(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 188
  • 854
  •   1
Отговори
# 495
Снимах доматите със свити листа. Какъв може да е проблема?

Изглежда като повяхнал, но не съм ги зашувала, поливам като позасъхне отгоре почвата.

# 496
  • София
Fortuna, аз лично нямам представа. Принципно на подобни долни листа много не обръщам внимание, ако горните са добре, само ги махам да не ги гледам най-вече. Понякога има сортове, на които повечето листа са дребни и извити, но тук не изглежда така. Може да е от многото дъждове, аз лично бих просто го следила отблизо за момента и ще видя как ще се развият нещата. Може би едно прекопаване да вкара въздух.
Другият вариант е скъсаш листо и отиваш с него до агроаптеката, но там със сигурност ще препоръчат нещо за пръскане според мен.
Вчера отскочихме до къщата, че през уикенда няма да можем. Аз бях на работа, хоум офис, но мъжът ми отметна много работа. Окоси цялата полянка, оправи помпата и капковото, взимаше въздух и имаше скъсана връзка.
След това скопа батата, пипера и част от доматите. Извади два реда грах и изчисти освободеното място от спанака и лука и фрезова. Там успяхме да насадим праз, по-нататък ще сложим и краставички. Ще видя какво още да сложим след като извадим и останалият грах.
Аз съдействах отвреме на време, когато имах възможност. Вечерта изчистих шушулките грах. Дотук от 100 грама семена грах на Флориан, градински имаме 2,5 кг продукция. Вторият ред, вътрешният не трбяваше да го скубем, защото се оказа, че голяма част от шушулките още нямат зрънца, но първият ред беше идеален и не се замислихме. Остават още три реда грах, от различни сортове, ще сравняваме после, кой най-добре се е представил и кой е най-вкусен.
Надявам се вече като се стопли пипера да дърпне и да почнат да зреят доматите.
Вчера откъснах най-накрая за хубава салата краставички. 5 бр нормални, но дребни за да са крехки и 10-тина малки корнишончета.
Грах :
Най-хубавото е че след насаждането му, нищо друго не сме правили, освен сега да го оберем Simple Smile
Скрит текст:

Освободеното място и 150 корена насадени праз, на първите четири реда капково, на другото насадих отново Капитано.
От другата страна ще сложим краставички.
Скрит текст:

Домат, тиквички и бебе броколче :
Скрит текст:

# 497
  • София
Браво, браво! И особено за броколчето! Да се заринете от броколи и да молиш да раздаваш Simple Smile
Най-много ги обичам на пара, за 3 минути. Обаче ние ядохме предимно дръжки, с бонус въшки Sad

А да се оплача от онова дяволче, сега имам излишен разсад и ме кара да го садя. Постоянно ми виси на главата и ме ръчка , че били много обещаващи разсади,  колко трудно съм ги отгледала,  че хора са ми подарили и подарено не се хвърля,  че да има разнообразие, пък и за сигурност и тн, и тн....
Айла, ти къде го прати твоето?

# 498
Тази сутрин закусих суров млечен грах в градината, много обичам. И на мен ми харесва, че никаква грижа не иска, пак ще сея догодина. Само ми е трудно да го опазя от охлювите, но имаше достатъчно и за тях, и за мен Grinning

# 499
  • Русе
Aila, страхотна градина. Много яко. Браво!
Като ти видях тиквичките и се сетих, че моите също дотолкова стават големи и след това пожълтяват. Не знам защо не завързва нито една. Вече 4-5 такива изхвърлях и сега има заложени 3 и все такива стоят и сигурно пак ще ги хвърля. Ужас…
Наторени са с компост и напоени. Окопани. Не знам какво не им харесва, за да завържат.

# 500
Aila, благодаря. Показах снимката в агро аптеката и ми казаха, че може да е особеност на сорта (някои сортове по-трудно понасяли смяната на времето). Питаха ме дали съм торила с нещо (не съм торила изобщо), дали има петна (няма). Иначе можело да пръскам с мед съдържащ препарат.
Ще наблюдавам, ще видим какво ще стане.
Мисля си, че може да е от сорта, защото е само на един сорт ("Розали") , записах къде какво садих.

# 501
Здравейте, днес започнах да се смея истерично като си видях градината Simple Smile. Заприличала на запуснат двор без собственици, и докато я подхвана от единия край пак се изсипа порой. Следобед мизерствах в калта, без да мога и мотика да хвана.
Много съм доволна от мрежата над доматите, много! Създават благоприятен микроклимат и почвата при доматите беше много мека, рохка, влажна - като горска. А вадите на пипера без мрежа хванали дебела кора от изпаряването на водата.
В тиквичките и аз имам изгниващи на корена, но има предостатъчно и за нас. И краставици пак си набрах доволно.
Един клон на бадема се е отчупил, натежал от плод. Жалко, че не го подпряхме, дано изхрани тазгодишните ядки.
Бобът ми пак беше в неравностойно положение спрямо тревата, оплевих го и открих, че скоро ще бера шушулки. Засях зелето в калта и приключих за днес.

# 502
  • Горна Оряховица

Пипера в оранжерията ми нещо не е ОК. Идеи какво може да е? ☹️

# 503
  • На морето!
И моите домати са със свити листенца. Утре мисля да ги прекопая малко и да полея с мая. Дано помогне, според съседа имат нужда от торене.
Краставичките бавно растат, но изглеждат по-добре от доматите.

# 504
  • Между гори и планини
Здравейте градинарки! Може ли и аз при вас?
Не знам колко ми био градината, защото пръскам срещу мана, пръскам срещу зверове които искат да унищожат картофи и домати. При садене слагам отрова за попови прасета, иначе стрък няма да остане.
Зе сега нещата растат по план, малко бавно, в балкана съм, нощите са хладни, а сортовете по- късни. Дано времето е с нас и има добра реколта. След дъжд обикновено съм плътно 2 дена в градината, да прекопая и оплевя. В жегите обаче оставям плевели да пазят влага и сянка. Към края на лятото се гмуркам в храсталаци, за да бера 😂
Ето градината сега.

От всичко по малко, после по буркани и фризери. И ни изхранва тричленно семейство цялата година.

# 505
  • София
Доня, добре дошла!
 Събирай всички прецъфтели невени, скоро ще се похваля публично за какво. За едно от трите споменати не-био неща.
Обаче с толкова дребна снимчица на такава спретната и пищна градина... давай още Simple Smile

# 506
Градината е супер, снимката също 😉
Отворете я отделно и се вижда доооста по-голяма.

# 507
  • Между гори и планини
Настройките на форума не ми дават да сложа други снимки, все идват големи. Иначе да съм ви затрупала 😂
Знам че не е по темата, но съм много щастлива и ще споделя - от вчера започнаха да ми се люпят пиленца, вече са 6, чакам още няколко. Много е хубаво на село!

# 508
Много са сладки пиленцата, но трябва да се пазят от хищници.
А снимките може да ги намалиш по размер, без да ги режеш. Има безплатни приложения за целта.

# 509
  • Между гори и планини
Пиленцата си имат майка, която е кротка само с мен и дава да я местя и да пипам. На други ръмжи като звяр. Тя ги учи да ядат, тя ги води, под нея спят.

Това е след дъждовете тази седмица. Сега всичко е прекопани, оплевено и дръпнало в разтежа.

Общи условия

Активация на акаунт