностно и някак тесногръдо, доста теми - от бита и отношението към коренното население на руския север (коряци, евени и други народности) до проблемите в руското общество на ЛГБТ хората.

Не на последно място не ми допадна и стилът на авторката - някак си спънат и често неясен. Имаше мъгляви изречения, които трябваше да прочета по няколко пъти, за да схвана техния смисъл. Изобилстваха думи и изрази, употребени не на място. Отначало отдадох това на някакви проблеми с българския превод, но после прочетох подобни наблюдения и от читатели на английското издание.

С две думи - разочарована съм от тази книга и с чисто сърце я оставям недовършена на 300+ страница. Дори не искам и да знам какво се е случило с изчезналите момичета - до такава степен е зле книгата!
А вие спокойно можете да си спестите времето и мъката да я четете.

Сега си оправям вкуса с "Убийство в Миконос" (Джефри Сайгър) Simple Smile

# 676
Аз идвам с първа кандидатура за Златна малинка 2022 Blush

С големи очаквания подходих към "Изчезваща земя" на Джулия Филипс.

Еех, сериозно ли?...
И аз съм(бях?) с големи очаквания за тази книга. Много жалко! Имам я, ще я прочета някой ден, но поне ще знам да снижа критериите.

И аз идвам с книжен неуспех - на повече от половината на "Пандора" от Сюзън Стоукс-Чапман съм и нищо не се случило до този момент. А дано последните стотина страници нещо да се раздвижи... Ще я дочета, защото съм инат, но не очаквам чудеса.

# 677
Може би си е предвиждана за драма, а не за трилър; и за мен Дървесна история беше разочарование, но не че е зле написана, просто ми беше депресираща и не отговори на очакванията ми.
Не стигнах до края, но ще я дочета някой ден.

А за Пандора подозирах, че ще ме разочарова, защото през последните години няколко пъти опитвах да чета известни тийн поредици и нищо не ми хареса особено. Дори прехвалени, като Ади Лару и поредицата за Гриша. Затова и не я поръчах, въпреки че наскоро беше с добро намаление.

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 14:36 от pppqqq

# 678
  • София
Ами не знам за какво е предвидена, обявена е за трилър, но е мега-зле, хора Sad

Вили, снижи си много очакванията...
Ще очаквам и твоето ревю Blush

# 679
  • София
Прочетох "Върху тънък лед" на Камила Гребе, след нея се прехвърлих на следващата книга от поредицата за Хане Лагерлинд-Шон, в момента чета третата книга. Типични скандинавски криминалета, може би малко по-мрачни и потискащи от очакваното, но интересното в случая е опитът за оригиналност в образа на главната героиня.
От край време авторите на криминални романи се опитват по различни начини да "приземят" героите си - детективи, разгадаващи и най-сложните и заплетени криминални истории. Борейки се със злото, всеки един такъв детектив - по служба или по призвание, се оказва накрая по-умен от хитрия престъпник, т.е. полага му се да бъде герой. Е, за да не бъде съвсем ангелоподобен, налага се да се добави нещо, което да направи образа по-близък да читателя, повече земен. Някога това се е решавало с въвеждане на определена доза ексцентричност - Шерлок Холмс свири на цигулка и се дрогира, Ниро Вулф е дебел, лаком и отглежда орхидеи, и т.н.
Сега героите - разследващи престъплението в съвременните криминалета, не са просто ексцентрични   - това вече е остаряло, те са си направо герои-страдалци. Често са с тежко детство, психични проблеми, сложни лични и семейни проблеми и какво ли не още, така че да се чуди човек все пак кой е жертвата в историята - убития или гърчещия се в душевни мъки детектив, разследващ престъплението. Yum
Та в този ред на мисли героинята на Камила Гребе - Хане Лагерлинд-Шон, е гениален профайлър, но ....
Скрит текст:
тя се бори с началната фаза на деменция, която постепенно превзема разума й, но даже и забравяйки всичко и всеки, тя си продължава гениално да разкрива престъпления Smirk
Доколко всичко това е правдоподобно - не знам, не смея да съдя, но поне на мен ми звучи крайно пресилено и неубедително. Пореден пример за напъни да се шокира читателя с нещо ново, но вече май малко останаха вариантите за оригинален образ на детектив - професионал или любител. Та какво ли още ще измислят? Thinking

# 680
Има една комиксова поредица с детективи и герои животни, малко е в стила на добрите детективски романи, малко стил ноар, много се харесва от тийнове

# 681
  • Mediterraneo
Пустош на Стина Джаксън чета. Много ми харесва. Мрачна като името си, с точно толкова пустота наситена, но интересна.

# 682
Аз имам две разочарования от последния месец, наистина имах огромни очаквания към тези книги.
Изслушах Тъмната материя на Блейк Крауч, започна супер увлекателно, но след средата стана супер предвидима и като цяло не ми допадна точно начина, по който се развиха нещата. Можеше доста по-интересно да се развие историята, защото тематиката е доста интересна сама по себе си.

На киндъла чета Хокан Несер - Човек без куче . Книга пак с доста суперлативи, за мен скучна и банална, няма нищо засукано или непредвидимо, изказът също не е кой знае какво. Предстои да я дочета, че съм към края.

# 683
Благодаря за мнението за “Тъмна материя”, мислех да я чета в оригинал, но сега се замислям дали да не я оставя по-назад в списъка.
Все още съм на разказите на Лиляна Михайлова (чета вечер повече на децата, отколкото да остане време за мен), позадържах се на тях, вместо да ги чета между другото и малко изостана Лиу Цъсин. Мислех да прочета от “Трите тела” първо само частта с Културната революция, после да се върна на останалото след “Тъмна материя”, но щом не е толкова интересна може да продължа с книгата на Цъсин.

# 684
  • София
И аз имам три зарязани книги посления месец: "Затрупана София", "Котаракът, който спасяваше книги" и "Историите на една номадка".
Сега чета "Казусът Кукоцки", увлече ме в началото. Дано се задържи така до край.

# 685
  • Tenerife
Започнах "Фонтани на мълчанието" на Рута Сепетис. За сега мога да кажа, че ми допада най- много от прочетеното дотук от авторката. Темата е разтърсваща!
Хубава история, но разтегната доста. Всеки с предпочитанията си.Simple Smile

Очаквах и аз повече от историята, но както казах, това е най- доброто, което съм чела от Сепетис. Не мога да свикна със стила ѝ на писане. Някак ми е, как да кажа, телеграфичен. Все едно чета сценарий за филм, а не роман. Живея отдавна в Испания и знам доста за управлението на Франко, но някои факти, посочени в книгата, и мен ме изненадаха. Отдавна знам и за хилядите откраднати и продадени бебета по време на режима и си мисля, че ако някой друг напише история по темата би могло да се получи по- добре. Blush

От снощи чета "Къщата на духовете" на Изабел Алиенде и съм впечатлена още от първите страници! Blush

# 686
Дидка, какво не ти допадна в “Котаракът, който спасяваше книги”?

# 687
  • Mostly in my mind
На мен "Тъмна материя" много ми беше харесала. Simple Smile Дай й шанс.

# 688
Не съм се отказала от нея, само я отлагам.
Скрит текст:
Списъкът ми за четене е станал доста голям (много харесани книги има, включително чакащият “Правек” и две книги на Торни Линдгрен), и понатрупани закупени нови книги се посъбраха, взела съм и аз “Спомените”, имам да наваксвам с Доер “Светлината, която не виждаме”, за лятото съм предвидила “Тайният живот на пчелите”, разни трилъри съм си набелязала, а пък трилогията на Цъсин си е обемна (че и на английски я почнах), да не говорим, че имам намерение да чета в оригинал “От дълбините на времето”- май е с изчерпан тираж. Много хаотичен стана в последно време литературния ми избор, малко като герой на Калвино станах, но твърде много книги са ми привлякли вниманието, затова трябва да селектирам.

# 689
  • София
Дидка, какво не ти допадна в “Котаракът, който спасяваше книги”?
И аз не знам. Май не и беше момента сега. По нататък може да и дам втори шанс.

Общи условия

Активация на акаунт