(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 223
  • 854
  •   1
Отговори
# 585
Ето и мойте краставички в буркан на винт.
Оцет до шарката на буркана около (100мл).
7-8 зърна чер пипер
3-4 зърна бахар
1с.л. равна сол
едно съцветие от копър
1ч.л. равна захар
2-3 колелца кромид лук
щипка синапени семена.
Всичко слагам на дъното на буркана, подреждам краставичките и доливам с вода. Варя на огън докато променят цвета си. Може и да не са завряли добре. На котлон не знам колко. За пет минути ми стават меки.

# 586
  • sofia
Ето и мойте краставички в буркан на винт.
Оцет до шарката на буркана около (100мл).
7-8 зърна чер пипер
3-4 зърна бахар
1с.л. равна сол
едно съцветие от копър
1ч.л. равна захар
2-3 колелца кромид лук
щипка синапени семена.
Всичко слагам на дъното на буркана, подреждам краставичките и доливам с вода. Варя на огън докато променят цвета си. Може и да не са завряли добре. На котлон не знам колко. За пет минути ми стават меки.
Моята рецепта е същата, но не слагам бахар и ръгам повечко лук и копър (ММ си ги яде). Оцета ми е 4-5 с.л. по рецепта. Варя 5 мин. за капачка.

# 587
  • София
И аз бих ги събирала скакалците, но ако е в опаразитената територия,  за щоято писаха в пресата...
Търсете хомеопатичня или антропософска рецепта. Изгарят се скакалци и със специален разтвор от тази пепел се пръска. Не знам никакви подробности, търсете на немски.

# 588
Ако имате достатъчно коприва, няма нужда да я киснете. Ползвайте я за мулчиране и пак наторява.
Чела съм за настойка от полски хвощ срещу всякакви вредители. Но около мен не съм виждала такъв бурен, не знам къде расте.

Моите невени изчезнаха. Имах много, постепенно започнаха да намаляват, и тази година досега съм видяла един единствен цвят, не знам какво им стана. А винаги им разпръсвам всички семена в градината, не изхвърлям нищо.

Днес хапнахме малко ягоди и малини. Всеки ден бера каквото е узряло. На касиса му трябват още няколко дни, ако не ме изпреварят косчетата.

# 589
Препоръчате ми сортове ягоди и малини. Не искам да вадя корени от старата къща, вече хубавите се поизгубиха

# 590
Тази година садих ягоди Mara des Bois, много са вкусни. Като за първа година раждат достатъчно. Трябва да дават плод до есента според рекламата. Пускат издънки. Аз ги премахвам, защото не искам да губят сила в тях, а да дават плод. Но мисля да оставя няколко мустачета да се вкоренят все пак.

Малината ми е само едно растение, купих го от магазин, но не помня вече как се казва. Уж е ремонтиращ сорт и тя, но след първата реколта прави мнооого дълга пауза и цъфти пак точно преди есенните студове. Може би не и допада, че е в голяма саксия вместо в земята.

# 591
Имате ли идея, защо пипера не расте? Насадила съм го преди месец и си седи толкова, грам не е пораснал. Нито цвят, нито нищо. Но пък изглежда зелен и свеж, не е увяхнал

# 592
  • Между гори и планини
Прекопаваш ли го? Моя от това за еднабнощ много дръпва. Пипера обича слънце и богата почва. Можеш да пробваш да го наториш с отвара от коприва или мая.

# 593
  • Русе
Точно така. Може да му е бедна почвата, да е на частична сянка, да му е студено. Не знам от кой край сте. Ако сте в равнина, надали ще му е студено по това време. Просто го наторете и почакайте 1 седмица. Ако нямате био торове, пробвайте на първо четене с амониева селитра. Ако няма ефект, нещо друго ще да е.
@Черешова, мая мога ли да ползвам за патладжан? Имам 10 корена в една сбита глинеста почва, никога не торена. И спрямо другите ми корени патладжан, са може би 5 пъти по-дребни и ниски. Маята дали ще помогне…

# 594
  • Между гори и планини
Аз никога не съм торила с нищо друго от оборска тор, кокоша и пепел . Но съседа тори и с амониева силитра и с мая. Каза че става. Пак казвам, аз не съм голям специалист. Но пред амониевата силитра бих пробвала с мая или коприва. Ако не помогнат, няма и да навредят.

# 595
Моята е растежен стимулатор. Дава добри резултати, но и почвата не трябва да е бедна. Едва ли липсва азот, че да тори с амониева селитра, щом растенията са тъмно зелени. Според мен по скоро почвата е бедна на калий и/или фосфор. По добре да тори с комбиниран тор.

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 11:37 от morskibriz

# 596
  • Русе
Кокошият е може би най-добрият комплексен тор. Има всичко в големи дози и растенията наистина го обожават. Ние имам 2 гълъба и където са оставили акано под къщичката им и го смесих с пръст и то става въпрос нали за малко количество, но го сложих из градината и където сложих, всичко дръпна. Хем много ниска концентрация. Просто е идеална!

# 597
  • Между гори и планини
Аз заради това преди 3 години метнах оборска тор. Съветвам всеки който може да намери кравешка тор, да го направи есента, едно ремарке поне. Излизат плевели, но то и без това ги има.
Знам че всяка година трябва да се местят зеленчуците, но моите си харесват определени места и там само си ги садя.

# 598
А как се прави това с копривата и маята? Коприва имам много. Комшията има кокошки, ще му кажа да ми даде 😁 А кокошата тор с нещо смесва ли се или само така

# 599
  • Между гори и планини
Кокошата тор е много силна, не може директно сега, ще изгори всичко. В интернет има информация как се шербува. Колко тор, с колко вода се прави концентрат,  който после се разрежда и се поливат корените.
Аз хвърлям есенно зимния период, когато няма нищо и се шербува от дъждовете и снега.

Общи условия

Активация на акаунт