(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 184
  • 854
  •   1
Отговори
# 510
  • Русе
Мале колко много пипер. Браво!!!
При мен се новопоявилите се няколко
тиквички станаха големи 10см и вече няколко дена стоях така и ще умрат и те. Вече 10 тиквички ще станат все падат и не сме изяли нито една. Не знам какво се случва!
Краставиците и те пуснаха 6 краставички общо и нито една не расте…

# 511
  • Между гори и планини
И аз махнах няколко изгнили тиквички, от много влага е. Прекопах ги и оплевих, та да поизсъхнат корените. Сега 4бр растат. За краставици е рано, поникнаха от семе, не от разсад, но по- късно, когато вече мислех че нищо няма да стане. Иначе пипер всяка година слагам около 300 корена, поповото прасе и то унищожава малко, но остават. Правя много лютеница, маринован печен, и замразявам за готвене и пълнене. Пипер не купувам.

# 512
Здравейте, срам, не срам, да попитам, как прекопавате зеленчуците? Чета навсякъде, че се прекопават, но не се ли увреждат корените? Някъде около тях разрохвате с гребло или директно с лопата? Самоук градинар от интернет съм, нямам баба/дядо да попитам.

# 513
  • Между гори и планини

Това ми е любима мотика. Лека и с нея прекопавам всичко почти. Има приставка и гребло. От Практикер.

С тази, подарък от съседа правя редовете, оформям лехи, остъргвам пътеките да няма плевели, загърлям картофи.

# 514
  • Русе
Да, трябва внимателно да се разкопава. Пиперът, краставичките и други имат плитки корени и ако им забиеш мотика и ще ги нарежеш. Отгоре леко се разхлабва почвата, няколко см само.
Вчера реших да окопая по-дълбоко патладжана странично. На около 20см от корена. И попаднах на доста корени и се отказах…
Така че и странично не трябва да се дълбае навътре. Само леко леко да се убие почвената кора.
За нашата малка градина ми е много удобен един нож. Бавно ама по-точно и внимателно свършвам работата…
Иначе благодаря за съвета, ще спря да ги поливам. Аз ги поливах досега почти всеки ден.

# 515
  • Между гори и планини
Не, тиквички толкова много вода не обичат! Краставиците се поливат всеки ден, ама при нас доста валя и под повърхността виждам че има влага.
Пипер и домати по моя скромен опит също не искат вода докато цъфтят, цвета пада. Чак когато оформят чушки започва голямото поливане - през ден но реката Нил, като пусна маркуча отгоре на пипера, водата да напои и последния ред. Доматите по рядко. Боб и царевеца и бамя обичат вода също.

# 516
  • София
Доня, имаш и черна пума Simple Smile
Благодаря за снимките! Моят телефон не ще да отвори предишната, голямата. И само предполагах , че това в средата е пипер. Ухаа!
Записах си съветите ти за поливането.
Да допълня, че към твоята мотичка има приставка плоскорез, много удобен вариант след дъжд, за бебета плевели.
Доста скъпи са и дръжката,  и приставката. Досега не съм се сетила , че са леки и това е супер предимство за мен, просто нямаше друг плоскорез.

# 517
  • Между гори и планини
О, аз не се имам за голям специалист, градина гледам от 5 години само. Първата година съседите помагаха, съдиха, копаха, пръскаха - брах. Втората година ме оставиха - всичко потъна в плевели, маноса се и нищо не стана. Третата година звъннах на Неволята, купих препарати за растителна защита, пръскачка, мотики и се метнах в дълбокото. Понякога името си не мога да кажа от умора в края на деня. Но искам да ям точно този сорт домати, моите зеленчуци, и за това ако трябва, ще спя с мотиката в градината 😂
Тази пролет до взех малка бензинова фреза и където нямаше вече картофи и лук, минах към 6 пъти в рамките на 2 седмици, да направя тая глина на пепел, да изскубя всеки малък плевел. И за сега почистването ми отнема много малко време и плевелите са сто пъти по малко. Пак има, но къде ти седмица работа, пред един ден за всичко.

# 518
  • Русе
Като чета за плевелите и да спомена само, че в нашата градина в Русе никога не съм се борил с такива. Има няккви тревички, но много рядко. Просто все е имало сгради на мястото на градината, а и почвата е много глинеста, като камък става отгоре и нищо не пониква!
Което пък е зле за растенията.
Мека ми е почвата само в повдигнатите лехи. Въпреки че ползвах същата градинска пръст, в повдигнатите лехи остана на пяна…
Поздравления на Доня Черешова!

# 519
  • Между гори и планини
И тук е глина, ужасна е. Преди 3 години хвърлихме каруца оборска тор, необгоряла. И тогава плъзнаха всякакви гадости, които не съм и виждала. Като бонус преди това е било сметище и само гърне с пари не намерих. На всяка оран есента излизат обувки, парцали, стъкла, пирони, тухли и керемиди... Въобще как стана градина не ми е ясно . Иначе аз хвърлям кокоша тор и пепелта от камината но през есента и зимата.

# 520
Прекрасна градинка, Доня! Респект към труда, които полагаш.
Моята е буренясала ужасно след дъждовете. Вече започвам да се отчайвам, не мога да се справя, уморена съм....  Картофите са започнали да се скапват, дано лука удържи и дъждовете спрат.
Аз си записвам  да търся тази мотика барабар със салтанатите и. Благодаря за информацията!

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 18:15 от morskibriz

# 521
Момичета и момчета, копирам чуждо мнение от друга тема. С благодарност за съфорумката, която го е открила. Баш си е за тук Grinning

Аз и днес убих сума бръмбари и ларви. Не са колорадски моите, но са също толкова лакоми.

# 522
  • Между гори и планини
Ау, гадост! Много противни са колорадските бръмбари, червени са отвътре, ларвите и яйцата и те червени. Хванах ги докато бяха на един картоф и пръсках тия гадове. Че иначе отиват и при патладжан и домати, нали са от едно семейство.
С плевелите борбата е безмилостна, тази година в единия край при морковите се появи троскот, няма отърване. А по картофите поветица. Ей сега минах само на инспекция и напълних една кофа от тук от там. Няколко дена не се ли влезе в градината, после няма оправяне. Тук съседите ме учиха - малко преди обяд като се вдигне росата и малко след 5ч като захладнее. Но всеки ден, без пропуск.

# 523
Така трябва с градината. Всеки ден преди обяд докато напече и над вечер. Колорадския бръмбар го събирахме и когато решихме, че сме го победили се оказа, че има току що родили се цяла дузина. Пръскахме. До тази година химия не е влизала в нашия двор, но тази използвахме Коломбо за поповото прасе, пръскахме за колорадския и полях пипера с препарат за мана. Ние сме събото-неделни и бурена е колко домата. Макар, че донякъде е добре, защото миналата година оплевени се опекоха под силното слънце. Каквото такова. Ние сме двама, градината е голяма има от всичко по много , та пак ще има.
Един касис от мен.
Толкова. Другите са много големи.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 18:37 от morskibriz

# 524
  • Между гори и планини
Аз чистя плевели само сега, докато вали. Докато мога, прекопавам пипера, после спирам. В жегите, ниските плевели пазят влага на доматите, а високите ги оставям в пипера, да пазят сянка от слънчев пригор - жълти петна по чушките. Хич не ми е важно да е аптека, въпреки че ми харесва. Но в градината ми сянка пада чак в 7ч лятото, ако оставя оголено, ще е смърт. Миналата година имаше 2 седмици по 45° на сянка, в градината беше над 55. Плевелите помагат, стига да не са троскот, поветица, кукувича прежда и сама китка.

Общи условия

Активация на акаунт