Частни училища - информативно-дискусионна тема 53

• 47 350
  • 837
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Темата е за ЧУ, но постовете на Русалка и Санака са много полезни, защото и децата от ЧУ кандидатстват и отиват в гимназии, та  е хубаво да се знае за гимназиите. Ето от четеното в темата за НЕГ и от казаното от Русалка ние едва ли ще се целим в тази гимназия, въпреки, че минава за най-добра. Има време де... че и Испанската едва ли ще ни е опция.

Имам предложение, не ви трябват испанска, немска или патагонска Simple Smile Сал едното ДУ свястно, дето остана, тоест упоменатото от  Нотарис, ще му подхожда добре на сина ти. Дано обаче, докато той стане 7 клас, да не  бъде отписано и то като ненадеждно...

ПП И  нещо друго се сетих по повод постовете на Дъждец и Мецан за  гимназиите.  Наскоро говорих с приятелка,  страхотно дете с разни постижения е било отхвърлено от ETH Zürich заради липсващ хорариум по даден предмет, явно не приемат като в нашите ВУЗ нещо да се допълни  евентуално с часове от 8-10 клас. Тоест за децата оттук нататък при избора на училища, ако искат да следват навън, ще трябва да се следи отрано и това. Понеже остава въпросът колко училища ще са безкрайно гъвкави с профилирането и успяващи да реагират, независимо дали са частни или държавни, така че да не лимитират опциите на децата за избор след гимназия..

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 19:36 от пенсионирана русалка

# 346
  • София
Имам предложение, не ви трябват испанска, немска или патагонска Simple Smile Сал едното ДУ свястно, дето остана, тоест упоменатото от  Нотарис, ще му подхожда добре на сина ти. Дано обаче, докато той стане 7 клас, да не  бъде отписано и то като ненадеждно...
Ти пък! Него Ежко го отписа преди години. Joy

А Мецан, ако започне да отписва училища заради наличието на един особен учител, накрая детето ще си остане с основно образование. Joy

# 347
  • София
Ти пък! Него Ежко го отписа преди години. Joy
Права си, склерозата почва да ме гони...Спомних си вървенето все по- надолу по стръмна стълба  в НПМГ, СМГ-ейците с неспособността им да напишат простичък мейл ги пропуснах. Край, Мецане, и там не ходете, оттеглям си предложението.

# 348
  • София
Така, както ги отписва, така ще кацне в НЕГ. Почти съм готова да се хвана на бас, че ще е на някое от първите три места в списъка за кандидатстване.

# 349
  • София
Андариел, аз пък се обзалагам, че няма. Точно толкова вярвам обаче и на преценката си, че няма да избере частно с немски WinkДа сме живи и здрави, та да разберем след някоя и друга годинка.

Санака, доста хора отхвърлят една или друга езикова заради езика. Разбира се, ако мама и татко не ги натискат пряко волята им...Не им се учи точно той, не им харесва, имат планове за реализация  с друг и т.н Simple Smile Не бих повярвала примерно, ако кажеш (случайно), че дъщерите ти са писали всички езикови. Силно би ме изненадала, ако кажеш  да.

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 20:11 от пенсионирана русалка

# 350
Аз съм завършил математическа и цял живот, включително и досега, съм съжалявал, че не съм завършил езикова.
Някой по-напред, май Гадамер, беше писала, че никога в живота не й е трябвала математика с ниво над 4 клас. Съгласен съм с нея, освен ако човек не работи в ЦЕРН или нещо подобно. И да знаете - инженерството не е математика. Счетоводството не е математика, нищо, че се работи с цифри. И програмирането не е, медицината пък хич. За зъболекар, за юрист и за квото се сетиш математика извън четирите аритметични действия не ти трябва.
А език на високо ниво ми е трябвал цял живот. Не си ли завършил езикова, после е много, много трудно научаването.
Не си ли състезател на международно ниво, не ти трябва ни СМГ, ни ПЧМГ, ни НПМГ.

Не го казвам, за да стане грозна полемика. Нито имам нужда някой да ми обяснява как математиката развивала логическото мислене и прочее бози. Това ми е мнението.

Както и за руския, винаги съм казвал, че никога и при никакъв случай и обстоятелства и по никакъв повод грам не ми е трябвал руски.

Та за мен най-безполезната гимназия е СМГ с руски ( то такова няма сигурно де, но надявам се смисълът е ясен).

# 351
И да знаете - инженерството не е математика.
Казваш изпита за професионален инж и счетоводител в САЩ и Канада напразно са 90% математика. При първите съвсем чиста. И че строителните и механичните инж не използват в 70% от времето си геометрия.

# 352
  • София
Санака, доста хора отхвърлят една или друга езикова заради езика. Разбира се, ако мама и татко не ги натискат пряко волята им...Не им се учи точно той, не им харесва, имат планове за реализация  с друг и т.н Simple Smile Не бих повярвала примерно, ако кажеш (случайно), че дъщерите ти са писали всички езикови. Силно би ме изненадала, ако кажеш  да.
Е, не, разбира се. Всяка си имаше конкретно предпочитани езици.

# 353
  • София
Има, Мецане, в прогимназията на  СМГ паралелки с руски.
Скрит текст:
И ще си позволя да не се съглася с теб.  Само снощи, тоест прясно-прясно, човек следващ медицина,тоест вече много далеч от мат,  ми каза "Мамо,  наложи ми се да си припомня как се логаритмува, но стана бързо". Все пак учат физика, учат медицинска статистика..И определено не ползват само събиране, изваждане, умножение и  деление. Какво остава за други..За учещите технически специалности  - не  знам как си го представяш без мат. Не значи, че непременно трябва да си завършил СМГ, ПЧМГ, НПМГ или подобно училище, но определено значи, че трябва да имаш солидна  база. Иначе ще е мъка да издрапаш, ако въобще успееш..И  друг път съм го писала, май в темата за отдавна отреченото от Ежко училище. Едната ми дъщеря следва бизнес математика, с нея има  семегеец. Но спокойно сложи тук в тона на темата  да е ученик на ПЧМГ. Какво я топли фактът, че в държава  като Германия, в която на никого не му пука, че знаеш немски, той е езикът, на който ти преподават, тя знае в един момент начален  по-добре немския от въпросния ученик от МГ, щом той е  в пъти по-добър по мат заради количествени и качествени натрупвания във времето през предходните мин 5 години, ако не и повече? По немски на място той ще навакса бързо, на училите в ЕГ, дори в профил мат, вярно че по старата система, ще им е по-трудно да догонват. Дано с новата е по-добре, но се съмнявам.И забележи, говоря ти за човек, който на ниво гимназиална математика от ЕГ гарантирано  няма пропуски, имал е късмет и с учител и днес вече работи като tutor по мат.. Ама й струва дооооста повече усилия, отколкото на човек, който е учил в гимназия с мат. Така че не следва да сме толкова крайни кое ще е нужно на днешните деца, кое няма да е. Остави ни нас и нашия опит, времената се менят, мога на лични да ти пусна като на човек учил мат  неща, които не си виждал../spoiler]

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 21:14 от пенсионирана русалка

# 354
И да знаете - инженерството не е математика.
Казваш изпита за професионален инж и счетоводител в САЩ и Канада напразно са 90% математика. При първите съвсем чиста. И че строителните и механичните инж не използват в 70% от времето си геометрия.

Инженер съм, първа диплома, счетоводител, втора диплома, и двете отлични. Знам какво говоря. Тези професии не са математика. Хеле счетоводството пък грам не е. Инженерството, ако не си изобретател, също не е, а и тогава има готови формули, които не е необходимо да знаеш - преди имаше таблици, сега има компютри.
На редовия инженер грам математика не му трябва. Именно за завършили Шуменския учителски институт обяснявам. И на тях не им трябва.

Доп. Русалке, на дъщерите ти им е трябвало в университета. Като завършат, грам няма да им трябва. И до 5 години ще да забравили всичко.

# 355
  • София

Доп. Русалке, на дъщерите ти им е трябвало в университета. Като завършат, грам няма да им трябва. И до 5 години ще да забравили всичко.

Мецане, ама то с повечето специалности е така - изключения са медицината, правото и още няколко. Следването  в университета няма за цел да остави  в мозъка ти запечатано завинаги всичко учено..Едва ли има някой, който всичко учено помни и прилага. Това натоварване с материал там те учи да се справяш с разбиране, понеже висшата математика си е абстрактна, да търсиш/намираш решения по проекти, да боравиш с  надеждни източници и т.н. А решаваща после е практиката, независимо каква е специалността.

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 21:25 от пенсионирана русалка

# 356
Съгласна съм с Русалка. Следване на икономически специалности в Германия е свързано с ужасно много мат. Почти всички изпити са със задачи, а не развиване на въпроси. Езикът определено е от второстепенна важност. Вече за право, медицина е друга работа, ясно е.
Интересно, че наскоро позната, карала икономическа магистратура в Лондон, каза точно обратното- супер лесно, математика на елементарно ниво. Едва ли навсякъде е така, но просто ми направи впечатление това.

# 357
  • София
Съгласна съм с Русалка. Следване на икономически специалности в Германия е свързано с ужасно много мат. Почти всички изпити са със задачи, а не развиване на въпроси. Езикът определено е от второстепенна важност. Вече за право, медицина е друга работа, ясно е.
Интересно, че наскоро позната, карала икономическа магистратура в Лондон, каза точно обратното- супер лесно, математика на елементарно ниво. Едва ли навсякъде е така, но просто ми направи впечатление това.
Дъждец, точно затова от Германия се връщат най-много деца.
Казваш за икономическа колко мат трябва, факт, сега ако минем и на техническа - няма смисъл да коментираме Simple Smile

# 358
  • София
А в психологията има много статистика, а там не може без математика. Иначе не може едно елементарно проучване като данни да събере и обработи.  В допълнение поне един статистически софтуер трябва да владее.

# 359
В общ житейски смисъл езикът е по-голямо богатство от математиката, спор не може да има.
Който знае добре математика (Мецане👍), му трябва отличен чужд език - математиката я приема за даденост. И обратното. СМГ с немски е истината.
Кой спечели “Ергенът”, тази с математиката или другата с двата езика?

Общи условия

Активация на акаунт