Ваксини.Полза или Вреда? Ваксинационни Програми.

• 172 487
  • 1 822
  •   1
Отговори
# 510
Имаш право да откажеш поставянето на ваксини в родилния дом, както и всякакви други впрочем.
Трябва изрично да предупредиш, че не желаеш бебето ти да бъде ваксинирано (иначе ще го ваксинират без дори да те уведомят). Ако имаш уговорка за раждането с лекар, говори с него по въпроса. Съветвам те да се ориентираш към болница, където бебето може да е денонощно до теб и няма как да му извършат някоя манипулация без информираното ти съгласие.
Успех!

# 511
В тази връзка искам да попитам - някой наясно ли е, документа, който се подписва в последния момент при приема в болницата, съдържа ли нещо за ваксините? Пише ли някъде в него, че се съгласяваш да се ваксинира детето, или се отнася само за манипулациите върху родилката?

Ваксините са една от многото причини, заради които не бих посетила отново Шейново - за мен там е най - много вероятно да ваксинират детето, въпреки отказ на майката.

# 512
Не съм мернала нищо за ваксините в този документ, но пък и не бях в състояние да чета, когато ми го бутнаха под носа с назидателното: "Подписвай! Айде подписвай тука!"
Според мен е по-логично нищо да не пише за ваксините, тъй като се водят задължителни и се подразбира, че ще бъдат направени- няма "искам" или "не искам", всички под строй под ножа. Туй да не ни е концерт по желание (както ми обясняваше една акушерка като й казах, че ще кърмя, когато преценя, че моето бебе има нужда, а не на 3 часа)!
Изхождам от това, че има задължителен имунизационен календар и никой не иска съгласието на майката при поставянето на ваксините - случва се рутинно на всяка консултация, на която би трябвало да се случи според имунизационния календар, и не се коментира с родителите дали имат нещо против. Държавата разполага със здравето на децата ни (ако й го позволим, разбира се), нас, родителите, кой ни пита (номерът е изрично, настоятелно и упорито сами да си кажем, че то ако чакаме да ни питат...).

В шейново е и най-много вероятно освен да ти ваксинират детето, и да ти го нахранят с адаптирано мляко и да му бутнат шишето с вода, дори и изрично да си предупредила, че искаш да минеш без тези "екстри" и поемаш отговорността за бебето си.

# 513
Не съм мернала нищо за ваксините в този документ, но пък и не бях в състояние да чета, когато ми го бутнаха под носа с назидателното: "Подписвай! Айде подписвай тука!"
Според мен е по-логично нищо да не пише за ваксините, тъй като се водят задължителни и се подразбира, че ще бъдат направени- няма "искам" или "не искам", всички под строй под ножа. Туй да не ни е концерт по желание (както ми обясняваше една акушерка като й казах, че ще кърмя, когато преценя, че моето бебе има нужда, а не на 3 часа)!
Изхождам от това, че има задължителен имунизационен календар и никой не иска съгласието на майката при поставянето на ваксините - случва се рутинно на всяка консултация, на която би трябвало да се случи според имунизационния календар, и не се коментира с родителите дали имат нещо против. Държавата разполага със здравето на децата ни (ако й го позволим, разбира се), нас, родителите, кой ни пита (номерът е изрично, настоятелно и упорито сами да си кажем, че то ако чакаме да ни питат...).

странно това за което говориш вече не се прави дори в стара загора, все пак зависи и от педиатъра ви, разбира се. а да се опита на нас да ни направи нещо такова. въпреки всичко успяхме да си хваним някква гадост в комплект с ваксинацията.

Последна редакция: ср, 08 авг 2007, 03:44 от tonev

# 514
Кое не се прави дори в Стара Загора? Да сложат ваксина без да искат информираното съгласие на родителите ли?
Мисля, че честичко се практикува по споменатия от мен метод: отиваш на консултация, слагат ваксина - такава каквато е предвидена в имунизационния календар за съответната възраст. Ако родителят не иска да ваксинира детето си, сам търси начини да се справи със системата...никой не му говори за правото му на избор и за възможността той да вземе решение за здравето на детето си (законът не предвижда такава възможност).

# 515
В родилния дом никой нищо не обяснява по принцип, камо ли да попита искаш или не. Всички са на "конвейра". В деня на изписването, в най-голямата суетня, когато едната акушерка обличаше бебето, другата ми бутна да подпиша  празната им бланка, в която ще си попълнят каквото им е угодно. В общия случай се пишат манипулации и изследвания, които изобщо не са направени,  явно това е начина да се източва НЗОК. За съжаление даже и не попитах защо разписвам празни документи. smile3555 Но това е друга тема... Sick

# 516
  • на плажа
Никак не е обнадеждаващо, че зачеваш живот, носиш го 9 месеца ( като през това време си се грижила да му доставяш всичко необходимо, за да се роди силно и здраво) и след раждането Държавата решава какво да приложи върху неукрепналия детски организъм, което изобщо не е съобразено с индивидуалните особености на детето. В крайна сметка кой носи отговорността за това дете - родителят или Държавата? Ама че глупава система!

# 517
Ирамира, права си, но е безсмислено да се ядосва човек. Решаваш кое е добро за детето ти и ...действаш, търсиш начини, бориш се за правото си на избор (информиран, разбира се) за нещата, които касаят здравето на твоето дете. Успех!

# 518
Въздържах се да разводнявам темата, но като сме почнали
Шейново е най-големия враг на бебетата, където се възпрепятства кърменето по всякакъв възможен начин, никога за нищо не се информира майката и бебетата са на болницата, а не на майкките си.

До колкото съм запозната, по закон са длъжни да оведомят родителя, че ще поставят ваксина. Нали за това са предвидени глобите при отказ - имаш някакво право да откажеш и да си платиш, нали? Но явно няма никакъв шанс да ги съдя, например, че не са ме уведомили кога и с какво ще го ваксинират.
Аз си мислех, че във въпросния документ при приемането пише нещо и тъй като се подписва, без да се даде възможност да се прочете, може и да съм дала съгласието си несъзнателно.
За това следващия път този документ ще си го взема месеци по-рано и ще преценя дали изобщо да го подписвам и дали да не им връча такъв, съставен и подписан от мен. Поне имам възможност да си платя за частна болница - ще платя, за да не ми пречат на раждането, да не ми провалят кърменето и да не ми увредят детето!

# 519
Но никой не уведомява. Вторият път раждах в частна клиника и ако не бях изрично предупредила, никой нямаше да ме попита. Уреждаха ми среща с педиатърката там, тя на свой ред ме заплаши с ХЕИ, но в крайна сметка ми дадоха документ да се подпиша, че отказвам и си тръгнах.
Докато сестра ми нямаше този късмет. Тя роди в Бургас. Когато акушерката дошла да вземе бебетата за поставяне на ваксини, сестра ми отказала. Издърпали и го насила от ръцете с думите "Задължително е, не е концерт по желание." Close

# 520
Д-р Бърди, имам един въпрос свързан с реимунизацията на ДТК и много ми се иска да чуя вашето мнение!
Тъй като миналата година нашата педиатърка не беше чувала още за 5 валентната ваксина Пентаксим, категорично ми отказа да я постави. Сложи ни 3 валентна ДТК + капки полио. Но тази година вече нещата са по други и майките могат да избират или да си закупят 5 валентната ваксина или да им сложат тази която се полага. Кой вариант е по удачно да избера сега за реимунизация в нашия случай - 5валентна ваксина или 3 валентна ваксина ?

Извинявам се ако е обсъждан този въпрос вече, но наистина ми е непосилно да изчета всички мнения. Благодаря ви предварително!

# 521
Когато акушерката дошла да вземе бебетата за поставяне на ваксини, сестра ми отказала. Издърпали и го насила от ръцете с думите "Задължително е, не е концерт по желание." Close
ooooh! Явно репликата за концерта по желание е много модерна.
Оказва се, че след раждането (планирам си от сега следващото, за да си спестя лекарските гафове от първото) ще ми е нужно физическо подкрепление, за да оттърва бебето си от ваксини. ще го имам предвид. Rolling Eyes

# 522
# 523
Когато акушерката дошла да вземе бебетата за поставяне на ваксини, сестра ми отказала. Издърпали и го насила от ръцете с думите "Задължително е, не е концерт по желание." Close
ooooh! Явно репликата за концерта по желание е много модерна.
Оказва се, че след раждането (планирам си от сега следващото, за да си спестя лекарските гафове от първото) ще ми е нужно физическо подкрепление, за да оттърва бебето си от ваксини. ще го имам предвид. Rolling Eyes
newsm10 И аз така ще постъпя.

# 524
Д-р Бърди, имам един въпрос свързан с реимунизацията на ДТК и много ми се иска да чуя вашето мнение!
Тъй като миналата година нашата педиатърка не беше чувала още за 5 валентната ваксина Пентаксим, категорично ми отказа да я постави. Сложи ни 3 валентна ДТК + капки полио. Но тази година вече нещата са по други и майките могат да избират или да си закупят 5 валентната ваксина или да им сложат тази която се полага. Кой вариант е по удачно да избера сега за реимунизация в нашия случай - 5валентна ваксина или 3 валентна ваксина?

Въпреки че въпросът е адресиран до Birdie ще си позволя да се включа с лек коментар, пък Birdie може да насочи своето мнение в различна посока.
Вашият въпрос съдържа в себе си обстоятелства, които самата Вие, А н и, следва да изясните на себе си.
1. Възнамерявате ли да имунизирате детето си срещу Haemophilus influenzae type b? Ако отговорът Ви е отрицателен тази ваксина не ви вирши работа. Пентаксимът съдържа ActHIB, а вашият син не е минал основната схема за тази ваксина. Може да наваксате схемата с една доза на възраст 15 м - 5 г.
2. На каква възраст предвиждате да поставите ваксината? Най-правилният момент вероятно е 12 м след последното ДТК. Това е задължително изискване според българския имунизационен календар. В никоя друга държава не съм срещал изискване за толкова дълъг период между третата и четвъртата доза ДТК.
3. Пентаксимът съдържа ацелуларен коклюш и инактивирано полио. Което е по-добрия вариант от цялата коклюшна съставка и живия полиовирус. Доколкото знам навсякъде поставят полиото инжекционно.
4. Следва да имате предвид, че Пентаксима струва над 60 лв. и да прецените струва ли си?
Другите варианти са Инфанрикс(да си го купите - около 22 лв.) и полио от касата. Или тетрата на Авентис (Tetraxim) (и двата варианта са с ацелуларен коклюш). По мои сметки доста по-евтини. Без да ощетявате качеството.

Общи условия

Активация на акаунт