(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 188
  • 854
  •   1
Отговори
# 525
Плевелите са ми троскот в изобилие, поветица, щир, пипериче,тученица, глухарче, паламида, кръвно просо.....Ама те повече от култивираните растения в градината.

# 526
  • Между гори и планини
Сега ще се надцакваме ли 😂 От всички имам, по много. Сега оправям цветята пред къщата и съм в шок - поветица навсякъде! Дърпам, скубя, корена ѝ е някъде
до Австралия 🙄

# 527
Калестирката е абсолютно задължително пособие наистина. Аз изобщо не харесах моделите от строителните маркети и си купих една от специализиран магазин за мотики край пазара. Дано и край вас има такъв, Бриз.
Доня Дафина, колосално количество пипер, постепенно ли стигна до него, или от раз така се засили Simple Smile?

# 528
Аз имам една мотичка с два рога, но ми се ще да я сменя.
Доня, четох, че на поветицата коренището достига два метра дължина. В мойте цветя е плъзнал петопръстник. Ако някой иска ще му пратя с удоволствие. Използва се за чай при камъни в бъбреците. ММ изкара доста голям камък с него преди години.
Заслон, чакам да се включиш с рецепта за семената от Невен. За сега имам доста растения. И да се изжалвам последния път като бяхме там нямаше следи от къртицата. Тъкмо свикнахме с животинчето и то взе, че абдикира от нашия двор. Междудругото четох, че мравките в градината се хранят с ларвите на Поповото прасе, но пък носят вируси и е само въпрос на време да заразят растенията.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 20:20 от morskibriz

# 529
  • Между гори и планини
Ами от трета година започнах да слагам по много защото храня и поповите прасета. И за тях да има и за мен. Уж слагам Коломбо, ама нещо не се впечатляват 😂 Днес и вчера намерих пак прегризано. 4 патладжана ги няма, няколко корена домати...
Слагам ви снимки от миналата година, да видите шубрак пипер

# 530
Еха. Дано и тази година ти е толкова успешна.
И аз така храня и поповото прасе. Интересно, че тази година предпочете граха и лука. Има го не е като да го няма, но е по малко от миналите години. Дори картофите са по-малко наядени. Явно коломбото си е свършило работата.
Аз имам едно място в двора, на което нищо не става. Точно до пътеката е. Там сях марули изчезнаха, влашки лук също се спомина скоропостижно, след него тагетис, той дори не излезе. След него патладжан, ми точно там е още жив, но не расте, жълтее и не помръдва. Другия е напъпил и е станал огромен.  На това място има и малко вечен лук, които е перфектен, зад него са три корена тиквичка изобилна. Два са точно толкова големи, колкото съм ги посадила с пожълтели листа и изтормозен цвят, които е ялов. Третия расте, зелен, свеж и една тиквичка съм откъснала от него.
Пипера тази година е на сянка, под слива, кайсия и праскова. Умишлено го сложих там да му пазят сянка в големите жеги. Дават го до 36 градуса тази седмица, а другия месец живака на термометъра ще мине 40, като всяко лято.

# 531
Доня Дафина Черешова добре дошла! Пиленца видях, а имена имат ли? Все се сещам за онези...
Моите тиквички имат само мъжки цветове, аз досега такова чудо не съм имала...
Доня, добре дошла!
 Събирай всички прецъфтели невени, скоро ще се похваля публично за какво. За едно от трите споменати не-био неща.
Колко да са прецъфтели, че вчера започнах да ги режа?

# 532
И какво излиза - или попови прасета, или къртици
Определено съм ЗА къртиците - хищници са, явно си хапват попови прасета, защото такива нямам. Но и гадните охлюви, голи и черупчести, също са голяма напаст. Почти изцяло са опасли босилека ми 😭.

# 533
  • Между гори и планини
Пиленцата още нямат имена. Миналата година се излюпи само едно и се казва Зрънчо, нищо че стана кокошчица. Та тези ще са оризчо, лещичко, Зрънчо втори и т.н . Дано да са женски, че ако са мъжки ще ми жално.
Там където са ми картофите нищо общо взето не расте, и те се мъчат, пак ще са лимки. Място е камъни, тухли, керемиди и мизерия. Колкото и да хвърлям, все има. Догодина ще мина с фрезата над 10 пъти, на сол да го направя.

# 534
Нямам проблеми ако са само попови прасета и къртици, но в комбинация с над  сто врабеца и две двойки гугутки и една косове....Сея от всичко по много, за да има за всички.

# 535
Нямам проблеми ако са само попови прасета и къртици, но в комбинация с над  сто врабеца и две двойки гугутки и една косове....Сея от всичко по много, за да има за всички.
Е, аз с пилците няма как да се преборя, защото са повече и от бурените в двора. Врабци нямам, но ято косове и още толкова сойки и огромно количество неиндефицирани пилци. Дори на моменти ми идват в повече трелите им.
Има в двора грозде перла (от малкото, които ям и обичам), тази година ще има наистина много. Но пак няма да се доредя и до едно зрънце, дори и да не узряло, защото в последните години няма джанки заради късни пролетни мразове, хората на село изчезнат, пилците се множат и изяждат всичкото грозде още съвсем зелено.
Това да ми е проблема. Миналата седмица бях на село. Съседката, която живее там, се оплака, че пор (или друга гад от същия род) е убила 3 от 6-те ѝ кокошки. Другите били ранени и сега се опитват да оздравеят.
Тя отдавна се отказа да гледа пиленца от яйца, защото ястребите отнасят малките пиленца. И се наложи да купува кокошки носачки.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 21:00 от Недоволна

# 536
  • Между гори и планини
Много интересно, врабчета има много, но не ми пречат. Ядат от храната на кокошките и се търкалят. Косове има, оставям им плодове, зимата нарочно има грозде по асмата. Но имам 4 котки които обикалят, две от които празен ден нямат и за съжаление намирам убити птици в градината. Картица при зеленчуците нямам. Само долу при овошките, но и тях вадят котките и ми носят. Честно, кръстя се сляпо куче да няма, ей тогава и градина няма да има.

# 537
Да ви питам как копаете лехите, които имат капково? Махате ли изцяло маркучите?

И да се оплача, че кокошките на бабата, от която купувахме яйца, до една били удушени от лисица.

# 538
  • Между гори и планини
Ужас! Преди да сложим ограда, една част беше къпинак и едно изхвърлено куче ми отнесе 3 кокошки. Докато се разкриват, нашето куче се разлае, и изляза, бягаше с кокошка в уста. Много тежко го преживях, като деца са ми. Иначе аз продавам яйца, много снасят моите кокошки, но си далеч.
С капково сигурно се прекопава леко и около маркуча...

# 539
И аз чакам да чуя за невена, тази година сложихме съвсем малко зеленчуци и имаме много невен 😁Черпя диви ягодки Hug И се оплаквам как ММ откъснал една мижава тиквичка с размер на палец и триумфално ми я представя, щото някой зеленчуков гуру казал, че се берат на 10см Rolling Eyes То тиквенцето едва ли имаше и осем. Викам ти тиквички не си ли виждал досега та да не знаеш с какъв размер се ядат Dizzy Face Ама те били много хубави ситни, за салата сурови. Като му хрумнат едни такива...

Общи условия

Активация на акаунт