Ваксини.Полза или Вреда? Ваксинационни Програми.

• 172 345
  • 1 822
  •   1
Отговори
# 1 410
Здравейте всички!отдавна съм сигурна за себе си,че от ваксините полза няма,но колкото повече чета,токова повече се ужасявам колко опасни са всъщност-и така ,сигурно вече е обсъждано в темата,но моля ви кажете ми накратко,защото едва ли скоро ще успея да я прочета цялата- в БГ наистина ли са задължителни или само се представят като такива и на какво да се позова,когато откажа да сложат ваксината на детето ми?И още нещо-моля хора,които имат опит да споделят-ако детето ми няма всички имунизации наистина ли няма шанс да го приемат в детска градина или там също има на какво да се позова при евентуален отказ?Чакам отговори,защото в понеделник би трябвало да ваксинират синът ми с МПР.

# 1 411
Камбанка, прочети тази и предишната страница. Накратко - можеш да откажеш ваксинация и подлежиш на парична глоба, толкова. А за ДГ и училище, доколкото аз съм схванала нещата, е необходимо да представиш паспорта на детето с неговия имунизационен статус - т.е. какви ваксини има, а ако няма - по какви причини (поправете ме ако греша). Но т.к. тълкуванието на наредбите навсякъде е различно и субективно, някъде могат да ти откажат, поради липса на направени "задължитени" ваксини, пък ти ако искаш се бори с вятърни мелници.

# 1 412
Бърди, не че очаквам тук да си признаеш, но поне вземи си направи нужните справки кое как е и какво означава на български и английски - като си пишеш с майки от България, да не ги объркваш излишно.
Всичко,каквото бе нужно, се даде.
Който има очи-да чете.
Единственото от значение е какво се приема международно и е утвърдено.
Местните "патенти" са за боклука.
Не съм виновен аз за крайно ниското ниво на професионална квалификация.

Рубеолата си е рубеола, рубелата-рубела.
И морбилито=рубеола.

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 15:42 от Birdie

# 1 413
  • София и Морето от време на време
Абе, хора - стига сте спорили - напишете съответните думички в гугъл и вижте какво излиза:
(предполагам, че сте го правили)

1/ рубела - фирма за козметика - RUBELLA
2/ морбили -  Морбили /БРУСНИЦА, ДРЕБНА ШАРКА/ - http://www.infotel.bg/rubrics/medicin/80958010.htm
3/ рубеОла -  Рубеола - http://www.infotel.bg/rubrics/medicin/80959010.htm

4/ rubella - Rubella, commonly known as German measles, is a disease caused by Rubella virus. - http://en.wikipedia.org/wiki/Rubella - ето и снимка: - не я знам коя българска шарка е това.

5/ measles - Measles, also known as rubeola, is a disease caused by a virus, specifically a paramyxovirus of the genus Morbillivirus. - http://en.wikipedia.org/wiki/Measles - не излиза снимка.

6/ rubeola - излизат само страници на български за рубеола

Демек: rubella=рубеола - причинява се от рубела вирус.
            measles/rubeola=морбили, щото се причинява от морбили вирус.
Както и Мария е писала преди.

Общо взето излиза, че и Мария и Бърди са прави. Мария за българските названия на болестите, а Бърди за английските (международните?) такива.

Бърди, явно някой, някога в Б-я така ги е кръстил и всички ние "простосмъртните" така си ги знаем. За теб е нормално да ги знаеш с международните им названия, тъй като работиш извън Б-я, но ако беше тук и ти щеше да ползваш българските им еквиваленти.

Заровете томахавката  Peace

# 1 414
Да обобщим:

measles (rubeola) = морбили

rubella (German measles) = рубеола

# 1 415
Единственото от значение е какво се приема международно и е утвърдено.
Местните "патенти" са за боклука.
Не съм виновен аз за крайно ниското ниво на професионална квалификация.
Рубеолата си е рубеола, рубелата-рубела.
И морбилито=рубеола.

Едно си баба знае, едно си бае. Не че не споделям мнението ти за болшинството от докторите, но в случая просто не си прав и не виждам защо продължаваш да водиш този спор. Да погледна случайно, че на латински RUBEOLA e GERMAN MEASLES=RUBELLA?? Хм?? Може би българският превод идва от латинския, логично е даже. Не е нужно да идва от английския, нито да говори за нечия професионална квалификация.

И така, за последно, пък който има очи да чете:

РУБЕЛА в българския език няма, следователно не значи нищо
РУБЕОЛА на български означава RUBELLA = GERMAN MEASLES на английски, или RUBEOLA на латински
МОРБИЛИ на български означава RUBEOLA = MEASLES на английски, или MORBILI латински

Междувпрочем понеже се нервирах от целия този безсмислен спор, взех, че проверих и на френски как се наричат тези болести. Познай:

rubéole = рубеола (бг.) = rubeola (lat.) = rubella/german measles (eng.)
rougeole = морбили (бг.) = morbili (lat.) = measles/rubeola (eng.)

Дай сега да кажем, че английският превод е за боклука, а?

I rest my case. Освен ако не искаш да ме осветлиш как са названията на гръцки (в случай, че ги знаеш, де) - така и така се специализирах в превода на тези болести Laughing

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 20:19 от Maria.St

# 1 416
  • София
  Не ми е ясно само защо след като го знаете Бърди, се мъчите да спорите с него и да  го радвате Wink. След една тема в Кърмаческия, аз напълно се отказах, за съжаление. Както една мама каза, дотогава имахме друго отношение към него и определено бих го послушала за нещо, но при условие, че просто за да не си признае, че не е прав той продължава да спори, аз лично на такъв човек не бих могла да повярвам дори и да е прав. Всеки знае приказката за лъжливото овчарче  Simple Smile
  Това е единственото което ще напиша по въпроса, повече на тема Бърди не.

# 1 417
Aila, щото отдавна не се бях занимавала с Бърди (той мигрира в един друг форум, след като го опознахме тук) и бях забравила. Благодаря за подсещането  Wink

# 1 418
Основната Ви грешка е че бъркате Бг източници (неверни по съдържание) със световни и достоверни източници.
НЕ НИ интересува в Бг страници какво (ГРЕШНО) ПИШАТ. Оттам изводи не правим.
Имената на заболяванията са 1:1 свързани с техните причинители, и само по себе си са различни нозологични единици.
Гледаме какво пишат световни източници.
Точка.

На Бг език за незрящите трябва пак да се повтори:

*НЕ НИ интересува какво има, и какво няма в Бг език. Интересува ни само факта, че рубела НЕ Е рубеола и е друго заболяване просто.
*Рубеола е синоним на морбили в световната литература, независимо какво пишат в Бг.
*Рубеола не е, и НЕ МОЖЕ ДА Е рубела просто защото рубеола НЕ Е рубела, а морбили.

"РУБЕОЛА на български означава RUBELLA = GERMAN MEASLES на английски, или RUBEOLA на латински
МОРБИЛИ на български означава RUBEOLA = MEASLES на английски, или MORBILI латински"

->>От това следва според Вас,че рубеола е и рубела и морбили. За Бога!
Не се излагайте просто!

Пак да си повторим урока:
Рубеола е единствено Рубеола, тоест=Морбили
Рубела е ЕДИНСТВЕНО И САМО  Рубела (Немска шарка).

"...6/ rubeola - излизат само страници на български за рубеола"
->Ами ще излизат. То си е морбили и така се знае в цял свят. Само в Бг не... Wink

Време за промяна! Време за метла!

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 20:38 от Birdie

# 1 419
  Не ми е ясно само защо след като го знаете Бърди, се мъчите да спорите с него и да  го радвате Wink. След една тема в Кърмаческия, аз напълно се отказах, за съжаление. Както една мама каза, дотогава имахме друго отношение към него и определено бих го послушала за нещо, но при условие, че просто за да не си признае, че не е прав той продължава да спори, аз лично на такъв човек не бих могла да повярвам дори и да е прав. Всеки знае приказката за лъжливото овчарче  Simple Smile
Изобщо не се интересуваме от личните Ви пристрастия.
Бърди в частност изобщо не го интересува дали му имате доверие,или не.
В случая се интересуваме каква е истината, кое е световно прието.

Не се интересуваме от извратената,невярна, и за пореден път грешна информация, съдържаща се в Бг източници!

# 1 420
Изобщо не се интересуваме от личните Ви пристрастия.
Бърди в частност изобщо не го интересува дали му имате доверие,или не.
В случая се интересуваме каква е истината, кое е световно прието.

Не се интересуваме от извратената,невярна, и за пореден път грешна информация, съдържаща се в Бг източници!

А би трябвало да се интересува от мнението на съфорумците си! , Освен ако не се опитва да утоли желанието си за самоизява...  smile3502

# 1 421
Мария, излиза, че всъщност българският си е ОК, а английският е този, дето бърка работата Simple Smile

Между другото, разписах се в онази тема - съвсем премерено, давайте и вие сега.

# 1 422
Birdie, след като ни убеждаваш че трябва да променим българския и латинския език, кажи как са тези болести на гръцки да видим дали и гръцкия се нуждае от реформи.

# 1 423
Arizona, абсолютно Laughing И гръцкият, и още няколко европейски езика определено се нуждаят от реформи. Вчера се рових из доста on-line речници, преди да прочета Aila.

Grace_m, точно така излиза всъщност.

# 1 424
Голяма дискусия се заформила тука с езиците.Да си спомняте,4е някой някдъде бе6е казал "език све6тен на моите деди" за българският?Много е бил прав-това е най-първият и най-то4ният език.Оба4е това не е угодно никак на някои,затова и преди време се опитваха да заменят кирилицата с латинеца.Както и много други не6та,ама не им е мястото тука.

Общи условия

Активация на акаунт