Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 67 390
  • 779
  •   1
Отговори
# 705
Не няма. Аз съм с косопад на стресова основа. За 10 години с мирена нещата не се промениха. В спокойни периоди косопадът спираше, косата се уплътняваше. Откак съм в предмено имам изтъняване, но го отдавам на възрастта.
Според мен в повечето случаи мирена се поставя когато жената вече има някаква симптоматика на предменопауза.Аз бях на 42 когато поставих далеч от предмено. После ми сложиха втора и след две  години, когато си ми дойде възрастта, симптомите се появиха, но аз вече можех да направя разлика кое е меното и кое от спиралата. Тя не ми беше повлияла до тогава нито на килограми, нито на коса, нито на кръвно, нито на сърце.

Ре_ге, а защо ти пускат и тестостерон? И по-високата стойност има ли някакви симптоми и трябва ли да се коригира?

Такава им е рамката на изследванията или може да е за да се ориентират за естрогена понеже е свързан пряко с тестостерона. Аз винаги съм била естрогенен тип, но никога не съм имала поликистозни яйчници, ендометриоза, проблемниьабтеменяване,извънмерно окосмяване. Имам висока мускулна маса, лесно оформям мускули, понасям добре физически натоварвания, дълги години бях физически активна, никога не съм приемала стероиди/анаболи, защото не ми е била този тип насочеността на физическата активност. При мен е генетично, от родителите ми, също физически активни натури, майка естрогенен тип, и то явно си върви с организма. Затова и съм с висока костна плътност, висок мускулен индекс, метаболизъм на 39 годишен човек и така, всичко в комплект.

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 13:12 от _re_ge

# 706
Не използвайте Мирена при някое от следните състояния:

Скрит текст:
ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна;
    ако имате или някога сте имали заболяване на тазовите органи (инфекции на женските полови органи);
    ако имате инфекция на долния генитален тракт;
    ако имате инфекция на матката след раждане;
    ако сте имали инфекция на матката след аборт през последните три месеца;
    ако имате инфекция на цервикса (маточната шийка);
    ако имате клетъчна дисплазия на маточната шийка;
    ако имате рак или съмнение за рак на матката или на шийката на матката;
    ако имате тумори, чийто растеж зависи от прогестагенни хормони
    ако имате недиагностицирано маточно кървене;
    ако имате аномалии на матката или маточната шийка, включително фиброми, ако те деформират маточната кухина;
    ако имате състояния, свързани с повишена чувствителност към инфекции;
    ако имате остро активно чернодробно заболяване или чернодробен тумор;
    ако сте алергични към левоноргестрел или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
При мен напр. се получи акне, но не му отдавам значение, имам и др. Вълни имам непостоянно/не мога да кажа без спирала дали и как щях да ги имам/. Иначе кръвното се убедих че не е от мирена, а от работата.

# 707
Здравейте на всички! Да поразкажа с какво се боря в последно време
По ред причини на 23.08.22 ми направиха абразио. Процедурата мина нормално. Кървенето беше доста в първите 3-4 дни, после понамаля, но все още не е спряло. Междувременно провеждам и лечение на цистит (за  който изобщо не подозирах че имам) с Цистостоп СР, но откакто го пия ми се обостриха болките от цистита. Припокриват се с дискомфорта от абразиото.
Взех си и резултата от хистологията: Аденоматозен цервикален полип и т.н.
Качвам и снимка
Моята гинеколожка като разбра резултата каза че няма отърване от това чудо. Ще е ходене по мъките докато не си махна матката. В шок съм. Много ме е страх.
Лекаря който извърши абразиото каза че за момента не се налага оперативна намеса и никаква терапия. След като ми дойде цикъла, да отида пак на преглед. Тогава ще каже има ли нужда от обгаряне. Не съм много наясно какво значи това.
Като поразрових в нета за тоя вид полип и тотално се сринах.
Някой имал ли е подобни резултати и как се развиха нещата при вас

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 16:18 от divet

# 708
Душа. Малко ще поблаблакам да те успокоя. Всеки полип е тип предраково състояние. Защо се правят колонскопии, ами заради възможните полипи които трябва да се отстраняват. Или ако имаш полип на носната лигавица също се маха. Всеки полип предразполага към патология ако бъде оставен. В смисъл може да кривне може да не кривне в лошата посока, но се маха задължително. Предраково патология означава че ако бъде оставен ей така на без да му правиш нищо има някаква вероятност (!) да се изроди. Някои полипи са с по-голяма вероятност, други с по-малка. По принцип затова има ли полип трябва да се маха. Това че ще се махне не значи, че задължително ще се появи отново. Да, има хора предразположени, има и такива които не са. Това е нещо което не можеш да контролираш. Хубаво е че са го хванали сега и са го махнали. Обагряне значи че ако все пак са останали клетки след абразиото (там има изстъргване) и има вероятност полипът да рецидивира, затова се прави нещо като обработка на мястото в дълбочина за да се премахне/намали/ограничи възможността за рецидив. Аз имах нещо подобно, предраковонсъстояние, но ми правиха криодиструкция, а не обагряне. А то беше преди толкова години, синът ми още не беше роден а сега е на 15 години. Ей ме на,  жива здрава родила, това нещо не се появи отново. Затова сипи си една напитка и горе главата. Слушай хирурга. Ако има нужда да го обгорят и така да минимизира възможността за нова поява.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 17:17 от _re_ge

# 709
Два полипа са ми махали, за първи път чета за обгаряне.

# 710
_re_ge , благодаря ти, имах нужда

# 711
Мен са ме обгаряли за раничка на шийката, но сигурно и след полип на шийката обгарят, аз съм махала полипи няколко пъти, май точно така пишеше, аденоматозен, но вътре в матката. Ако е добре изчистен, може и да не появи.
Чак пък махане на матка? Че те може да не се появят.

# 712
  • Пловдив
Много кардинална мярка са предложили бе тия доктори "махане на матка" заради полипи. То поне да беше рецидивирало неколкократно да ме убедят, но и без хистология....ти да видиш.

# 713
Изобщо няма гаранция че ще се появи полип пак. Дай боже да не ти се налага пак да ти правят абразио, но чак пък отстраняване на матка… Вече знаеш какво е абразиото. Не се страхувай да направиш пак, но за махане на матка търси още едно мнение ако се стигне до там пак така да те съветва някой.

# 714
Как ще се маха матка заради полипи?! Това е абсурдно. В премено започват такива образувания - полипи, миоми. Те са хормонално обусловени. Потенциално, може да се изроди в злокачествено, но рядко. То по тази логика и всяка бенка по тялото е риск за бъдещ рак. Полипи се образуват къде ли не - нос, гърло, дебело черво... Отстраняват се, не се премахват органите.

# 715
Как ще се маха матка заради полипи?! Това е абсурдно. В премено започват такива образувания - полипи, миоми. Те са хормонално обусловени. Потенциално, може да се изроди в злокачествено, но рядко. То по тази логика и всяка бенка по тялото е риск за бъдещ рак. Полипи се образуват къде ли не - нос, гърло, дебело черво... Отстраняват се, не се премахват органите.

Абсолютно съм съгласна.

# 716
Много точно казано!

# 717
  • Варна
Добре де......добавка  регулиране на естрогена не помага ли в такива случаи. Всички тия гадини идват от ш...я естроген,който в пременото скача до небесата. Това беше първото нещо към което посегнах когато ме сюрпеизираха с миома. От тогава периодично гледам да пийвам добавка с лигнани.

# 718
Добре де......добавка  регулиране на естрогена не помага ли в такива случаи. Всички тия гадини идват от ш...я естроген,който в пременото скача до небесата. Това беше първото нещо към което посегнах когато ме сюрпеизираха с миома. От тогава периодично гледам да пийвам добавка с лигнани.
Здравейте,
Отдавна ви чета, но не се престрашавах да пиша.
Във връзка с естрогена скоро ми попадна статия за естроген доминантност и добавки
Скрит текст:
Най-добрият подход, който ще генерира най-бързите и най-дълбоки промени, е когато комбинирате промени в диетата с добавки.
Диетата е вашата основа .
Добавките са вашите усилватели и лечебни ускорители .
Тъй като тази статия е фокусирана върху добавките, ще се потопя веднага.
Основни продукти, които препоръчвам:
#1 DIM
Идеален за вас, ако:
•   Знаете, че вашият баланс на 2:16 хидроксиестрон (може да се тества с кръв) е нарушен, това е чудесен продукт за добавяне.
•   Имате високо съдържание на тестостерон и превръщате тестостерона в естрогени.
•   Имате нужда от фаза 1 на подкрепа за детоксикация на черния дроб (вероятно вече знаете това, повече за това по-долу).
#2 Сулфорафан
Сулфорафанът е съединение с високо съдържание на кълнове от броколи. Той е мощен фасилитатор на детоксикация на черния дроб във фаза II, действащ върху пътя на сулфатиране. Сулфорафанът също е свързан с това, че е антиканцерогенен при естрогенни ракови заболявания.
#3 Калциев D-глюкарат
Калциевият D-глюкарат помага за елиминирането на излишния естроген и други токсини и предпазва от повторно усвояване. Поддържа фаза II на черния дроб, детоксикация на пътя на глюкуронирането. (Това не е видът калций, който приемате за костите си.)
Това е само за добавките. Ако има някой интерес към цялата статия ще му я изпратя.
Аз също съм решила да пробвам и мога да дам отзив след месец - два.

# 719
При хормоналния дисбаланс при премено, се нарушава баланса естроген - прогестерон. Естрогена може и да не се увеличи, но намаления прогестерон пак води до естрогенова доминантност. А заради ниския прогестерон лигавицата не може да се излющи напълно /при кървенето/, остават някакви неизлющени участъци, които стават на полипи. Това ми го обясни моя репродуктивен гинеколог.

Общи условия

Активация на акаунт