За любителите на салати - тема 4

• 75 440
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • Germany

Скрит текст:
Тази вечер салатката е от листни салати - радикио, рукола, айсберг, авокадо, киноа, бейби моцарела, ягоди и орехи. Дресингът е от тъмен балсамов оцет, зехтин и сол, отгоре съм допълнила с ягодов оцет, редуциран. А как се връзва с розетоооо....

# 601
Аз на картофена салата слагам масло колкото и странно да звучи, а шопската пък не ми е вкусна ако не и с олио 🤢😂😂

# 602
ковачева мерси за идеята за розето

# 603
Като сте подхванали олията, да питам на какви салатки върви лешниково олио, ако някой го е пробвал?

Аз напоследък се пристрастих към салати с оцет от шери/херес, харесва ми повече от балсамикото.
Не използвам олио от раписа, защото рапицата е продукта с най-много ГМО.
В ЕС няма рапица ГМО.

# 604
  • Germany
На мен ми е много неприятен вкуса на рапичното олио, а го блъскат навсякъде в Германия. По тази причина не ям и готови майонези, дресинги, полуфабрикати и продукти, в които е използвано. За мен има силно неприятен, рибен вкус. Обичам критски зехтини от маслини коронейки, мога да ям само хубав хляб със зехтин и малко подправки. Дава много хубав, мек маслинов вкус на салатите.

# 605

В ЕС няма рапица ГМО.
Щом казваш, освен че ЕС е внесъл 6 мил.т. рапица, като 45% от вносът е бил от Украйна. Преди години всяка стока от Украйна изискваше сертификат за радиация, сега нищо. Данните са 2022 г.

Миналата седмица бяхме в Италия, ами балсамико 250 мл е над 50 EUR, мога само да си представя какво продават тук.

# 606
Е, айде. Ама всички сме били в Италия. И в Модена сме били ... И всички знаем, че и в бг може да се намери бурканче мед за 50 лева ... ама и за 10 може. Както и може да се купи бурканче шарена сол за в пъти повече отколкото в супермаркета на някой туристически обект. И т.н.

# 607
Щом казваш. Аз в Модена не съм ходила и мед си купувам от един единствен производител. И шарената сол сама си я правя, така че не мога да правя коментари за цените по магазините.
За теб разлика от 500%е нормална. За мен обаче е показател за качеството на продукта.

# 608
  • в сърцата на децата <3
За теб разлика от 500%е нормална. За мен обаче е показател за качеството на продукта.
Разлика от 500% показва колко е цената, не какво е качеството. Нали не смятате, че измамите са български патент?

# 609
Разлика от 500% показва колко е цената, не какво е качеството. Нали не смятате, че измамите са български патент?
Не, не смятам. Но не смятам, че ако нещо в страната на производство е струвало ХХХ лв, няма как закарано на друго място да струва Х лв. И тъй като ще е обратна измама, остава само цената да е съобразена с качеството на продукта..

# 610
Аз нямам нищо против рапицата. Готвя с нея и не усещам някакъв по- различен вкус.

# 611
А нали знаеш Titina, че между балсамико, балсамико от Модена, балсамико в супермаркет в Италия и балсамико в специализиран магазин .... има разлика? То все едно всичкото пенливо вино не е шампанско , но не всички пенливи вина които не са шампанско са пълен боклук.
Също така аз съм била на посещение в една немска винарна производители на скъп сект, които показаха производстовото на скъпите бутилки по оригинална технология ... но в мин. количество и производството на същата марка за масова употреба ... а марката си е марка и същ етикет идва на всички бутилки.
И това важи за всички стоки.
Но да приемем че си права и всички вкл. в Италия купуват в супермаркетите балсамико боклук. Какво да правим сега ?
А за украинските зърнени ... мисля вече само се водят украински от години насам . Четох преди време че над 70% от обработваемите земи са изкупени и не от украинци и т.н. Така че какво и как садят там не знам. Но аз взимам олио от немска рапица и си я ползвам. В Германия много се сее.

# 612
  • Русе
Скрит текст:

В ЕС няма рапица ГМО.
...

Миналата седмица бяхме в Италия, ами балсамико 250 мл е над 50 EUR, мога само да си представя какво продават тук.

Това е снимка от един квартален пазар в Рим от миналата седмица. В големи опаковки балсамикото беше от 6 до около 20  евра. Колкото и в големите вериги - Карфур. Вярно, че имаше някакви малки симпатични овални шишета със значително по висока цена 50-80 евра. Но  болшинството беше в ценовия таван 6-10 евра.

# 613
  • в сърцата на децата <3
Titina, колко пък да е хубав един оцет? В края на краищата е оцет, не уиски. Естествено, че ще има малки луксозни шишенца за хора, на които парите са повече от акъла. Няма лошо. Може би ако някой ден стигна до финансово състояние "парите нямат значение", бих ги давала и за това. Но към момента (говоря за себе си, да подчертая пак) - не бих. И не смятам, че балсамико от 10 лева е осезаемо по-лош, като пак не пропускаме елемента от къде го купуваме и кой го произвежда.

# 614
А нали знаеш Titina, че между балсамико, балсамико от Модена, балсамико в супермаркет в Италия и балсамико в специализиран магазин .... има разлика? То все едно всичкото пенливо вино не е шампанско , но не всички пенливи вина които не са шампанско са пълен боклук.
Също така аз съм била на посещение в една немска винарна производители на скъп сект, които показаха производстовото на скъпите бутилки по оригинална технология ... но в мин. количество и производството на същата марка за масова употреба ... а марката си е марка и същ етикет идва на всички бутилки.
И това важи за всички стоки.
Но да приемем че си права и всички вкл. в Италия купуват в супермаркетите балсамико боклук. Какво да правим сега ?
А за украинските зърнени ... мисля вече само се водят украински от години насам . Четох преди време че над 70% от обработваемите земи са изкупени и не от украинци и т.н. Така че какво и как садят там не знам. Но аз взимам олио от немска рапица и си я ползвам. В Германия много се сее.
Разбирам, че имаш проблем с всичко написано от мен.
Никой не ти пречи да използваш каквото и да е. Аз съм посочила, защо аз не използвам и статистика за внесените количества. Ако имаш проблем със статистическите данни се обърни към НСИ. А за моето потребление и причините за него, не ти влизат в работата

Общи условия

Активация на акаунт