Частни училища - информативно-дискусионна тема 53

• 46 361
  • 837
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Някой знае ли какви профили във втори гимназиален етап предлагат Златарски, Дорис Тенеди, Британика? Приятелско дете се е представило под очакванията на НВО и обмислят ЧГ. Обаче единствените ЧГ, които открих да са обявили профилите си на сайта, са ИА и ОТ /и ПЧМГ, но те не са им в полезрението - детето не се е явявало на изпит там/. Първите имат един читав профил, вторите - нито един. Останалите само се хвалят колко са добри в езиците, което обаче няма особена стойност за кандидатстване за висше. Иначе ни учебни планове, ни профили ... все едно не са чували за образователната промяна. Супер неинформативни сайтове.

# 661
  • София
Здравейте , има ли статистика колко са учениците в 8 клас в частните училища , като бройка +_

# 662
  • София
Ako утре не е късно, мога да звънна на родител на дете, което беше в Златарски и досега, за периода 8-12 също си остава там. Но дори за деца като него със сигурност имаше някакви вътрешни тестове + проверка на нивото по английски, което означава, че за външни най-вероятно си има  (имало е вече) изпит като в  ИА.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 23:29 от пенсионирана русалка

# 663
  • София
Не е късно, Русалка. Да, знам, че имат изпит, както и в останалите, но и по-късно са приемали.

# 664
  • София
Не е късно, Русалка. Да, знам, че имат изпит, както и в останалите, но и по-късно са приемали.

Утре ще попитам, дано да знаят в горните класове как стоят нещата Simple Smile

# 665
В Ерик Кестнер, ако ви е вариант, математика и информатика е единият им профил 11-12 клас. За други не знам, конкретно за математика питах.

# 666
Някой знае ли какви профили във втори гимназиален етап предлагат Златарски, Дорис Тенеди, Британика? Приятелско дете се е представило под очакванията на НВО и обмислят ЧГ. Обаче единствените ЧГ, които открих да са обявили профилите си на сайта, са ИА и ОТ /и ПЧМГ, но те не са им в полезрението - детето не се е явявало на изпит там/. Първите имат един читав профил, вторите - нито един. Останалите само се хвалят колко са добри в езиците, което обаче няма особена стойност за кандидатстване за висше. Иначе ни учебни планове, ни профили ... все едно не са чували за образователната промяна. Супер неинформативни сайтове.

Ето това намирам на сайта на Британика - изваждам текст:

"Защо по-късното профилиране е предимство и сред какви профили могат да избират гимназистите на БПС?

За нас е много важно гимназистите да правят съзнателни избори. А за да направиш съзнателен избор за своето бъдеще, ти трябва да имаш достатъчно информация. В края на 10. клас учениците вече са имали възможност да направят консултации в кариерния ни център, направили са и своите кариерни тестове. И тогава, разбира се, ние им предлагаме доста богата палитра от профили, сред които могат да избират: Математика и физика, Биология и химия, Хуманитарен профил, Предприемачество, който е доста популярен напоследък. Това, което обединява всички тези профили, е високото ниво на обучение по чужди езици, което се запазва, независимо от това кой профил ще изберат учениците."

https://britanica-parkschool.bg/news/high-school

# 667
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не съм наясно - по профилите се дължи задължителна матура. Профил предприемачество каква матура предполага?

# 668
Със сигурност ДЗИ 2 ПП може да е  Предприемачество или ИТ ( ГИ) според това кой от определените с наредба втори предмет е избран от конкретното училище. Другите два ( или един)  ПП се предлагат от училището. Ученикът може да се яви на ДЗИ по всеки от четирите ( трите) ПП.

# 669
  • София
Държи се първа задължителна матура - за всички тя е БЕЛ, и втора задължителна матура. За учениците от профилираните гимназии тя е по един от профилиращите предмети - по техен избор. Профилиращи предмети в езиковите гимназии са първи, чужд език, втори чужд език, както и другите два предмета, които ученикът е избрал да са му профилиращи. За професионалните гимназии втората матура е нещо друго (май че са държавни изпити). Това с втората матура за профилираните гимназии може и да се промени, защото се оказа, че тази година са се провели множество различни матури, като на някои от тях са се явили много малък брой зрелостници, а подготовката и организацията все пак изискват време и ресурси. Извън тези задължителни матури може да се заявят и матури по желание.

# 670
Не съм наясно - по профилите се дължи задължителна матура. Профил предприемачество каква матура предполага?

Матура "предприемачество" - и аз се изненадах - има:

https://web.mon.bg/bg/101102

# 671
  • София
Явно в доста частни гимназии има сходни профили. Ако и тази година са същите, за които майка с дете в Златарски е разучила преди година и нещо, то те даже тотално съвпадат с тези в Британика (упомнати по-горе).

# 672
  • Отвъд алеята зад шкафа
Май същите са и в ИА. Без физиката.
Малко съм объркана - профил софтуер и хардуер с какво е различен като материал от паралелките в ТУЕС?

# 673
  • София
В ТУЕС сборно софтуер и хардуер не учат, паралелките им са крайно различни, едните задълбават в програмирането, другите в проектирането на електроника.

# 674
Сравни рамковите  учебни планове и ще видиш разликите. Или хвани един конкретен за СХН от някое училище и един от ТУЕС.

Общи условия

Активация на акаунт