НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

  • 51 464
  • 771
  •   1
Отговори
# 525
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 658
danilu,
Интересно ми беше да науча тези детайли при екстракцията за получаване на зехтин, благодаря.
А, колко зехтин се получава от едно дърво? Ако искаш пиши ми на лични да не тормозим другите във форума.
Бих искала да попитам, как ви се отразява застудяването на апетита, ха, ха?

# 526
  • Мнения: 24 863
Моят апетит жега не го притеснява, все си е там и все не е малък Grinning
Даже в студено време налитам повече на супи и подобни и може и по-малко да ям в крайна сметка в такива дни, че те пълнях стомаха а не винаги са толкова хранителни.

# 527
  • Мнения: 9 785
Апетитът ми е нормален, не налитам на боклуци изобщо, което е чудесно. Следя само въглехидрати, калориите - не. Добре, че като влезем в магазин детето не ми се нерви като все го питам тук колко, а тук колко, че аз без очила трудно ще видя ситният шрифт.
Един хляб си намерих в Кауфланд, протеинов, ниско въглехидратен, снабдих се с няколко пакетчета, за да имам ако ми се прияде. Но ям една филийка на две седмици, според случая.
Харесвам и рецептите, които пускате, но едва ли ще ги пробвам. Честно казано, ако се наложи, предпочитам да изям едно парче нормална торта, и после да си продължа режима.
За няма и три месеца съм  -7 кг без никакви напъни. Имах един застой, но последните дни изведнъж смъкнах на 53, така и не разбрах как. Малко се стреснах. Нещо и цикълът ме върти, втори път този месец, но не го отдавам на кг. Просто възраст, явно се почва с дъртешките истории....
За днес съм заредила зеле, чушки, тиква, карфиол, с разни месни добавки разбира се. Гладна няма да остана. И яйца, естествено. Ама скъпотия ли е....

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 09:09 от polin_a

# 528
  • Мнения: 2 275
Значи тези странни надписи на моя зехтин означават, че са първо пресоване.
Еден, знаеш не си падам по еритритол и подобни и нищо не е в състояние да ме накара да сложа нещо подобно в устата. За подслаждане може да се използва мед или кленов сироп, агар-агар желира ( и попада в списъка на намаляващи апетит и холестерол). Едно време имаше "режим агар-агар ", че и книга за него. Тогава се "борех" с холестерол и така го открих. Предимството е , че се вари с плодовете. Недостатък: в някои страни е скъп. При нас пектина е "златен". Чията също желира, богата е на омега 3 и протеин.
Дюла с другите плодове също желира и дава страхотен вкус. Най-сполучлив "конфитюр " ми е манго и дюла. И е сладък!
Обичам супа, но не ми държи сито и винаги я "гарнирам" с нещо.

# 529
  • Мнения: 24 863
Зависи от супата... В моето семейство никой не признава бистра чорбица, застройват се стабилно супите, а аз слагам и по повече яйца отколкото се слагат по принцип. И месцето не е колкото да се каже че има, както правят някои, абе богата супа си става. Отделно зеленчуци винаги има че обичам и да ми е шарена храната. Търся да има какво да дъвча, не само да сърбам там - храна ако не съм я дъвкала не ме засища и мен. И ако няма мазнинка от месото, си добавям краве масълце или пък патешка мас когато имам.

# 530
  • Мнения: 18 483
Натка,
И аз така. Вчера направих пилешка супа. По рецепта имах 2 бутчета и това за 2 хранения Joy
Аз сложих 10 бутчета, иначе няма наяждане. Стана много, много, вкусна.


Само да добавя, за книгата , която купих - за мен този режим  ултра калориен дефицит и аз не мога да спазвам. Използвам рецептите за основа, защото в готвенето съм много зле и малко си ги обогатявам, защото дамата е много крайна откъм зеленчуци.

# 531
  • Мнения: 2 275
И моите супи са мноооого гъсти, с много месо (има снимки в темата със снимките). Проблемът е в главата: ядене с лъжица не е основна храна. С една дума: яйцата ги ям като варени и след супата. Колкото е същото.

# 532
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Eden, няма тайна. В Сицилия живея.
Lindor, колко олио се получава не зависи от плода на едно дърво, а от 100кг. маслини.
И моите супи са гъстички.

# 533
  • Мнения: 4 711
Танче, знам за твоята любов към подсладителите. Няма да ти казвам какви рецепти открих, че ще ти стане зле. Но аз бих сложила малко еритритол, да има някаква сладост, като аз от няколко години не обичам много сладко и всичко купешко ми е много сладко. За агар агар четох, че се разтварял първо в гореща вода и после се добавял. Може ли направо при плодовете, докато са на котлона? Още изпитвам ужас от един желатин, когато за малко да си съсипя едни прибори, че като залепна и няма махане.

danilu, понеже спомена за маслини и първо ми изникна Гърция или Италия.

При мен няма повишаване на апетита, даже нещо не ми се яде. Отварям хладилника и го разглеждам като галерия, нищо от тези неща не ми се ядат. Май трябва и аз да видя за някакви рецепти, макар че и аз като прочета повече от 5 съставки и не ми се започва.

# 534
  • Благоевград
  • Мнения: 3 641
Момичета, да се похваля!
Изключих сладкото от 3 седмици и нещата рязко се раздвижиха. -1 см от всякъде и вече съм 69.900, паднах под 70, което след Ковид миналата година ми се струваше нереално да се случи. Целта е до края на годината поне още 2 см и 3 кг надолу. За раздвижването помогна и 1 ден фаст по принуда, че ходих да разбивам 1 см заседнал камък в уретера. Другата седмица ще пусна инсулин на гладно да видим колко е паднал. Беше 40, сега се надявам поне с 10 единици надолу.
Усмихнат ден ви желая!

# 535
  • Мнения: 2 275
Слагаш плодове, поръсваш агар-агар и евентуално малко вода за плодове различни от боровинки/малини и вариш. Агар-агар се вари без проблем.
В онази диета, а май и някои азиатки и в чай/кафе го слагат. Разтваря се във вряла течност и не променя вкус. Както казах, спрягат го за полезен при повишен холестерол и за намаляване на апетит.
Като казах агар-агар в кафето се сетих за желатин на прах в кафе. Като се разбие с миксерчето става страхотна пяна и кафето има приятен карамелов цвят. Без да променя вкуса. Това е идея за тези, които по една или друга причина търсят да наваксват колаген по по-естествен начин и без да дават много пари при фитнес-гуру-с хранителни добавки.
Браво  signora_tina

# 536
  • Мнения: 43 914
А как точно се прави кафе с желатин и миксерче? Може да го пробвам това питие.

# 537
  • Мнения: 4 711
Взех замразени вишни от Лидл, мисля с тях да пробвам някакво сладко (много обичам вишни в сладкиши, с тях правех и онези кокосови десерти). 450 гр е опаковката. Взех и агар агар 30 гр. Утре мисля да се пробвам с поне половината количество вишни, че съм направила едни кокосови палачинки и стават и със сладко, и със солено.

Танче, някакви съвети тук или да действам както намеря за добре?

# 538
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 658
Купих си кето сладолед, за да го опитам. Не ми хареса вкусът, който остава,  докато го ядеш е приятен, бих казала няма разлика с нормалните сладоледи. Подсладен е с монк плод.
И аз не обичам подсладители, бях се снабдила със стивия, нали е по полезният вариант, но ми отлежаваше доста време в шкафа, преди да и мине годността и да я изхвърля.  Преди няколко месеца си купих  ксаилатол (Xylitol, не знам как е на български), заради една рецепта на д-р Берг ( която е за зъбното здраве) и сложих да подсладя  крема за тирамису, което рядко правя, ами не е вкусно, остатъчният вкус е гадничък.
Та и аз като tania6,  май няма да се разбера с подсладителите.

danilu, благодаря за инфото за зехтина.
При мен последната седмица леко застудява и апетита ми се отприщи. Завиждам на тези, на които времето не им влияе на желанието за повече ядене, на мен сезоните ми влияят.

# 539
  • Мнения: 2 275
Как пък точно с черешите ме хвана!
Беше първото ми "сладко" без захар, подарени череши 1 кг ( не ям череши) и ми беше жал да ги хвърля. След като ми отиде половин ден да проверя всяка черешка да не е "обогатена" с протеин (заради това не ям череши ) направих сладкото, но прекалих с агар-агар и не сложих достатъчно вода. Резултатът беше нещо вкусно, но твърде гъсто. Май нещо такова се правеше в някои краища на България със сини сливи , но не помня нито име, нито къде съм го яла. Не е мармалад, не е рачел.
За сметка на това точно за череши има рецепта на руски , не помня дали съм я публикувала.
mariat, слагаш в чаша желатин на прах около половин чаена лъжичка, сипваш горещо кафе и пускаш миксерчето.
Как си го изпуснала? Беше много на мода преди години тук в темата.
С агар-агар е по същия начин, но съм го слагала само в чай и не съм го разбивала с миксерчето и не знам дали прави пяна.
....
Намерих рецептата, пропускате захарта
https://m.povar.ru/recipes/konfitiur_iz_vishni_s_agar-agarom-88069.html

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 22:08 от tania6

Общи условия

Активация на акаунт