НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 893
  • 819
  •   1
Отговори
# 285
  • София
по скоро 22 декември включително - като терминът ми 05.02.2007
да, от 22 декември ти започва отпуска за бременност и раждане. Предполагам Слънцето ти е отговорила за отпуска за майчинство, както ти си попитала, т.е. за отглеждане на дете до 2 години, което сигурно е 21 ноември 2007г.

# 286
благодаря ви, лек ден  Hug

# 287
по скоро 22 декември включително - като терминът ми 05.02.2007
да, от 22 декември ти започва отпуска за бременност и раждане. Предполагам Слънцето ти е отговорила за отпуска за майчинство, както ти си попитала, т.е. за отглеждане на дете до 2 години, което сигурно е 21 ноември 2007г.

Благодаря, sofy Hug Объркването ми е друго - объркала съм се , че е на 05.януари и си смятам - от януари - 4, декември - 31 и остават 10 от ноември.  Embarassed Peace

В този случай е от 22 декември - 4 от февруари, 31 от януари и 10 от декември, което прави 22 декември
Извинявам се Embarassed

# 288
  • Виена
Здравейте!
За съжаление никъде не можах да срещна из темите казус, подобен на своя, затова моля за помощ!
Аз съм собственик на ЕООД и съответно се самоосигурявам досега на минималния осигурителен праг - 220 лв. Въпросът ми е, ако си вдигна осигурителата база, дали мога да разчитам на майчинство в размер на новия осигурителен доход (въобще смята ли се като доход това?) и съответно има ли и какъв е максималният осигурителен праг.
Благодаря! 

Можеш да си дигнеш осигурителния доход само с молба или ако фирмата покаже по-висока печалба /второто е основно при ЕТ/. Трябва да се осигуряваш на високия процент за ДОО, който покрива общо заболяване и майчинство. Ако не си се осигурявала по него досега трябва да питаш дали е достатъчно да подадеш само молба, но вече не съм сигурна къде трябва да го направиш в НОИ или в НАП.

Декларация до НАП се подава само при промяна в процента на осигуряване на самоосигуряващия се. Размерът на осигурителния доход може да варира / без да е нужна декларация за това / в рамките на минимален - максимален осиг. доход за периода.

Благодаря за отговорите, но малко противоречиво схващам двете мнения...
Да разбирам ли, че без да правя каквито и да било молби, заявленя и декларации, просто мога да започна да си внасям осигуровките върху максималния осиг. доход? Иначе и досега процентът ми покрива болничен и майчинство, т.е. внасям:
ДОО  22,5%
ЗО          6%
ДЗПО     4%
Благодаря, момичета! Помощта ви е безценна! Hug

Наистина са противоречиви, ако мислиш, че трябва - попитай в НАП - но аз продължавам да твърдя, че единствено започване, прекъсване и възобновяване на дейността се декларира, а промените в осигурителния доход - не  Peace

Съжалявам за дългото съобщение с много цитати, но се старая да е ясно за какво става въпрос, тъй като тази ситуация може да е от полза не само за мен. Сега пуснах едно запитване до ТДД - София и като получа отговор, ще докладвам веднага!
Приятна вечер на всички!   bouquet

# 289
Болничният ми изтече на 15.11.06 не искам да продължавам до 315 дни, защото съм осигурявана на МРЗ. Имам ли право на избор. Трябва ли да се подава молба, ако искам да продължа до 315 дни и ако не подам какво ще се случи. Автоматично ли се начисляват нещата...... парите пак в банковата сметка на фирмата ли ще се превеждат или лично на нас както казаха.
Това аз лично съм го писала поне 18 пъти. Като прегледам назад и Слънцето доста пъти го е понаписала, обаче айде пак!
ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ НЕ МОЖЕ ДА Е ПО-МАЛКО ОТ МРЗ!!!Т.е. ако се осигурявате на МРЗ, не получавате 90% от МРЗ, а цялата МРЗ. Следователно, майките осигуряващи се на МРЗ от 01.01.2007 ще получават 180 лева, ако са в болничен за бременност и раждане. Също 180 лева ще получават и ако са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Не сте ощетени от новия размер на болничния, мили майки. За вас е все едно. А ако досега са ви изплащали 90% от МРЗ, да отидете при счетоводителките, които са правили това и да им вдигнете по един кръшен скандал.
Не знам как не счупих монитора при тази информация. Почти 4 месеца аз получавам по 144 лв., което е 90% от 160лв......сега като се поуспокоих да питам - от НОИ не виждат ли грешката или може би ще я видят само, ако се изискват повече от полагаемото. Освен това моята счетоводителка твърди, че  майките в заварено положение няма да ползват 315 дни, защото нямало логика, не го е чула никъде и освен това не може да си обясни как тези, които вече са взели някакво майчинство ще бъдат компенсирани.

# 290
Elvian, твоята счетоводителка да вземе да се гръмне #Cussing out #2gunfire
извинявам се, защото тук има прекрасни представители на тази професия, обаче за съжаление масово хора ,които нищо не си разбират от работата стават счетоводители. #2gunfire
Представям си колко си бясна, защото на мен ми иде да вляза в монитора Twisted Evil
изпринти й член 49 от Кодекса за социално осигуряване на тази "компетентната":
   "Чл. 49.  (1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41.
   (2) Дневното парично обезщетение не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

и й кажи, че трудно ще види за завареното положение като го гласуваха в петък и още не излязло в ДВ, който тя и без това сигурно не чете. Ей, пяна ми излиза на устата вече.
Нямало логика #2gunfire
Виж дали ще се оправиш с нея и има ли начин да ти изплатят парите с които са те ощетили, ако не да търсим варианти как могат да бъдат санкционирани newsm78

# 291
Клео, ти си феноменална! Възхищавам се на твоята упоритост. На теб и на всички майки от СНБМ, които подкрепиха майките в заварено положение като мен, огромни, безкрайни благодарности. Без вашето съдействие си бяхме само една тълпа роптаещи  Simple Smile

Чак пък толкова Embarassed  Embarassed  Embarassed
Нали и вие оказвате безценна помощ със съветите си тук и с подкрепата, която ни оказвате  bouquet

# 292
The Sun, Incandescent, ако имате въпроси по новите ЗОДФЛ и ЗКПО питайте, може и да мога да помогна Wink

Тhe Sun, кое ти се вижда объркано за изплащането от НОИ?  newsm78
Ако излезеш в болнични за бременност и раждане след 1.1.2007 то НОИ ще ти ги изплаща.
Ако си вече в болнични към тази дата или пък вече взимаш обезщетение за отглеждане на дете си остава работодателя да ти го изплаща Peace

# 293
Клео а за заместването на бавачките измислено ли е нещо  newsm78

# 294
Клео а за заместването на бавачките измислено ли е нещо  newsm78
Ами не, за съжаление не виждам какво може да се измисли.
Майката не може да излезе в болнични, защото детегледачката е болна.
Според мен ще трябва да се оправя , както може, както когато ОДЗ-тата почиват.
Или се търсят баби  Mr. Green или се взима отпуск (платен, неплатен)
Ако ви хрумне нещо казвайте, още не е съвсем финализирана програмата.

# 295
The Sun, Incandescent, ако имате въпроси по новите ЗОДФЛ и ЗКПО питайте, може и да мога да помогна Wink

Тhe Sun, кое ти се вижда объркано за изплащането от НОИ?  newsm78
Ако излезеш в болнични за бременност и раждане след 1.1.2007 то НОИ ще ти ги изплаща.
Ако си вече в болнични към тази дата или пък вече взимаш обезщетение за отглеждане на дете си остава работодателя да ти го изплаща Peace

Клеопатра, приемаме всякаква помощ Hug поне аз, но преди това аз трябва да ги поразбера малко. Вече няма ЗОДФЛ, а ЗДДФЛ.
Ами струва ми се объркано от гледна точка на едно голямо предприятие например - ако имате 10 жени с различни видове обезщетения от различно време трябва да си водиш за кои ще теглиш и за кои - не Rolling Eyes Мислех, че решението ще е едно, но и така ще се справим.

# 296
Това, което писах не е ли възможно, пак от бюрото по труда да се назначи някоя бавачка по заместване  newsm78

# 297
Имам следното питане....-От два месеца съм в майчинство(вече карам трети) но си счупих крака и ми дадоха болнични,та въпроса ми е дали ще ми ги признаят в службата и ако да как да им докажа че трябва да ми го платят,ако те не са сигурни.И второ питане - дали ми се полага през този период (на болничните)1/2 майчинство? newsm78 Оф май стана малко объркано,ама се надявам да ме разберете и ви благодаря предварително  bouquet

Можеш да ползваш болничен - представяш го в службта + 50 % от майчинството за периода на болничния. Можеш да прехвърлиш майчинството на баба, дядо и бащата, ако са осигурени  Peace
Благодаря ти Incandescent ,но ще те помоля за още малко помощ PraynigМожеш ли да ме насочих, къде мога да прочета за това че освен че болничния трябва да ми се изплати трябва да ми се изплати и половината майчинство PraynigБлагодаря ти предварително и извинявай за притеснението,ама тези в службата ми са за убиване  #2gunfire и искам да им представя доказателства -черно на бяло,че иначе няма да ми изплатят нищо Sad #Cussing out

# 298
  • във фурната
Здравейте,момичета! HugИзясни ли се,дали след изтичането на 135-те дни болничен,който при мен е до 12.01.07,пак болничен се издава от GP-то или се подава декларация до работодателя?

# 299
  • В полите на Пирин планина
Имам следното питане....-От два месеца съм в майчинство(вече карам трети) но си счупих крака и ми дадоха болнични,та въпроса ми е дали ще ми ги признаят в службата и ако да как да им докажа че трябва да ми го платят,ако те не са сигурни.И второ питане - дали ми се полага през този период (на болничните)1/2 майчинство? newsm78 Оф май стана малко объркано,ама се надявам да ме разберете и ви благодаря предварително  bouquet

Можеш да ползваш болничен - представяш го в службта + 50 % от майчинството за периода на болничния. Можеш да прехвърлиш майчинството на баба, дядо и бащата, ако са осигурени  Peace
Благодаря ти Incandescent ,но ще те помоля за още малко помощ PraynigМожеш ли да ме насочих, къде мога да прочета за това че освен че болничния трябва да ми се изплати трябва да ми се изплати и половината майчинство PraynigБлагодаря ти предварително и извинявай за притеснението,ама тези в службата ми са за убиване  #2gunfire и искам да им представя доказателства -черно на бяло,че иначе няма да ми изплатят нищо Sad #Cussing out

Прилагам цитат от КСО:

"Обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.

(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето .

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г.) В случаите, когато не се ползва допълнителният платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката) се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53 , ако тя е осигурена за всички осигурени социални рискове, включително и без трудова злополука и професионална болест и безработица и ако е имала право на обезщетение по чл. 52а ."

Подчертания текст доказва правото ти на 50 % от майчинството  Peace

Общи условия

Активация на акаунт