НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 731
  • 819
  •   1
Отговори
# 360
zdraveite.men me valnuva kakvo ni gree bol6enstvoto ot maikite koito ni osigorqvat na minimalna zaplata.da takovame supata li.pak ne6to ne e dokarano dokrai:)))))))))

# 361
zdraveite.men me valnuva kakvo ni gree bol6enstvoto ot maikite koito ni osigorqvat na minimalna zaplata.da takovame supata li.pak ne6to ne e dokarano dokrai:)))))))))

?!
Може би ще бъда поругана за думите си, но това е моето мнение по въпроса. Какво очакват майките, осигурени на МРЗ да получават като обезщетение? 90% от максималния осигурителен доход ли?

Извинявайте, но докато вие си вемате цялата заплата на ръка, на мен върху заплатата ми удържат първо 12% осигуровки. После от това, което остава ми удържат между 20 и 24 % данък. И каквото остане - това е за мен. На вас не ви удържат тези средно 34% от заплатата, а после искате да получавате повече от това, върху което се осигурявяте.
Съжалявам, но моето мнение е, че това е едно от малкото неща, което е наистина домислено. И то от всякъде. Внасяш осигуровки върху 500 лева - обезщетението ти се изчислява върху 500 лева.
Да не говорим, че вие по презумция сте облагодетелствани, защото се осигурявате на 160 лева, а пък ето идва януари и вместо 90% от осигурителния си доход, взимате 180 лева!
И не ми излизайте с оправданията: ама аз какво да направя, той шефа така ме осигурява. Защото работя тази работа от много години и от личен опит знам, че никой не иска да внася осигуровки и за всички работници този вариант с парите на ръка и осигуровките на МРЗ е чудесен. Естествено докато не дойде момента да получавате обезщетения. Тогава става " ама аз сега съм ощетена. Той работодателя, аз какво съм виновна."
Мисля, че това е едно от най-справедливите неща в тази държава. Не може да не внасяш вноски, а пък да получаваш обезщетение.

Съжалявам, ако съм засегнала някой, но наистина много се ядосвам от подобни констатации. " Да духаме супата ли? " Вместо да духате супата, уважаема госпожо, вземете да си плащате осигуровките и ще получите прилично обезщетение, съизмеримо с реалния ви доход.

Има много, много начини да се осигурявате допълнително, ако наистина желаете това. Факта, че не сте се възползвала от някой от тях, ме навежда на мисълта, че нямате много желание да давате пари на държавата. Ако може само да получавате, без нищо да давате - най добре.
А пък ние, балъците, ще си внасяме вноските, за да има после пари за обезщетения за тези, които не се осигуряват.

# 362
Zina нямам какво да добавя  bouquet

# 363
  • Варна
ДейзиГ  bouquet  bouquet  bouquet

# 364
  • В полите на Пирин планина
ZinaSt браво  Peace

# 365

И от мен едно браво  bouquet Ама голямо Hug

ЗинаСт, Слънчице, Инкандессент, благодаря ви, момичета за пореден път, че имате нерви и търпение да отговаряте на всички. Не знам как намирате сили Heart Eyes

# 366
  • София
Браво Zina,
много правилно и точно казано. и аз съм се натъквала на такива, които казват как ще получаваш толкова пари без да работиш, става въпрос докато съм болничен за бременност и раждане. е да но аз мисля, че справедливо съм си ги заслужила, смених си работата, дори и 1 ден болничен не съм ползвала откак съм бременна, въпреки че е имало дни когато не съм се чувствала съвсем добре.

# 367
  • София
Абсолютно съм съгласна с вас ако ми видите фишовете какви суми са ми удържани за данъци ooooh!и накрая какво ще получа когато аз имам нужда-единствено благодарение на вас малко справедливост

# 368
Вчера влязох тук с идеята да пиша съвсем друго нещо, обаче като прочетох това, толкова се ядосах, че всички мисли ми изкочиха от главата Simple Smile

Обаче сега вече, ще си напиша предложението. То засяга най-вече счетоводителите, но все пак реших да споделя какво измъдрихме в нашата фирма по повод изплащането на болничните от НОИ.
Понеже нашите служители бунт щяха да направят, когато им съобщихме новината, та затова намерихме решение, което да е добро за всички.

Предвижда се възможност болничните да се представят и от упълномощено лице. Затова сме решили, служителите, които желаят ( а то се оказа, че всички желаят ) да упълномощят една от девойките ни в счетоводството да им представя болничните. Така, когато някой се разболее, има само и единствено задължението да си представи болничния в отдела ни, както е било и досега. А въпросната девойка събира, събира и веднъж месечно отива в НОИ и представя всичко накуп.

Така хем служителите са доволни, че не губят време и нерви по опашки, хем работодателя е доволен, защото всички са си в офиса и работят, а не се занимават с излишна бюрокрация.

Само чакаме да излезе инструкцията на НОИ, за да сме напълно сигурни и ще преведем плана в действие.

За по-голямо улеснение сме уговорили нотариус да дойде в офиса за заверките на пълномощните. Една такава заверка е 3 лева, така че изобщо не е непосилна сума.

Пиша ви го, ако някой има желание, да си го приложи и във фирмата, в която работи. В крайна сметка, това да се ходи веднъж в месеца до НОИ не е кой знае какъв ангажимент. А пък служителите ви, дори и в началото да не се съгласят, като отидат веднъж сами, ще им дойде ума в главата Simple Smile И после много ще ви обичат, заради това, което правите за тях.

# 369

Предвижда се възможност болничните да се представят и от упълномощено лице. Затова сме решили, служителите, които желаят ( а то се оказа, че всички желаят ) да упълномощят една от девойките ни в счетоводството да им представя болничните. Така, когато някой се разболее, има само и единствено задължението да си представи болничния в отдела ни, както е било и досега. А въпросната девойка събира, събира и веднъж месечно отива в НОИ и представя всичко накуп.

Такъв бе и проекта на НС. С Наредбата, която се очаква, може да се направи точно това - лицата представят във фирмата листовете и един човек ги занася до НОИ, но както казах - това е вече измислено - въпроса е дали ще излезе и официално Peace

# 370

Такъв бе и проекта на НС. С Наредбата, която се очаква, може да се направи точно това - лицата представят във фирмата листовете и един човек ги занася до НОИ, но както казах - това е вече измислено - въпроса е дали ще излезе и официално Peace

Еми, ако измъдрят такава наредба, с която да ни спестят нотариалните заверки - още по-добре! Аз пък не съм знаела, че има такъв проект. Дано да го приемат.

# 371
и аз искам нещо да попитам - тези, които са на непостоянни договори имат право на 1 г. платено майчинство. има ли някакви промени относно това

# 372
  • София
и аз искам нещо да попитам - тези, които са на непостоянни договори имат право на 1 г. платено майчинство. има ли някакви промени относно това
в какъв смисъл непостоянни, имаш предвид срочен или с изпитателен срок?? има разлика

# 373
Аз пак връщам темата с въпрос  за майките в заварено положение:
Сега , след като 1,5месеца съм била на майчинство 160лв, на каква база ще ми се изчислява обезщетението за останалите месеци до навършване на 9месеца на детето; също - какво точно трябва да направя , за да получавам паричките- подава ли се някъде молба(до местоработата или до НОИ) .Въобще някой знае ли механизма за майките в заварено положение оттук нататък?
 Thinking

# 374
  • нейде там, където ....
Проекта е да се изплащат директно на работниците, а работодателите ще са длъжни да внасят съответните осигуровки за тях. По проект се предвижда изплащането да става с месец закъснение - за януари майчинството и болничните ще се изплащат през м. март.

това значи ли, че майките ще останат без доходи цели два месеца??
Изумена съм, ако е така. За болничните бях чула, но болничните и майчинството вече са два различни фонда

Общи условия

Активация на акаунт