НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 786
  • 819
  •   1
Отговори
# 105
Много благодаря, ZinaSt!
При всички неща, за които човек трябва да действа спешно се обърква и има нужда от помощ. Този форум е много полезен.
Бъдете здрави! Grinning

# 106
това е от ЛС ..
Цитат на:  link=action=profile
Привет!
От няколко дни ме мъчи един много сериозен счетоводен въпрос относно моето майчинство. Имам нужда от помощ - ще ми отделиш ли малко време и усилия за малко помощ по този въпрос?  Предварително благодаря за всичко   bouquet
Казусът е следния:
 - имам син на 1.4 г. и съм в платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години;
 - бременна съм с второто ми дете, което очаквам живот и здарве да родя около 01.06.2007 г.. Съответно, 45 дневния болничен за раждане ще започне на 15.04.2007 г.
 - работя в държавна институция, плаща ми се всичко, имам 6 месеца стаж преди да родя първото си дете. С други думи всичко е наред.

Щатът ми е някъде около 240 лв.

Мъчи ме следния въпрос ( предвид каквото съм изчела като изменения в КСО, но не разбирам толкова в тази област) :
 - при излизане по майчинство с второто ми дете  - на каква база ще се изчисляват 90%, които се полагат 315 дни? - на база 160 лв, които получавам и ще получавам и за напред до април месец догодина или ще бъдат от тези 240 лв. щат?
 - отпада ли т.нар "индексиране", което преди се правеше с 10 работни дни от предходния месец.

Оххх - лутам се по консултации вече цяла седмица и никой нищо конкретно не ми казва. Ако можеш да ми помогнеш НАИСТИНА ще съм ти страшно признателна и благодарна!

Предварително благодаря за всяка секунда време отделена за мен!!
Успех и късмет!!
ПОЗДРАВИ!
.....................
.. КОЛЕЖКИ   bouquet .. моля Ви .. че съм на тема ДДС, ЗКПО и ЗОДФЛ ... Tired

# 107
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Моля и аз за помощ! Работя в държавна изпълнителна агенция и ме осигуряват на пълната заплата. 2004 година излязох по майчинство и след изтичане на трите месеца в които ми изплащаха пълна заплата получих стандартното обезщетение от 130 лв. Детето ми навърши година и шест месеца и отново забременях. Не съм се връщала на работа, т.к. все още текат двете години за първото ми дете! Когато изляза втори път какво ще ми се изплаща - минимума защото не съм се връщала на работа или както дочух - изразявам се като лаик, по благоприятното  за майката /в случая при мен от първото излизане по майчинство/?

Това, което е по-благоприятно за майката Peace

Това е почти идентичен случай на запитването до Радо

# 108
  • София, България
имам много важен за мен въпрос. Извинявам се ако е имало вече такъв но никъде не го видях.
Предстои ми съкращение - фирмата се ликвидира. Едновременно с това мисля а бебе, но то още не е факт. Да ходя ли на трудовата борса или не? и кой осигурителен доход точно взимат за плащането 9 месеца - т.е. ако не започна работа никъде ще вземат ли последния ми осигурителен доход или не? или може би има някакъв срок? или трябва да съм на работа за да взимам тези пари?

# 109
Моля и аз за помощ! Работя в държавна изпълнителна агенция и ме осигуряват на пълната заплата. 2004 година излязох по майчинство и след изтичане на трите месеца в които ми изплащаха пълна заплата получих стандартното обезщетение от 130 лв. Детето ми навърши година и шест месеца и отново забременях. Не съм се връщала на работа, т.к. все още текат двете години за първото ми дете! Когато изляза втори път какво ще ми се изплаща - минимума защото не съм се връщала на работа или както дочух - изразявам се като лаик, по благоприятното  за майката /в случая при мен от първото излизане по майчинство/?

Я аз пак да не се съглася:
По-благоприятният вариант за лицето се прилага, когато се застъпват двата вида обезщетение, а според мен тука и в двата случая е изтекъл или ще изтече срокът за изплащане на обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. преди майката да излезе в 45-дневния болничен.

# 110
Защо да е изтекъл? Детето в момента е на 1,4 г. аз това го разбирам като година и 4 месеца, значи има още 8 месеца до навършване на 2 години и спиране на майчинството. Към 15.04.2007 г. детето ще е на 1 година и почти 5 месеца

# 111

По-благоприятният вариант за лицето се прилага, когато се застъпват двата вида обезщетение, а според мен тука и в двата случая е изтекъл или ще изтече срокът за изплащане на обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. преди майката да излезе в 45-дневния болничен.

Ако се застъпят двете обезщетения - тогава се прилага това, което е по-благоприятно Peace
Офф - не знам точно кога е забременяла Peace

# 112
Защо да е изтекъл? Детето в момента е на 1,4 г. аз това го разбирам като година и 4 месеца, значи има още 8 месеца до навършване на 2 години и спиране на майчинството. Към 15.04.2007 г. детето ще е на 1 година и почти 5 месеца

Права си за втория случай, аз съм спала докато съм смятала.
По първия случай, обаче, от лентичката на майката се вижда, че детето й вече е на 2 год. и 1 мес.

# 113
Възможно е за цитирания пример не съм гледала лентичката. Показах, че случая е подобен  Peace

# 114

Слънце, благодаря много за бързия отговор! Можеш ли да ми кажеш къде точно го пише, защото ТРЗ-то ми каза, че ще ми бъде изплащан минимума!

КСО:
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Слънце, точно за този текст въпросната госпожа ми каза, че означавало че: щом обезщетението е вече изчислено т.е. взимала съм 130/160 лв. второто, което ще е 170 било по-благоприятно! Смяташ ли, че е възможно такова тълкувание?

anya, нали детенцето ти е на 2 год и 1 месец - така виждам от лентичката ти. А ти все още не си излязла в болнични поради бременност и раждане? Трябва двете обезщетения да се застъпват за да имаш право на този избор. Т.е. детенцето ти да не е навършило 2 годинки и ти да си в болнични поради бременност и раждане /онези 315 дни/ за второто си детенце. Извинявам се, че не съм погледнала лентичките ти. Иначе, да, може ако и преди си била на минимума на обезщетението за бременност и раждане и сега отново да си на него, сегашното положение да е по-добро, защото и МРЗ се е вдигнала Peace

# 115
anya, можеш да използваш натрупалият се по време на майчинството ти платен отпуск - това поне малко може да ти вдигне базата (това разбира се в случай че междувременно не си се върнала на работа).

# 116
И аз искам да питам. Моят син е на 1 годинка. Сега пак съм бременна и ще раждам през Юли. Майчинството с първото бебе съм го прехвърлила на майка ми, защото се върнах на работа. Въпросът ми е - като родя ще загубя ли майчинството за първото дете или то ще си тече, тъй като се води на майка ми. Ако пък го загубя как ще ме компенсират

# 117
това е от ЛС ..
Цитат на:  link=action=profile
Привет!
От няколко дни ме мъчи един много сериозен счетоводен въпрос относно моето майчинство. Имам нужда от помощ - ще ми отделиш ли малко време и усилия за малко помощ по този въпрос?  Предварително благодаря за всичко   bouquet
Казусът е следния:
 - имам син на 1.4 г. и съм в платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години;
 - бременна съм с второто ми дете, което очаквам живот и здарве да родя около 01.06.2007 г.. Съответно, 45 дневния болничен за раждане ще започне на 15.04.2007 г.
 - работя в държавна институция, плаща ми се всичко, имам 6 месеца стаж преди да родя първото си дете. С други думи всичко е наред.

Щатът ми е някъде около 240 лв.

Мъчи ме следния въпрос ( предвид каквото съм изчела като изменения в КСО, но не разбирам толкова в тази област) :
 - при излизане по майчинство с второто ми дете  - на каква база ще се изчисляват 90%, които се полагат 315 дни? - на база 160 лв, които получавам и ще получавам и за напред до април месец догодина или ще бъдат от тези 240 лв. щат?
 - отпада ли т.нар "индексиране", което преди се правеше с 10 работни дни от предходния месец.

Оххх - лутам се по консултации вече цяла седмица и никой нищо конкретно не ми казва. Ако можеш да ми помогнеш НАИСТИНА ще съм ти страшно признателна и благодарна!

Предварително благодаря за всяка секунда време отделена за мен!!
Успех и късмет!!
ПОЗДРАВИ!
.....................
.. КОЛЕЖКИ   bouquet .. моля Ви .. че съм на тема ДДС, ЗКПО и ЗОДФЛ ... Tired

Здравейте,

в случая, когато придобиете право на обезщетение за бременност и раждане, докато все още Ви се изплаща обезщетение за отглеждане на дете, имате право да получавате това си обезщетение в същия размер, в който сте го получавали за първото дете, ако това е по-изгодно за Вас. Презумирам, че това е и Вашия случай, защото по мои сметки, към датата на излизане в болничен за бременност и раждане, първото Ви дете ще бъде на година и 10 месеца.
По отношение на самата сума обаче, ми е трудно да Ви отговоря. Разбирам, че щатът Ви е 240 лева, но това ли е бил щатът Ви, когато сте излязла в болничен за бременност и раждане за първото дете? Ако е бил същия, значи обезщетението Ви ще се калкулира на база на тези 240 лева.

# 118
имам много важен за мен въпрос. Извинявам се ако е имало вече такъв но никъде не го видях.
Предстои ми съкращение - фирмата се ликвидира. Едновременно с това мисля а бебе, но то още не е факт. Да ходя ли на трудовата борса или не? и кой осигурителен доход точно взимат за плащането 9 месеца - т.е. ако не започна работа никъде ще вземат ли последния ми осигурителен доход или не? или може би има някакъв срок? или трябва да съм на работа за да взимам тези пари?

Взима се осигурителния доход шест месеца преди излизането в болничен за бременност и раждане. Не могат да вземат дохода Ви от преди 8 месеца, само защото не сте започнала работа никъде. Ако не сте на работа и не сте самоосигуряващо се лице, няма как да ползвате болничен.

# 119

Права си! Не бях обърнала внимание, че отпускът за отглеждане на дете до 2 години ще е изтекъл. В такъв случай - МРЗ. Но само за първия вариант. За втория, детето ще е на около година и 9-10 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт