Рак на белия дроб - тема 10

• 64 377
  • 859
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Ако има отговор към терапията(таргетната),няма значение колко са метастазите,както към 5 ,така и  към 15 ще е еднакъв отговора,с изключение на слабо кръвоснабдените структури(може би метастазата в гръбначния стълб ще трябва да я облъчат,както и тази в левия фемур).Какво смятат да облъчват? Аз не виждам особен смисъл на този етап да се облъчва Б.Д. предвид таргетната терапия.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 11:24 от whitefang

# 631
Моля се на Бог за професорите ни - whitefang и Hope4C. Като погледна, колко консултации направиха тук за хората, колко помогнаха на всеки.

# 632
Ако има отговор към терапията(таргетната),няма значение колко са метастазите,както към 5 ,така и  към 15 ще е еднакъв отговора,с изключение на слабо кръвоснабдените структури(може би метастазата в гръбначния стълб ще трябва да я облъчат,както и тази в левия фемур).Какво смятат да облъчват? Аз не виждам особен смисъл на този етап да се облъчва Б.Д. предвид таргетната терапия.
Думите на лъчетерапевта бяха да отидем на преглед утре и началото или средата на декември да отидем при него.Сигурно гръбначния стълб,защото баща ми му каза,че го боли кракът и на въпросът ми кое ще му помогне за болките,той каза именно лъчето .Другото,което ме озадачи е,че пак същия доктор каза,че се чака за таргетната терапия(да се вземат хапчетата), а една жена ,която чакаше за лъче каза,че в деня след скенера веднага са й дали хапчетата.Та от какво зависи кога ще ги вземем? Тук може би е момента да кажа,че той се съобрази с молбата ми да е деликатен,ама аз казах деликатен,а не да крие неща,но нищо де.Аз го помолих,защото иначе е много арогантен,а сега най-малко това ни трябва
Да си жив и здрав и всички,които ни давате насоки,въпреки,че имате не по-малки проблеми от нас.

# 633
Hope4C и whitefang,  видях коментарите относно лъчевото натоварване с СТ и равностойността на 10-40 рентгенови снимки....
Бих искала да ви попитам  - по същия начин лш стои въпросът с Нискодозовия СТ? И при него ли облъчването е ршсково при профилактика?

# 634
  • Пловдив
Table 1 - Radiation Dose Comparisons
Diagnostic Procedure   Typical Effective Dose (mSv)1
Chest x-ray (PA film)   0.02
Lumbar spine   1.5
I.V. urogram   3
Upper G.I. exam   6
Barium enema   8
CT head   2
CT chest   7
CT abdomen   8
Coronary artery calcification CT
   3
Coronary CT angiogram   16

Нискозов CT на гръдния кош около 1.5mSv - т.е. около 5 пъти по-малко от нормален CT на гръден кош. Ама къде са 0.02mSv за рентгенография на гръден кош.

Редакция:На диска от скенера по принцип трябва да има и файл с дозите на изследването.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 16:31 от whitefang

# 635
Благодаря.
Трябва да питам на татко нискодозов ли правят...надали.
При толкова скенери доста радиация се е натрупала...все си мисля дали не влияе

# 636
КТ не е идеално и затова не се прави на всеки човек с онко диагноза. По-лошото от облъчването с КТ, обаче, е пропуснат рецидив/неустановена прогресия. Та, като с всичко друго в лечението на едно такова заболяване - химиотерапия, лъчетерапия и т.н. - претегляш рисковете от дадена стъпка и от липсата ѝ и решаваш кое е по-добре за теб. Според мен, при хора с белодробен онко процес, рискът от облъчването свързано с КТ е далеч по-приемлив от де факто сигурния, неблагоприятен изход при липсата на следене и съответни действия.

Има онкологични заболявания, които по подразбиране са “агресивни” и склонни да рецидивират (напр. ДБК, НДБК, екзокринните панкреатични, глиобластоми, меланоми и т.н.) и при които и 10 години да си в ремисия, пак трябва да се следиш редовно с образни изследвания. Други онко диагнози - простата, базоцелуларни, някои тироидни - са далеч по-мудни, по-рядко рецидивиращи и (особено ако са хванати в начален стадий) не налагат следене с подобен интензитет.

# 637
  • Пловдив
Някой да не реши , че агитирами да не се прави CT.
Калина, обикновен му правят, нискодо зов има на много малко места -в София - Сити клиник -Младост и Спектър. Ползват се за скрининг за рак на бял дроб, на някои места и вместо ро-графия при инфекциозни заболявания на дихателните пътища -в Пловдив към II-ро ДКЦ има "Ковид Център" оборудван с нов нискодозов CT. CT-тата на PET и SPECT са ниско-дозови.По- Ограничена им е резолюцията -обикновено не се виждат лезии под 5мм.. За скрининг може да е приемливо , но за стадиране/рестадиране/следене при установена диагноза не е удачен.

# 638
Зиги, само да уточня, че на нас ни костваше доста убеждаване в Спектър да направят платен профилактичен скенер - изобщо не е ставало дума да е по здравна каса. Така че не е точно като да решиш сам и да си го направиш.

Съвсем друго беше с баща ми - там много от скенерите си ги правехме платени, но при поставена диагноза и налична документация никой не поставяше под въпрос необходимостта от изследването.

# 639
Да, в Спектър е така, защото са свестни и държат на правилата.
На други места не е, а и не е проблем някой лекар да напише т.нар. зелен талон, който според мен не представлява легитимен медицински документ.
Скрит текст:
Имахме скоро пациент, който си беше направил КТ и ЯМР на всички!!! крайници без предписания, отишъл и казал, че преди десет дни е претърпял ПТП и го боли всичко. ПТП е било леко, не е бил хоспитализиран, а резултатите от КТ показваха, че му няма нищо. ..

# 640
В Пловдив също няма проблеми за скенери и ЯМР. Единствено в Св. Георги искаха да знаят кой лекар ни насочва.

# 641
Благодаря whitefang и Hope4C....
Питам ,защото влязох в едни мисли  - изхода от заболяването е по-благоприятен, ако се открие в ранен стадий....Добре! Но каква е скрининговата програма? Има ли такава?  Имало ли е начин да открием заболявянето по-рано?
Щом като КТ не се прави на здрави хора ,как тогава се открива болестта в ранен стадий? Ако е нискодозов КТ - хем се получава облъчване, хем малки лезии не се виждат,тоест излиза ненужно....

# 642
kalina_malina80, аз съм с рак на гърдата и при него метастазите обикновено отиват в бял, черен дроб или кости. Аз живея на 100 км от онкодиспансер и се блъсках там на 3 месеци за проследяване, а после на 6 мес. и всеки път ми правиха рентген на бял дроб и казваха, че всичко е добре. Питах дали е нужен КТ, а те казваха, че няма нищо по рентгена и значи няма нужда. Защо е тази лъжа за онкоболен? А не говорим за скрининг на здрави хора. После след 12 г. проследяване направих заради друг проблем КТ, който показа нодул 21 мм като 30 мм се води вече за рак и изследванията там са вече по-сложни. В София в Национална онкология ме питат, откога го имам, за да разберат расте ли или от 8 г. е така и значи не е опасно. Аз нищо не знам, а те недоумяват. Закакво правят профилактично на здрави хора рентген на бял дроб? Така лъжат хората, че са добре.

# 643
kalina_malina80, аз съм с рак на гърдата и при него метастазите обикновено отиват в бял, черен дроб или кости. Аз живея на 100 км от онкодиспансер и се блъсках там на 3 месеци за проследяване, а после на 6 мес. и всеки път ми правиха рентген на бял дроб и казваха, че всичко е добре. Питах дали е нужен КТ, а те казваха, че няма нищо по рентгена и значи няма нужда. Защо е тази лъжа за онкоболен? А не говорим за скрининг на здрави хора. После след 12 г. проследяване направих заради друг проблем КТ, който показа нодул 21 мм като 30 мм се води вече за рак и изследванията там са вече по-сложни. В София в Национална онкология ме питат, откога го имам, за да разберат расте ли или от 8 г. е така и значи не е опасно. Аз нищо не знам, а те недоумяват. Закакво правят профилактично на здрави хора рентген на бял дроб? Така лъжат хората, че са добре.
Ужас, това е направо нечовешко. Как може да постъпват така с онкоболен? Що за отношение, толкова ли един скенер немогат да направят поне веднъж годишно.
Аз не съм чувала за рентген при проследяване, признавам си. За пръв път чета, че следят болни с рентген.
ММ го проследяват с пет скенер и обикновен /даже незнам нискодозов ли е или не/, някой път с контраст, някой път без. Определено това облъчване е вредно, но 'по-вредно' би било да се види нещо твърде късно. И ние мислихме този път да пропусне скенера, но отиде, направи го за всеки случай. 2г е в ремисия, това беше проследяването на 2рата година. След 6месеца, обаче на следващото, дай боже всичко да е наред, ще пропуснем скенер. Може да го правим веднъж годишно. За 2г на ММ много образни се направиха, аз им загубих и бройката.
Но за рентген абсолютно никой лекар не ни е споменавал...може би при други върши работа.

# 644
Странно защо не се използва ЯМР за диагностика и следене, при положение,че няма облъчване.

Общи условия

Активация на акаунт