Градинарство - моето хоби 30

• 43 840
  • 756
  •   1
Отговори
# 210
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
лавалета, самопоникналото е "момкови сълзи", като има момини, трябва да има и момкови Simple Smile Simple Smile Simple Smile рев да пада!

прецъфтялото може и да са мускари, но може и нещо друго да е.

вазтака не е забранен, но не е добре за пчелите Sad

а розата е бижу!

# 211
Ох, много обичам градини, отрупани с много растения. Валета, много  красиво!

Идвам за съвет. Имам много разсади на цинии, метличина, лавандула, импациенс, гайлардия, лупина,1 мискантус и 1 пенисетум.
Отделно юниперус медиа голд, спирея японика голд флейм. Дайте съвет как да ги комбинирам и кое на какви места ще вирее. Омръзна ми всяка година да местя. Някои са едногодишни, но храстите много ми се иска да не ги губя.
Забелязвам, че ирисите ми вървят само в една част. Другите са на шарена сянка и изобщо нямат цветоносни все още. Явно и тях ще трябва да местя, и то за втори път.

# 212
Добри, благодаря за информация! Супер, вече си имам и от двата вида сълзи ))). Ако прецъфтялото е мускари, значи изглежда по-атрактивно след цъфтеж.

Дъждец, от изброените имах/имам някои. Мискантус, супер красив е, става много висок - имам три, двата са на слънце и виреят добре. Един нов е на полусянка.  Лупина е до тях. С лавандула и метличина нещо не се разбирам, не ми тръгват хубаво. В момента двете лавандули са на слънце.  Метличини май са изгубени. Пенисетум Red беше на слънце, много добре вървеше, но е едногодишен. Тази година не го намерих да продават. Ирисите ги местих многократно по други причини ))), бяло-лилавите са при мен навсякъде и цъфтят. Минита са на слънце. Юниперусите и спирея имам, но не са голд. Първите са и на полусянка, и на слънце.Спирея е на слънце.

Специални благодарности на Gerundiq, сбъдна ми се моята мечта, вече си имам плачеща лиственица. От радост я боднах в средата на градината ))).

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 12:39 от La_Valletta

# 213
Моята градина беше ужасно изсъхнала от жегите, за два дни успяхме малко да я съживим

За моя радост Гладиолите се развиват удивително добре

# 214
  • Бургас

Според вас клематис sunset и бакопата ще се чувстват ли добре в голяма саксия на много слънчевата ми тераса?
За клематисите казват" краката -на сянка, главата - на слънце". Ако засадиш нещо още в саксията, за да му прави малко сянка-добе. Не знам каква ти е идеята за бакопата- в същата саксия с клематиса или самостоятелно-.. Честити клематиси. В разсадника им е пълна побъркация- да не иска да се отлепи, човек.

# 215
Бакопите ги сложих отделно в саксии на почти целодневно слънце , та ще ги видим, а за клематисите мога да измисля само малко листа в корените, нещо като мулч…
И най ново ми храстче Потентила , изглежда страхотно, листата му са като на ягода …

Последна редакция: вт, 24 май 2022, 13:32 от driada

# 216
La_Valletta , прекрасна е лиственицата и благородно ти завиждам, че си намерила място. Отдавна я искам, но нямам място за нея.
Брадатият старец или Chionanthus virginicus вече цъфти всяка година. С нарастъването цветовете ще достигнат до 60-70 см. дължина.

И от едната страна съм засаждала само един вид ириси Thinking

# 217
Честит Светъл празник на Св Св Кирил и Методий и Буквите Simple Smile
Дали ще вървим към “Светла бъднина” зависи от нас - какво правим, как възпитаваме децата, как говорим, обичаме, спорим на този наш език!
И какво е Кирил и Методий без божури… моите цъфнаха за празника!

# 218
Интересно растение е Брадатия дядо, по снимките изглежда много кичесто. Около нас май не се намира, пуснах един гугъл, но е интригуващо.

А божурите все по 24-ти някъде май цъфтят, знаят си те Smiley Моите още се мотат на листа, голяма суша е тази пролет, капне малко дъждец, пътеката подгизна, а като копнеш надолу си е суховато. Ама тръгват, лека полека. Днес пробвах да правя 360 градусова снимка-панорама, но нещо не ми хареса апликацията, затова по старомодному:

# 219
Привет момичета, включвам се в темата малко набързо.
Днес си засадихме около десетина малки туи, но от няколко места разбрах че в тях се завъждат много оси, мястото на което ги засадихме доста често е обитавано от малки осички, но досега си живеехме в хармония ние не ги закачаме и те нас (ходят си в гроздето), но искам да се поинтересувам има ли някакъв препарат с които профилактично да се обработват против оси, тъй като сме с две дечица и не ми се ще да бъдат нажилени.
Благодаря предварително Simple Smile

# 220
Не сме имали проблем с туи и оси.
Не ги закачайте и те, и вие, ще сте щастливи

# 221
мястото на което ги засадихме доста често е обитавано от малки осички, но досега си живеехме в хармония ние не ги закачаме и те нас (ходят си в гроздето),
"Малки осички" няма, има мухи които наподобяват оси по разцветка, но са по-слаби на вид, може би имате това, те не хапят.

# 222
  • Пловдив
Не съм забелязала оси досега .Имаме около 50 туи, засяти преди година .
 Сигурно вие се борите с тревите ,а аз се радвам ,че нашата никне . На места доста вяло ,предполагам песъкливата почна е виновник .Ще трябва да се дозасява .Фото от днешния мрачен ден .

И как така пенисетума едногодишен ?Или само споменатият вид ?
 И аз съм боднала един в нищото, но съм го нарочила за многогодишен ,ако не бъде окосен заедно с тревата ,че е много дребничък .

Прекрасни лиственица ,божури, рози ! Heart

# 223
  • София/Варна
Малката оса-осоподобна муха е много полезна. И нейните ларви, като на калинката се хранят с листни въшки. Само ще са Ви от полза.
Нелина какъв е камъка в тревата. Много красиво се е получило. Ние в неделя сяхме трева, дали ще поникне в тая жега никой не знае. Но до събота правихме поливна и всичко беше в окопи.

# 224
  • Пловдив
Ох...най-вероятно имаме вредители по къдравата върба .Отначало си мислех,че младите клончета излизат така ,леко накъдрени ,все пак е такъв вид ,но стана ясно ,че застиват в тази позиция и не могат да се развият .Майка ми предложи ,че е въшка ,но аз не виждам такава .Напръсках с моспилан ,за всеки случай .
На вас на какво ви прилича ? Засегнати са около десетина нови ,странични издънки с дължина до 6-7 см .

Общи условия

Активация на акаунт