НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 711
  • 819
  •   1
Отговори
# 375
Проекта е да се изплащат директно на работниците, а работодателите ще са длъжни да внасят съответните осигуровки за тях. По проект се предвижда изплащането да става с месец закъснение - за януари майчинството и болничните ще се изплащат през м. март.

това значи ли, че майките ще останат без доходи цели два месеца??
Изумена съм, ако е така. За болничните бях чула, но болничните и майчинството вече са два различни фонда
Нищо подобно - всичко излиза от една сметка. Колкото до закъснението  - и сега в повечето фирми м.декември например се изплащат заплати за м.ноември.

# 376
  • нейде там, където ....
Здравейте!
Аз нещо не мога да разбера! Моля за разяснение Praynig
На 14.10.2006г ми изтекоха болничните за раждане и сега съм в майчинство(съответно на 160 лв). Към 01.01.2007г. дете ми ще е на 6 месеца и половина. Та въпросът ми е до навършването му на 9 месеца ще вземам ли 90% от заплата на която съм била преди да изляза в болнични и ако отговорът е "да" трябва ли да подавам някакви документи към счетоводството ни или някъде другаде?
И още нещо не ми е ясно(малко нахално от моя страна Mr. Green) Ако пусна детето си на ясла преди 2-те години, в които съм в майчиство то майчинсите ми се прекратяват, така ли?
Благодаря предварително  bouquet

Още не е много ясно документите къде ще се подават. Те са молба и може би копие от акта за раждане на детето

На втория въпрос е да спора се майчинството и дори да се върнеш на работа нямаш право на 50% от него. До края на годината се разчита родителите сами да съобщават за настаняването на детето в ясла или градина на работотдателите си, но от 01.01.2007 това ще става по служебен път между детските заведения и НОИ

къде го пише това, че ако детето тръгне на ясли, се спира майчинството автоматично? Поне закона, ако не членове и алинеи. Това е пълна глупост и недомислица. покрай мен има много майки, чиито деца ходят на ясли, те - на работа, като си вземат поне 50 % от майчинството (ако работят) или 100 - в друг случай. Студентки например, които са се осигурявали. За пръв път чувам, че се спира майчинството. Общоизвестно е, че, като тръгнат на ясли, минава доста дълъг период на адаптация на децата, през който те мно-о-о-ого боледуват. Работя държавна работа и къде, ако не тук знаят законите? Никой не споменава, че майчинството се спира, при тръгване на ясли.

# 377
  • нейде там, където ....
Проекта е да се изплащат директно на работниците, а работодателите ще са длъжни да внасят съответните осигуровки за тях. По проект се предвижда изплащането да става с месец закъснение - за януари майчинството и болничните ще се изплащат през м. март.

Изумена съм, ако е така. За болничните бях чула, но болничните и майчинството вече са два различни фонда
Нищо подобно - всичко излиза от една сметка. Колкото до закъснението  - и сега в повечето фирми м.декември например се изплащат заплати за м.ноември.

не, вече не са една сметка, гарантирано, ще издиря текстовете за това. Отделни фондове са - за Майчинство е един, за общо заболяване - друг. А и едно нещо са заплати, друго - майчинството. Аз го получавам редовно за некущия месец. Повтарям - къде пише тези неща за промените относно начина на изплащане на майчинството?

# 378

не, вече не са една сметка, гарантирано, ще издиря текстовете за това. Отделни фондове са - за Майчинство е един, за общо заболяване - друг. А и едно нещо са заплати, друго - майчинството. Аз го получавам редовно за некущия месец. Повтарям - къде пише тези неща за промените относно начина на изплащане на майчинството?

От кога е това "вече"? За 2007 г не вярвам да са излезли /а защо ли не, но ме съмнява Thinking/, а за 2006 ВСИЧКИ обезщетения се теглят от 1 сметка - параграфите са различни, но все пак сметката е една.

# 379
  • нейде там, където ....
Ако ще ходиш на консултация към здравната каса трябва ад си платиш ЗО за последните 15 месеца с лихвите за тях.

За да има статут на здравно осигурена, трябва да няма повече от 3 неплатени здравно осигурителни вноски. Може да направиш справка за здравното осигуряване и да видиш за кои месеци са дължими Peace

Трябва да няма повече от 3 неплатени здравно осигурителни вноски, но за последните 15 месеца. За по-старите - чакай да минат 5-те години давност за държавните вземания. Не си единствена, нито последна. Да не говорим, че здравната каса, в която отиват е не в сивия, а направо в черния сектор на българската икономика и не е ясно какво става с парите, които внасяш там

# 380
Ако ще ходиш на консултация към здравната каса трябва ад си платиш ЗО за последните 15 месеца с лихвите за тях.

За да има статут на здравно осигурена, трябва да няма повече от 3 неплатени здравно осигурителни вноски. Може да направиш справка за здравното осигуряване и да видиш за кои месеци са дължими Peace

Трябва да няма повече от 3 неплатени здравно осигурителни вноски, но за последните 15 месеца. За по-старите - чакай да минат 5-те години давност за държавните вземания. Не си единствена, нито последна. Да не говорим, че здравната каса, в която отиват е не в сивия, а направо в черния сектор на българската икономика и не е ясно какво става с парите, които внасяш там

? Това не разбрах какво е... колкото до другият ти въпрос погледни тук, че не ми се пише пак едно и също Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=144267.80

# 381
  • нейде там, където ....
Здравейте на всички!
Сега се регистрирах и имам 1 въпрос към вас дано да ми помогнете!
Значи имам дете което е на 1 и 2месеца, но сега се оказа, че съм бремена пак с второ и когато се роди живи здрави догоди първото все още няма да е навършило 2 год.Работя от 10год. на постояннен трудов договор. Та въпроса ми трябва ли да се връщам на работа преди да ми изтече майчинството с първото за да мога да получавам парични обещетения 9 месеца за второто дете? Ох незнам  ooooh! дали го написах правилно !!! Моля да ме извините ако е така Embarassed.
Не, ти имаш нужните 6 месеца осигурителен стаж Peace В твоя случай обаче ако не предприемеш нищо, ще получаваш минималния размер, който е равен на МРЗ Peace

за времето на болничните за второто дете можеш да прехвърлиш майчинството на някоя баба, например. ти ще вземаш болнични за второто, тя - майчинството за първото

# 382
Здравейте! Искам да ви попитам до каква възраст на детето се получава майчинство-имам предвид парички? Разбрах,че до навършване на 9 месеца на детето получаваш 90 процента от сумата,на която те осигуряват,а после нищо. А ако не работиш след това ти се счита за стаж още година и половина,но не взимаш 170 лв. Вярно ли е това? Имам достатъчно стаж!!!  Благодаря предварително!

# 383
Здравейте! Искам да ви попитам до каква възраст на детето се получава майчинство-имам предвид парички? Разбрах,че до навършване на 9 месеца на детето получаваш 90 процента от сумата,на която те осигуряват,а после нищо. А ако не работиш след това ти се счита за стаж още година и половина,но не взимаш 170 лв. Вярно ли е това? Имам достатъчно стаж!!!  Благодаря предварително!
Вместо 135 дните за бременност и раждане се удължават на 315, като през това време вземаш 90% от брутният си доход, определен по КСО, но не по-малко от МРЗ. След това до 2 годинки на детенцето - обезщетение за отглеждане на дете до 2 г.

# 384
Здравейте много ще съм ви благодарна ако успеете да ми отговорите на моя въпрос.
Аз съм бременна и от 16.10.2006 съм в болничен (общо заболяване).Последния ми болничен е  от  14.12.2006 до 12.01.2006. след което ми предстои издаване на нов.От кой трябва да си получа парите за периода от 01.01-12.01.2007 и за последващите болнични.Не съм сигурна, но мисля че те са продължение на първия който е от 16.10.2006.Такива болнични ще получавам до 15.03.2007 когато започват тези 45 дни преди термина или докато не родя ако това е по рано от15.03.

Благодаря предварително!

# 385
The Sun а колко лева е това обезщетение за отглеждане на дете до 2 год.?

# 386
The Sun а колко лева е това обезщетение за отглеждане на дете до 2 год.?
Сега е 160, от догодина е 170 ако не се лъжа. Peace

# 387
Здравейте много ще съм ви благодарна ако успеете да ми отговорите на моя въпрос.
Аз съм бременна и от 16.10.2006 съм в болничен (общо заболяване).Последния ми болничен е  от  14.12.2006 до 12.01.2006. след което ми предстои издаване на нов.От кой трябва да си получа парите за периода от 01.01-12.01.2007 и за последващите болнични.Не съм сигурна, но мисля че те са продължение на първия който е от 16.10.2006.Такива болнични ще получавам до 15.03.2007 когато започват тези 45 дни преди термина или докато не родя ако това е по рано от15.03.

Благодаря предварително!

Идеята е от 2007 да се изплащат директно на лицето, но според проекта започналите вече случаи като теб ще продължат да се изплащат чрез работодателя. Така или иначе за октомври трябваше да си получиш обезщетението от работодателя си през м.ноември. Болничен лист представи ли му?

# 388
Да,представени са дори и този койтое до 12.01.2007 г.Аз работя в банка и там ни изплащаха мес.възнаграждение в последния работен ден на месеца например заплата(болничен)за месец ноември получихме на 30 ноември.Затова много ме вълнува дали болничните след 01.01. ще продължи да ми ги изплаща работодателя.

# 389
Да,представени са дори и този койтое до 12.01.2007 г.Аз работя в банка и там ни изплащаха мес.възнаграждение в последния работен ден на месеца например заплата(болничен)за месец ноември получихме на 30 ноември.Затова много ме вълнува дали болничните след 01.01. ще продължи да ми ги изплаща работодателя.

Според проекта на Закона за случаи, които вече са започнали, както и за такива, които се отнасят за периода до 01.01.07 ще се изплащат от работодателя, но със сигурност ще се каже като излезе и Наредбата.

Общи условия

Активация на акаунт