Градинарство - моето хоби 30

• 43 841
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
  • София/Варна
Подозирам, че са акари. Упорита гад, пък и не се вижда. Поне аз не я виждам.

# 226
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
къдренето при прасковите е от гъби, не е изключено и при върбата да е от тях. времето е такова - влага и слънце. Sad

ако съм права няма какво да направиш, щом се оправи времето повредените листа ще изпадат и ще порастнат нови, здрави.

имате ли агроаптека наоколо? занеси листа или направо едно клонче и питай.

# 227
И аз мислех, че пенисетумът е многогодишен. Избирах го по това дали коренището издържа нашите т.
Първо гледах пампаска трева, но се отказах.

La_Valletta, много благодаря за препоръките!

# 228
Ох...най-вероятно имаме вредители по къдравата върба .Отначало си мислех,че младите клончета излизат така ,леко накъдрени ,все пак е такъв вид ,но стана ясно ,че застиват в тази позиция и не могат да се развият .Майка ми предложи ,че е въшка ,но аз не виждам такава .Напръсках с моспилан ,за всеки случай .
На вас на какво ви прилича ? Засегнати са около десетина нови ,странични издънки с дължина до 6-7 см .

Много вероятно акари. Протъркай пръст от долната страна на няколко листа, вкл. и стари. Ако ти остане кафява прах и усещаш грапавина - акари. Разгледай от долу по-старите листа. Изглеждат като кафяви точки.

# 229
  • Пловдив
Много Ви  благодаря за мненията .Определено не виждам нищо по листата, но и не познавам естеството на акарите  .Днес отстраних само една синкава гъсеница .Утре ще погледна с лупа листата .Ще занеса и в местните агроаптеки да погледнат .По-скоро ме притеснява да не е нещо свързано с преполиване ,защото са само нови издънки ,които изглеждат като недоразвити .Не са засегнати върхове на клонки ,само малки нови леторасли .
 Днес си взех червенолиста слива ,която си дойде с въшки и веднага я третирах .Аз се оплаквах от иглолистните ,а ще се окаже ,че те се държат по -добре .

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 22:12 от nelina_london

# 230
Много Ви  благодаря за мненията .Определено не виждам нищо по листата, но и не познавам естеството на аварите  .Днес отстраних само една синкава гъсеница .Утре ще погледна с лупа листата .Ще занеса и в местните агроаптеки да погледнат .По-скоро ме притеснява да не е нещо свързано с преполиване ,защото са само нови издънки ,които изглеждат като недоразвити .Не са засегнати върхове на клонки ,само малки нови леторасли .
 Днес си взех червенолиста слива ,която си дойде с въшки и веднага я третирах .Аз се оплаквах от иглолистните ,а ще се окаже ,че те се държат по -добре .
Ето същата картина на олеандър.

Старите листа привидно са добре. Градовете са от долната страна на листа. Мих едно по едно листата с препарат за чинии, после пръсках. След седмица ще повторя пръска ето. В чуждестранен сайт намерих подобна снимка и обяснение. Освен това м.април като го изкарах навън акарите бяха много, в комплект с паяжинки. Рязах уж до дъно, но градовете са останали по стеблата или в почвата. Ама го разбрах като се накъдри младия прираст.

# 231
  • Пловдив
Премахнах всички повредени леторасли без един.Утре ще го откъсна и ще го покажа в агроаптеката .
  Това мъниче много ми хареса в разсадника и естествено вече е в двора .

От нета изкопах това и реших,че и моето ще е hoopsi

И дано да е ,защото по описание  се отличава с бавен растеж, а аз съм го засадила близо до къщата .

# 232
Дърво на най-малко 3м от къщата!

# 233
  • Пловдив
На повече от 3 м. ,но аз си го имам за близо ,защото останалите ги садя на по 15 -20 м.

# 234
Една роза, която няколко пъти опитвах да разсадя с резник, но не се получи, затова пък от семка поникна... нещо, което засега има листа на роза. Не намерих инфо на коя година трябва да цъфти, може би трябва да се засили още малко растението.

# 235
Премахнах всички повредени леторасли без един.Утре ще го откъсна и ще го покажа в агроаптеката .
  Това мъниче много ми хареса в разсадника и естествено вече е в двора .

От нета изкопах това и реших,че и моето ще е hoopsi

И дано да е ,защото по описание  се отличава с бавен растеж, а аз съм го засадила близо до къщата .
Много красиво. Какъв вид е и от кой разсадник?
Трябва да спра да гледам снимки защото искам всичките, които видя.

# 236
  • Пловдив
А,мен ще ме изгонят от вкъщи вече ,защото само по разсадници обикалям .
 Въпросният разсадник е в селото ни(до Пловдив) и  няма онлайн пазаруване .И като ги питах за вида ,защото маркировката бе изпадала ,само отговориха ,че е форма на сребрист смърч .
По снимки  от нета ,реших ,че е  е picea pungens hoopsi .
За 20 г .достига 3 м .

# 237
Ох, много е красиво! Аз нямам нищо иглолистно. Сега взех Арония и се чудя къде да и намеря място. Първите нацъфтели божури и латинки
Астилбето, дето му се чудех дали ще се хване, изкарва листенца 🙂
Скрит текст:
И шипката отзад прекрасно нацъфтяла. Наесен си бера шипки 😃
Скрит текст:

# 238
Аронията прави много издънки, внимавай къде ще я сложиш. Моята затова е наказана в огромна саксия.

# 239
  • Пловдив
Досега имах някаква неприязън към шипките, останала от времето ,когато родителите ми имаха лозе и шипките го превземаха .Голяма борба беше с тях .И никога не съм виждала красотата им .Много е хубава цъфнала .

От сутринта режа с ножица широколистните плевели по идея на ММ .Не можело да се скубят ,защото ще извадят коренчетата на райграса .Не може и да се пръскат за широколистна ,както и да се окосят ,защото тревицата е прекалено млада .Та тези чудеса станаха 30-40 см.От 1/3та двор  напълних 6 кофи ...

Сливата ,която обожавам .

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 12:55 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт