(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 201
  • 854
  •   1
Отговори
# 570
Грозде за ракия - Отел, може би и липа. Три лози са, само едната е десертна и за 5 години най много голяма купа даде. Отела е вкусен, но не е едър, има дебела ципа и семки. Поне зрее късно есента - септември и октомври и не събира оси, не се маносва. Давам го на съседа, че все му е малко, прави ракия, носи ми 2л които ние не пием, но чистят добре прозорци 😂
Ау, любимо грозде за мене. Имам евентуални планове да се разходим из вашия край през септември, най-много да те посетя за някоя и друга чепка. Аз десертно грозде не ям, много ми е сладко, но харесвам точно винено-ракиени сортове.

# 571
Има ли тема с рецепти за биопрепарати, които са изпитани..
Аз на там вървя, но тази година покрай ремонтите не ми остава време да кисна, варя и други такива вещерства Simple Smile и купувам готови, но след като вчера дадох 8 лв за извлек от коприва като препарат п-в акари и листни въшки ..съм в потрес и ще вадя казана

# 572
  • Между гори и планини
Недоволна, заповядай!
Съседите пръскат с прясно мляко и йод срещу мана. Млякото е сурово. Един литър мляко, 6 капки йод, и 8 литра вода с разтвор розов някакъв.
За насекоми - отвара от престояли фасове, с веро за прилепител.
За тор - накисната коприва, прави се разтвор. Може и с мая. Може и концентрат от кокоша тор който също се разтваря в повече вода, че много силен. Обаче той си вони.

# 573
  • София
Като стана въпрос за асми, аз да се похваля, но тихичко. Трети опит правя за засаждане на асми с грозде без семки. Този път и четирите корена избиха, бая им, поливам ги често, есента ще ги загърляме. Дано този път оцелеят, защото първият път избиха и умряха, вторият изобщо не избиха. Иначе и ние си имаме големи асми, които си раждат доста грозде, но не става за ядене. Мъжът ми пробва да прави вино, но нещо не му се получи съвсем технологията, тази година ще пробва пак. Децата ядат обаче само грозде без семки и затова се опитвам да завъдя такива. Ако още първата година бяха се хванали, сега щеше да им е трета.. Но заникъде не бързаме.

# 574
Toва с маята го пробвах и ефект има. След големия дъжд сега опръскахме яко с бордолезов разтвор , той обаче се води не съвсем био и си има карантинен срок от 7 дни , но в такъв срок да узреят домати и асми не вярвам..

Снощи насях 10 корена зеле,  за ей така да има.

И един странен въпрос, зададен точно от котколюбител .. След нашествието на мравките, с които почти се справих Simple Smile имам нашествие на малки котета - 2 котки и 6 котета, съответно ми ровят в лехите и ми чупят пипера, а пукливата царевица са я смачкали половината .. Искам с нещо да ги прогоня или поне да им огранича периметъра.  Храня едната майка с идеята да ми се довери и да я занеса за кастрация, но малките просто ми скапаха градинката отпред

# 575
  • sofia
За сефте пръскахме с инсектицид против въшки.... как бързо налазиха част от доматите. Даже част от малините са набарали и направо им е изсъхнала шумата. И ние вечер, щото имаме 5-6 кошера в двора.

Айла, хич не обръщай внимание на коментарите. Майка ми е жива свекърва, нищо че няма синове Joy ама не й цепя басма и отговарям подобаващо.

# 576
  • София
Благодаря за подкрепата!
Аз като цяло гледам да не се вживявам и да не им обръщам внимание, така или иначе се виждаме много рядко, но нямаше как да не ми направи впечатление този път.
А да и граха, който тъкмо бяхме изчистили, тъй като се наложи да го извадя от фризера и насипя в отделни пликчета, за да съберем още неща във фризера, свекъра заяви, че е от едрият сорт и по-хубав бил дребният и те от него садят Simple Smile Успокоих го, че имам още 2-3 сорта, които не сме обрали, така че ще видим кой ще ни допадне най-много и следващият път от него ще садим.
Имам въпрос за корнишоните като стана дума. Мога ли да събирам в хладилника набрани корнишончета, така че да мога да затварям по няколко буркана наведнъж. Ще взема и аз да насадя повече за по-късно, но пак няма да са много и ми се иска да не варя по 1-2 буркана.

# 577
Аз откъснах седем току що. Прибрах ги в пликче в хладилника и когато откъсна още ще ги сложа заедно. Притесняваме само как ще ги варя на котлона по 1-2буркана.

# 578
Да, можеш, то аз така си и правя де.. Съседите ми ги беряха в сряда, взимат за тях си и оставят другите в кутиите на хладилника, като оберем и в петък и слагахме бурканите, а неделните отиваха за нас .. Имам 20 корена  и сега, но тепърва почваме да берем за ядене

# 579
  • sofia
За краставичиките - да. Дърго време траят в хладилник. Като не достигат, допълвам с тиквички, режа на подходящи парчета и правя микс в буркана. На нас ни харесват и може да пробвате.

# 580
  • София
За краставичиките - да. Дърго време траят в хладилник. Като не достигат, допълвам с тиквички, режа на подходящи парчета и правя микс в буркана. На нас ни харесват и може да пробвате.
Краставички имам доста, по-скоро може да допълвам с нормални обрани като съвсем малки, ако не стигат корнишоните. Тиквички все още нямам нито една, ще видя дали са пораснали или изгнили утре първите, които имаше на един корен.
Ако дадете и рецепта за кисели краставички, ще съм много благодарна Simple Smile

# 581
Аз имам рецепта за туршия корнишони, без варене. Но е рано още, по-добре през август.
Нареждат се в буркани, напълва се един буркан до самия ръб с вода, тя се изсипва и измерва. Това е за определяне на количеството марината (винаги си прави малко повече от измереното).
Маринатата е 17 части вода, една част морска сол и една част винен оцет (аз ползвам само на Велико Търново, защото с кофти оцет се развалят).
Марината та се кипва и както е гореща, се налива до горе в бурканите. Затварят се с капачки на винт или пластмасови капачки (при буркани Омния или трилитрови).
Това е всичко. След няколко седмици са готови за ядене. Не се обръщат, изобщо мързелива работа.
Като подправка слагам цвят или семе копър, но е въпрос на вкус кой какво ще сложи.
По същия начин есента правя смесена туршия.

# 582
  • Между гори и планини
Аз имам рецепта, но е със заваряване около 5 минути, колкото за капачка. Не помня точните пропорции, понеже аз правя в 3л буркани и съм правила едни сметки, но имам дозата и за обикновен буркан. При нас обаче 3л буркан свършва за два дни. По късно ще снимам.

# 583
Здравейте, не съм чела темите назад, но се обръщам за помощ към вас. Свекърва ми има огромна зеленчукова градина, като тази година има нашествие от скакалци. Сън не спи да ги събира, но отказва за пръска с химия, за което я подкрепям. Има ли метод освен с чесън и масло от нийм, който може да приложим? Бях намерила списък с хомеопатия , която може да се прилага, но не съм сигурна, че имаше вариант за скакалци.

# 584
Не знам дали ще свърши работа, но защо не пробвате с отвара от люти чушки? Не вярвам скакалците да обичат люто 😄.

Общи условия

Активация на акаунт