(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 193
  • 854
  •   1
Отговори
# 480
Николай, много позитивен пост, браво! Надявам се при всички да се възстановят растенията.
Аз днес ядох ягоди, колкото ми бяха оставили гадовете Grinning Нищо, забавлявам се поне.

# 481
Ники, прекрасна градина имате. Възстановила се е напълно от градушката. Дано и Тити се похвали със същото.
При нас ягоди няма вече. Всичко изгни от дъждовете.  Растенията за сега са добре. Надявам се да преодолеят шока от дъжда, защото все още е кал.

# 482
Айля, имам спомен да съм виждала съвет стигналата максимална височина краставица да се преметне просто на другата страна на мрежата ( връхчето да виси надолу). За доматите не смея да дам съвет.
Ники, ти библейски от последен стана първи, много се радвам. Това е и причината да градинарствам, винаги имаме нов шанс, и да не е в тази година - догодина. За краставиците с малко плод съм склонна да вярвам, че е сортова особеност. Ти какви ся?
Днес си купих от пазара разсад зеле, продавачът ме посъветва след засаждане да отрежа листста му, и сега имам повод за размисъл...
Да оставя добра дума за сорт тиквички Суха, наистина остаряват по-добре от Изобилна, и са по-лесни за пържене.

# 483
  • Русе
Благодаря! Много сте позитивни и това ме радва страшно много. Иначе краставиците са Гергана и Късоплодни. Размешени са.

# 484
Тази сутрин преди работа засадих няколко разсада краставици. Жената от която ги взех ми каза, че трябва като излязат първите малки краставици и листа  от началото на стръка да ги откъсна. Така съм щяла да имам мн краставици! Вие правите ли така?

# 485
Да, и аз гледах такъв съвет във видеотата на моя гуру - смята се, че първата краставичка изтощава младото растение и то губи от силата си, за да храни плода, не може да се развие добре.

# 486
Днес си купих от пазара разсад зеле, продавачът ме посъветва след засаждане да отрежа листста му, и сега имам повод за размисъл...
Същото и на мен ми каза продавача. И не само за зелето. Показа ми и на цвеклото, праза и лука как и докъде се къса. Но не разбрах защо се прави така. Събота, неделя ще видя резултата, миналата неделя ги сложих...

# 487
Да, и аз гледах такъв съвет във видеотата на моя гуру - смята се, че първата краставичка изтощава младото растение и то губи от силата си, за да храни плода, не може да се развие добре.

Може ли да кажеш чии видеа гледаш? Гледам видеа в ютуб, но като че ли не мога да открия точните хора.

# 488
Разбира се! На мен много ми допадна натюрелът на този човек, видеотата следват хронологично https://youtube.com/channel/UCNlwTv44KomyLrCNmtWmmSg

# 489
  • София
morskibriz, не ги мисли лозичките, те ще си запазят това, което могат да изхранят.
Aila, а ягодките на повдигнати редове ли са? Те са капризна стока, трябва да се отцеждат бързо от влагата и да се берат през ден...
Nikolay браво, чудесни растения!
Снощи и ние ходихме до мястото. Водата се е отдръпнала, но си е кално. Краставичките и тиквите, които по грешка посадих на високо, са дръпнали много, вързали, след 2-3 дни ще откъсна първите плодове. Доматите половината са започнали да вехнат, което значи, че с се удавили. Пипера, долните листа са пожълтели и не е мръднал, т.е също. По патладжана - колкорадски бръмбър, но е малко. Близките комшии имат много картофи, явно от там лети. По сливовите дървета -мноооого въшка! Уж пръсках два пъти, но пръскачката ми е слаба и нагоре не достига. По зеленчуците имаше доста калинки,  справили са се добре. Мислех си, че на 600 м надм.височина неприятелите ще са по-малко, но не би.
В къщи пък, на 19-я етаж, имам акари по мушкатото!
Черпя една височинна гледка с пожелание за хубави почивни дни Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 08:16 от sofyia

# 490
В градината си имам корен тиквички суха ш три изобилна. До сега съм откъснала 3 от сухата и една от изобилна.
За краставичките четох някъде, че се култучат. Беше много подробно обяснено. Ще го потърся, ако намеря ще дам линк. Не съм култучила никога, но съм забелязала, че Стейси Грийн миналата година първия цвят беше ялов. След това имаха много рожба.
Пп София, върна ме години назад, когато живеехме на осемнайстия етаж с тази снимка .

# 491
  • София
morskibriz, краставиците си имат сортови особености, но повечето раждат много именно на култук, не бих го махала. По-скоро след 6-7 цвят се прекъсват върховете.

# 492
  • Перник
И аз изхвърлих доста ягоди след миналия дъждовен уикенд. Но, тъй като имам забрана да правя сладко, че имаме доста от миналата година, а освен мен никой не ги яде, вече имам 5 буркана компот Simple Smile
Малините започват да зреят, къпините цъфтят, доматите, които купих от пазар също. Моите са още малки. Краставиците растат, но и те все още нямат цвят. Забодох няколко семена тиквички в купчина птичи тор. Не са умрели, както очакваше мъжът ми, поникнаха, да видим как ще се развиват.

... Мислех си, че на 600 м надм.височина неприятелите ще са по-малко, но не би.
...

София, ние сме на 800 м., но не можем да се оплачем от липса на вредители - имаме си охлюви, голи и "облечени", миризливки, колорадски бръмбар от картофите на съседа и какво ли още не.

# 493
https://online.fliphtml5.com/xzlmg/kzlb/#p=1
Тук съм чела за краставиците.

# 494
  • Русе
Понеже вчера се оплаках и днес имам 4 мини краставички от един корен. Другите корени нямат. И всъщност са разположени по култуците, които са най-ниско. От 2ро, 3то листо са излезли 3 култука и там са краставичките. Интересно ми е сега дали ще пораснат.
Иначе снощи са се образували и 3 нови патладжана. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт