НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 826
  • 819
  •   1
Отговори
# 315
Благодаря на всички за разясненията и да попитам след като последният ми болничен от 135 дни изтече на 28 ноември, какво трябва да представя на работодателя, за да се удължи периода на обезщетението до 315 дни и кой го издава, личният лекар или някой друг?

# 316
  • В полите на Пирин планина
То е ясно, че болнични ще се издават и че трябва да се предадат на работодателя пак, но обезщетенията ще се плащат от НОИ. обаче още не е ясно дали ние ще трябва да носим някакви документи в НОИ, дано работодателя да се оправи с тези неща, а ние само да си получаваме парите. но все пак нали трябва да уведомим НОИ къде да ни превеждат обезщетенията...

Според мен идеята е работодателят да няма общо с изплащането на болничните, за да се избягват злоупотреби и НОИ да осъществява текущ контрол върху представените документи  Thinking
Е тогава какво следва, ние ли ще си носим болничния в НОИ  Thinking. и тогава след 1-и значи ще стане пълна лудница и суматоха там. много ще е глупаво да го направят така. жени в напреднала бременност да висят цял ден, за да си предадат документите ooooh!

Най-вероятно ще е точно така  Thinking, но ако си започнала да получаваш някакво обезщетение при работодателя - ще го получиш до края от него, а не от НОИ  Naughty

# 317
 imame li pravo na 13 zaplata ili mai4instvo? Na durgavna rabota sum, sega sum v mai4instvo, a ot 1.01.2007 pak 6te sum v bolni4ni, vsiaka godina ni davat 13-ta, posuvetvaha me da se oburna kum sindikata, ima li smisul? Ako biah v boln4ni sigurno 6tiaha da mi izplatiat i 13-ta?

# 318
  • София
То е ясно, че болнични ще се издават и че трябва да се предадат на работодателя пак, но обезщетенията ще се плащат от НОИ. обаче още не е ясно дали ние ще трябва да носим някакви документи в НОИ, дано работодателя да се оправи с тези неща, а ние само да си получаваме парите. но все пак нали трябва да уведомим НОИ къде да ни превеждат обезщетенията...

Според мен идеята е работодателят да няма общо с изплащането на болничните, за да се избягват злоупотреби и НОИ да осъществява текущ контрол върху представените документи  Thinking

Е тогава какво следва, ние ли ще си носим болничния в НОИ  Thinking. и тогава след 1-и значи ще стане пълна лудница и суматоха там. много ще е глупаво да го направят така. жени в напреднала бременност да висят цял ден, за да си предадат документите ooooh!

Най-вероятно ще е точно така  Thinking, но ако си започнала да получаваш някакво обезщетение при работодателя - ще го получиш до края от него, а не от НОИ  Naughty
Sad не, още не съм в болничен. ще ми го пуснат от 1-и януари. ще работя 5 дни повече, за да си взема цялата заплата за декември и за да ми се включи и заплатата от декември към базата за изчисление и евентуално и бонус да получа.

# 319
sofy за жалост има неприятна, но реалистична прогноза, че плащания през първите месеци на 2007 г. ще са със закъснение  Confused

# 320
Здравейте, мами Simple Smile

Имам две питания относно тия прословути промени.

Първото ми питане е във връзка с моята приятелка, на която болничния (тия 135 дни, които вече стават 315) й изтече октомври месец. Вече е в отпуск по майчинство. Сега с промените след 1 януари 2007 пак ще си получва 90% от заплатата. Но въпроса ми е за ноември и декември 2006 (т.е. тези два месеца, в които тя е вече в отпуск по майчинство) ще й бъдат доплатени парите от 160 лв. до 90-те процента от заплатата. Или въобще не се мисли за подобно нещо, ами да пием по една студена вода.

Вторият ми въпрос е следният:
Колежка на моята приятелка е също с изтекъл болничен, но не си е подавала молба за излизане в отпуск по майчинство, а се води платен отпуск в момента. Какво се случва при нея? И с дните от платения отпуск, който е ползвала - приспадат ли й се, връщат ли й ги (все едно не е ползвала). Това пак във връзка с промяната от 135 на 315 дни на болничния.

Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

# 321
Здравейте, мами Simple Smile

Имам две питания относно тия прословути промени.

Първото ми питане е във връзка с моята приятелка, на която болничния (тия 135 дни, които вече стават 315) й изтече октомври месец. Вече е в отпуск по майчинство. Сега с промените след 1 януари 2007 пак ще си получва 90% от заплатата. Но въпроса ми е за ноември и декември 2006 (т.е. тези два месеца, в които тя е вече в отпуск по майчинство) ще й бъдат доплатени парите от 160 лв. до 90-те процента от заплатата. Или въобще не се мисли за подобно нещо, ами да пием по една студена вода.

Вторият ми въпрос е следният:
Колежка на моята приятелка е също с изтекъл болничен, но не си е подавала молба за излизане в отпуск по майчинство, а се води платен отпуск в момента. Какво се случва при нея? И с дните от платения отпуск, който е ползвала - приспадат ли й се, връщат ли й ги (все едно не е ползвала). Това пак във връзка с промяната от 135 на 315 дни на болничния.

Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

Промяната в КСО влиза в сила от 01.01.2007 г. - със задна дата суми няма да се плащат. Каква ще е базата за изчисляване на обезщетението все още не е ясно  Peace

# 322
Incandescent, би ли надникнала тук , за да не задавам повторно въпроса.

Благодаря ти  Hug

# 323
Incandescent, би ли надникнала тук , за да не задавам повторно въпроса.

Благодаря ти  Hug
Чрез работодателя би трябвало да си - твоят отпуск е вече възникнал Peace

# 324
Огромно БЛАГОДАРЯ на Клеопатра, Zinast , The sun и на всички, които най-после внесоха яснота по въпроса с МРЗ. Няма да има проблем да ми ги изплатят със задна дата. Но определено каквото и да се случи оттук нататък първо ще се допитвам до вас. Златни сте.   love001

# 325
Благодаря, изясни ми се. Значи втория болничен лист е просто продължения на първия, т.е. не възниква нов случай Simple Smile

# 326
  • София
Здравейте на всички! Тъй като не бях чела във форума за промените в закона за майките в заварено положение към 01.01.07, днес се обадих в Министерството на труда и социалната политика, където ми отговориха, че такава промяна още няма и не се знае нищо, но за всеки случай да звънна в НОИ. След обаждане в НОИ ми казаха, че такава промяна няма и за мое най-голямо съжаление аз няма да получавам след 01.01. 90%от брутната ми заплата, а 160 лв. майчинство, тъй като за мен е в сила закона за 135 дни (няма да го повтарям). Моето момиченце ще навърши 6 месеца на 2.01.2007. Каква е истината?

# 327
Здравейте на всички! Тъй като не бях чела във форума за промените в закона за майките в заварено положение към 01.01.07, днес се обадих в Министерството на труда и социалната политика, където ми отговориха, че такава промяна още няма и не се знае нищо, но за всеки случай да звънна в НОИ. След обаждане в НОИ ми казаха, че такава промяна няма и за мое най-голямо съжаление аз няма да получавам след 01.01. 90%от брутната ми заплата, а 160 лв. майчинство, тъй като за мен е в сила закона за 135 дни (няма да го повтарям). Моето момиченце ще навърши 6 месеца на 2.01.2007. Каква е истината?
Истината е тази, че имаш право Peace
Утре /ако някой преди това не го постне/ от Апис-а ще копирам и тук цитат от направените промени Peace

# 328

Истината е, че:
- има промяна в Кодекса за социално осигуряване, обнародвана в ДВ през лятото тази година и влиза в сила от 01.01.07 г.
- в НС миналата седмица, заедно с бюджета на ДОО, е гласувано т.нар. "заварено положение" да получава 90% от брутното възнаграждение до навършване на 9 м. на детето.
- от 01.01.07 г. майчинството след 9 м. става 180 лв.

Служителите от НОИ и МТСП не искам да коментирам!

Та, от 01.01.07 г. до навършване на 9 м. на детето (значи 3 м.) ще получаваш 90%, след това 180 лв.

# 329
Виж мила за съжаление явно в МТСП и НОИ има много некомпетентни и неинформирани хора (както разбира се и много съвестни, добре вършещи си работата).
Така че не се притеснявай, промяна има, просто е въпрос на няколко дни да излезе официално в ДВ Peace

Общи условия

Активация на акаунт