Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 26 149
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Моят обяд беше кофичка кисело мляко 400 г, мисля 4%, кафе със сметана. Вечерята- телешко карначе и салата:

# 181
@Елора - благодаря за насоката. Аз четох, гледах видеа и не видях подобно нещо, но ще прегледам пак за да коригирам пропуските си.

Може ли насока от хората ползващи глюкомери за да следят КЗ:

1. На двете ръце (меря от безименен пръст) КЗ еднаква ли трябва да е ? (при мен на лява е около 5.8, на дясна 5.2)
2. Какви са референтите стойности към които трябва да се придържам като показатели от глюкомера (не знам дали са същите като от вена)

Ендокринолозите казват, че уж нищо ми няма, ама мисля, че си имам прилична ИР.
Важна е сутрешната на гладно.....веднага след ставане от леглото..../е може да минеш през тоалетната Wink/
След хранене може на 1ви час или на 2ри/или посредата/ но в този интервал е следствието от приетата храна. За мен всичко над 6.1- 6.2 е много ....то зависи и от колко е била преди хранене. Ако искаш да си проследиш дадена храна как ти влияе - бодеш преди ядене и после на 1ви и 2ри час....някои храни имат пик на КЗ на 1ви час, а други обратното...покачват се бавно....може да има пик и на 3ти час.......един банан така ми разказа играта Simple Smile
Много е важно ръцете да не са ти студени......или разтъркай за да ги сгрееш, или се измий с топла вода и сапун преди да мериш с глюкомера....Не е важно от кой пръст вземш кръв....аз лично бода най-много безименните и кутретата, защото са най-малко използвани и кожата на върха на пръста е по-нежна и лесно пуска кръв. Важно е също да не търкаш пръста със спирт непосредствено преди да бодеш...впирта влияе на кръвта и резултата няма да е точен.

# 182
Азара, а защо ръцете трябва да са топли. Ако са студени, какво? На кз ли влияе или просто няма да пусне кръвчица?

Днеска бях с едни приятели на скара, дето си взеха бургери, аз почнах да питам има ли месо без глутен (пък той човека май някакъв сърбин и не може да разбере кво е туй Smile ), та се обяснявахме да няма брашно (с ударението на а-то), та достигнахме до някакво филе дето уж нямало, беше смешно като гледахме как да се ориентираме по колите и ми викат ти еди къде си щот си най-слабичък и ша се събереш Laughing (а точно в момента следпразнично съм се поналял).

Мисля че месата на скара е по-вероятно да са без глутен.
Я па грам не качих от четиридневно ядене на козунаци Grinning

# 183
Невена май обясняваше нещо по повод мерене при студени ръце - май беше че като не се е раздвижила кръвта в капилярите някакво време и показва повече (ако правилно си спомням), ама да не те излъжа... не беше много скоро, а темите се навъртат с бясна скорост и иди го търси така. Не съм сигурна повече или по-малко излизаше да е, но помня че даваше разлика и че не се прави така.

# 184
Елора, и аз не качих нищо от яденето на козунаци (но козунакът ми заместваше едно основно хранене).🙂
При студени пръсти стойността излиза по-висока, добре е да се раздвижат ръцете или да се измият с топла вода и сапун преди боцкането.
Аз пекох във фрайъра-фурничка "картофки" от целина. На мен ми харесаха, малката не яде много, но пък беше изяла вече едно карначе, краставица, както и други неща. Следващия път ще ги нарежа на още по-тънко, че сега се пекоха 50 минути на 200 градуса (пуснах 2 предварително зададени програми от 25 мин една след друга- но пък бях напълнила почти докрай въртящата се кошница). След печенето бяха понамалили обема си, но пък на мен лично много ми харесаха. Овкусих с малко зехтин, сол, къри и чесън на прах- на цвят го докарват точно като картофи.😁 Сега хапнах малко количество с една доста кисела заквасена сметана (топях ги в нея, доста наподобяваха картофи със сос), заделих си количество за утре, да имам готова гарнитура. Пак ще правя скоро:

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 04:09 от dolce miele

# 185
Аз пък го ядях следобеда с кисело или прясно мляко.
А два пъти и час след вечеря. След вечеря не много умно. Ама - викам си Бог ме пази Grinning
Верно ме опази.
Абе ако бях яла някоя торта, щеше да се лепне.

Открих едно упражнение за корем.
Умрела буболечка Grinning

https://www.youtube.com/watch?v=VOiVGK5aNo4

Интересно е. В началото не успявах да улуча ляв крак и дясна ръка да мърдам. Ама се научих. Има голямо стягане и напрягане. Като при планка.

# 186
  • Пловдив
Елора, и аз не качих нищо от яденето на козунаци (но козунакът ми заместваше едно основно хранене).🙂
При студени пръсти стойността излиза по-висока, добре е да се раздвижат ръцете или да се измият с топла вода и сапун преди боцкането.
Аз пекох във фрайъра-фурничка "картофки" от целина. На мен ми харесаха, малката не яде много, но пък беше изяла вече едно карначе, краставица, както и други неща. Следващия път ще ги нарежа на още по-тънко, че сега се пекоха 50 минути на 200 градуса (пуснах 2 предварително зададени програми от 25 мин една след друга- но пък бях напълнила почти докрай въртящата се кошница). След четенето бяха понамалики обема си, но пък на мен лично много ми харесаха. Овкусих с малко зехтин, сол, къри и чесън на прах- на цвят го докарват точно като картофи.😁 Сега хапнах малко количество с една доста кисела заквасена сметана (топях ги в нея, доста наподобяваща картофи със сос), заделих си количество за утре, да имам готова гарнитура. Пак ще правя скоро:

Досущ като картофи са! И аз получих еър фрайер за подарък и ужас на ММ, защото мястото на плота намалява застрашително и пробвах пържоли и пилешки крилца, направо чудесни станаха! Особено свинските пържоли, много съм доволна! ( Dolce бяха от Лидл Blush). Ще пробвам и целина да приготвя, много ми хареса твоята идея.

# 187
Аlice, определено кърито им придава доста картофен вид (предполагам, че и малко куркума би свършила работа).🙂 На вкус не са 100% като картофи, но пък доста се доближават, а и аз обичам целина и не ми пречи, ако има остатъчен вкус и от нея. Единствено неприятната част ми беше да обеля главата целина (кората е някак по-твърда), после я нарязах доста лесно върху дъската на пръчици...👌

# 188
Аз пък да кажа за целината, повече ми харесва изпечена на фурна.  Пробвах във фрайера разбира се, но става като дунапрен.

# 189
Моят фрайър-фурничка е с въртяща се кошница, тя си се върти сама по време на печенето и стават просто чудесни. В другия ни фрайър (който не е тип фурничка) трябва ръчно да се разбъркват и раздрусват нещата, които се пекат и определено има разлика в начина по който се готвят подобен тип неща...

# 190
  • София
Привет група!
Да се отчета за изминалите празници - като цяло доста режимно го карах. Месих домашни козунаци и не се сдържах, в събота си хапнах от тях, но учудващо на другия ден КЗ сутринта беше "само" 5,4. /очаквах повече/
Килограми не съм качила, даже съм свалила.
В неделя правих дроб-сърма, но с много зелении и съвсем малко /1/2 ч.ч ориз/ на 1,5 кг карантия. Стана чудесна, но на другия ден КЗ 5,7. Е и още едно парче козунак, де.
В понеделник си направих фаста само на вода и нещата се подредиха /вторник и сряда КЗ 4,4 и 4,5/. Но снощи пак хапнах зелен фасул за гарнитура и отново тази сутрин КЗ 5,7 - явно зеленият фасул не е моят зеленчук. Предния път ядох преди месец, вечерта преди да направя изследванията и сутрешната КЗ не беше никак ОК. Явно и един път месечно не е добре /май по-добре козунак да си хапвам Stuck Out Tongue Winking Eye/
Та така през тези празници. Сега обаче отиваме за една седмица в Турция и да видим там какви ще ги сътворя.

# 191
След по-кратък и странен фаст вчера днес кипя от енергия.
Добре че съм почивка. Мятам се на коня след малко.
Понякога от фастовете почти не свалям. Днес съм 1,5 по-малко.
Е, ще видим докога, ама и в събота е новолудие, та пак ще правя.

# 192
Долче, масло от вечерна иглика не съм пила. Пия див ям. Имам и витекс, но не съм го започнала. Преди съм пила и двете заради моите проблеми. Едното потиска мъжките хормони, другото увеличава прогестерона. При мен естрогенът доминира и затова див ям.
Нямам ПМС, изобщо не усещам като дойдат онези дни, нито пък тогава ми се яде нещо различно... но овулацията ми разказва играта, когато я има. Последно имах на първия цикъл след раждане (т.е.декември 2020). И сега този месец, но ще засека дали е била тя и задължително ще пиша.
Иначе причината за болката е, че при СПКЯ обвивката на яйчника е по-дебела (в сравнение със здрав яйчник) и гъсто населена с множество малки кистички, които заради хормоналния дисбаланс не порастват и остават там. При такова положение трудно се откъсва яйцеклетката.. та затова така ме боли.
Ще прочета за вечерната иглика. Благодаря ви 🙂

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 14:07 от Jupiter sea

# 193
Юпитер, ти с изследвания ли разбра, че естрогенът ти е висок?
И какви са симптомите на висок естроген?
Ето ти сега ново инфо за моркова. Нали и Азара сложи линка.
Настърган морков в салатка, съчетан със зехтин уж гонел високия естроген.
И за двете нули помага.
Иначе за правилно усвояване на витамините от моркова трябва със зехтин да се яде. Не че не може да се хрупа де. Аз и това правя като реша.
Болки имах преди. Като бях дебела. Че и нередовен беше.
Прим ойл ми помогна с идването, но болките си продължиха. Зверски.
Като минах на нввмх, почти нямам никакви болки. Рядко пия нещо. Някакви леки бодежи не ме събарят. Като знам как съм се гърчила преди от болка.

# 194
Да, Елора, с многократни изследвания на 3 ден от цикъла. За прогестерон ме викаха през друг период и него винаги го нямаше никакъв..
Освен висок естроген, високи са ми тестостерона и пролактина. Висок ЛХ - типично като за СПКЯ. Естрогенът трябва да доминира грубо до овулация, после е на ред прогестеронът, но тъй като няма овулация - йок прогестерон, който да балансира.
Течението, което го имам от 15-годишна, и заради което какво ли не изследваха през всичките тези години, изчезна ей така с режима. Просто не можете да си представите какво щастие и облекчение изпитвам. 🎉И в същото време ЦС около овулация се е увеличила отново благодарение на режима. Пиша го като съвсем сигурна, че това е заради храната, защото добавки съм пила и преди...и то с години най- различни, защото нали с натрупване действат...
Хора, аз наистина не мога да повярвам ... Къде съм спала през цялото това време и не съм намерила групата.
Извинявайте, че ви занимавам с моите неща, но исках да го напиша, за да прочетат момичета с хормонален дисбаланс и ИР като мен и да се решат да си помогнат навреме.

Общи условия

Активация на акаунт