НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 786
  • 819
  •   1
Отговори
# 345
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Можеш да си подадеш молбата за напускане на 03.01.2007 като м. януари да ти се води за предизвестие.
За проблемите по напускането имам предвид да ен те освободят на 01.02., а на друга дата или да ти кажат че ще те освободят като намерят заместник.

# 346
Уф,
грам не отбирам от Кодекса!!!!
Някъде записано ли е, че по време на болничен не може да си в предизвествие?

Аз лично не съм срещала Rolling Eyes

Явно трябва да се върна един месец да поработя!

# 347
Уф,
грам не отбирам от Кодекса!!!!
Някъде записано ли е, че по време на болничен не може да си в предизвествие?

Аз лично не съм срещала Rolling Eyes

Явно трябва да се върна един месец да поработя!

Имах предвид, че не съм срещала ограничение за това да си подадеш молбата при положение, че си в болнични поради бременност и раждане Peace
Ето текст:

ДО
                                                                                                Г-н .......................
                                                                                                Управител на
                                                                                               “......................................

ПРЕДИЗВЕСТИЕ

От ..............................., ЕГН ......................., длъжност..............................

Към трудов договор N.../ 200.. г.

Днес, .................г., в съответствие с Чл. 326. (1) от Кодекса на труда - Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.и в съответствие с  Чл. 326. (2) от  Кодекса на труда, отправям настоящото предизвестие към ...................., Управител на .........................,  с което го уведомявам, че желая трудовият ми договор ще бъде прекратен от ................... година .

Подпис:………………………
                                                              /.............../

Получил  предизвестието на …..............2005г.............................

# 348
The Sun задължена съм ти! Ако имам отпус от миналата година - те изплащат ли ми го? А дали от 17,01 - трябва да попълня молбата на продължаване на майчиството и като почна на новата работа да го прекратя, нали?
Извинявай за подробното питане, но изобщо не съм наясно..

# 349
The Sun задължена съм ти! Ако имам отпус от миналата година - те изплащат ли ми го? А дали от 17,01 - трябва да попълня молбата на продължаване на майчиството и като почна на новата работа да го прекратя, нали?
Извинявай за подробното питане, но изобщо не съм наясно..

При напускане са длъжни да ти изплатят обезщетение за енползваният отпуск. Имай предвид, че периода в който си била в отпуск по бременност и раждане , също се зачита за трудов стаж и също имаш право на отпуск за това време.
В какъв смисъл да опълниш молба за продължаване, а на новата работа да го прекратиш - това не го разбрах Rolling Eyes Ще работиш ли на новата работа или просто се прехвърляш там и ще си ползваш отново болничните?

# 350
По закон при прекратяване на трудово правоотношение трябва да ти изплатят обезщетение за неизползвания отпуск.
Подаваш си молба за излизане в отпуск за отглеждане на дете с дата преди 17.01., който да почнеш да ползваш от 17.01.
При започване на новата работа ще представиш копие от акта за раждане и ако пожелаят декларация че няма да ползваш полажащия ти се отпуск за отглеждане на дете. В този случаи получаваш към заплатата 50% от сумата на обезщетението, която за 2007 г. е 90 лв. Ако искаш до навършване на 2 години на детето можеш да излезнеш пак в майчинство.

# 351
Разбрах най- накрая какво трябва да направя!Благодаря ви, много момичета!

# 352
Здравейте!
Тази тема наистина е супер полезна и вие сте страхотни!  bouquet

Моля ви за съвет. Ситуацията при мен е следната: Синът ми в момента е на годинка. Аз съм в отпуск за отглеждане на дете до две години. Пуснах предизвестие  на настоящия си работодател, което изтича на 03.01.2007година, защото ще започна работа на друго място от тази дата. Идеята ми е да прехвърля майчинството си на майка ми, която в момента е безработна. С оглед на неизяснената ситуация по отношение на програмата "В подкрепа на майчинството", дали е по-добре да търся фирма, в която майка ми да бъде назначена на трудов договор от 03.01.2007 година, за да получава майчинството или да изчакам прогамата да заработи. Кой според вас е по-добрият вариант? И още нещо дали има изискване, безработното лице да е с медицинско или педагогическо образование и дали въобще се знае какви ще са критериите за детегледачките по тази програма?

Май станана доста дългичко. Благодаря ви предварително, момичета!

# 353
Извинявам се, че не прочетох съвсем всичко  Embarassed но имам един въпрос. Дано има кой да ми отговори  ooooh!
Ако бременната е безработна и се самоосигурява т.е. не фигурира в бюрото по труда за безработни, какво получава по време на бременността и след раждането и за колко време?

# 354
  • Варна
Здравейте!
Аз нещо не мога да разбера! Моля за разяснение Praynig
На 14.10.2006г ми изтекоха болничните за раждане и сега съм в майчинство(съответно на 160 лв). Към 01.01.2007г. дете ми ще е на 6 месеца и половина. Та въпросът ми е до навършването му на 9 месеца ще вземам ли 90% от заплата на която съм била преди да изляза в болнични и ако отговорът е "да" трябва ли да подавам някакви документи към счетоводството ни или някъде другаде?
И още нещо не ми е ясно(малко нахално от моя страна Mr. Green) Ако пусна детето си на ясла преди 2-те години, в които съм в майчиство то майчинсите ми се прекратяват, така ли?
Благодаря предварително  bouquet

# 355
Извинявам се, че не прочетох съвсем всичко  Embarassed но имам един въпрос. Дано има кой да ми отговори  ooooh!
Ако бременната е безработна и се самоосигурява т.е. не фигурира в бюрото по труда за безработни, какво получава по време на бременността и след раждането и за колко време?
Бременната, като е безработна, на какво основание се самоосигурява? Безработните внасят само здравни осигуровки. А на майчинство имате право, ако сте осигурена за Общо заболяване и майчинство.

# 356
При мен се получава ситуация,за която всеки спициалист е на различно становище от предходния,който съм питала.
Аз съм назначена на работа при съпруга ми,той е земеделски производител-той тегли месечното ми обезщетениеот РУСО.След две седмици започвам работа към друга фирма.
Чух,че има възможност,при която оставам назначена на първата работа -като ми плащат осигуровки и от РУСО  си тегеля пълният размер на обезщетението до навършване на 2г на детето,а от другото място си взимам месечното възнаграждение.Има ли такава възможност или започвайки работа автоматично минавам на 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2г.Детето ми е на 1г и 3 месеца.Питам,защото ,ако има такава възможност той не трябва да ме освобождава,а да продължи да ми плаща осигуровките.

Можете да запазите работата при съпруга си и да получавате целия размер на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, ако започнете работа или на граждански договор, или на трудов договор на непълно работно време. Ако обаче започнете да работите на пълно работно време, тогава ще получавате 50% от обезщетението.

# 357
  • Балчик-Сливен
  bouquet

# 358
Бременната, като е безработна, на какво основание се самоосигурява? Безработните внасят само здравни осигуровки. А на майчинство имате право, ако сте осигурена за Общо заболяване и майчинство.

Безработните имат право на обезщетение от Социалната служба, само в случай че дохода на член от семейство е до 200 лв. средномесечно като не съм съвсем сигурна 6 или 12 месеца назда и за точната сума.

# 359
Здравейте!
Аз нещо не мога да разбера! Моля за разяснение Praynig
На 14.10.2006г ми изтекоха болничните за раждане и сега съм в майчинство(съответно на 160 лв). Към 01.01.2007г. дете ми ще е на 6 месеца и половина. Та въпросът ми е до навършването му на 9 месеца ще вземам ли 90% от заплата на която съм била преди да изляза в болнични и ако отговорът е "да" трябва ли да подавам някакви документи към счетоводството ни или някъде другаде?
И още нещо не ми е ясно(малко нахално от моя страна Mr. Green) Ако пусна детето си на ясла преди 2-те години, в които съм в майчиство то майчинсите ми се прекратяват, така ли?
Благодаря предварително  bouquet

Още не е много ясно документите къде ще се подават. Те са молба и може би копие от акта за раждане на детето

На втория въпрос е да спора се майчинството и дори да се върнеш на работа нямаш право на 50% от него. До края на годината се разчита родителите сами да съобщават за настаняването на детето в ясла или градина на работотдателите си, но от 01.01.2007 това ще става по служебен път между детските заведения и НОИ

Общи условия

Активация на акаунт