НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

  • 51 465
  • 771
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 24 863
Изтървала съм и аз това с желатина, а може и да е била тая мода преди да мина на такова хранене. Интересно звучи, макар че кафето ми е свещено и не го осквернявам с нищо, та едва ли да сложа точно в него Grinning
Ама пък щом няма вкус, на други храни не би ми пречило да пробвам. Аз нали не съм по сладкото, та и с желатин обикновено не се занимавам и нямам вкъщи, той нали по-често на сладки неща се слага. Дано се сетя да купя при някое следващо пазаруване.

# 541
  • Мнения: 2 275
Че то в солен вариант и натурален желатин са едно от най-известните неща по българските земи. Името е малко неблагозвучно: пача.
Хубавото е, че става и в топъл и в студен вариант.
Полезно за ставите и кожата.

# 542
  • Благоевград
  • Мнения: 3 641
Че то в солен вариант и натурален желатин са едно от най-известните неща по българските земи. Името е малко неблагозвучно: пача.
Хубавото е, че става и в топъл и в студен вариант.
Полезно за ставите и кожата.

Точно днес си мислех да взема едни крачета от месарския, така да ги обичам с топъл бульон с лимон и чесън!  Израснала съм с домашно свинско и ям всичко от него без ушите, зурлата и опашката😆 Свински бузи готвили ли сте? Аз не съм, на съм яла на гости и нямам много спомен от тях.

# 543
  • Мнения: 24 863
Че то в солен вариант и натурален желатин са едно от най-известните неща по българските земи. Името е малко неблагозвучно: пача.
Хубавото е, че става и в топъл и в студен вариант.
Полезно за ставите и кожата.
За пачата ясно и за всичко що е варени кокали и жили. Говорех за добавка само на желатин че трудно да се завърти вкъщи като не го ползвам в кухнята.
Скрит текст:
Имах забавна случка преди време, във връзка с това. Работих няколко години в аптека, не че моята работа беше пряко свързана с клиенти ама там всичко работи с бели манти и чат-пат ме спираше по някой да пита нещо. Та идва някакъв момък и иска да купи някаква добавка с колаген за майка си. Показвам му къде стоят да си избира, обаче естествено се мръщи, те цените им хич не са красиви точно на тези... Кърши ръце и се чуди как да постъпи като много искал да вземе нещо да се чувства по-добре жената. Обърнах се и му казах да си готви жената пача по-често че в нея има много, а пък така или иначе нещо трябва да яде, що пък да не си вземе и колагена с него. Първо ме изгледа с недоверие обаче после рече Знаете ли, права сте!

# 544
  • Мнения: 39
Има ли някой, който да е усещал вагинално неразположение, минавайки на много ниско въглехидратно хранене?  Предполагам, че е от промяната на киселинния баланс, защото от десетина дни минах на доста строго кето, но не знам дали ще мине от само себе си или трябва да взимам нещо за алкализиране, пробиотици и т.н. Ако някой е минал през това, моля да даде съвет. Благодаря!

# 545
  • Мнения: 8 387
кетото трепе всякакви кандиди и ефекта му е обратен на това, което пишеш
да не си ходила на сауна или басейн?
аз ме бих чакала да мине от само себе си

# 546
  • Мнения: 2 275
кетото трепе всякакви кандиди и ефекта му е обратен на това, което пишеш
да не си ходила на сауна или басейн?
аз ме бих чакала да мине от само себе си
Абсолютно. И разни алкализирания, пречиствания и пробиотици не са за това.
Тичай на лекар.
....
За желатина и тези, които не си падат по пача или търсят солен вариант за желатина, предлагам нещо представително, режимно и вкусно. Предястие яйце в желе
https://www.marmiton.org/videos/comment-faire-uf-gelee-v619809.html

# 547
  • Мнения: 4 711
Мерси, Танче, за рецептата с вишни. Не знаех, че бойното ти кръщение е било с череши. Ще ги изкарам от фризера и после ще се пробвам.

Аз от 2-3 години имам един свински колаген, слага се в кисело мляко или нещо друго. Ама четох, че му бил гаден вкуса и само се ослушвам. Скъпичък беше, да. Взех си го от магазин HIT. Тук много интересни неща понякога има и на други места не ги виждам. И се чудя сега, като ходя до офиса все покрай него минавам и един път не съм влязла да видя има ли нещо интересно за нашия режим.

# 548
  • Мнения: 43 915
Танче, благодаря, че напомни. Верно беше много модерна тази рецепта. Ще си купя желатин да пробвам.

# 549
  • Мнения: 5 143
Хелоу! Благодарение на рецептата на Lady Brinne направих тази вкусотия, като малко я видоизмених, защото не ям банани. Това е оригиналната рецепта:
3 яйца
1 суп. лъжица заквасена сметана
1 бакпулвер
5 супени лъжици бадемово/орехово/кокосово/ленено брашно
Аз правя комбинация от всичките, както ми дойде на око
1 чаена лъжичка канела
1-2 чаени лъжици какао - аз слагам 2, защото обичам да е по-шоколадово
2 банана
(Ако правя сладкиша за хора, които не са НВ хранене добавям 1 супена лъжица мед или кафява захар)
Насипва се сместа в тавичка 30 см върху хартия за печене.
Отгоре се наръсва с орехи на парчета и черен шоколад, пак така.
Пече се на загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Отнема 20тина минути. Пробва се с клечка за готовност.
По желание може да се залее с разтопен шоколад в 1 ч.ч. прясно мляко. Вари се на слаб котлон около 10тина минути. Вида на шоколада - по желание. Аз ползвам кувертюр от Лидл с 62% какао. Леко е горчив обаче и не се харесва на всеки. Преди да се залее, сладкишът се надупчва с вилица.
Охлажда се.

Аз какво промених - вместо банани, сложих 2 големи ябълки. Вместо 5 лъжици бадемово брашно, сложих 4 и 1 лъжица хуск. Добавих една чаена лъжичка еритритол. Отгоре залях с шоколад 70% какао, разтопен с 3 лъжици прясно мляко. Получи се страхотен сладкиш, влиза ми във фаворити.
Скрит текст:

# 550
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Таня, пестил се казва ,това от сини сливи. Напомня ми за баба ми по майчина линия.
Сега ще има как да си оползотворя агар агара. Не на сладко, но с кафе ще пробвам.

# 551
  • Мнения: 4 711
Направих го това сладко по руската рецепта, но не минах на блендер всичко, а само половината, за да имам и цели плодове. Не сложих вода, че доста бяха пуснали при размразяването и следвах времето за варене. Понеже ми беше 450гр. количеството плодове, сложих 3гр агар агар, а за подслаждане 40 гр еритритол, че киселички бяха тези вишни.

Ами малко повече се сгъсти, отколкото ми харесва и друг път ще сложа и вода при първото варене. Но се желира чудесно и има много приятен вкус. Не е много сладко, но май бих намалила дозата подсладител още малко, колкото да не е много кисело. И с кеф си хапнах малко от него, като си сложих на кокосовите палачинки.

# 552
  • Мнения: 2 275
Точно така , пестил.
За сладко от череши си мисля, че все пак са по-сухи плодове и трябва и вода.
Радвам се, че ти е харесало. Аз сега с дюли се запасявам. Много сполучливо ми беше сладкото манго и дюла.
Нали казвам, че не обичам плодове. Дюлата трябва да не е плод, защото една африканка в магазина ми каза, че при тях дюлите ги ядат вместо картофи и с месо. Много вървят с патешко месо. Дори намерих руска рецепта за патица , пълнена с дюли. Накрая изядох всичко като си спестих пълненето, но поне зная и други варианти.
И аз си помислих да заменя бананите с ябълка в рецептата на Lady Brinne. Ох, колко много и интересни рецепти с банани има....И са точно както за мен с максимум 3 съставки и лесни.

# 553
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 658
Дюлята е плод от семейство Розови и е добра за холестерола, но доколкото знам не може да се яде в големи количества, както и други неща пр. бразилски орех.
 Когато бях в Китай видях толкова странни комбинации на храни, че първият месец не можах вообще да ям бях направо шокирана( бях сама европейка сред китайци), следващите месеци вече свикнах ( домати поръсени със захар, напр.).
Купих си банани специално, за рецептата на Lady Brinnе. Ще кача снимка, когато я направя.

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 00:13 от lindor

# 554
  • Мнения: 5 143
Точно така , пестил.
За сладко от череши си мисля, че все пак са по-сухи плодове и трябва и вода.
Радвам се, че ти е харесало. Аз сега с дюли се запасявам. Много сполучливо ми беше сладкото манго и дюла.
Нали казвам, че не обичам плодове. Дюлата трябва да не е плод, защото една африканка в магазина ми каза, че при тях дюлите ги ядат вместо картофи и с месо. Много вървят с патешко месо. Дори намерих руска рецепта за патица , пълнена с дюли. Накрая изядох всичко като си спестих пълненето, но поне зная и други варианти.
И аз си помислих да заменя бананите с ябълка в рецептата на Lady Brinne. Ох, колко много и интересни рецепти с банани има....И са точно както за мен с максимум 3 съставки и лесни.
С ябълки стана като щрудел, аз и без това много обичам щрудел, но поради режима не съм правила. Така, както го направих с ябълки, стана много вкусно. Със сигурност и с банани ще е много вкусен, просто аз не обичам банани.

lindor, ще чакаме снимка като го направиш.

Общи условия

Активация на акаунт