НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

• 51 452
  • 771
  •   1
Отговори
# 495
Хич не открива топлата вода. Напротив, събрала е рецепти, изчислила е (може би, или преписала от друга де) макроси.

Например за днес вечеря, в менюто ми беше само зелева салата с майонеза 150гр. Е няма как да се наям само с това. Затова си добавих 2 пилешки бутчета.
Мда, трудно е за наяждане, а в следващия момент е доста калорично. Сподели резултат след време, че ми е интересно. Но като гледах менюто, видя ми се доста малко като хапване, но без да знам какви са порциите.

# 496
Заради майонезата ли имаш предвид калорично? Че тя е 1 лъжица на 150гр зеле.

# 497
По мое скромно мнение е по-добре да се ядат по-прости храни. По-опростени. В тези книги рецептите са с много  и доста изчанчени продукти, за мен напълно излишно.

# 498
1 супена лъжица са май около 30 г, това 200 калории и нагоре евентуално. Ама пък зелето почти няма. Аз също обичам майонеза, обикновено я смесвам с кисело мляко - по-леко ми е така, а и калориите са по-малко.

# 499
  • Los Angeles CA
И аз не обичам сложни и изчанчени рецепти. Простички и лесни за правене са ми най- добре. Изпитвам някакви съмнения в прекаленото съчетаване на различни продукти, само за да е вкусно ( в ресторантите, например).

# 500
И аз съм за простите рецепти. Просто нямам физическото време да готвя завъртяно. Вчера за 1 час направих 3 манджи. Но пък си имам еър фраер и инстант пот, в които слагам и забравям, че готвя Simple Smile

# 501
Аз също харесвам семпли и базови менюта, не си падам по засукани и сложни манджи. Не обичам да се ръководя от рецепти, а си импровизирам. Рецептите ги използвам само като източник на идеи.
Също не обичам да смесвам меса с яйца, млечни и т.н., искам протеина да е само от един вид. Сосове, заливки също не харесвам, не правя.

# 502
Заради майонезата ли имаш предвид калорично? Че тя е 1 лъжица на 150гр зеле.
Аз разбрах салата от зеле със 150гр майонеза Satisfied Е, то 150гр. салата с 1 лъжичка в нея, на мен това ми е гарнитура към основно ядене. То кето хубаво, ама това ми звучи като чист глад. Добре си направила, че си яла и бутчета.

# 503
Joy
Представяш ли си! То пък колко ВХ има в 2 бутчета. Межддругото,  малкият ми син, 1г10м, много ги хареса - изяде 3 Joy

Не, аз не мога да гладувам.
Пак казвам, имах нужда от подреждане на нещата и "писмени инструкции".

Тя е/била доста стриктна. Дори към зеленчуци, знаете на Узунов основите. Мен това не ми харесва. Аз не съм толкова вманиачена.

# 504
  • на острова на мечтите
Все още не намирам темата с рецептите НВ-ВМХ. През телефона докато не напиша точно заглавието не мога да я открия. Открих кето рецепти от януари 2022 г. А съвсем скоро доста съфорумки публикуваха интересни рецепти.
Ето това мисля,че е  темата.
https://www.bg-mamma.com/?topic=675266
Да точно тази! Благодаря! Копирах си линка.

# 505
Имам голям късмет, че "калориите" и други "макроси" не оказват никакво влияние на теглото ми и на кръвни резултати. То , иначе за човек като мен не би било никакъв живот.  Направо не завиждам на тези с калориоброенето. Аз си губя времето за по-интересни и полезни неща.
Сезонът за кисело зеле открих още август и го продължавам, но то и с температурата навън си е подходяща. Наблягам на патешко месо с киселото зеле. Много вървят заедно.
Днес видях кило ябълки за 3 Евро и то специална оферта. Какъв късмет, че не ям / не обичам ябълки. И не, не е заради "режима", просто не са ми вкусни и не са ябълките с които съм израсла от ябълковата градина до къщата на баба и дядо.
Правих вариант на масленките на nosugar: яйца, смляно ленено семе и черен кимион, бадемово брашно и поръсих с тиквени и слънчогледови семки. Страхотно на вкус се получи. Нали все търся омега 3 и не съм по рибата....
Намерих и някакъв пастет от черен дроб на треска и хайвер. Рибена миризма почти няма и ни хареса. От mixmarkt е, ако има по ваши ширини го препоръчвам.
Колкото до рецептите, аз съм от категория "максимум три съставки, бъркаш, печеш, ядеш". Ся, имам няколко интересни рецепти, при които спирам в момента "разделяте белтъци и жълтъци ", но съм ги запазила за някой ден...
Рецепти НВВМХ вече не гледам или спирам като видя " 1 чаша еритритол ". То, за тези с калориоброенето няма значение, де. За тях и кока-колата без калории е ОК.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 17:19 от tania6

# 506
  • В полите на Пирин планина
Аз съм от "партията" на Таня. Simple Smile

# 507
Таня, с теб наистина може да се окажем брадовчедки или нещо от сорта.
От години си записвам рецепти като срещна нещо интересно - на малките листчета дето почти всеки има кубче от тях на бюрото си. Ако не се побира на такова листче, значи не е "моята" рецепта Joy Или ще са много съставки, или много дълго обяснение за приготвянето, обикновено и двете не ме устройват.
И е вярно че откакто съм на режим си опростих и храненето, и готвенето. Мръвка/яйца/гъби и там какъвто зеленчук хвана, толкоз. Ти даже повече печива правиш от мен, смятай аз колко се занимавам... И знам че и твоите не са много или с много занимавка, просто аз и толкова не правя.
Занимавка си причинявам за нещо от сорта на хубава домашна пилешка супа. Или там от друга птица, все тая. Снощи правих пуешка, попаднаха ми едни огромни гръбнаци останали са явно от транжиране и ги продаваха почти без пари. Ама разбирай два гръбнака бяха над 2 кила, с доста мръвка също. Та там е играчка с дълго варене за хубав бульон и обезкостяване, но за голяма тенджера такава супа си струва всяка минутка. За сладкиш не бих си играла толкова. Освен че сега имам и бульон с месо за още една тенджера супа във фризера че стана много, така че като разделя занимавката пак не е чак толкова. Е, делегирах обезкостяването и съдовете после на половинката а пък аз обрах овациите за хубавата супа Grinning

# 508
Е, те моите "печива" са пак по формулата: 3 съставки, бъркаш, печеш и замразяваш.
Няма как по друг начин да ям ленено семе. То и това ми е съмнително дали се установява омега 3 от него, но да пробвам. С рибата е още по-трудно, а с хапове имам едно на ум.
От друга страна аз обичам да закусвам и ми върви много такова нещо като носител на масълцето, а комбинацията с варени яйца е уникална.
Завиждам за кокалите и супата. И аз винаги купувам като видя. Ох, нещо изчезват месарските магазини и става все по-трудно за кокалите.

# 509
  • Los Angeles CA
tania6,
Какъв ти е проблемът с рибата (миризма, вкус) ?  Има много вкусни риби (разбира се скъпи) и ако ядеш халибут например няма да разбереш, че е риба? Не ми е тенденциозно питането.

Общи условия

Активация на акаунт