НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

• 51 471
  • 771
  •   1
Отговори
# 555
Ненавиждам банани, не обичам ябълки и щтрудел.
Сложна работа.
Май ще си ям само моя орехов пандишпан. Много върви със "сладко" и маскарпоне. За някой празник може да го трансформирам в "дамски каприз".
Да, дюлата е известна с антихолестеролни свойства заради силно съдържание на пектин.
Габриела Цулин май има рецепта в темата с рецепти за конфитюр с дюли.

# 556
  • В полите на Пирин планина
Сладкишът може да се прави и без бананите.
Обаче се слагат 3-4 супени лъжици заквасена сметана. Пробвала съм го. Бананите иначе не се усещат заради какаото и канелата.
Евентуално трябва нещо за подслаждане на тестото - примерно 1 с.л. мед.

# 557
Здравейте!
Някой може ли да даде съвет как се справяте с емоционален глад. Колкото и пъти да започна режима, тъкмо виждам ефект, но преживявам някакъв стрес в работата, вкъщи или с детето и пак налитам на въглехидрати и джънк храни. Моля ако някой е имал подобен проблем нека сподели.

# 558
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Здравейте!
Някой може ли да даде съвет как се справяте с емоционален глад. Колкото и пъти да започна режима, тъкмо виждам ефект, но преживявам някакъв стрес в работата, вкъщи или с детето и пак налитам на въглехидрати и джънк храни. Моля ако някой е имал подобен проблем нека сподели.
Значи... Не съм писала от хилядолетие... Но постът ме "провокира".
Самият термин "емоционален глад" казва, че нещо в емоционално отношение липсва, съответно, "ние" - да се чете хората, запълваме празното с ядене. В общия случай на захар/шоколад/сладко, което мозъка свързва с удоволствие -> ендорфини...

Та простият отговор е - откриваш какво ти липсва откъм емоции, и спираш да трупаш килограми и да си прецакваш метаболизма, чрез системна злоупотреба с бързи и "празни" въглехидрати.

На практика, уви обаче, Аз не съм открила как става това. Емоционалният ми свят е пълен бъркоч. Работя върху това. Но... От половен година не искам да се храня НВ-ВМ. Просто не искам... И съответно, пак съм 70кг/169см, пак ме боли кръста, коленете се обаждат, подута съм и съм нещастна.... И това е моят омагьосян кръг.
Дано съм била поне мъничко полезна....

# 559
е как, не държиш вх и джънк на една ръка разстояние
като отвориш хладилника и намираш само варени яйца няма как да се нахвърлиш на шоколада

CvEtEmOe, на мен също ми дойде много 15 години вм-нвд
поръчах си фитнес режим с определени количества и така също може да се отслабва

# 560
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
е как, не държиш вх и джънк на една ръка разстояние
като отвориш хладилника и намираш само варени яйца няма как да се нахвърлиш на шоколада

CvEtEmOe, на мен също ми дойде много 15 години вм-нвд
поръчах си фитнес режим с определени количества и така също може да се отслабва
На думи лесно, на дела - никак...
Примерно нямам нищо сготвено у дома, излизам за обяд. Нормална храна навън - под 8-10 лв няма... А 5 "фафли" още се намират за 2-3 лв... И + нещо съм ядосана, изморена или подобно.... И уварнението завърши със спираловидно движение на долу....

# 561
  • В полите на Пирин планина
Обаче нещата са свързани, т.е. помежду им има причинно-следствена връзка и после тя се превръща в спирала.
Емоционалната липса не се запълва с въглехидрат. Намерете си нещо друго да ги запълва (примерно хоби). Аз така правя, не че съм супер стабилна винаги. А като се наядем с въглехидрати се чувстваме зле физически и това не подобрява емоционалното ни състояние... Ако хапна нещо нережимно не е трагедия. Ако го правя всеки ден ще е ужас. Сигурно ще чукна 90 кила. А съм 160 см.
Защото добрите навици се забравят лесно.
Обаче мен най-силно ме спират физическите неразположения от захар, теста, джънк с маргарин и какво ли още не...
Боли ме корем, имам киселини, подувам се, излизат ми пъпки...
Ами не - не ща!
И това ме спира най-силно.

# 562
Как се справям. ИНАТ. Поддържам ниско тегло от инат. Заради "какво ще кажат хората". Защото ми отне години и усилия да отслабна.
И ти става втора природа да не се нахвърлиш на глупости. Дори леко сладкото ми е безумно сладко, казвала съм го много пъти.
Ако те гори отвътре да похапнеш нещо, имай винаги сирена, сметани, извари, студено пилешко, печени зеленчуци (дори студени). Хапнеш 2-3 залъка и ти е минала страстта.
Напоследък сутрин си правя в купичка 120 гр.  гъсто кисело мляко/извара + 2-3 ч.л. лешниково брашно)пудра. Кисне 2-3 часа.
Много засищащо.

# 563
И аз така - гледам винаги да имам нещо  режимно за хапване. Сирене, кашкавал, яйцата са ясни, запасила съм се с черен Линд, орехи ям всяка вечер, няма как да стоя гладна. На мен затова ми хареса много тоя начин на хранене. Да, отскоро съм, да, може и на мен да ми омръзне, но няма причина засега - не стоя гладна, а това ми е важно. В работата все някой черпи за нещо, ами не близвам, егати волята извадих, това не съм/не бях аз. Преди постоянно купувах нещо сладко, сега пак купувам, заради детето, обаче установявам, че се застояват. Значи преди аз съм ги яла основно....Срам. Много нерви хабя по тийна, искам да го удуша на моменти, та не ми е цветя и рози ежедневието. Но не посягам към боклуците. Някак си го наложих. Бях писала по-преди - опитвам, ако много ми се прииска "грешна" храна, но се стопирам на първият залък. Не знам как успявам. Аз се имах за най-неволевият човек, наистина. Станах друга, можело значи.

# 564
И Цветенцето, и Кюти разбирам. Аз съм най-голямата мрънла в темата Rolling Eyes  все нещо се случва в тоя живот, дето ме разклаща. Болестите по децата и операцията на голямото вече са върха. Пак, че не вдигнах на кг, а само бях в застой след доста месеци стриктен режим.
И при мен като Лейди Брин го има моментът на подуване, киселини. Ама зверски киселини. И се чудя защо си го причиних,  когато сгреша.
Последните седмици се повдъхнових покрай книгата, дето си взех . Но продължават много да ме влекач плодовете. Страхотно грозде взимам за децата и малини, и ягоди Heart Eyes мога с килограми да ям.

Но в общи линии - падаш -> ставаш -> продължаваш.

# 565
Хладилникът ми е пълен с позволени храни, но мен все към шкафа ме дърпа. Днес направо ме е срам от себе си. Какво ли не изядох.....Сега съм паднала, утре ставам, изтупвам се и продължавам..

# 566
Хладилникът ми е пълен с позволени храни, но мен все към шкафа ме дърпа. Днес направо ме е срам от себе си. Какво ли не изядох.....Сега съм паднала, утре ставам, изтупвам се и продължавам..

А може би просто не си се нахранила като хората, не си се заситила на обяд/вечеря, затова после искаш още.

# 567
О, не. Ядох много и с кеф. Свинско с кисело зеле само за мен.

# 568
Lady Brinne това " бананите не се усещат" не се отнася за мен. Винаги ги подушвам. Не ги обичаХ на вкус, но от известно време ненавиждам миризмата. Изглежда човек се променя и си признавам, че вече и други миризми не понасям.
Разправят, че съм била много голям инат. Вероятно е така, но когато става въпрос за храна, ината изчезва.
Доктор Хаймън го е казал ясно " ще победи мозъка на влечугото".
Колкото до ВМНВХ и друг път е ставало на въпрос, че повечето минават на умерено ВМНВХ или палео. Всеки се съобразява с цел, активност, здравословно състояние и те са различни при всеки. От друга страна тялото има невероятната способност да се приспособява и това е основата за съществуването на човечеството. За това трябва постоянна промяна на начина на хранене като се спазват вече изградени здравословни навици.
И отново при всеки е различно: интервално хранене/ въглехидратно зареждане/ кетоФаст/ въглехидратно редуване 0-0-50-50-100-100-50-50-0-0) и т.н.
И метода проба-грешка.
За емоционалното хранене нямам идеи.

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 23:20 от tania6

# 569
Променят се вкусовете наистина. Майка ми беше така с бананите - не щеше и да помирише такова нещо. Към 50 годишна ги прояде, че ги и заобича... Нито тя, нито някой друг успя да си го обясни това как стана, но пък им дава поводи да се занасят с мен заради неяденето на риба че съм имала време и може пък някой ден да реша че не е лошо Joy
Но си е вярно че миризма на нещо дето го мразиш се усеща дори когато другите не я забелязват много. С чушките и с рибата съм така, миришат ми винаги на мен и не припарвам. Ама карай да върви, има хиляди други неща за ядене, няма да седна да се тръшкам че 2-3 не ги ям.

Общи условия

Активация на акаунт