НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 858
  • 819
  •   1
Отговори
# 300
На 14.12.2006 г. ми изтичат 135-те дни болнични. има ли значение за формиране размера на майчинството след 01.01.2007 г. дали от 14.12.2006 г. до 31.12.2006 г. ще излезна в отпуск за отглеждане на дете или ще ползвам платен отпуск за 2006 г.  Мога ли да ползвам платения си отпуск при положение, че на моето място е назначен човек да ме замества? Благодаря предварително за отговора.

# 301
  • В полите на Пирин планина
На 14.12.2006 г. ми изтичат 135-те дни болнични. има ли значение за формиране размера на майчинството след 01.01.2007 г. дали от 14.12.2006 г. до 31.12.2006 г. ще излезна в отпуск за отглеждане на дете или ще ползвам платен отпуск за 2006 г.  Мога ли да ползвам платения си отпуск при положение, че на моето място е назначен човек да ме замества? Благодаря предварително за отговора.

Майчинството / обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2 год. възраст / е фиксиран по закон размер - 180 лева за 2007 год. / сега - 160 лева /;
Болничният за бременност и раждане - 315 дни като размер зависи от БТВ 6 месеца преди излизането в болнични. С промените / последните / в КСО и ти ще имаш право на такова обезщетение и това дали ще излезнеш в отпуск след изтичане на 315 дни все още не се знае дали ще влияе, защото методиката на получаване на базата за него не е ясно.

# 302
и аз се извинявам, че питам за нещо обсъдено най-вероятно вече.

какво става ако сключиш граждански договор за извършване на определена задача (т.е не става въпрос за започване на работа), докато получаваш обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. уведомяваш ли основния си работодател. това прекъсва ли ти майчинството?

а ако започнеш работа при друг работодател по трудов договор, можеш ли преди детето да навърши 2 г. да спреш да ходиш на работа и отново да продължиш да получаваш майчинство.

благодаря предварително. Hug

# 303
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Работата по граждански договор не пречи за получаването на майчинство. По принцип би трябвало да уведомиш работодателя и той да ти облага и двете възнагреждения с данък, но след като си по майчинство не съм сигурна как стои въпроса.

а ако започнеш работа при друг работодател по трудов договор, можеш ли преди детето да навърши 2 г. да спреш да ходиш на работа и отново да продължиш да получаваш майчинство.
Това не можах да го разбера

# 304
и аз се извинявам, че питам за нещо обсъдено най-вероятно вече.

какво става ако сключиш граждански договор за извършване на определена задача (т.е не става въпрос за започване на работа), докато получаваш обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. уведомяваш ли основния си работодател. това прекъсва ли ти майчинството?

благодаря предварително. Hug

Майчинството ти става 50% само ако се върнеш на работа по основният си трудов договор.

# 305
Това че ще се водиш по трудов договор на две места не значи че ще получаваш и от двете места. Майчинството е само от първия /основния/ работодател.

# 306
Може ли някой да ми каже как ще се определя размера на болничния за бременност и раждане, моите също изтичат този месец, но и аз попадам в графата на 315 с измененията? Та въпросът ми е такъв, тъй като почти цялата бременност я изкарах в болнични.

# 307
90 % от среднодневната сума върху която са те осигурявали последните 6 месеца преди излизане в болничен за бременност и раждане, но не по-малко от МРЗ. За 2006 г. тя е 160 лв, а за 2007 г. 180 лв.

# 308
В един съседен подфорум прочетох, че на бременните ще се дават болнични само до 31.12, а след това ще се действа по друг начин.
Аз тези дни бях в болницата, но никой не ме е предупреждавал, че ще има промени, а трябва да лежа за болнични 4 дена, считано от 1.01  newsm78
Някой знае ли как ще се действа от догодина?

# 309
В един съседен подфорум прочетох, че на бременните ще се дават болнични само до 31.12, а след това ще се действа по друг начин.
Аз тези дни бях в болницата, но никой не ме е предупреждавал, че ще има промени, а трябва да лежа за болнични 4 дена, считано от 1.01  newsm78
Някой знае ли как ще се действа от догодина?

След 01.01.07 пак ще се издават болнични, но няма да се получават чрез работодателя, а директно от НОИ  Peace

# 310
  • София
То е ясно, че болнични ще се издават и че трябва да се предадат на работодателя пак, но обезщетенията ще се плащат от НОИ. обаче още не е ясно дали ние ще трябва да носим някакви документи в НОИ, дано работодателя да се оправи с тези неща, а ние само да си получаваме парите. но все пак нали трябва да уведомим НОИ къде да ни превеждат обезщетенията...

# 311
То е ясно, че болнични ще се издават и че трябва да се предадат на работодателя пак, но обезщетенията ще се плащат от НОИ. обаче още не е ясно дали ние ще трябва да носим някакви документи в НОИ, дано работодателя да се оправи с тези неща, а ние само да си получаваме парите. но все пак нали трябва да уведомим НОИ къде да ни превеждат обезщетенията...

Според мен идеята е работодателят да няма общо с изплащането на болничните, за да се избягват злоупотреби и НОИ да осъществява текущ контрол върху представените документи  Thinking

# 312
  • София

Според мен идеята е работодателят да няма общо с изплащането на болничните, за да се избягват злоупотреби и НОИ да осъществява текущ контрол върху представените документи  Thinking
Е тогава какво следва, ние ли ще си носим болничния в НОИ  Thinking. и тогава след 1-и значи ще стане пълна лудница и суматоха там. много ще е глупаво да го направят така. жени в напреднала бременност да висят цял ден, за да си предадат документите ooooh!

# 313
Болничният ми изтече на 15.11.06 не искам да продължавам до 315 дни, защото съм осигурявана на МРЗ. Имам ли право на избор. Трябва ли да се подава молба, ако искам да продължа до 315 дни и ако не подам какво ще се случи. Автоматично ли се начисляват нещата...... парите пак в банковата сметка на фирмата ли ще се превеждат или лично на нас както казаха.
Това аз лично съм го писала поне 18 пъти. Като прегледам назад и Слънцето доста пъти го е понаписала, обаче айде пак!
ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ НЕ МОЖЕ ДА Е ПО-МАЛКО ОТ МРЗ!!!Т.е. ако се осигурявате на МРЗ, не получавате 90% от МРЗ, а цялата МРЗ. Следователно, майките осигуряващи се на МРЗ от 01.01.2007 ще получават 180 лева, ако са в болничен за бременност и раждане. Също 180 лева ще получават и ако са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Не сте ощетени от новия размер на болничния, мили майки. За вас е все едно. А ако досега са ви изплащали 90% от МРЗ, да отидете при счетоводителките, които са правили това и да им вдигнете по един кръшен скандал.
Не знам как не счупих монитора при тази информация. Почти 4 месеца аз получавам по 144 лв., което е 90% от 160лв......сега като се поуспокоих да питам - от НОИ не виждат ли грешката или може би ще я видят само, ако се изискват повече от полагаемото. Освен това моята счетоводителка твърди, че  майките в заварено положение няма да ползват 315 дни, защото нямало логика, не го е чула никъде и освен това не може да си обясни как тези, които вече са взели някакво майчинство ще бъдат компенсирани.

Миличка, не си троши вещите, заради нечия глупост. От НОИ не са виновни в случая, защото те не знаят работодателя какво тегли. Знаят само, че е обезщетение за отглеждане на дете, но как се е получила тази сума, могат да установят само при ревизия. Например аз мога да изтегля 500 лева, защото през месеца имам три майки, които са цял месец в такъв отпуск и една, който е била примерно три дни. От НОИ си ми дават парите и аз ги раздавам на майките. Няма откъде те да знаят аз какво тегля. Още по-малко могат да знаят какво иплащам на самите майки.( Защото, колкото и да е неприятно и това го има. Теглят си работодателите целите суми, а пък на майките дават по-малко. )
Клео ти е пуснала и текста от кодекса. Хващаш кодекса и с него по главата на счетоводителката Simple Smile
Усетих аз, че има нещо такова, за да роптаете всички майчета, осигурени на МРЗ. Затова пуснах и текста. Радвам се, че ситуацията най-после се изясни.
А ако счетоводителката се опъва да ти доплати разликите, пак пиши. Ще давам съвети какво да направиш. Ще си ги получиш тези пари, не се притеснявай. Имат 3 годишна давност, така че няма опастност да ги загубиш.

# 314
ZinaSt чудесно си го обяснила - важна информация за всички майки. Браво  newsm10

Общи условия

Активация на акаунт