НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 893
  • 819
  •   1
Отговори
# 255
Иначе казано ще вземам 90% от 180 лв. така ли. Искам да съм сигурна, защото винаги имаме спор със счетоводителката. Благодаря за инфото.

# 256
Въпрос:
Искам и аз да питам!
От април не се водя на работа и за момента нямам намерение да започвам никъде. Досега съм осигурявана редовно - имам около 7-8 години трудов стаж. Последно ме осигуряваха на 300 лв. Плащам всички ЗО, но не и социални. Трябва ли да се самоосигурявам и социално за да получавам в бъдеще заветните 180 лв. майчински 2 години?
Отговор:
Имаш си необходимият стаж - ако не почнеш никъде ще имаш право наминимума - МРЗ- 315 дни и след това - майчинството

Въпрос:
Колко минимум време преди 45 дни от термина трябва да се осигурявам на по-висока заплата за да получавам 315 дни повече от МРЗ? И по време на болничния трябва ли да продължа да се осигурявам? /има вероятност да си направя собствена фирма/

# 257
Имам следното питане....-От два месеца съм в майчинство(вече карам трети) но си счупих крака и ми дадоха болнични,та въпроса ми е дали ще ми ги признаят в службата и ако да как да им докажа че трябва да ми го платят,ако те не са сигурни.И второ питане - дали ми се полага през този период (на болничните)1/2 майчинство? newsm78 Оф май стана малко объркано,ама се надявам да ме разберете и ви благодаря предварително  bouquet

# 258
Иначе казано ще вземам 90% от 180 лв. така ли. Искам да съм сигурна, защото винаги имаме спор със счетоводителката. Благодаря за инфото.
90% от брутният доход, но не по малко от МРЗ. Т.е. няма 90% от 180 лв. Има минимум 180 лв. Говоря за 2007 Peace

# 259
Въпрос:
Искам и аз да питам!
От април не се водя на работа и за момента нямам намерение да започвам никъде. Досега съм осигурявана редовно - имам около 7-8 години трудов стаж. Последно ме осигуряваха на 300 лв. Плащам всички ЗО, но не и социални. Трябва ли да се самоосигурявам и социално за да получавам в бъдеще заветните 180 лв. майчински 2 години?
Отговор:
Имаш си необходимият стаж - ако не почнеш никъде ще имаш право наминимума - МРЗ- 315 дни и след това - майчинството

Въпрос:
Колко минимум време преди 45 дни от термина трябва да се осигурявам на по-висока заплата за да получавам 315 дни повече от МРЗ? И по време на болничния трябва ли да продължа да се осигурявам? /има вероятност да си направя собствена фирма/
Вземат се предходните 6 месеца, предхождащи месеца , в който ще излезеш в болнични - например ако излизаш м.юли, то ще се вземат предвид януари - юни. Може да се осигуряваш 6 месац на 500 лв например, или 3 месеца по 1000 - почти еднакво е - зависи от възможностите ти Peace

# 260
  • В полите на Пирин планина
Имам следното питане....-От два месеца съм в майчинство(вече карам трети) но си счупих крака и ми дадоха болнични,та въпроса ми е дали ще ми ги признаят в службата и ако да как да им докажа че трябва да ми го платят,ако те не са сигурни.И второ питане - дали ми се полага през този период (на болничните)1/2 майчинство? newsm78 Оф май стана малко объркано,ама се надявам да ме разберете и ви благодаря предварително  bouquet

Можеш да ползваш болничен - представяш го в службта + 50 % от майчинството за периода на болничния. Можеш да прехвърлиш майчинството на баба, дядо и бащата, ако са осигурени  Peace

# 261
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
За съжаление никъде не можах да срещна из темите казус, подобен на своя, затова моля за помощ!
Аз съм собственик на ЕООД и съответно се самоосигурявам досега на минималния осигурителен праг - 220 лв. Въпросът ми е, ако си вдигна осигурителата база, дали мога да разчитам на майчинство в размер на новия осигурителен доход (въобще смята ли се като доход това?) и съответно има ли и какъв е максималният осигурителен праг.
Благодаря! 

Можеш да си дигнеш осигурителния доход само с молба или ако фирмата покаже по-висока печалба /второто е основно при ЕТ/. Трябва да се осигуряваш на високия процент за ДОО, който покрива общо заболяване и майчинство. Ако не си се осигурявала по него досега трябва да питаш дали е достатъчно да подадеш само молба, но вече не съм сигурна къде трябва да го направиш в НОИ или в НАП.

# 262
Здравейте!
За съжаление никъде не можах да срещна из темите казус, подобен на своя, затова моля за помощ!
Аз съм собственик на ЕООД и съответно се самоосигурявам досега на минималния осигурителен праг - 220 лв. Въпросът ми е, ако си вдигна осигурителата база, дали мога да разчитам на майчинство в размер на новия осигурителен доход (въобще смята ли се като доход това?) и съответно има ли и какъв е максималният осигурителен праг.
Благодаря! 

Можеш да си дигнеш осигурителния доход само с молба или ако фирмата покаже по-висока печалба /второто е основно при ЕТ/. Трябва да се осигуряваш на високия процент за ДОО, който покрива общо заболяване и майчинство. Ако не си се осигурявала по него досега трябва да питаш дали е достатъчно да подадеш само молба, но вече не съм сигурна къде трябва да го направиш в НОИ или в НАП.

Декларация до НАП се подава само при промяна в процента на осигуряване на самоосигуряващия се. Размерът на осигурителния доход може да варира / без да е нужна декларация за това / в рамките на минимален - максимален осиг. доход за периода.

Да добавя и цитат от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина - чл. 1 ал. 2

"(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм., бр. 1 от 2006 г.) Започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на трудовата дейност се установяват с декларация, подадена до компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г., бр. 1 от 2006 г.) Видът на осигуряването се определя със заявление, което се подава от самоосигуряващото се лице в компетентната териториална дирекция на НАП в 7-дневен срок от започването или от възобновяването на трудовата дейност. Видът на осигуряването може да се променя със заявление, подадено до края на месеца, предхождащ месеца на промяната."

# 263
Болничният ми изтече на 15.11.06 не искам да продължавам до 315 дни, защото съм осигурявана на МРЗ. Имам ли право на избор. Трябва ли да се подава молба, ако искам да продължа до 315 дни и ако не подам какво ще се случи. Автоматично ли се начисляват нещата...... парите пак в банковата сметка на фирмата ли ще се превеждат или лично на нас както казаха.
Това аз лично съм го писала поне 18 пъти. Като прегледам назад и Слънцето доста пъти го е понаписала, обаче айде пак!
ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ НЕ МОЖЕ ДА Е ПО-МАЛКО ОТ МРЗ!!!Т.е. ако се осигурявате на МРЗ, не получавате 90% от МРЗ, а цялата МРЗ. Следователно, майките осигуряващи се на МРЗ от 01.01.2007 ще получават 180 лева, ако са в болничен за бременност и раждане. Също 180 лева ще получават и ако са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Не сте ощетени от новия размер на болничния, мили майки. За вас е все едно. А ако досега са ви изплащали 90% от МРЗ, да отидете при счетоводителките, които са правили това и да им вдигнете по един кръшен скандал.

# 264
Клео, ти си феноменална! Възхищавам се на твоята упоритост. На теб и на всички майки от СНБМ, които подкрепиха майките в заварено положение като мен, огромни, безкрайни благодарности. Без вашето съдействие си бяхме само една тълпа роптаещи  Simple Smile

# 265
Един въпрос към The Sun.
Този цитат от Проекто закон за ДОО за 2007 означава ли, че излезлите в отпуск поради бременност и раждане преди 01.01.2007 след Нова Година ще получават обезщетението си както досега от работодателя или нещо не съм разбрала.
Благодаря за отговора предварително!

# 266
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Преди 2 години по моя вина бях превела един месец осигуровки на ЕТ един месец при по-малка осигурителна сума и ме направиха луда при заверка на стажа.
Моят съвет е Рени да провери при съответните ревизори, които ще и правят проверка на болничните как точно стои въпроса.

# 267
Един въпрос към The Sun.
Този цитат от Проекто закон за ДОО за 2007 означава ли, че излезлите в отпуск поради бременност и раждане преди 01.01.2007 след Нова Година ще получават обезщетението си както досега от работодателя или нещо не съм разбрала.
Благодаря за отговора предварително!

За това ли

“§ 22б. Паричните обезщетения за лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., за които е започнало плащане на обезщетение, както и неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, се изплащат по досегашния ред. В документите за теглене на осигурителните плащания задължително се вписва единният идентификационен код на осигурителят или самоосигуряващото се лице.

Аз го разбирам така - към 01.01.07 при започнал отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2 г се изплаща от работодателядо неговият край. Както и за обезщетения, отнасящи се до 01.01.07. Честно казано ми се стураво доста объркващо Rolling Eyes newsm78

# 268
Колеги, имам молба Praynig
Постнете ми, моля, молба/заповед за ползване на отпуск поради бременност и раждане. Мислех да я съчинявам, но преди бяхте пуснали тук една.
И още един въпрос - има ли някаква бланка на декларация за живородено дене и за това, че не е оставено за осиновяване. Става въпрос за раждане в чужбина и въз основа на тези документи /заедно с копие от ТД и т.н./ личният лекар издава болничен лист - тук в БГ.
Благодаря ви  bouquet А аз пак ще потърся през това време Peace

# 269
Колеги, имам молба Praynig
Постнете ми, моля, молба/заповед за ползване на отпуск поради бременност и раждане. Мислех да я съчинявам, но преди бяхте пуснали тук една.
И още един въпрос - има ли някаква бланка на декларация за живородено дене и за това, че не е оставено за осиновяване. Става въпрос за раждане в чужбина и въз основа на тези документи /заедно с копие от ТД и т.н./ личният лекар издава болничен лист - тук в БГ.
Благодаря ви  bouquet А аз пак ще потърся през това време Peace

Нали се представя болничен лист и той е основанието .... newsm78 - защо мислиш, че трябва и молба/заповед ....

Общи условия

Активация на акаунт