НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

  • 51 454
  • 771
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 24 863
Усвоява се, но е друга омега 3 а не тази в рибата. После ти си я преобразуваш и естествено не става 1 към 1 а остава по-малко за теб... Карам с капсули рибено масло и това е, купила съм си един огромен буркан и съм го паркирала в хладилника, сакън да не ме лъхне миризма на риба Grinning
Аз съм на майната си в момента и такива кокали не срещам много-много тук, сега малко ме е яд че не купих още един пакет и да го замразя. Ама с техния "пуйкинден" както му викам аз (така де, ден на благодарността) явно са транжирали много от добичетата и са имали прекалено много гръбнаци останали та даже и ги разпродаваха евтино миналия ден. За баш си месарски магазини не съм се ориентирала още, ама ще търся и някакви по-големи кокали ако мога, за бульони. Тия луди хора тука купуват бульон в кутии да правят супа и готвят месото отделно, казах им че нищо не разбират ами да сядат и да гледат как се прави Grinning

# 511
  • Мнения: 2 275
Ми там където си е горе-долу като където съм аз. Беше добре, когато имаше месарници.
За майонезата не коментирах. Не са проблем някакви си калории, а мазнината с която се прави. В общи линии със зехтин май не е добре на вкус, а слънчогледовото олио ние тук не го уважаваме (провъзпалително е).
Нещо като хляба: не са проблем калории и въглехидрати, дори и глутен не е проблем за повечето хора. На първата страница има книга относно пшеница  и "ползата" от нея за интересуващите се. Погледнах днес от любопитство разните хлябове какво съдържат. Ръжен хляб 15 % ръжено брашно, останалото е бяло. Поне нямаше картофено нишесте. Толкова за "здравословния" хляб.
Баба угояваше свинята с трици. Е, и с царевица. Разказвала съм, като ми каза, че млечната царевица била за прасето, но имало И за мен, щом толкова съм искала варена царевица. От тогава не ям никаква царевица.

# 512
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Много си е хубава майонезата със зехтин.
Вчера си взехме зехтина от нашите маслини прясно прясно изтискан. Ммммммм... Но майонеза правя с миналогодишния.
Аз обичам сьомга, защото няма кости. Тук ядат октопод, каламари , но не съм им фен аз.

# 513
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 658
danilu,
каква е разликата между различният зехтин, ако можеш да обясниш, моля те.
Знам, че в твоят район правят и със сигурност си по- наясно, че много реклами вървят, та човек да се загуби кое е вярно, кое е реклама, кое е маркетинг, кое е търговси трик. Съществена ли е разликата между видовете зехтини?

# 514
  • Мнения: 4 711
Много си е хубава майонезата със зехтин.
Вчера си взехме зехтина от нашите маслини прясно прясно изтискан. Ммммммм... Но майонеза правя с миналогодишния.
Аз обичам сьомга, защото няма кости. Тук ядат октопод, каламари , но не съм им фен аз.
Потекоха ми слюнките. Къде е това тук?

Как си я правиш тази майонеза със зехтин?

# 515
  • Мнения: 2 275
Аааа, аз нямам опит с майонеза със зехтин. Момичетата тук се оплакваха, че горчи и не знам какво още.
Моят зехтин не горчи и съм си запазила няколко клипа за едноминутна майонеза. Ся, остава номера с пастьоризиране на яйца да овладея и няма да имам проблем.
За зехтина: нормално има на етикета нарисувани маслинки и по броя на запълнените маслини се определя "силата" на зехтин. Точно както при кафето, но там са нарисувани зърна на кафе.
Метод проба-грешка е безупречен за да си намерите зехтинA, но да е студено пресован, тъмна стъклена бутилка. На моя пише и "extra vierge " ( хм, не зная какво означава девствен за зехтин!) и класик.
И качеството отговаря на цената: ниска цена- ниско качество. Внимателно да не плащате марката. Някъде по средата е истината.

Последна редакция: чт, 13 окт 2022, 14:30 от tania6

# 516
  • Мнения: 18 482
Момичета,
Някоя от вас да е попадала на информация защо кокосовото и бадемовото брашно са предпочитани за използване за НВ рецепти? Онзи ден открих, че брашното от орехови ядки е в пъти по НВ от въпросните две и от тогава ме човърка  Thinking

# 517
  • Мнения: 2 275
Предполагам, че заради трайността.
Няма как да се съхрани орехово брашно, а и дори орехи без черупките. Бързо мухлясва.
Моя състудентка се беше яко натровила с начукани орехи ( баба й беше решила да я облекчи).
То и ленено брашно е трудно за съхранение , но там поне (май) няма опасност от натравяне, а и се усеща негодноста му по миризмата.
Орехите без черупката в пакети са обработвани по някакъв начин. Аз купувам такива, мия/кисна, изсушавам и меля.
Орехов тахан съм виждала много рядко, много скъп и също с малка трайност.

# 518
  • Мнения: 18 482
Хм, не знаех това за трайността. Дори не се бях замислял всъщност.  Моят е от известно време, но на вкус и мириса изглежда ок.

# 519
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 874
Орехи, без черупки и смлени, съхранявам във фризера аз. Ползвам ги за единствения НВ сладкиш, който правя и много се харесва у нас, а и навсякъде, където съм го носила.

# 520
  • Мнения: 18 482
Може ли рецепта? Имаме страшно много  орехи.

# 521
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 874
Може ли рецепта? Имаме страшно много  орехи.

Да, разбира се.

3 яйца
1 суп. лъжица заквасена сметана
1 бакпулвер
5 супени лъжици бадемово/орехово/кокосово/ленено брашно
Аз правя комбинация от всичките, както ми дойде на око
1 чаена лъжичка канела
1-2 чаени лъжици какао - аз слагам 2, защото обичам да е по-шоколадово
2 банана
(Ако правя сладкиша за хора, които не са НВ хранене добавям 1 супена лъжица мед или кафява захар)
Насипва се сместа в тавичка 30 см върху хартия за печене.
Отгоре се наръсва с орехи на парчета и черен шоколад, пак така.

Пече се на загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Отнема 20тина минути. Пробва се с клечка за готовност.

По желание може да се залее с разтопен шоколад в 1 ч.ч. прясно мляко. Вари се на слаб котлон около 10тина минути. Вида на шоколада - по желание. Аз ползвам кувертюр от Лидл с 62% какао. Леко е горчив обаче и не се харесва на всеки. Преди да се залее, сладкишът се надупчва с вилица.
Охлажда се.

# 522
  • Мнения: 5 143
Може ли рецепта? Имаме страшно много  орехи.

Да, разбира се.

3 яйца
1 суп. лъжица заквасена сметана
1 бакпулвер
5 супени лъжици бадемово/орехово/кокосово/ленено брашно
Аз правя комбинация от всичките, както ми дойде на око
1 чаена лъжичка канела
1-2 чаени лъжици какао - аз слагам 2, защото обичам да е по-шоколадово
2 банана
(Ако правя сладкиша за хора, които не са НВ хранене добавям 1 супена лъжица мед или кафява захар)
Насипва се сместа в тавичка 30 см върху хартия за печене.
Отгоре се наръсва с орехи на парчета и черен шоколад, пак така.

Пече се на загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Отнема 20тина минути. Пробва се с клечка за готовност.

По желание може да се залее с разтопен шоколад в 1 ч.ч. прясно мляко. Вари се на слаб котлон около 10тина минути. Вида на шоколада - по желание. Аз ползвам кувертюр от Лидл с 62% какао. Леко е горчив обаче и не се харесва на всеки. Преди да се залее, сладкишът се надупчва с вилица.
Охлажда се.
Това, само докато го четох, ми текнаха лигите. Записах си го за творене през уикенда.

# 523
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Lindor, ние правим домашно студено пресовано олио. Качеството зависи от маслеността на маслините. Ако се берат след дъжд, маслеността им намалява. Но и от сорта,от зоната, където се отглеждат.
След първото пресоване, започва второ извличане на олио, което се загрява, ако не се лъжа. И май- ниското качество, се прави от останалата маса. Май се обработва с някаква киселина.
Ами майонезата от зехтин я правя както се прави със слънчогледови олио. Става някакси по- плътна. Явно е и въпрос на вкус.
Lady Brinne, копирах си рецептата. Мерси! Идея си нямам дали ще й дойде ред, или ще я забравя в теФтерЬт с рецепти, че и аз не съм по бъркането и стоенето пред котлона Stuck Out Tongue Winking Eye

# 524
  • Мнения: 4 711
danilu, ама пак не ми каза къде си, тайна ли е? Bowtie

Мисля да си направя някакво сладко. Танчето знам, че прави с агар агар. А има ли нещо с желатина, което да не е по режима? Сега чета, че просто агар агар е веган и се води по-здравословен желиращ агент. И че ако се прави сладко/конфитюр с еритритол, задължително трябва да има желиращ агент, иначе при изстиване на сладкото, еритритолът се кристализира.

Общи условия

Активация на акаунт