НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

  • 51 474
  • 771
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 24 866
За пиене и аз не успявам да се прежаля, но пък го пробутвам със салатата и си казвам че и да го изпия точно преди нея, ще иде пак на същото място 😆
А и цяла чаша вода непосредствено преди/след хранене е нещо дето го избягвам по принцип.
Иначе за оцета май и за точно преди лягане съм срещала да препоръчват, точно при проблемна кръвна захар. Абе хвалят го много ябълковия, чак завиждам на хората дето го харесват и сам по себе си.

# 451
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 876
От  началото на годината пия.
На мен ябълков оцет с вода ми харесва. И лимонов сок, също. Ям и в салати. Също и ферментирали зеленчуци. В момента ползвам един, правен от позната. Съвсем натурален. Вземала съм и био ябълков от Лидл.

# 452
  • Мнения: 2 275
Да. Вечер преди лягане, но не помня колко време заради високата сутрешна КЗ (феномена на зазоряването ).
Аз го пия по-рано, защото някой път ми предизвиква кашлица.
Също така и в моя случай много помага за киселини/рефлукс. Цял живот съм страдала, както и баща ми. "Лекуваше" се със сода за хляб, а се оказва че киселините са от твърде алкално съдържание на стомаха и содата задълбочава проблема.
Съдържание на стомаха трябва да е силно киселинно, но при някои хора не е и от там идват проблеми с киселини/рефлукс.
А бе направо се "родих" с този ябълков оцет. А от малка ме научиха дядовците да го пия.
Сега ще ферментирам шипкова напитка и ако я "изпусна" ще си имам и шипков оцет.

# 453
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 658
Точно така, оцет се пие, за да подобри киселинноста на стомаха, която с възрастта намалява. Според д-р Берг се пие преди хранене, но не веднага, а 30-40 мин. преди това.

# 454
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Аз купувам кокосово масло в ЛИДЛ. Там е най-евтино. Около 3€ на буркан. Същото количество в билковата аптека струва три пъти по-скъпо. Студено пресовано. Всичко що е Био е с доста завишена цена. Да се надяваме, че в био наистина. Ние правим студено пресован зехтин и понеже го правят пред нас, знам, че е със сигурност  EVO( extra vergine).

# 455
  • Мнения: 24 866
В нашенския Лидл не знам какво нюню бурканче биха дали за такива пари, бурканът от килограм е доста по-съществена сума... Не му следя цената де, че не е моето, може и наистина пак там да е най-изгодно. Но по последни спомени големият буркан в Лидл беше в пъти повече от сумата дето споменаваш, сестра ми си купува от там и нещо явно сме коментирали щом като имам поне бегъл спомен останал.

# 456
  • Мнения: 2 275
Да. За стомашните киселини и оцета много добре е обяснил доктор Берг във видео. Мисля, че го публикувах преди време. Аз го знам от Шоки още и веднага го пробвах.
Кокосово масло и аз купувам от Лидъл, някъде около 2,50 Евро е малко бурканче, но имаше намаление една седмица и се заредих с няколко бурканчета за 1,50.
Ние е го ползваме за всичко: ядене, лекарство (болки в гърло, уши), козметика и...обувки.
Напоследък закусвам печен сладък картоф с кокосово и орехи пекан.
Правих пастета с дроб от треска и варени яйца. Харесва ми. Аз сложих и чесън. Ще сложа рецептата в темата за ВМНВХ рецепти за да не се изгуби.

# 457
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 876
1 кг. Кокосово масло съм вземала от Лидл за около 15 лева. Това е най-добрата цена, която съм намирала. Аз го харесам и го ползвам, вкл. и за козметични цели.

# 458
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Natka, по бегли спомени бурканът е от около 400гр. Ще снимам като се върна.  Цената я помня добре. Цифри помня, но с имената съм голям карък

# 459
  • Мнения: 4 711
Този буркан 1 кг в Лидл мисля, че от тези специалните седмици, не е част от редовния асортимент. Мисля тук в темата или някоя друга бяха писали един път, че ще го има и го взех за 10 лева (може би преди 2 години беше, още си го ям). Скоро го видях пак и май беше към 16-17 лева, което отново не ми се видя скъпо, като се има предвид, че малките бурканчета в Билла са някъде 7-8 лева, ако помня правилно.
Аз не го ползвам много, освен в десерти или за тиган, ако ще правя нещо кокосово. Скоро правих на Ерменкова едната рецепта ца хляб с ленено брашно и много се усещаше. Но като си правя кокосовите палачинки (кокосови стърготини, сметана, яйце) на тиган, с него става идеално. Но само лятото ми идва музата за такива неща.

Като казвате ферментирали зеленчуци, какви похапвате? Лятото ми се ядат пресни и не мога да ги погледна, но зимата кисели краставички обичам. Тук ще вметна, че ядем само домашни и няма захар в тях.

И последно, по препоръка на ехографка, заради възел на щитовидната жлеза, най-накрая посетих ендокринолог. Възелът голям се оказа, едната страна 4см. И един от хормоните е завишен, FT4 - 25.82 ми го дава като стойност. И това съвсееееееееем случайно го отривам, като отивам на образна диагностика и лекарката ме минава от шията до стомаха, включително. На лекар да не отиде човек вече.

# 460
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Еден, това кокосово масло не е от редовният асортимент на Лидл. Аз купих три наведнъж. Имам още. Рядко го ползвам, че на ММ не му харесва, а да готвя поотделно ме ми се ще.


Добре че писа за кокосови палачинки. Утре е неделя и ще имам време за глезене.

# 461
  • Мнения: 8 387
това не го харесвам
на драгон си купувам, често има промоции

# 462
  • Мнения: 8 495
Аз няколко пъти започвам да пия ябълков оцет с вода на гладно (2 с.л. в чаша вода), но като пия няколко дни/седмици и почва една тежест в стомаха високо горе, като болка, дискомфорт. И спирам. Раздразва ли ми стомаха, не знам.
Иначе го консумирам в салати.

Буболина, като каза ЕК и ме целна по болното място. От около 2 години ме тормози, през няколко месеца провеждам лечения. А аз съм на това хранене доста дълго вече, над 4 години. Интересно ми е защо лекарят ти е намерил връзка между вгх и ЕК. Обикновено при рецидивиращи гъбични инфекции препоръчват ограничаване на вгх. За бактерии не бях чувала.
Теб те знам от темата за пременопауза (ако бъркам, се извинявам). В този случай аз подозирам хормоналния дисбаланс в организма през този период, който често води до повтарящи се бактериални инфекции.
При мен ЕК се изолира във влагалищен секрет, не разбрах при теб къде е. Веднъж бях пускала и фецес, но там не се откри.

# 463
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 686
Stella, при мен се изолира в урина и вл.секрет.
Доктора ме посъветва да изключа всички ВХ, за да няма с какво да се хранят бактерии, гъбички и подобни.
Не съм наясно дали бактериите се хранят с ВХ , но реших да пробвам. Засега почти 4 месеца, няма резултат, но кила паднаха и от това съм доволна.

За темата за МП, едва ли съм аз макар, че преди 5-6 години, имам няколко поста в нея!

# 464
  • Мнения: 455
Доктора ме посъветва да изключа всички ВХ, за да няма с какво да се хранят бактерии, гъбички и подобни.
Не съм наясно дали бактериите се хранят с ВХ , но реших да пробвам. Засега почти 4 месеца, няма резултат

С какво се храниш? Само протеин и мазнини ли?

Общи условия

Активация на акаунт