НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 821
  • 819
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря  много!Така  си  и  мислех,но  мислех,че  докато  детето  навърши  9  месеца!

# 241
Моят въпрос беше по-скоро задължително ли ще е ползването на този болничен до 315 дни,кой ще го издава и какво става ако не искаш да го ползваш,а искаш да си работиш?Благодаря предварително.

# 242
Моят въпрос беше по-скоро задължително ли ще е ползването на този болничен до 315 дни,кой ще го издава и какво става ако не искаш да го ползваш,а искаш да си работиш?Благодаря предварително.
Ами работиш си Peace Получаваш си заплатата и това е. Но едва ли работодателят няма да се радва,че не само ще получаваш обезщетение, но няма  да плаща и осигуровки.

# 243
Проект на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2007 г.

§ 4. В Кодекса за социално осигуряване (обн., ДВ, бр. 110 от 1999 г.; Решение № 5 на Конституционния съд от 2000 г. - бр. 55 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 64 от 2000 г., бр. 1, 35 и 41 от 2001 г., бр. 1, 10, 45, 74, 112, 119 и 120 от 2002 г , бр. 8, 42, 67, 95, 112 и 114 от 2003 г., бр. 12, 38, 52, 53, 69, 70, 112 и 115 от 2004 г., бр. 38, 39, 76, 102, 103, 104 и 105 от 2005 г. и бр. 17, 30, 34, 56, 57, 59, 68, 76 и 82 от 2006 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 4:
...................................................
53. В Преходните и заключителните разпоредби се създават § 22б, 22в, 22г и 22д:
“§ 22б. Паричните обезщетения за лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., за които е започнало плащане на обезщетение, както и неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, се изплащат по досегашния ред. В документите за теглене на осигурителните плащания задължително се вписва единният идентификационен код на осигурителят или самоосигуряващото се лице. § 22в. При определяне на осигурителния доход, от който се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, трудоустрояване и за безработица за времето до 31 декември 2006 г., не се включват начислени и неизплатени възнаграждения.
§ 22г. Процентът от 1,5 съгласно чл. 70, ал. 1 за всяка година осигурителен стаж след навършване на възрастта по чл. 68, ал. 1 – 3 се определя за осигурителен стаж, придобит след 31 декември 2006 г.
§ 22д. Лицата по § 3 и 4, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, имат право на допълнителна пожизнена пенсия от универсален пенсионен фонд при навършване на възрастта по чл. 68, ал. 1–3.”

# 244
  • София
 Доколкото разбрах от сметките които бяха представени при прекъсване, което при мен е около месец от първи януари се взимат наново 6 месеца назад като база. Това означава че ще е много по-изгодно за този месец да се върна на работа, дори и в платена отпуска например за да се запази по-висок доход отколкото да взимам 160 лв майчинство и те да влязат в базата за изчисляване.
 Дали все пак няма да има обаче проблем ако съм се върнала на работа, после с излизането отново в болничен? Аз се осигурявам на 1100 лв и разликата ще е сериозна в сравнение с 160 лв дори за месец.

# 245
Доколкото разбрах от сметките които бяха представени при прекъсване, което при мен е около месец от първи януари се взимат наново 6 месеца назад като база. Това означава че ще е много по-изгодно за този месец да се върна на работа, дори и в платена отпуска например за да се запази по-висок доход отколкото да взимам 160 лв майчинство и те да влязат в базата за изчисляване.
 Дали все пак няма да има обаче проблем ако съм се върнала на работа, после с излизането отново в болничен? Аз се осигурявам на 1100 лв и разликата ще е сериозна в сравнение с 160 лв дори за месец.

Аз изрично подчертах, че това е начина на смятане досега. Може би ще излезат със становище по въпроса, а може и така да го оставят. Просто не приемайте това за крайно решение, но допускайте все пак, че може и така да си остане. Има време да измислят нещо, стига да решат Peace

# 246
  • София
  Да много добре разбирам че не е крайно решение  Simple Smile Но ние вече сме 10 декември и май няма смисъл тепърва да се връщам на работа само заради по-висока база, а да има опастност пък после да не мога да изляза отново в болничен. Мерси отново за всичко постигнато и за отговорите които получавеме  Simple Smile
  П.П знае ли се кога евентуално ще се решат тези тънки моменти или чак след първи когато официално влезе в сила закона ще се мисли?
  The Sun благодаря ти отново за това че помагаш и отговаряш на всички наши въпроси   bouquet

# 247

П.П знае ли се кога евентуално ще се решат тези тънки моменти или чак след първи когато официално влезе в сила закона ще се мисли?
  The Sun благодаря ти отново за това че помагаш и отговаряш на всички наши въпроси   bouquet
Както решиха на 8 дек, какво им пречи да решат и началото на яхуари....не знам  33uu
Правя каквото мога Embarassed Peace

# 248
Искам и аз да питам!
От април не се водя на работа и за момента нямам намерение да започвам никъде. Досега съм осигурявана редовно - имам около 7-8 години трудов стаж. Последно ме осигуряваха на 300 лв. Плащам всички ЗО, но не и социални. Трябва ли да се самоосигурявам и социално за да получавам в бъдеще заветните 180 лв. майчински 2 години?

# 249
Искам и аз да питам!
От април не се водя на работа и за момента нямам намерение да започвам никъде. Досега съм осигурявана редовно - имам около 7-8 години трудов стаж. Последно ме осигуряваха на 300 лв. Плащам всички ЗО, но не и социални. Трябва ли да се самоосигурявам и социално за да получавам в бъдеще заветните 180 лв. майчински 2 години?
Имаш си необходимият стаж - ако не почнеш никъде ще имаш право наминимума - МРЗ- 315 дни и след това - майчинството Peace

# 250
Болничният ми изтече на 15.11.06 не искам да продължавам до 315 дни, защото съм осигурявана на МРЗ. Имам ли право на избор. Трябва ли да се подава молба, ако искам да продължа до 315 дни и ако не подам какво ще се случи. Автоматично ли се начисляват нещата...... парите пак в банковата сметка на фирмата ли ще се превеждат или лично на нас както казаха.

# 251
  • Русе
Искам и аз да питам!
Имаш си необходимият стаж - ако не почнеш никъде ще имаш право наминимума - МРЗ- 315 дни и след това - майчинството Peace
А към момента на излизане на болничен не трябва ли да е на трудов договор?

# 252
Здравейте бъдещи и настоящи мами!От доста време ме мъчи един въпрос и реших да го задам тук. Дано помогнете със съвет Simple SmileЗначи, бременна съм и съм в болнични от 5 месеца приблизително.Работата ми е добре заплатена и осигурителния ми доход, т.е. този на който ме осигуряват е 310лв. От както съм в болнични, получавам обезщетение от 60% от мин.работна заплата. Тъй като не съм "веща" по тези въпроси, исках да ми обяснят от счетоводството на фирмата на какъв
принцип се изчислявя това обезщетение. От там ми смотолевиха нещо, аз нищо не разбрах и реших повече да не питам там. Питам Вас Simple SmileЩе Ви бъда благодарна!

# 253
А който е осигуряван на МРЗ и е получавал 90% от 160 след 1 януари 90% от колко ще получава от 160 или от 180. И задължително ли трябва да се ползват тези 315 дни. Примерно аз вече съм на майчинство, към 1.01 детето ми ще е на 5 месеца, но ми е по-изгодно да съм в майчинство, за да получавам 180 лв. отколкото в болнични, за да получавам 90% от 160 или от 180 лв. Разликата не е голяма, но все пак са пари.

# 254
А който е осигуряван на МРЗ и е получавал 90% от 160 след 1 януари 90% от колко ще получава от 160 или от 180. И задължително ли трябва да се ползват тези 315 дни. Примерно аз вече съм на майчинство, към 1.01 детето ми ще е на 5 месеца, но ми е по-изгодно да съм в майчинство, за да получавам 180 лв. отколкото в болнични, за да получавам 90% от 160 или от 180 лв. Разликата не е голяма, но все пак са пари.
не ти е по-изгодно, същото е.
докато си в болнични не можеш да получаваш по-малко от МРЗ, тоест от нова година ще взимаш 180 Peace

Общи условия

Активация на акаунт