(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 198
  • 854
  •   1
Отговори
# 555
  • Русе
А баба ми толкова много обича да й е чиста градината, че даже върви с метлата и мете пътечките да бъдат напълно гладки… много й се смеем! Grinning

# 556
  • Между гори и планини
Баба ти ще се кръсти като разбере, че аз след първото колтучене и домати не колтуча. Стават храсти, всеки колтук цъфти и зръзва.

# 557
  • София
За моите картофи да не помислите, че така сме си, без колорадски бръмбар Simple Smile
Голям зор бяхме видели, пръскахме с няколко смешни неща, които не ги и помня, само най-фрапантното - кока кола Simple Smile
Механичното изтребване най-много помагаше. Но на всяко ходене и беше отчайващо.
Затова се хвърлих на бататите. Нямат вредители Simple Smile
Но понеже няма по-вкусни картофи от нашите, затова след много скандали с дяволчето, все се намират отнякъде картофи за семе и ние пак, и пак се борим с бръмбара Simple Smile
Е, няма сега нита едно наядено листо.

# 558
Да се включа и аз с моя опит на принципа проба грешка. Но първо искам да благодаря за споделеното на последните няколко страници. Безценна информация, която трябва да влезе на първа стр. в следващите теми.
Та за опита ми с домати и фасул и домати и цветя и окопаването на двора.
Изключително успешно беше засяването на нисък фасул между корените с домати. Няма да се повтарям как го садих, но не съм торила с нищо домата, а и не съм пръскала. Друг съсед на доматите беше пак фасул, увивен и тикви. не си спомням какво от другата страна.Имах много хубава реколта,без торене и без пръскане. Вредители нямах. Колорадски имаше само на късните картофи, които така и не вързаха нищо. Посадих повече семе отколкото извадих. Домати не се виждаха от бурен и фасул. Копани са докато ММ сложи капковото. Пипера беше гола вода. Сега знам бил е с мана, защото тази година изглеждаше по същия начин две седмици след разсаждане. Картофи, тикви и тиквички имаше в изобилие, зелен боб и дини доволно. Краставици не, но те бяха на това място, на което тази година загинаха няколко различни растения.
Тази година имам прекрасни ягоди от повдигнатата леха, макар, че са за първа година. Картофите трудно никнаха, различно завързаха, започнаха да се скапват от дъждовете. Ще видим след 2-3 седмици когато ги извадим как ще е.  Грахата беше пълен провал, но виновника беше поповото прасе. Явно популацията му е била огромна, защото след коломбото пораженията са видимо по малко.
Доматите са посадени отделно от фасула. Между тях имам цинии, космос и моркови, които нещо не виждам вече. Копани и зарити, преди да разпънем капковото. Проскубвам само едрия бурен и толкова. Торено е с листна тор един път всичко в двора + препарат за мана след петдневният валеж. Рожба има само Финала и Ръгбито до някъде. От другите сортове има корени без нито един завръз. Пипера е на сянка под овошките. За сега е идеален. Тиквите, Мда, тиквите са заедно с царевица и фасул и ги мулчирах. Всичките растения са чуднички. Дините, пъпешите и батата са добри за сега, и ще бъдат мулчирани в най скоро време. Краставичките оставих да пълзят по земята, а други вдигнах. Пълзящите са по добри от повдигнатите.
Извода: догодина фасула при доматите задължително. Царевица и тикви и някои корен увивен фасул заедно. Никакви повдигнати краставици и мулч на повече места.
пп тази година имаше много листни въшки по овошките и розите.

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 10:51 от morskibriz

# 559
Ние напоследък бяхме позанемарили градината покрай някакви други ангажименти и оня ден влизам да видя какво става и направо ми призля  - долните листа почти на всички домати пожълтели и с черни петна. Така стана и миналата година - много бързо плъзна тая зараза от листата към стъблата и плодовете и почти не успяхме да берем домати, то всичко беше с черни петна и загнило. Та айде беж до агроаптеката и взех някакви 2 препарата - единия за картофена мана, другия за някаква бактериоза, и вчера пръскахме. Дано успеем да ги спасим тая година Hands Pray
То това пръскане трябва да се прави преди да ти се появи проблема, а не както при нас - "след дъжд качулка" - ама каквото - такова.

# 560
  • Между гори и планини
Аз 3 пъти съм пръскала доматите с Радомил. Той е контактен фунгоцид и предпазва и лекува, навлиза много бързо в доматите. За сега са добре. После минавам само на готов бордолезов разтвор, с него пръскам и тиквички и краставици, ако видя нужда.
Аз знам че пипера обича слънце, дано не ви се изължи прекалено много на сянка.
Краставиците, тиквички и боб миналата година не станаха, много дъжд, цял месец и ги издави. Доматите оцеляха, но много късно родиха. Всяка година е различно, да стане всичко за сега е било веднъж.

# 561
  • София
Аз също подкрепям за пипера, този който не е на слънце миналата година почти нищо не роди и сега всичкият е на слънце.
Досега не съм пръскала с нищо, но няколко корена са пооклюмали. То тази година за пръв път нещо ми отмъкна няколко корена, та подозирам и че оклюмалият също е останал без корен, но като не са много не ги мисля. Утре ще отида да ги нагледам.
Да се оплача, че се опитах да правя сладко от ягоди и ягоди и череши, но остана течно. Ползвах гелфикс на д-р Йоткер, но четох за този който е 2 към 1 плодове и захар, а се оказа, че съм си купила такъв който е 1 към 1, плодове -захар. Пак ще го изядем, но ще го имам предвид за следващият път. Нямах никакво време да правя класическо сладко и да го бъркам дълго време, защото беше късно вечерта и бях много изморена.
И да се оплача, уикенда идва свекъра да докара нещо и за пръв път дойде с нас до къщата. Надникна в оранжерията и изкоментира, как неговите домати имат повече. После погледна навън и заяви, че този патладжан сред зелето няма да стане. После обясни как покрива според него не е направен добре и тн итн. Едвам се сдържах да не се развикам, защото за зеленчуците беше прав, за покрива не, но нямаше нужда както хем съм изнервена покрай ремонта да налива масло в огъня.
Много ми харесва идеята на Доня от юли месец да спрем да копаем и каквото стане. Ще се опитам да прокарам идеята пред половинката, за да спре да копае само и да обърне внимание на ел.инсталацията на къщата най-накрая.

# 562
За мулчирането - когато се коси и не по малко трева, по-добре е да е повече.

# 563
  • Между гори и планини
Твоето сладко течно, моето го изтървах и  ще го удряме с длето 😂
Много обичам някой да ми дава акъл! Съседите бяха в ступор че оставям колтуци по доматите. Но елементарна биология трябва , да се знае, че с листата растенията дишат! И миналата година след месец на дъждове, дядото до мен ревеше, че доматите му са удавени и оклюмали, копа, моли се на Бог да ги спаси. А моите хем в плевели, хем доволни, сами си премахнаха влагата, с малко помощ от мен. Другият се хвали, че сади колтуци и пак раждат. Защо да наранявам растенията, да махам нещо което корена ще си изхрани. Дали ще са 2 малки домата, или 1 голям, има ли значение. Щом е създадено от природата да е храст, а не гола пръчка, не пипам! Махам само първите, после всичко расте на воля, аз само връзвам. И листа не махам, ако няма причина.
 Миналата година направих опит и в края на градината оставих 5 корена без колчета, в плевелите. Нито пръскани, почти неполивани, че до там маркуча не стига. Нито се бяха маносали, народили ама здраво. Последни тях оскубах.
Тази година поръчах семена тютюн да пазят от колорадски бръмбар, обаче нищо не поникна. Но приятел е намерил от някъде хилав разсад и обеща, ще събираме семена. Тютюна привлича вредителите, но е токсичен и който хапне, не оцелява.

# 564
Айла, не се коси на свекъра. Няма нищо да промениш. Ако дойде и свекървата съвсем ще намерят махна. Важното е, че ти имаш прекрасна градина, която задоволява нуждите ви, че и повече.
Аз ще снимам като отида. Имам снимки от мин.година, но са много големи и обработката им не е във възможностите ми.
като све на тема свекъри да кажа и аз как се издъних вчера, та се обаждах да изясня ситуяцията щом се усетих. Говорим с младежа кога се прибират и аз изтърсвам не може ли да се прибере сам, докато тя е заета в началото на месеца. Той ме прекъсва и аз недоизказала се излиза, че не я искам. Усетих се почти веднага като затворихме и звъннах да се дообясня, тя да идва когато може, а ние ще я чакаме на летището или сам той, ако кацне направо на морето. Извиних се, и така. Дано не го е приел лошо и се надявам да не е споделил с нея.  Гледам да съм неутрална, но този път сгафих яко.

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 12:26 от morskibriz

# 565
  • Между гори и планини
Съседа каза, че съм си подрязала лошо асмата и грозде няма да има. Дето това грозде е само за ракия, не е десертен сорт и го давам на кокошките и оставям на птиците.

# 566
По повод на колорадските бръмбари и невенът - явно наистина върши работа, не е само той, който може да спаси от пръскане с химикали - също и лен и кориандър:
https://sinor.bg/mb/61003-news-review.html
Още идеи:
https://www.actualno.com/amp/izgonete-koloradskija-brymbar-bez-n … news_1607295.html
Ако наистина гадините се привличат или отблъскат от миризми, ясно е защо помага кориандърът - листата са направо ужасни, поне за мене.
Доня Дафина какъв сорт е гроздето? Тази година има страшно много грозде.

# 567
  • Между гори и планини
Грозде за ракия - Отел, може би и липа. Три лози са, само едната е десертна и за 5 години най много голяма купа даде. Отела е вкусен, но не е едър, има дебела ципа и семки. Поне зрее късно есента - септември и октомври и не събира оси, не се маносва. Давам го на съседа, че все му е малко, прави ракия, носи ми 2л които ние не пием, но чистят добре прозорци 😂

# 568
  • Русе
Подкрепям мнението за пипера. Слагали сме го на шарена сянка и не става. Също ако почвата не е рохка, не става. Иска си условия. Иначе на листа все го докарва добре ама плод..
Сега съм го сложил на слънце изцяло. Притеснявам се само от прокадващите се прогнози за 40гр в края на месеца. Стане ли това нещо в Русе, край с хубавата градина. Всичко ще изгори, особено повдигнатите лехи. То имам по няколко бройки зеленчуци всъщност и мога да измисля нещо с чаршави отгоре. Да им направя като чадър с бели чаршафи ако стане 40гр. Мислите ли, че е добра идея?
За другото - невен и картофи. Аз също имам невен и картофи и няма колорадски. Само където невенът започна да хваща брашнеста мана.
Иначе направих същата терапия както и Черешова. Пръсках домата с радомил веднъж и месец по-късно след градушката, с бордолезов. И да чукна на дърво, нито една точка мана няма. А да не ви казвам баба ми как ги е насадила. По два корена през 15-20см разстояние и всичко е гора. Добре, че доматът е биволско сърце и листата са малко и падащи като на върба и не чааак толкова заглушено. Но дори и така, няма мана. Радомил е наистина хубаво лекарство. Фунгицидите не са толкова вредни за околната среда. Старайте се да не ползвате инсектициди. Тоест препарат за въшки, бръмбари и тн. Те морят пчелите до дупка. Фунгицидите не са толкова вредни.
Иначе да се оплача, че след дъждовете всичкото десертно грозде хвана брашнеста мана. Много малко, само по тук там, но по всичкото грозде. Напръсках със Суитч, но болните зърна не се обистриха. Стоят си все така с брашнест налеп. Какво да го правя? Някой има ли съвети…

# 569
  • Между гори и планини
Защо не сложиш засенчваща мрежа, щом е такъв пек при вас?
Аз се замислям, защото миналата година от жеги, цветовете на доматите изгаряха .
Аз пръскам с инсектициди, няма как, но е винаги късно вечерта, след 8ч, да няма пчели.

Общи условия

Активация на акаунт