Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 25 486
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
11 месеца, 26 кг.
От преди имах едни 10 свалени.
Та общо 36 кг.
😌
Браво, значи да не се паникьосвам излишно като ми повтарят че ми има нещо. Дори докторката ми каза че този режим не бил за мен с инсулинова резистентност, че съм била в долна граница на крилата, прекалено слаба...

# 586
И аз съм висока 176 кг. и вече съм 55 кг. Май съм много слаба, започвам да приличам на дъска 😂, и дупе и цици изчезнаха. Мерих сега летни дрехи и всичко виси. При все, че не съм съвсем стриктна. Трябва да спра да отслабвам, но не знам как. Тъкмо мислех, че съм спряла /бях 57/ за около два месеца. Сега още два кг надолу.

Иначе съм на режим от ноември, когато бях 65 кг.
И на мен докторката каза, че трябва да спра да отслабвам, защото отивам към поднормено тегло.

# 587
И аз съм висока 176 кг. и вече съм 55 кг. Май съм много слаба, започвам да приличам на дъска 😂, и дупе и цици изчезнаха. Мерих сега летни дрехи и всичко виси. При все, че не съм съвсем стриктна. Трябва да спра да отслабвам, но не знам как. Тъкмо мислех, че съм спряла /бях 57/ за около два месеца. Сега още два кг надолу.

Иначе съм на режим от ноември, когато бях 65 кг.
И на мен докторката каза, че трябва да спра да отслабвам, защото отивам към поднормено тегло.
може би ако ходим на фитнес да правим мускули ли няма да изглеждаме като скелети.

# 588
  • Столичанин ама не в повече :D
Госпожица данан с тея роу кейкове, които ми станаха интересни и ги разгледах хубаво вчера така хубаво ми напълниха със слюнки устата, че ме принудиха за пръв път от поне 2-3 години да развихрям сладкарски фантазии с нещо нямащо нищо общо с нисковъглехидратното ама много вкусно (ама айде да се почерпим за здравето на вчерашната ураганна рожденичка (между другото гледайки ти ника се сетих за туистър не знам дали си го гледала Sweat Smile ))
Скрит текст:
веган безглутенов чийзкейк
п.с. обаче тея слабички жени тука, как не се притесняват дали ако се спусне по-силен вятър няма да ги отвее нанякъде Smile другото мноого проблемно нещо (което си спомням от най-слабия ми период) беше сядането на твърди столове. Joy

# 589
Абе ИР ако не се контролира добре, да ти кажа поне аз не растях точно на дупе и на кълка... все по неправилните места ми се трупаше. По средата и нагоре, бяха ми избягали всички пропорции. Даже си спомням как се шегувах с приятелка че със сигурност нещо не правя както трябва, щом като задникът ми става плосък, а коремът - не Joy
Жалка история си е, понеже точно тия най-големите мускули помагат много за инсулина, та си искат работа.

# 590
Аз няма да изчислявам колко съм свалила, откакто съм на режим, защото при мен е имало доста периоди на застой в свалянето на кг, дефицити за наваксване и най-вече- след ковид в края на 2020 г качих една цифра кг за които дори не ми се мисли...🙄 Но пък...постоянно подобряват показателите в изследванията😁
Аз вечерях половин скумрия, малко бъркани яйца, салата от айсберг, микс салатки, маруля, зелен лук и репички. Десерт- малко кремообразна извара от Лидъл, кисело мляко и горски плодове /всъщност, всичките продукти са от Лидъл😅/. През деня обаче само кафе със сметана и 1-2 лъжици от кремообразната, преди вечерята- над 10 000 крачки.

Скрит текст:

С малко повече въображение може да мине за нвх сладолед😄

Натка, значи "нашата" извара става, а? 😃 Тъкмо ми се въртеше вчера някаква идея да капвам йод, но прочетох, че ти вече си пробвала...🙃
Скрит текст:
Тоя мой Редакторчо пак те беше прекръстил...😄 
Cygnus, бях питала за снимка/рецепта за копривената каша...не помня, но сякаш не видях снимка/рецепта?🤔 🙂 Или съм пропуснала?
Малката, докато аз съм се разхождала днес, ми взела ед и сенки и руж и си оцветила половината коса (а гримове оцапани и половината количество заминало). 🤪 Прибирам се- облечена с кухненска си престилка (има детска), хвали ми се, че измила чиниите, сготвила си сама макарони, направила си инка за пиене...Котлона досега не беше включвала сама, нито е правила макарони...😄 Но се е справила...и все пак аз надуших, че има нещо гнило...😆

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 23:38 от dolce miele

# 591
Тъкмо вчера я тествах изварата - със свито сърце че само тя остана... Тия крема сирена дето са като пакетче масло ела да видиш как стават като мастило като капнах йод. Изненада ме приятно де, оставам си на нея, ако и тая кофа да идва множко за сам човек.
Днес с малко ягоди хапнах от нея, друг път със заквасена сметана го правя това. Не смея да капна и на сметаната да видя Grinning Ако някой пробва такава, моля да каже резултата.

# 592
Джереми,  и на картинка са вкусни, ама по-вкусни са като ги хапнеш. Иди някой ден и се почерпи. Аз ходя веднъж в месеца.
Ми що не дадеш рецепта за тоя чийзкейк, ами само снимка.
Току виж съм преборила мързела си и съм спретнала нещо. Изглежда лесно.
Давай я.
То ако ще развратничим, по-добре с домашно, а не с купешки торти.

# 593
Долче копривената каша е стандартна( задушени в масло лук и чесън, добавям попарената коприва и вода , и накрая сгъстявам с брашното( в случая от тапиока). Това брашно сгъстява по-слабо от стандартните, така че ползвай поне 2 супени лъжици. Добавям лъжица сметана и поръсвам с печени орехи и козе/овче сирене.

]

А за микрозелениите си купувам семена от сайт за микрозелении. Ето така изглеждат:

Тарелки ползвам или тези останали от гъби, или черни еднократни за храна. Преди си бях купила цял стек, че си носех обяд в офиса.
Субстрат за микрозелении има в Бриколаж, Практикер. Важно е да не е за зеленчуци, защото  този за микрорастенията е много слабо обогатен. Снимка съм качила в предния си пост на почти готови.
Ако си решила да се пробваш, ти препоръчвам да започнеш с броколи. Не само защото са най-лесни, а защото имат инсулино сенсибилизиращ ефект( аз затова и започнах). Общо взето слагаш 2 пръста субстрат, поръсваш семената, поливаш добре( но да не е подгизнало), захлупваш с друга тарелка( за да са на тъмно) и не отваряш изобщо 4-5 дена. На 5 ден ги отваряш, поливаш внимателно( трябва да са влажни, не наводнени), слагаш на светло място, но но на директна силна светлина. Към 7 ден можеш да ги преместиш на малко по-светло( но вникакъв случай на място където ще ги пече цял ден). На 11-12 ден береш. Аз ги режа с ножица. Съхранявам ги в хладилника, и добавям към всяка салата 1 шепа.
Аз да се оплача, че вчера не издържах и изпих половинка кола. Хора, не съм наред. Влезнах в една пекарна до нас, където правят уникални сладкиши, и душата ми не трепна, а отвън един младеж надига гадната кола, и аз се плюнча като бясно псе. Взех си една, и я приключих за има няма 5 минути. Или слагат нещо в нея или не знам. Не е нормално просто.
В храната нямам отклонения:
Закуска- яйца, масло, домат
Обяд- телешка пържола, аспержи, холандез
Вечеря- салата(домати, краставици, печени чушки, авокадо, песто), пилешко бутче)
Планирах днес да направя фаст, но го отлагам. Събудих се гладна, и ми се пие кола.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 09:44 от Cygnus_i

# 594
Добро утро група Simple Smile
Накарахте ме да се кача на кантара/не бях скоро тъй като твърдо поддържах 65кг/ -изненада.....63.9 кг....Simple Smile

Ловми- не им обръщай внимание.....аз съм в същото положение......при мен беше още по-зле защото свалих 16 кг точно за 3 месеца.....гледат ме изключително странно.....вече свикнах...но аз побързах да включа силови тренировки+кардио в момента на свалянето, защото не исках да разприличам на втасал козунак......и определено помогна много...единствено ми остана увиснала кожа на корема...тя няма как да се прибере изцяло защото имах най-много сланина именно в тази област, но доста се е прибрала като цяло Simple Smile Сега започнах да ставам алчна, и да искам още по-хубаво тяло....въпреки че ако не си изрежа излишната кожа, и не си "напомпам" циците- спорта няма да ми помогне хахахах......

Започнахме с редовните вечерни разходки - резултата тази сутрин КЗ 4.9 йееееееее....не бях виждала доста време под 5, дори и последния месец на метформин Simple Smile))) Много съм щастлива......
След многото четене последно време, съм решила да сменя формата на магнезия..ще ви пусна малко инфо и ще ви държа в течение...
Скрит текст:
Я ВСЕКИ ДА СИ КАЖЕ ЗА МАГНЕЗИЯ:
Няма да Ви занимавам с това, че е основен електролит и участва в дневно-нощния обмен и баланс на клетъчно ниво.
Ясно е също, че в почвата и храната не достига, а пък е много важен минерал, който участва в повече от 300 биохимични процеса и се използва от почти всяка една клетка в човешкия организъм.
ЗА КАКВО Е ВАЖЕН?
Ами най-малко четири неща ДОКАЗАНО оправя:
Чувствам се спокойна и в благополучие. Реагирам "дзен" даже на софийски трафик и се гримирам спокойно и без да бързам на светофар.
Нямам тревожност и напрежение и не ми иде отвътре да кресна, даже, когато е наложително да изрева като лъвица.
Спя като агънце
Червата ми се чувстват чудесно и работят безотказно 🙂
Магнезият има много форми и трябва да проучите коя се усвоява добре и е препоръчителна за употреба.
Която и форма на Магнезий да изберете, НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА Е ХЕЛАТИРАНА ФОРМА, т.е. лесноусвоима.
Ето малко информация за формите на хелатиран Магнезий:
Магнезиеви хелати
Различните видове магнезий се усвояват по различен начин от организма. По-качествени са тези добавки с магнезий, които осигуряват високо ниво на абсорбция. Точно с това се отличават магнезиевите хелати.
Магнезиевите хелати са всъщност субстанции, които се създават в лабораторни условия, посредством свързване на магнезий и аминокиселина, съдържаща азот. Тъй като магнезият може да бъде свързан с различни аминокиселини, като резултат се получават различни по вид магнезиеви хелатни добавки. Те притежават различни качества в сравнение с обикновените добавки, съдържащи магнезий, и се усвояват значително по-добре от организма. Хелатните магнезиеви добавки са обикновено по-скъпи, тъй като за тяхното производство се използват по-сложни технологични процеси, изискващи повече ресурси.
Магнезиевите хелати могат да бъдат:
**Магнезиев глицинат **
Това е една от най-препоръчваните форми на магнезия, тъй като се абсорбира по-лесно и пълноценно от тялото. Приемът на магнезиев глицинат не води до някои неприятни странични ефекти, като например слабителното действие, което притежават други форми на магнезия. Тази комбинация има добра бионаличност и няма лаксативен ефект. Благодарение на своите релаксиращи и успокояващи свойства, магнезиевият глицинат се използва успешно при хронична болка и мускулна хипертония. Тази форма може да регулира кръвното налягане, помага за разграждането на захарите, като предотвратява риска от диабет, повишава настроението и облекчава болката при страдащите от мигрена. Магнезиевият глицинате отлично решение за здравето на костите и намалява риска от развитието на фрактури на костите и остеопороза.
**Магнезиев оротат **
Магнезият оротат е комплекс от магнезий плюс оротична киселина. Приемът на магнезиев оротат се препоръчва за предотвратяване на магнезиев дефицит, както и за увеличаване на енергията и физическата издръжливост. Тази форма e с много добра бионаличност и е изследвана специално за нейните ползи за здравето на сърцето. Оротатите могат да проникват в клетъчните мембрани, което позволява ефективното доставяне на магнезиевия йон до най-вътрешните слоеве на клетките. Установено е, че магнезиевият оротат подпомага здравето на сърцето и регулира сърдечния ритъм.
Магнезиев таурат
Комбинацията от магнезий и таурат може да бъде особено полезна за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Магнезиевият таурат понижава кръвното налягане, намалява риска от развитие на диабет и атеросклероза, регулира сърдечния ритъм и предпазва от внезапна сърдечна смърт. Тауратът, от друга страна, може да се превърне в таурин. Тауринът помага на сърцето да изпомпва кръвта, подобрява притока на кръв към сърцето, като го предпазва от увреждане, дължащо се на лошо кръвоснабдяване. Ето защо магнезиевият таурат е толкова ефективен като средство за предпазване от заболявания на сърдечно-съдовата система.
**Магнезиев аспартат **
Магнезият аспартат е хелат на минерална аминокиселина, съдържаща магнезий, свързан с аспарагинова киселина. Магнезиевият аспартат помага в борбата с умората и стимулира клетъчната енергия. Комбинацията действа благотворно при натоварване и намалява мускулното напрежение. Тъй като стимулира клетъчната енергия, магнезиевият аспартат се препоръчва често на хората, страдащи от хронична умора и липса на сили. Магнезиевият аспартат предпазва също така здравето на сърцето, тъй като намалява усвояването на калция от миокарда, което води до някои сърдечни рискове. Недостигът на магнезий и калий е рисков фактор за сърдечните аритмии. Именно затова се препоръчва приемането на магнезиев аспартат да става в комбинация с калий, което доказано намалява риска от смущения в сърдечната дейност.
Магнезиев Л-треонат
Тази форма на магнезий е добре проучена за своите ползи да подобрява паметта и да насърчава мозъчната функция, тъй като повишава нивата на магнезий в мозъка. Редица изследвания вече доказаха, че Магнезиевият Л-треонат подобрява значително както краткосрочната, така и дългосрочната памет, като стимулира мозъчната дейност и повишава способността за концентрация. Магнезиевият Л-треонатсе използва успешно за забавяне на процесите на стареене на мозъка, което предотвратява ранната загуба на паметта и намалява риска от деменция. Освен това тази форма на магнезия успешно насърчава пълноценния сън през нощта и се препоръчва на хора, които страдат от безсъние.
**Магнезиев малат **
Тази по-малко известна комбинация е проучена добре като средство за лечение на фибромиалгия. Тъй като малатът е субстрат, който участва в клетъчния енергиен цикъл, той може да помогне за подобряване на производството на АТФ и да повиши клетъчната енергия. Доказано е, че магнезиевият малат може да намали мускулната болка при пациентите, страдащи от фибромиалгия.
Магнезият доставя енергия за поддържането на нормалната мускулна, нервна и сърдечна функция. Той подпомага имунната система, здравето на мускулите и костите и действа ефективно при редица заболявания, включително фибромиалгия, хронична болка, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и главоболие
Правилото, което съблюдавам: Магнезий се пие до наакване. Тогава вече се приема, че е достатъчно. Това за хората със суха кожа и запек. Пък и при такъв прием ще спрете да кашляте и кихате по принуда и от страх 🙂
Ако някой Ви дразни с това, че не тръгва на "зелено" на светофар, значи: ,1. вие не сте си пили магнезия тази сутрин и 2. аз се гримирам спокойно първа кола на светофара, щото съм си го изпила 🙂

Поръчах си глицинат ....
Джер-сподели рецептата моля, аз от както правих кето таралежките, толкова много ми харесаха, че после още 2 пъти ги правих, и все за тях си мисля....обаче това ядене на ядки ме плаши.........
Открих един шоколад на Била при Био храните, който май е млечен........не ми се отразява изобщо зле на КЗ.....обаче изхвърлих опаковката........довечера ще си купя и ще снимам Simple Smile

# 595
Здравейте, сгафих малко сутринта с един бонбон и това домъкна след себе си други неприятни неща.
Сутринта един колега черпи за рожден ден и аз в моментен пристъп на загуба на разсъдък изядох един бонбон. На гладно. Преди това бях пила малко кафе с мляко. Съответно след час и половина започна да ми прималява и да ми се разтреперва и реших да си изям закуската половин кофичка заквасена сметана. Изядох я и след 15 мин излязох в обедна да се раздвижа. Обиколих квартала и след половин час ужасно ми прималя и едва сварих да стигна до тоалетната да повърна. В рамките на час повърнах два пъти. На всичкото отгоре междувременно ми дойде и цикъла, та ме свива яко корема, но да кажем това се преживява. За сега ми олекна след като се прочистих, но се чудя как да процедирам до края на деня. Чудом се чудя освен вода трябва ли да хапна нещо да не ми прималее пак и ако да - какво? Подозирам, че бонбона на гладно ме е докарал до хипогликемия и от там са проблемите, та се чудя как да регулирам сега нещата.. Знаех си аз, че не е никак добра идея на гладно да ям сладко, ама си викам сега тука какво ще им се обяснявам на колегите...

# 596
Зухта, на мен ми се е случвало да повръщам като ми идва МЦ, но това беше преди 13-14 години, когато бях на 20.
Виж как ще се чувстваш през деня и си прецени какво да хапнеш. Но си пий повечко вода, точно както си написала 🙂

# 597
За лятна напитка подходящо ли мислите че е бъркоч ала смути с лимонов сок, магданоз и краставички и вода? Скоро си го правя това и доста ми харесва на вкус, но дали е окей да се пие продължително време през деня? Не наведнъж задължително, като сокче? И целина слагам понякога

# 598
Аз продължавам да разглеждам въпроса с кортизола и се чудя защо чак сега. Тук съм питала за стреса, нищо не ми отговорихте и неглижирах въпроса. Та, оказва се, че нещата стоят така: кортизолът е в обратна пропорционалност с инсулина, което обяснява защо високият сутрешен кортизол корелира с висока сутрешна КЗ при мен. Разбира се, ще обсъдя въпроса обстойно с докторката, но искам да се информирам възможно най-подробно преди това.

А кортизолът е в обратна пропорционалност на серотонина /освен на мелатонина, което скоро коментирахте/. Колкото повече серотонин, толкова по-нисък кортизол.

Което вече обяснява защо ендокринолозите са против НВ-ВМХ. Моята ме погледна много криво, като споменах за плодовете... Например бананът спомага за секретирането на серотонина, явно благодарение на съдържащия се в него триптофан. Бананът като цяло е известен като плода на настроението, предполагам всички знаете това. Същото важи и за черния шоколад, който за щастие всички тук похапваме /всъщност за какаото/ и за млечните продукти.

На път съм да си купя учебник по ендокринология, все по-интересно ми става Simple Smile Даже разучавам кой е най-удачен.

Написах всичко това, понеже тук в темата въпросът за кортизола не се дебатира изобщо, а за мен е изключително интересен. Той е свързан с аденокортикотропния хормон всъщност, който за щастие при мен е ОК. Тук коментирате основно щитовидните и понякога половите хормони, радвам се, че се отвори тема за мелатонина напоследък, и аз се подсетих да си го взимам.
Та това е от мен за момента, не успявам да ви чета, хвърлям по едно око от дъжд на вятър.

Освен това с ММ установихме, че когато вечер ядем повече протеини, на следващия ден не сме гладни. Снощи изпробвахме и наистина, преди малко хапнах за първи път пушена риба, преди това нямах грам глад. Понеже мернах някъде, че нова потребителка се оплака, че сутрин била зверски гладна и някой й написа нещо за вечерните протеини. ММ го установи по емпиричен път и ми го сподели снощи, аз също се наблюдавах днес и ще продължа да го правя. Изглежда значи за фастовете има огромно значение количеството протеин, което изядеш предишната вечер.

За съжаление за мен те не са много добър вариант явно поради тази корелация с кортизола, за която се спомена тук и който при мен е тясно място. Е, днес пофаствах до 3 ч. де, но умишлено не удължих.

Та ще ми е интересно тези като мен с висока сутрешна КЗ да си изследват кортизола и да кажат как е положението. Продължавам да чета, но изглежда има връзка. Аз сутрин започвам с да речем 5.7, след 4 часа към 11-12 ч. ми е 5.2, след още 4 часа 4.7. Спада, но сутрин е висока.

# 599
Минерва, не в вярно, че не сме казвали нищо за кортизола. 😉 Можеш да прочетеш и по-старите теми...А и дама казваш, че четеш по диагонал напоследък- оказа се, че има и други коментира и преди неща, които са ти убягнали. Но нормални де, темата е динамична, има много информация и няма как постоянно да "дъвчрм" едни и същи неща...🙂
Кортизол на този етап не смятам да изследвам (че ми стигат и другите изследвания😄). А и след (примерно) 48 ч фаст сутрин си имам доста добра КЗ, дори и са съм спала зле/малко през нощта. Т.е. не мисля, че при мен сутрешния кортизол е някакъв сериозен фактор.
Да не прозвуча пак на контра, но🙂...ако знаете на мен какъв прилив на серотонин ми идва след вечеря със сьомга и салата!😃😁 Нямам нужда от никакви банани /не че не ги обичам/...толкова щастлива и доволна се чувствам.🤩
Иначе КЗ не е необичайно в течение на деня да се понижава, ако не сме яли. Ако сме яли- също (секретира се инсулин=> КЗ е по-ниска от сутрешната). При спорт и някои други подобни дейности може обаче и КЗ да се качи...
Кокix, не мисля, че е проблем да се консумира подобно смути.

Общи условия

Активация на акаунт