Великобритания - тема [92] Лятнo - Морска НеКовидна

• 48 528
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Merry, наистина сегашната система е много натоварваща за децата. Материал учен две години трябва да могат да възпроизведат на куп в изпитни условия, а и по толкова много предмети… очаква се явно от тях да са някакви свръхчовеци! После се чудим защо има толкова тийнеджъри с психологични проблеми!

Синът има 11 предмета - 28 изпита. Преди три години другият ми син също имаше 11 предмета - 27 изпита плюс курсова работа като част от единия, която пък му отнемаше повече време отколкото, ако се подготвяше за още един изпит, но както и да е - той си го учеше с желание този предмет. Повечето училища май са се ориентирали само към осем GCSE- та, защото така или иначе при ‘оценка’ на училището се вземат само първите осем. Нашето училище все още си кара по-старому и предлага до 12 GCSEs, като минимумът е 10. Отделно всеки exam board има специфики като съдържание и формат на изпитите. Нищо не е стандартизирано. Само оценките накрая някакси уж ги стандартизират. Ох, дано не ви отегчих с тия изпити!

Спокоен уикенд на всички! Времето се пооправи и поне в градината е приятно да се седи. Доста пчелички гледам жужат наоколо, което е прекрасно, че нали в последните години им намаля популацията.

# 151
Уау, притесних се, само докато чета. Надявам се, докато дойде време дъщеря ми да държи GCSE-та да се върнали към варианта, който Мери описва. Но затова принципно съм твърдо За детските SATs - да свикват децата със стрес и изпити.

# 152
Мери, защо не ти харесват академиите? Аз нямам опит с друго, нашето го направиха академия малко преди голямата да почне нърсери там. Училището много ми харесва, но и моето обича да учи. Ще я видя малката като тръгне септември, дали и тя ще дръпне.

# 153
  • Манчестър
Мери, защо не ти харесват академиите? Аз нямам опит с друго, нашето го направиха академия малко преди голямата да почне нърсери там. Училището много ми харесва, но и моето обича да учи. Ще я видя малката като тръгне септември, дали и тя ще дръпне.

И на мен не ми харесват академиите. Това са обикновено училища с много лоша оценка от Офстед и за да не ги закрият ги преобразуват в академии.

# 154

И на мен не ми харесват академиите. Това са обикновено училища с много лоша оценка от Офстед и за да не ги закрият ги преобразуват в академии.

Нашето е outstanding и винаги е било т такова и преди преобразуването в академия. Само то и оше едно секъндъри имаме outstanding  в града, гругите училищата или good или requires improvement. Поради популярността му и повечето къщи, които се строят, построиха още една сграда и увеличиха паралелките на по 2чза година. Но и се взимат адекватни мерки за всичко, което поне ние сме се сблъсквали. Ние нали искахме да се местим, гледах не малко училища и мога да кажа, че нашето най-ми допада. Това е и една от причините да не можем да се преместим толкова лесно.

# 155
Ave, всички наред стават академии. Не зависи от оценката на Офстед. И пак затварят училища, ако решат, че не отговарят на изискванията им.
На сина старото беше акедамия из начало, новото е променено в академия по новите изисквания. Второт е по-добро от първото, за наше щастие. И двете според Офстед с оценка good.

Тук е променлива облачност и подухва. Взехме още цветя и нямам идея вече къде ще се слагат😂 Плета и нова парцалена пътека за двора.

Има лов на фазани в близкото имение и все едно сме на фронта. Не им ли свършиха патроните?! Та съм вътре на по-тихо...

И да се похваля. Купих си три грудки и вече 2 се показаха. Чакам и третата. В Бг беше едно от любимите ми цветя.Оказа се, че виреят и нвън лятото, та ще ги изкарвам скоро и тях в двора.

# 156
  • След завоя в дясно

Не винаги е така, зависи от обстоятелствата.  На моите децат primary училище беше outstanding преди да стане academy и след това си запази същият статут. Мина и Ofsted инспекция след промяната. Причините при нас бяха,  че половината града беше two tiers, а другата  беше  three tiers. И се опитаха да ги уеднаквяват, не се получи, но в резултат повечето училища станаха academy's.
Аз не ги одобрявам, понеже имат повече свобода, която не е винаги положителна. Могат да наемат неквалифициран  персонал и съответно да заплащат по малко. Спестяват от бюджета  за сметка на качеството. Също така не са толкова строго регулирани.

# 157
  • Bristol
В началото наистина само 'inadequate' оценените ги караха да стават академии, но после правителството започна да дава допълнително еднократна сума, на който иска да стане академия. И така, за да оцелеят, масово станаха академии. Академиите се финансират от държавата пак, но им се дава свобода как точно да похарчат парите, и как да подходят към учебния процес, кога да са ваканциите и тн. Не зависят вече от общините, даже се чудя, защо все още приемът на деца минава през общината... Съответно станаха като бизнеси, въпреки че уж са управлявани от чаритис и нямат право на профит. Вече директорът е важно да има бизнес подход, не само учителски опит. Отделно наемат допълнително някой да им следи бюджета и дава съвети за какво и колко да харчат, от къде да спестят пари и тн. няма да ви казвам какви стават заплатите на директорите и финансовите съветници на тръста и после пак няма пари за учителите и училището.
Аз лично не съм фен на здравеопазване и обучение да се управляват от бизнес интереси, но за съжаление натам вървят всички.
https://educationhub.blog.gov.uk/2021/10/14/what-is-an-academy-a … are-the-benefits/

# 158
Може би всичко си е до училище и директор. Аз от нашето съм доволна много, вкараха им и всякакви извънкласни клубове, моето ходи на клуб по френски след училище. Имат какво ли не почти всеки ден. Всяка сряда учителите имат работни срещи, понякога и с хора извън училище, за да им показват допълнителни неща. Наскоро купиха микроскоп и обучаваха учителите, съответно от следващата седмица и децата ще го ползват. На страницата на училището всяка седмица качват какво обучение имат учителите. Досега пари от нас родителите не е събирано, единственото нещо за което искаха донейшън, е да закупят дефибрилатор за училище. В секъндърито ни има и наскоро на едно дете му спряло сърцето без видима причина в час. Ако не е бил дефибрилатора и щяло най-лошото да се случи. Детето сега е добре и никой не е знаел че е имал сърдечен проблем. Самите учители също са много мотивирани, вижда се как се опитват да помагат на децата, дава им се домашно всяка седмица ( есетсвено, не е задължителна, който иска, но пак е занимавка за вкъщи).
Сега гледах и сайта на академията, включва 28 училища из цял Корнуел. От тях има само 2, които на неадекватни, но те са на места, където има много пропаднали хора. Едното се води към катедралата на Труро, а това е баш центъра там и е много зле откъм хора. Останалите училища са good и тия 28, 10 са outstanding, което според мен не е хич зле.

# 159
В нашия град всички секъндари, с изключение на католическото, са академии, сега проверих. Нашето е в един тръст с момичешкото грамар, което е outstanding и изобщо е сред топ училищата в страната. Нашето също е outstanding и с високи академични резултати, но не е на нивото на грамар скула, разбира се. Погледнах и секъндарито, в което вероятно щеше да учи дъщеря ми, ако бяхме останали в Лондон - и то е академия, с outstanding рипорт.

Днес се разходихме до Audley End House and Gardens. Голяма красота! На час от нас, а никога не бяхме ходили. Вече имам планове за следващото ходене.
И да си отчета градината - има вече вързали ягодки; червената ми роза е цялата в пъпки, очаквам тия дни да пламне; косето вчера си беше зарязало яйчицата и се бях притеснила да не му се е случило нещо, но днес си ги мътеше.

# 160
Блу, да покажеш розите като цъфнат. Нашите ги хавана мана и да видим ще опазим ли цветовете. Уж ги пръскахме, но малко късно.
Ягодите ни те първа цъфтят.

Да ми предложите някоя нескубеща четка за къдрици за дребното? Ресането става все повече мисия невъзможна.

# 161
  • Bristol
Имам една роза, която купих от Cliveden National trust. Казва се Rosa Jubilee Celebration 'Aushunter'. Вече цъфти и баш за годишнината на кралицата ще е във вихъра си. Не знам, дали за това са й дали това има. Много богат е цвета и има лек аромат.
Скрит текст:
Изкарахме и доматите. На мъжът са български сортове и вече се показаха първите цъфки. Моят е тукашен, само пъпки има, още не са цъфнали. Правим си състезание с него 😁
А този "лук" не съм му фен, засадих го заради заека, едно от малкото зеленилки, които не изхрупваше. Страшно атрактивен е за пчелите!
Скрит текст:

# 162
Такъв лук не бях виждала. Имахме в старата къща лилав като бодлички. Знаеш ли как се води като име?

# 163
  • Bristol
Такъв лук не бях виждала. Имахме в старата къща лилав като бодлички. Знаеш ли как се води като име?
Тип allium е. Те са много видове от семейството на лука и чесъна. Ето в тази статия са показани някои. Моят от снимката е най-накрая в статията. Аз имам и лилав, какъвто описваш, но той е по-красив и не привлича толкова пчели.
https://www.bhg.com/gardening/flowers/bulbs/alliums-for-your-garden/

# 164
Благодаря!
Ние печелите много си ги пазим. Сега сме им подсигурили камбанки и ягоди. Накупихме и други цъфтящи за лятото. Да видим новите, които посадих в градината дали ще им харесат. Харесах семената на картинка, посях и изхвърлих пликчето по инерция, дори не знам как се казват. 😂

Общи условия

Активация на акаунт