(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 028
  • 854
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Аз прилагам срещу въшки това, което и другите вече са писали.
Местя им калинки, ако намеря, пръскам с вода със сапун и малко олио или с маслото от нийм.
С маркуча ги измивам. Имала съм досега обаче само по пипера и розите, както и някои треви, но там не ми пречат. Началото на годината открих в копривата, явно бяха от тези, които мравките си носят и си ги отглеждат и доят.
Вчера ходих до двора. Засега изглежда всичкият пипер да се е хванал навън, от което съм много доволна. Садих го вечерта, времето беше прохладно, явно добре се е получило.
Отново предлагам филизи за батат, мястото ми в двора отново попривърши и няма да имам къде да сложа всичките филизчета, а ми е жал да ги изхвърлям. Предлагам основно от моят сорт батат, мисля че беше Тайнонг, цвета е почти като на обикновен картоф отвътре, но иначе си е сладък.
Скрит текст:
Т65 (Тайнонг 65)
Оригиналното име на сорта е Тайнонг 65, но в Европа е много по-известен със съкратеното Т65. Произхожда от Тайван (Република Китай). Въпреки тропическия си произход, сред разпространените (не много) сортове в Западна Европа Т65 се е доказал, като като един от най-подходящите за прохладния климат на по-северните страни. Растението е силно растящо, стъблата достигат средно 3-3,5 м. дължина. Сортът е високодобивен. При моите условия - 380 м. н. в. в Североизточна България, разсадени в края на май средния добив е около 4 кг. от растение. При толкова ранно засаждане обаче, образува прекалено едри батати, често и се напукват, затова лично предпочитам засаждане при по-гъста схема към края на юни. Сладки, средно влажни/сочни, със средно силен вкус/аромат. Кремаво-жълто месо.

# 91
Aila,да помоля за няколко коренчета.

# 92
  • София
Aila,да помоля за няколко коренчета.
Няма проблем. Пиши ми ако може на лично съобщение, за да ми е по-лесно да ги търся на едно място. Драсни и колко коренчета искаш и до колко можеш да приемеш. Ако има повече желаещи ще пращам долната бройка по ред на записване, ако не горната бройка Simple Smile

# 93
Айла, пиша ти и аз Blush

# 94
  • София
Слагате ли мрежи против градушка или засенчващи?

# 95
  • София
Слагате ли мрежи против градушка или засенчващи?
Засенчваща имам на оранжерията. Мъжът ми спомена нещо за градушка, колкото да ме притени и сега се чудя дали на тези бамбукови колчета, където са доматите, не мога да закача по някакъв начин мрежа против градушка. За съжаление нямам опит и не мога да си представя как точно мога да я задържа, иначе те са достатъчно здрави за да издържат.

# 96
  • София
Aila, може и само на колчетата, като се привързва към крайните.
Ако има ентусиасти мъже за изграждане на констукция, още по-добре, за да може да е на по-голяма височина и да се влиза отдолу и работи спокойно.

Скрит текст:

# 97
  • София
Аз вертикална градушка не съм виждала. Гледам тези смешни платна и се моля да не ги пробват. За някоя суграшица - може. Но за дребна в голямо количество или едра , това нещо цялото пада заедно с леда. Съжалявам.
Мрежата трябва да е като скатен покрив, а не като плосък. Да се събират ледчетата в много здрави джобове и/или да отиват настрани.

# 98
Напълно съм съгласна със ЗаСлон. В Нидерландия например късна есен, зима и пролет освен бурите се изсипва и дребна градушка в големи количества. Повече наклон трябва. Тази конструкция например няма да издържи тук.
А в България понякога има стабилна едра градушка пу-пу-пу!

Мерси на всички, които ми отговориха. Калинки нямах време да търся, беше си стабилно въшлясало. Пръсках 2 пъти с моята гадост (лук, чесън, лавандула и сапун) след като разкарах всичката зеленина от там.
Днес грам не видях. Бяха налазили фрезиите и гладиолите в друга част на градината, но ги изчистих от там.
Напръсках и кучето на съседката, което дремеше до оградата упс Joy

Забърках от готовата смес бордолезов разтвор 12 грама на литър вода (както е по схемата) и напръсках лехата, която бяха налазили въшките, доматите, черешката, даже и малините и къпината. Никога не съм ползвала преди това и се надявам да не ги уморя.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 00:59 от ~Биб~

# 99
Все не мога да се докопам до РС и затова от тел. Моята тактика да не бързам с нищо тази година е правилна. Изводите си правя от наблюдения на пролетта вече 7-8 г. Получава се жесток разсад. Ще покажа само 2 снимки. Пикиране на 24.4. И пораснал на 1.5. Преди това семките бяха в тарелки 228 бр. Доматите растат като луди и събота ще ги слагам на мулч след положителния опит с краставиците  м.г.

Сета са още по-големи. Топлина му е майката Simple Smile
Иначе сложих вече тиквичките, патладжан, капитаното, крокодилки на семки отвън, ягодите цъфтят и вързват ...опитахме първите -сладки са!
И първият цвят на клематиса ...благодарение на съвета на phloxxx:-)

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 10:52 от Nothinger

# 100
  • София
Смешни, не смешни, дори така непрофесионално направени, пак имат шанс да запазят. То е видно и от снимката.
Може и така, ако на някой му се инвестират няколко хиляди лв в конструкция.

# 101
  • София
Тези са по европроекти, усвояване... но логиката им може да се следва.
От все сърце пожелавам никой да не вижда това, за което си говорим, даже и да не чува думата! Нито ние, с малките градинки, нито големите, които ни изхранват!
Смешни, не смешни, дори така непрофесионално направени, пак имат шанс да запазят. То е видно и от снимката.
Може и така, ако на някой му се инвестират няколко хиляди лв в конструкция.

Ноти, със здрави домати да се заринете!

# 102
Дано. Ще "инвестирам" в нимазал това лято. Отдавна му се каня.

# 103
  • София

Паника, хвърлят се да бягат, изплашени от новото тиксо 3М от -15 до +50 градуса примерно. Доста скъпо излиза, бързо свърши.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 21:40 от ЗаСлон

# 104
  • Русе
Ние в Русе сме нападнати от миризливки отново. Имаме 50на праскови само и вече са нападнати от миризливки, смучат ги яко и плодовете са вече в дупки. Писна ми. От няколко години е така. Напръсках с оцет, сапун и малко пепел и малко люта чушка и дано има ефект.
Иначе пиперът, който насадих преди 2 седмици се хвана изцяло. Мразовитите утрини малко го повредиха, листата потъмняха на петна или пожълтяха. Обаче сега вече има нови хубави листа и пълни с пъпки. По 3-4 пъпки се подават. Наторих с компост по една шепа на корен и разлагаща се окосена трева. Черито също има вече 3 чепки неразпукани пъпки. Много им се радвам как добре вървят, а тепърва ще се стопля времето и ще тръгнат бързо.
Морковите вече правят големи листа, изядох 3 червени ягоди, малините правят вече плодчета. Всичко върви супер за момента.
След няколко дена ще ви снимам.
Иначе ягодите тази година са по-дребни, но много сладки. Доста е сухо, почвата е на камък, но са твърде много за да ги полеем хубаво и сме ги оставали така. Дано завали скоро, а ако ли не…ще трябва поне един кубик вода да полеем, че сме заринати от ягоди.

Общи условия

Активация на акаунт