НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

• 51 479
  • 771
  •   1
Отговори
# 435
То може и за дълго по принцип, ама ако не е строго с лечебна цел - кому е нужно?
И проблемът също е в това човек да си набави всички нужни нутриенти, а не само да гони процентите там в/м/п че да е в границите за кето. Ей това вече си е тънка работа и по-лесно постижимо при просто ВМ-НВ хранене. Ако се гледа само да е кето, което за съжаление е често, това няма как да е здравословно. Все по нещо ще липсва.

# 436
  • На брега на реката
Линдор, права си, че косопада е следствие от друго нещо, не е първопричината! Много е вероятно, да са ми малко калориите и организма да "гладува" и затова да се случва. Не ми се яде и затова е така, а и видимо сваля килограми. Не, че нямам за сваляне, но не съм си мислела, че ще дойде време, в което ще искам да не свалям!
На 52 г. съм 161см/68кг. В началото на юни, преди за започна строг режим, бях 80 кг. Излгеждам добре с тези кг. и затова не искам да свалям повече, защото на тези години, кожата не е това което беше и не искам да увисне отвсякъде или да се сбръчкам, като костенурка!
По съвет на лекар, трябва да изключа В, за повечко време. Боря се с бактерия /ЕК/. Година и половина ме мъчи и искам да опитам и това! Досега 3 месеца не се повлиява, но ще продължа още малко, но ще го омекотя!
Ще вкарам и повечко яйцаи черен дроб и ше видим!

# 437
  • Los Angeles CA
Буболина, какво е бактерия ЕК? Извинявай нямам идея. (Escherichia coli ?)
И аз се боря с една коремна болка и следя, какво си слагам в устата, но ми се струва, че е някаква бактерия, която сега търсим с доктора.
Аз с OMAD се чувствам великолепно, но го спрях в последните 2 месеца, трябва пак да го започна.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 07:25 от lindor

# 438

Стремете се към калориен дефицит. Най-лесно това става с OMAD.

Точно това недейте да правите.
Няма как цял живот да сте на "калориен дефицит" , защото в такъв случай "ще победи мозъка на влечугото " ( доктор Марк Хаймън).
А идеята на интервално хранене въобще и ОМАД в частност няма нищо общо с "намаляване още повече на калориите " (каквото и да се разбира под думата калория").
И аз не знам каква е тази бактерия, но съм срещала в палео групата да се говори точно за борба с бактерии. Явно стават нещата и при палео, което е по-умерено и по-подходящо за повечето хора.

# 439
  • В полите на Пирин планина
Калориен дефицит изобщо не трябва да се поддържа за дълго време!
За кратко, с цел раздвижване на килограмите - може. Идеята на този режим, който спокойно може да се спазва за постоянно, е да се приемат минимални въглехидрати, но не нулеви, освен при някакво заболяване.
Лично аз гравитирам към палеото.

# 440
  • На брега на реката
Да, ЕК е Ешерихия коли!

Не се стремя към калориен дефицит, но май така се получи.  Наяждам се, със значително по-малко количество, а съм лакома по принцип!

Какво е ОМАД?

# 441
Едно хранене на ден.

# 442
Апетита намалява естествено, когато са много ниски въглехидратите. И точно тук е тънката граница за да не стане "вместо изписване на вежди изваждане на очи". При кето (и ако се прави коректно) калориите идват от мазнините , а не от "режимни" десертчета и печива и още по-малко от индустриалните "кето" продукти ( колко бързо хранителната индустрия се намеси!!!).
Колкото до ОМАД ( едно хранене на ден) няколко пъти публикувам как би трябвало да изглежда. Публикувала съм снимки на храната на Весела Савова (nosugar) и тя подчертава, че всичко това го изяжда в продължение на час-два. На снимките дава и калориите и количеството.
Има и друг вариант т.нар. кетоФаст на доктор Меркола: фаст-храненене с яйца и масло- фаст. Описвала съм го някъде по-подробно. Правя го от време на време.
Избягвам да правя едно и също, защото тялото има изключителната способност да се приспособява. Благодарение на тази му способност е оцеляло човечеството и благодарение на това в дългосрочен план не вървят нито ниски калории, нито други издевателства.

# 443
  • Los Angeles CA
Това е храненето на доктор Берг, пускам го като идея само.

Някой знае ли защо био кокосово масло е толкова скъпо в БГ? Аз бях шашната от цената, която му бяха забили във Фантастико и Била, поне 3 пъти по-висока от тази на която аз го купувам.

https://www.youtube.com/watch?v=2AyFdr3Fd0c

# 444
  • В полите на Пирин планина
И аз следвам в Инстаграм доктор Берг. Той дава и конкретни клипчета с готвене. Харесвам го. От него взех идеята за т.нар. "lemon water" и пиенето на ябълков оцет с вода, които според мен наистина действат за контрола на кръвната захар и подпомагат топенето на мазнини точно в коремната област.
Откакто пия от тях - редувам ги - обиколката на талията ми намаля с 3-4 см., а на ханша с 5-6 см, нещо което отдавна не успявах да постигна, предвид, че съм се адаптирала към режима, следвам палео по-скоро и не съм на твърде ниски въглехидрати. Може би помогна и това, че ежедневно правя упражнения по 20-30 минути - йога, а не тежки тренировки, но явно спомагат за извайване на тялото.

Може да се прави и т.нар. "intermittent eating / fasting", т.е. интервално хранене / фастване, при което има по-дълги периоди без хранене. На мен ми се получава през уикендите, защото ставам по-късно от сън и ям около обяд и после на вечеря. През работни дни винаги сутрин хапвам нещо малко, защото иначе огладнявам много до 13 часа.

# 445
Lindor, всякакви такива неща са адски скъпи тук. Специално Фантастико много надува цените. От там по-скоро да си набележиш нещо и да си го купиш от някой сайт. Ти кой ползваш?
Кокосово масло аз използвам все още едно от Лидл. Понякога пускат един голям буркан и излиза доста сносно като цена.

Lady Brinne, а от колко време пиеш оцет и лимон? Аз започнах, но покрай отпуските отвиквах и май ще трябва да се стягам и да започвам пак.

# 446
Как по-точно го пиете оцета и лимона ? Simple Smile

# 447
  • Los Angeles CA
Аз не знам, какво пие  Lady Brinne, но аз от врме на време пия 1 с.л. ябълков оцет и малко лимонов сок в чаша вода, преди хранене.

# 448
  • София
Ох и аз да питам за оцета. Как точно го пиете?
Взех си някакъв скъп био, мио обаче ми е гаден.

# 449
Аз го пия с вода, но го обичам.
Доктор Берг слага всичко ( оцет и лимон) в някакъв сок.
Лимон слагам в студен джинджифилов чай, а оцет съм слагала и в един сок от червено цвекло, купен от ДМ.
Ако не ти харесва не се насилвай. Същата работа вършат и ферментирали зеленчуци.
А оцета можеш и в салати да слагаш, в супи.
И в бульон много върви.

Общи условия

Активация на акаунт