Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Искаме да ремонтираме следният ужас...

 • 3 996
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 104
Следната стая е с много мухъл - черен по стената към балкона и таванът е целият в кафеникави петънца. Очевидно е имало някакъв теч от горните съседи, за да стане белята - това преди няколко години. От тогава насам общо взето тоя мухъл си седи, но не се забелязва да расте, макар че е доста. Иначе до преди това не е имало никакви проблеми с мухъл дълги години. На времето са търсили съседите от горе, но те не са си признали за теч или проблем. Сега уж е сухо и не се усеща влага, но явно мухълът все още е активен и има спори във въздуха - първият път като влязох в нея стая бях с маска за ковид, седях не повече от 10 минути и след като си видях после маската от вътрешната страна, която беше бяла, цялата беше станала на кафеникави петънца, като тези по тавана... Като седя в стаята няма и 2 минути, макар и да се проветрява постоянно от месеци, усещам как започва да ми дразни и люти на ноздрите и не мога да дишам. Адска отрова.

Притеснението ми е че е трябвало още на времето да се разбере как е станал тоя ужас и да се отремонтира със съдействието на съседите отгоре и блока. Сега съседите отгоре не живеели там - били в чужбина и иди ги търси. Вероятно сами ще трябва да си правим ремонта, но все пак, какви стъпки могат да се предприемат ако причината е от съседите? И как е най-добре да се ремонтира това нещо, за да се изчисти напълно и да не избие пак? Грундиране?

Скрит текст:# 1
 • Мнения: 609
На мен ми изглежда като да се е мокрело от външните фуги на стената и да не е проветрявано после. Но каквото и да е, ако вече не се мокри минавате хубаво навсякъде с белина, саво или някакъв друг препарат против мухъл докато се изчисти мухъла, изсъхва хубаво и после боядисвате.

# 2
 • София
 • Мнения: 22 253
Задължително белина и/или Саво. Обилно, няколко пъти, докато спорите не изчезнат. В никакъв случай не бършете с парцал, ще се разпространи от активните спори. Ако е мухъл, каквото изглежда, ще изчезне от Савото. После може да изстържете и шпакловате стената. Намерете цепнатината на панела, ако има такава, за да няма теч.

# 3
 • Мнения: 3 606
Имахме такъв случай на неизолирана стая, която зимата не се отопляваше. Напръскахме с препарат, мисля че Саво. Махна се. Повече не се е появявала. След години изолирахме вътре, сега и да не се отоплява зимата, няма проблем. Нямаше теч със сигурност, тъй като сме в къща и над нас няма никой.

# 4
 • Мнения: 2 754
Проблемът с черния мухъл е, че и да го убиеш, токсините си остават по стената в грапавините на мазилката. От снимките е трудно да се прецени, но ако има възможност бих свалила и мазилката поне на стената около прозореца, тя май е най-зле.
Като квадратура не е много и може да се поднови, само свалянето е доста мърлява работа. Но първо пръскане с хлор, може и два пъти, иначе с прахоляка от мазилката ще се разнесат спори навсякъде. И носете маски по време на работа, и заради спорите, и заради хлора.

# 5
 • СИ
 • Мнения: 3 071
Това панел ли е? Каква е стаята?

# 6
 • Мнения: 983
Виждала съм такава стена в една къща (на първият етаж ) , там се просмукваше вода . Първо изолираха цялата стена отвън , после чистене до тухла отвътре,  след това цялата процедура - замазка , шпакловка... Белината и Саво помагат , но не мисля , че само с това ще се разминете.

# 7
 • Мнения: 2 367
Наистина изглежда като влага отвън.
Преди години изчистих такова чудо само с белина. След чистенето не се появи, но го хванах доста по-рано.
Опитайте с обикновена белина, все пак нищо не губите.

# 8
 • София
 • Мнения: 22 253
Важното е да не го търкате, за да не се разнесе. Дори и обикновена белина, сложете я в пулверизатор, т.е. да пръскате върху мухъла, не да нанасяте с парцал или друго.
Ако не стане - със Саво. Няколко пъти, до пълното изчезване.
И задължително проветряване. Когато пръскате и след това, да е отворено навсякъде.

# 9
 • Мнения: 2 367
Аз бърсах с парцали, но чак мокри от белината и то много парцали.
След като видимо стана чисто и изсъхна повторих по същия начин. Не жалете нито белината, нито парцалите.

# 10
 • Мнения: 9 117
Пръскане 2 пъти не стига, независимо с какво.
Аз далеч по-малки петна на стена НС, ама не знам какво точно НС, ги пръсках с белина и със Саво - по два пъти в два поредни дни и след седмица пак се появяваха. Стената беше към стълбището и без тръби.
Според мене поне две седмици трябва да отделите само за пръскането, после още 2-3 да видите дали ще тръгне пак да мухлясва.
Само пръскане, никакви парцали, никакво бърсане.

# 11
 • Мнения: 1 584
Има вече фирми, които унищожават мухъл, на съвсем прилични цени.
Пак ще се наложи да го отстраните, но така поне няма да се тровите, докато почиствате.
Има и фирми, които търсят източника на влага с микро камери, защото ако не се открие и отстрани, пак ще се появи, а е ужасно вреден и усилията ще са напразни.
Белина и Саво вършат работа, но е прекалено много и намирам за опасно сами да го почиствате.
Всичко оттам е най - добре да се изхвърли.

# 12
 • Мнения: 104
Много ви благодаря за отговорите и съветите.

Още когато е избило са се мъчили да го чистят с белина/саво на места, но без особен резултат. Факт е, че в тази стая е опасно да се седи, а се проветрява от доста време вече. Аз и една минута не издържам. В никакъв случай няма да се мъчим да го чистим сега - ще ангажираме фирма за ремонти, които уж разрешават проблеми и с мухъл, но тепърва ще обсъждаме в детайли и за това предварително се ориентирам за решения, за да знам каква услуга да търся от майсторите. Ще предложа свалянето на мазилка на нея стена да видим те какво ще кажат.
Определено ще изхвърлим почти всичко от нея стая, без гардероби, секции и т.н.

Иначе балконът е остъклен още отпреди да избие този мухъл. Би трябвало това да предпазва от конденз. Според нас не е конденз а някакъв теч, който е имало преди няколко години. Отгоре и отдолу има съседи и никой не се е оплакал от проблем обаче. Не е панел, строителството е от 1990-те, но не е кадърно.

# 13
 • Мнения: 3 606
Мухълта обича да се "залепва" на най-студената стена, в най-студената стая. Не е задължително да има теч. В апартамента на майка ми беше даже по страшно. Направиха изолация, смениха дограми, вече няма такъв проблем. Нямаше теч, стената беше външна, без балкон.

# 14
 • Мнения: 36
Според мен вляво минава тръба която на прехода през плочата е изядена от ръжда. Вдясно  си е конденз от високата влажност и неотоплявана стая. По тававана също. Ако наистина има метална тръба трябва да я смените с пвц иначе след 15-20 години ще се повтори упражнението. Като новата тръба трябва да излиза малко над горната плоча и малко под долната. Също трябва да си изолирате стените - поне 8 см изолация  отвън. Също трябва да видите отгоре да не се е отворила фуга на пода. Общо взето каквото се прави трябва да е при съседите. При вас с каквото и да мажете ако спрете теча на едно място ще избие на друго.

Общи условия

Активация на акаунт