НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

• 51 476
  • 771
  •   1
Отговори
# 570
За бананите и подобни не ми и пука, но да не понасям любимото ми шкембе (под всякаква форма) ми е трудно за преживяване.
Най-приятното нещо от 2-3 месеца е, че и половинката не яде (вече) банани , след като беше купил някакви естествено обогатени с протеини. Сега не може да ги гледа и се "спасих".
Мда. Нещо напоследък клоня към опростено  хранене.  Не ме влече към печива и подобни. Исках да правя веган брауни на Вили ( сладък картоф, какао, орехи и шоколад) и ги изядох същите неща и заедно, но без да ги правя на брауни.
Сега ме тегли (отново) към варени яйца.

# 571
Хладилникът ми е пълен с позволени храни, но мен все към шкафа ме дърпа. Днес направо ме е срам от себе си. Какво ли не изядох.....Сега съм паднала, утре ставам, изтупвам се и продължавам..
e, хубава работа, ти поне нямаш проблеми с дисциплината Crossing Arms

таньоооооо, към варените яйца пристъпвам със сълзи в очите Laughing

# 572
  • Благоевград
Да се похваля - за 1 месец инсулинът на гладно от 40 падна на 26 юхуууу Simple Smile без хапчета, без глад. Продължаваме Simple Smile целта е до края на декември инсулин под 10, 3 см надолу и 3 кг надолу. Напълно постижимо.

# 573
  • Los Angeles CA
signora_tina,

Поздравления, прекрасна новина! Продължавайте и ще успеете. Радвам се за вас!

# 574
Вчера правих изследване. Спазила съм стриктно хапването и пиенето на каквото и да е преди вземането на кръв.
Кръвната захар беше 5.94;
Инсулин - 4 и нещо (не помня колко точно, а листа не е пред мен);
Гликиран хемоглобин- 5.19.
Моля за идеи за добавки как да се опитам да понамаля кръвната захар.

# 575
аууу,  много
mariat, аз пия вит D и биотин, правя и курсове с хром и канела
за всички пише че свалят кръвна захар
биотинът ми срита метаболизма, пия 5 хил еденице на ден
вит D - 2000 или 5000, според което е на промоция в сила.бг
хром и канела - докато ми свърши опаковката
изследванията ми са ок, не пия други  лекарства

# 576
Хм, интересно че споменаваш биотина във връзка с метаболизма, как точно ти се отразява на теб?
Бях си взела лятото от 2000 микрограма, пих него няколко месеца. Сега имам от 5000 но нещо са ми много явно, като го почнах всеки ден и набързо се омазних и опъпчих като пубер... разредих го по 1 на 2-3 дни според когато си сетя и ще си го изпия така че е доста капсули, заради косата си го взех да я възстановявам уж след прекаран ковид.

Мариат, кръвна захар почти 6 си е доста на гладно, в случай че си се наспала нормално преди това, не си била стресирана нещо или от сорта. Доста хора вземат ябълков оцет и казват че са доволни, то си е храна и не пречи да пробваш... А дали е само сутрин така висока? Гликираният не е зле, ако общият хемоглобин ти е нормален. Бих повторила изследването, на КЗ поне не е скъпо - да видиш дали пак ще е такава че може и нещо моментно да е. Ако си болна или си боледувала скоро, може и от това да е също.

# 577
  • София
КЗ почти 6 на гладна ми се появява, когато вечерям по-късно и ям нещо, което уж е режимно и не вдига КЗ, но на мен ми действа зле - например установих, че зеленият фасул дори и като гарнитура на една пилешка пържола и малко зелена салата при малко по-късна вечеря и сутрин КЗ е около 5,5-5,6. Ако вечерям същото, но с друга гарнитура към пилешката пържола и КЗ сутрин е под 4,6 - 4,7. Така, че това все пак е еднократно изследване и КЗ се влияе от много неща, направи го отново. По мое скромно мнение, щом гликираният ти е добре, няма от какво много да се притесняваш.

# 578
Привет момичета!
Ще си пусна и тук питането от друга тема.

Правих си профилактични изследвания и много ме притесни стойността на гликирания хемоглобин - 6,7%. След това при позната на приятелка лаборантка направих контрола, като кръвта беше от пръст и излезе 6,3% и 6,2%. Скача рязко с 1 единица за година.

В същото време на гладно глюкоза и инсулин са доста прилични в сравнение с резултати от предни години.

Прилагам стойности от 2016г до сега, като с изключение на 2022г/Рамус/, изследванията са правени в една и съща лаборатория. Предстои консултация с ендокринолог, но много моля за вашите мнения.

глюкоза     инсулин    гликиран хемоглобин                                     
2016                 5,07             10,2                        5,5%       
2018                 5,31
2019 май        5,96             12,54                      5,5%
2019 август    5,85             10,10                      5,6%
2020                 5,28                8,67                     5,7%
2021                 5,93                8,44                     5,6%
2022                 5,32                7,6                       6,7%- от вена  6,3%  6,2%- от пръст
реф.            до 6,00           до 23                        до 6%

Витамин Д е със стойности за латентен дефицит, а витамин В12 е 402 pg/ml реф. 183-883.

С наднормено тегло съм, нормално кръвно, не пия лекарства. Тази година до края на юли бях на прилично хранене, свалих кг и се чувствах много добре. След това минах в период на безобразно хранене и явно това са последствията. Боря се с емоционално преяждане, но засега неуспешно.
От години съм на високи кг, но се чувствах сравнително добре. Сега започнах да боледувам по-често, умора, задъхване...  Холестеролния профил също не е добре. Възраст 50+. Не съм правила обременяване.
С хемоглобина никога не съм имала проблеми.

# 579
Май месец ми правиха хистероскопия. За целта отидох гладна и жадна за изследвания. Тогава се оказа, че кръвната захар ми е 6,6. Пибърках се. Пуснах си един ден изследване за моя си проверка- 5.36.
В момента пия биотин,но само 1000 мг. дневно, скоро ще подновя и Вигантола. Слагам си по малко канела сутрин в кафето. Имам домашен ябълков оцет и като не забравя го пия вечер. А сега дали да го пия сутрин на гладно? Ендокриноложката не се впечатли от резултата. Sad

# 580
Изчетох всичко подробно, но има няколко въпроса:
Разрешените храни могат ли да се смесват в едно ядене?
Спазвате ли определено количество на ядене?
Колко хранения дневно правите?
Също ми направи впечатление, за тези сладкиши с черен шоколад, това разрешено ли е по режима или е отклонение?

# 581
  • В полите на Пирин планина
Изчетох всичко подробно, но има няколко въпроса:
Разрешените храни могат ли да се смесват в едно ядене? - Да, например аз си правя мусака с тиквички, кайма и отгоре слагам заливка с мляко, яйца и пармезан/кашкавал
Спазвате ли определено количество на ядене? За начало няма нужда. Яде се до насита, докато се напасне тялото към режима. В последствие то само се регулира с количествата.
Колко хранения дневно правите? Лично аз зависи кога ставам. Ако много рано - закусвам и съм на 3 храненета на ден, ако стана по-късно съм на 2 храненета на ден.
Също ми направи впечатление, за тези сладкиши с черен шоколад, това разрешено ли е по режима или е отклонение? Има сладкиши, които се вписват в режима, но не са за ежедневна употреба, а само за 1-2 пъти в седмицата и то не в големи количества.

# 582
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. започвам от днес, дано успея до коледните празници да понамаля леко килограмите

# 583
  • В полите на Пирин планина
Желая успех. Не очаквай твърде бързи резултати. Simple Smile
С този режим нещата се случват бавно, но трайно.

# 584
не смесвам млечни с месо, ако искам да свалям
ако свалям количествата са месо колкото длан, салата като шепа
режимните десерти не са за отслабване и се ядат мах един път в седмицата
пиши кг и желана цел

Общи условия

Активация на акаунт