На ДЕСЕТИ клас се вижда края, а за профила още аз се колебая

• 41 194
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Пускам част от съобщението, което получих по Вайбър канала на МОН.

Скрит текст:
(guitar)Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература днес.

(pencil)Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

(checkmark)Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

(checkmark)С три текста работиха десетокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес – научен, медиен и художествен. Една от задачите беше свързана с формулиране на теза по темата „Човекът и общуването“, а друга изискваше да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение – „Дърво без корен“ на Николай Хайтов.

(!)На националното външно оценяване по български език и литература се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища и 49 900 десетокласници в 1006 училища.

(checkmark)Изпитите по математика в VII и в X клас ще се проведат на 16 юни т.г. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

# 376
  • София
И моята дъщеря изкоментира,че времето не е било достатъчно и е трябвало да се разбърза накрая.
"Дърво без корен" не са го изучавали,но тя май го е била прочела.
Silver Pearl и аз чух коментари за въпроса с Албена.
Колкото и да не са важни тези изпити и /уж/ не ги интересуват има някакво напрежение за децата.
Според мен с тези НВО в 10 клас ще лъсне реалното състояние на образованието ни.Защото децата не се подготвят специално за тях и разчитат на подготовката само в училище.А както виждаме,понякога може да не е взет целия материал поради липса на достатъчно часове или някаква друга причина.

Последна редакция: вт, 14 юни 2022, 15:22 от Ali97

# 377
  • София
Дърво без корен беше напълно непознато и за Калоян, но времето за него не е стигнало. При тях квесторите не са ги оставяли да дописват по негови думи.
Утре знам, че не са на училище нашите десетокласници и ме чака преговор по математика със синковеца...

# 378
  • София
Синът ми утре си е на училище Smile. Забранили са им да поправят, ако смятат, че имат сгрешен отговор, защото ще им анулират работата.

# 379
  • В средата на времето
По телефона за 35 секунди - лесно било, самооценка - мисля, че добре съм се справил. В последните 3 минути е писал тезата. Смятай каква теза е заформил. Rolling Eyes Не му е стигнало времето...

# 380
Дъщеря ми сподели, че времето е било недостатъчно. Много нейни съучиници не се успели да допишат.
Квесторите буквално са им дърпали химикалите от ръцете, защото си имало правила. На фона на споделеното по - горе за отпускане на допълнително време, е много несправедливо.
Във всеки въпрос си имало уловка, не е бил труден, но трабва да е помисли.
Изумителното за мен е, че се дава текст -  на "Дърво без корен", който не е публикуван в учебниците по литература –поради непредоставяне на авторските права.

# 381
Нека се включа в темата и аз, като ученик. Времето наистина не беше много, но пък на мен ми стигна точно. Искам само да кажа, че текстът за редактиране беше меко казано отвратителен. Всичко друго беше “четене с разбиране”, а тезата лесно я обвързах с Дърво без корен. Сега чакам с нетърпение да пуснат ключа с отговори.

# 382
# 383
  • София
Браво! Благодаря, Аlexandra

# 384

Изумителното за мен е, че се дава текст -  на "Дърво без корен", който не е публикуван в учебниците по литература –поради непредоставяне на авторските права.
Публикуван е разказът в христоматията, а този, който не е публикуван поради непредоставяне на авторски права е "Нежната спирала" на Й. Радичков.

Мислех да пиша тук, а и да кажа на детето, че този месец се навършват 20 г от смъртта на Хайтов, обаче като явявала се на изпитИ по литература, реших, че е глупаво да се обвързват в наши дни годишнини с изпити. Ама на, сбърках, можеше повече внимание да обърне. Като ми каза, че не е дописал резюмето, много се ядосах , не за друго, а защото е редовният му номер, все за него време няма. Но виждам, че наистина времето е било проблем и въпреки това, пак се ядосвам.

# 385
Светкавичка, аз се оппитах да проиграя НВО - не ми стигна времето. При рутина с писането.

# 386
  • София
Вижте какъв спомен ми излезе във ФБ.

# 387
Сега ще питам нещо и много се моля да съм аз в Грешка, защото съвсем ще яхна метлата:
Времето, през което се чете инструктаж и се раздават листи не се включва във времето за работа, нали? (или греша?)

# 388
Спунк тренирам за след две години отново за 7 клас, с предстоящите "подобрения"
Младежът си откри голяма глупост за тезата прочел е Човек и обществото и е писал по това, не вярвам да получи и точка. Разочарован е, че не му  е стигнало времето за резюмето, иначе другите задачи са му верни.
Времето, през което се чете инструктаж и се раздават листи не се включва във времето за работа, нали? (или греша?)
Не влиза. При младежа единия квестор се е разхождал, което също не е редно.

# 389
  • София
Сега ще питам нещо и много се моля да съм аз в Грешка, защото съвсем ще яхна метлата:
Не би трябвало да се включва, иначе ще е голяма глупост.

Общи условия

Активация на акаунт