НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

• 51 442
  • 771
  •   1
Отговори
# 675
Португалия и Испания са ЕС,
маслините и са им са от ЕС
Има се предвид, че маслините пътуват и зехтинът не се произвежда веднага след обирането им, както би се случило при производител с насаждения на територия на фабриката си.

# 676
  • на острова на мечтите
По въпроса за зехтин, мога само от скромен личен опит да говоря. Имаме маслини в двора. Около двайсетина дръвчета. Обикновено аз ги бера на ръка за около два дни и после ги караме за пресоване. Знам, че не е добре да се берат след дъжд, защото тогава съдържат по голям процент вода и зехтина леко нагарча. Ние ги берем почти зелени. Освен ако не изпусна момента.
От друга страна пък, съм виждала в Пулия и май в Калабрия, да берат маслините доста по- узрели. ММ ми обясни, че там ги чакат да паднат сами, след като узреят, т.е. черни. Всъщност са с червено виолетов цвят. Черни стават доста по- късно.Но може и той да не е разбрал добре. Наистина , когато минавахме през тези райони, беше късна есен и ми се видя странно да събират маслини.
Много отдавна не купувам от магазин олио. Ако нямаме реколта, купуваме на място от хора, които произвеждат повече и имат в излишък зехтин.

# 677
Честита Коледа, момичета. Последният пост ме провокира да попитам колко литра зехтин излизат от 20 дръвчета? Стига ли за около година или не?
Само да добавя, за да не е спам, че благодарение на фастване при мен килцата се раздвижиха. За съжаление и циците се стопиха, но няма пълно щастие. ММ ме успокоява, че през сутиен не си личи. Simple Smile

# 678
За зехтина , на мен ми обясни производител в Гърция, че по- лекия зехтин се прави от пресни маслини, но ако искаш по-силен вкус и цвят маслините се берат по- късно и леко се изсушават преди да се пресоват. Тогава зехтина ставал с по наситени аромати и един такъв зелен. Опитвала съм и от двата вида, лекия от пресни зелени маслини ми прилича  на олио, защото е жълт и няма този наситен вкус. Зеления е по силен( така да се каже) и не всички го харесват, но на мен ми е любим.

# 679
Удържате ли без въглехидрати в тези празнични почивни дни? Аз почти успявам, но днес си позволих да ям пита. Много отдавна се канех да направя. Уважих две парчета, нямаше как. От другите изкушения, специално меденки и други захарни опитвам, без да прекалявам. Честно казано чакам първият работен ден, за да си продължа режима както свикнах. Много добре ми се отразява.

# 680
С чиста съвест си хапнах ножче, сарми, питка.

Моля за предложение как да преглътна телешки бульон от кокали. Свекър ми се престарал, та даже и костния мозък беше извадил и сложил в бульона. Признавам си, че мирише ужасно, но искам всичко да изям.

# 681
Държиш да го пиеш само като бульон или по принцип питаш какво да го правиш?
Ако е за пиене - лимон, чер пипер, даже и малко свеж магданоз носи. Не знам дали би го подобрило като за твоя вкус, аз много обичам.
Ако е второто, при готвене ако го ползваш? В супа, в яхния, направо си представих колко ще е вкусно, подлежи на замразяване със сигурност ако имаш къде, аз си замразявам ако ми се намира повече. В някакви по-малки контейнери, еднократни пластмасови чашки даже, то веднъж като замръзне може да се извади и да стоят в плик и да си вадиш колкото решиш.

# 682
  • София
С чиста съвест си хапнах ножче, сарми, питка.

Моля за предложение как да преглътна телешки бульон от кокали. Свекър ми се престарал, та даже и костния мозък беше извадил и сложил в бульона. Признавам си, че мирише ужасно, но искам всичко да изям.

Признавам си, че се затруднявам да разбера какво е коригирал редакторът. Simple Smile

Бульонът както е казала Натка или на супа с НВ зеленчуци.

# 683
  • на острова на мечтите
Mariat, реколтата не зависи от броя на дръвчетата. Изкарваме около 20 литра. На нас ни стига и ни остава.Понякога бера 200кг. Понякога по-малко. Зависи и от това, дали сме ги рязали, или не.
Уви, не можах да избегна въглехидратите. Но след Коледа и по - точно от днес, поемам отново по правия път.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 19:06 от danilu

# 684
Артемис, бобче е това, което е редактирано.
Бульонът ми е прецеден, в буркани, които са изварени. Ноооо, ужасен е, момичета. Когато кипвах съдържанието в тенджерата преди да го затворя в буркани, ми идеше да се оповръщам само от миризмата му. Правила съм си бульон от свински кокали и ми беше много вкусен. С този ще е мъка.
Имам идея да си посадим 2-3 маслинови дръвчета и за това питах за реколтата за зехтин.

# 685
Удържате ли без въглехидрати в тези празнични почивни дни?
Да, за което помогна това, че нямаше възможност да се видим с роднините тази година. В малко домакинство е по-лесно да се пазим, определено. Нямаше натиск и задължение да се готви и яде като за края на света. Нищо сладко не сложихме на масата и дори ядохме месо на Бъдни вечер. Здравето преди всичко!
За Нова година ще бъде същото и ще сме на разни хапки, салати и мезета.

# 686
Здравейте, остана ми скара (кюфтета и кебапчета). Иска ми се да ги модифицирам на "супа топчета". Може ли идеи?

# 687
Приготвяш си течността по вкус - лук, мазнина, дребен зеленчук, да поври, режеш скарата на парченца и ги слагаш накрая да врат няколко минути.
После застройка.

# 688
  • Благоевград
Здравейте!
За много години! Пожелавам ви здраве, нисък инсулин и свалени сантиметри 😀
Аз пак в редиците. Миналата година 2 неуспешни инвитро процедури и съм се надула безобразно. Да си призная греховете, много въглехидрати се изядоха, много нещо.
Но! От месец насам съм доста по-страктна и ИРИ от 40 на гладно, вече е 18. Целта е 7.
Бях си направила настройки на Кронометър с грамажите на протеин, В, и М, но има нов ъпдейт и са ми изчезнали настройките. Може ли някой да ми помогне? Заради щитовидната гледам да е около 50 гр. В, иначе става страшно. Но не знам като грамаж колко да определя.
Днес съм на сандвич от опалянки, моята стара любов. За после имам свински ребра и салата. За утре ще правя крем супа от тиквички с масло и зехтин.
Оказа се, че пикочната киселина ми е висока.  До сега това не се и случвало. Имам си камъни в бъбреците, имам си и хронична инфекция. Надявам се с малко повече стриктност нещата да влязат в релси.
Ще разчитам както винаги на вашата помощ, пък току виж да не ми потрябва и инвитро, за да имаме дете Simple Smile ако овладеем ПКЯ и ИР, нищо чудно да имам и овулация и спонтанна бременност. Честно казано съм с такава настройка. Решила съм да опитам. Чела съм зя страшно много кето и нв вмх бебета, дано е моето е едно от тях след толкова години ходене по процедури.

# 689
A пиеш ли хранителни добавки за ИП и ПКЯ? Аз бих махнала зеленчуците и плодовете.

Общи условия

Активация на акаунт